Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Знаете ли, че...
Collapse
X
-
Айзък Азимов:
"Какво е интелигентността все пак?
Когато бях войник, изкарах 160 точки на един тест за пригодност, вместо обичайните 100. Никой в базата не беше виждал подобен резултат и за около два часа около мен се вдигна голям шум.
В общ план не настъпиха никакви промени – на другия ден си бях общ работник в кухнята, най-високата длъжност, до която се издигнах в армията.
През целия си живот съм отбелязвал подобни резултати, поради което се имам за високо интелигентен, а очаквам и другите да ме смятат за такъв. Макар че всъщност, не означават ли тези постижения, че просто ме бива да отговарям на въпросите на хората, които измислят тестовете и чиито интелектуални наклонности са близки до моите?
Имам например един автомонтьор, който според мен не може да е изкарал повече от 80 точки. Винаги съм смятал за разбиращо се от само себе си, че от нас двамата по-интелигентният съм аз. Само че като се повреди нещо по колата ми, търча при него – гледам го трепетно как ѝ разглежда вътрешностите и чакам да се произнесе, сякаш е свещен оракул. И той винаги ми поправя колата.
Ами да си представим, че моят монтьор състави въпросите на тест за интелигентност. Или пък ги състави някой дърводелец, или фермер – който и да е извън университетските среди. Всеки от тези тестове би ме охарактеризирал като пълен идиот. И то съвсем основателно. В един свят, където не бих могъл да използвам моята академична подготовка и уменията да си служа с езика, а се налага да правя нещо сложно и трудно с ръцете си, аз бих се провалил. Моята интелигентност следователно не е абсолютна, а е функция на обществото, в което живея, както и на факта, че една малка група от това общество си е присвоила правото да се произнася по въпросите за интелигентността.
Да вземем пак моя автомонтьор. Той винаги се шегува като се видим. Веднъж си измъкна главата изпод колата и каза: „Докторе, един глухоням влязъл в една железария да си поиска гвоздеи. Сложил си двата пръста на тезгяха и показал с другата ръка, сякаш чука върху тях. Продавачът му донесъл чук. Той поклатил глава и посочил пръстите си. Продавачът донесъл пирони. Човекът ги взел и си отишъл. Следващият обаче, който влязъл в магазина, бил сляп. И искал да си купи ножица. Как мислиш ти, докторе, че си я поискал?“
Аз най-простодушно вдигнах дясната си ръка и изобразих с два пръста рязане на ножица. На което моят автомонтьор се изсмя язвително и каза: „Ех, ти, лапнишаран. Ами той просто му казал какво иска“. После прибави снизходително:
„Цял ден пробвам клиентите с тая история“.
„И хвана ли много?“ – попитах аз.
„Само няколко. Ама знаех, че ти ще се хванеш.“
„Че защо?“
„Ами, защото, докторе, си дяволски образован. Знаех, че не може да си много умен.“
Имам неприятното чувство, че думите му не са лишени от основание.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Как живеят в най-бедната държава в света?
Централноафриканската република е в дъното на почти всички класации
21 век – светът напредва все по-бързо и по-бързо, най-новите технологични постижения, космическото проучване, роботиката и електрониката заместват човешкия труд.
Но въпреки несекващото развитие на науката и технологиите, много страни в света все още живеят не само под границата на бедността, но под линията на мълна мизерия и антисанитарни условия. Разбира се, всички биха искали и в тези страни всичко да е наред – децата да са сити, облечени и обути, семействата да живеят в къщи с климатик, а не в кутии, да имат толкова вода и храна, колкото е необходимо, я също и квалифицирана медицинска помощ. Но тези държави не са успели да се измъкнат от пълната си бедност и помощта на развитите страни не решава техните проблеми....
IZUMITELNO.COM
Как живеят в най-бедната държава в света? - Изумително
Централноафриканската република е в дъното на почти всички класации 21 век – светът н
- 1 like
Коментар
-
ДОКЛАД НА ЦРУ: РУСКИ ВОЙНИЦИ СА БИЛИ ИЗБИТИ ОТ ИЗВЪНЗЕМНИ ПРЕДИ ПОЧТИ 30 ГОДИНИ
20.09.2022
ВТОРИ ФРОНТ
596
Руски войници са свалили НЛО с ракета земя-въздух и след това почти всичките са били избити от оцелелите извънземни, се твърде сензационно в разсекретен доклад на ЦРУ от 27 март 1993 година. Той се оказа между хилядите разсекретени файлове, публикувани от ЦРУ, пише британския „Експрес“.
Самият доклад обаче е превод от ЦРУ на съобщение в украинския вестник „Тернопил вечирний“.
Медията пише, че след падането на Горбачов от власт през 1991 година много файлове на КГБ са „се промъкнали“ до ЦРУ, включително досието от 250 страници за странното нападение от НЛО, в което имало снимки и разкази на свидетели. Според доклада нисколетящо НЛО е преминало над военна част на учение в Сибир и един от войниците изстрелял по него ракета земя – въздух, която свалила обекта.
Следващите описания са странни: от НЛО излезли 5 ниски същества с големи глави и огромни черни очи и използвали някакво топка от светлина, която експлодирала и вкаменила 23 войници. Те загинали, а двама, които стояли на закрито място, са оцелели.
Именно те разказали, че петте извънземни се слели в огнената топка, която святкала и съскала.
В доклада на ЦРУ се казва още, че според данните от КГБ телата на вкаменените войници са откарани за изследване в съоръжение близко до Москва.
Специалистите смятали, че структурата на телата им е била мигновено променена от лъчение, което е непознато на земната наука.
Ако данните от КГБ са истина, това е изключително заплашителен случай. Извънземните притежават технология и оръжия много над нашите предположения.“
Страница от разсекретения доклад /CIA, Express / В документът не се обяснява защо ЦРУ е включило в досието превод на съобщението от украински вестник.
Там пък като източник се посочва канадското издание Weekly World News, което по това време пускаше много преувеличени и изфабрикувани заглавия.
Източник: bg-voice
https://www.thesun.co.uk/news/2919965/russian-soldiers-turned-to-stone-in-terrifying-shootout-with-aliens-declassified-cia-document-claims/Last edited by v_tin; 20.09.2022, 11:15.
Коментар
-
Белите фараони
Произходът на Четвъртата династия на египетските владетели, които царували през ІІІ-то хилядолетие пр. Хр., остава до голяма степен тъмен и мистериозен. Това се отнася най-вече за трима от великите фараони: Хуфу (Хеопс), Хефрен и Менкаур, които (поне така се смята) издигнали най-големите пирамиди в Гиза. Един от странните факти за тях е твърдението в легендите и в историческите летописи, че те били с… бяла кожа и руса коса.
Археологията потвърждава, че по време на царуването им в страната се появили внезапно, сякаш от нищото и без процеси на предварително развитие, много неща: красиви колесници, мечове с особена форма, започнала активна употреба на желязото. Особено загадъчна е майката на фараона Хеопс – Хетепхерес І, за която има твърдения, че била красива блондинка....
ISKAMDAZNAM.COM
Белите фараони - Искам да знам
Произходът на Четвъртата династия на египетските владетели, които царували през ІІІ-то хилядолетие пр. Хр., остава до голяма степен тъмен и мистериозен. Това се отн....
- 2 Харесвания
Коментар
-
https://www.youtube.com/watch?v=L8UbQTywF8s STG-44 ШТУРМГЕВЕР АВТОМАТ СОВЕРШИВШИЙ РЕВОЛЮЦИЮ ! ВСЕ ЧТО ДОЛЖЕН О НЕМ ЗНАТЬ РОССИЯНИН ЗА 25 МИНУТ!
Коментар
-
https://glasove.com/na-fokus/matias-...bade-otlachvan
Превърна ме поне в някой, който разбира, че трябва да бъдем достатъчно смирени да признаем, че нашето рационално разбиране е важно, но то е само първият етап и никога не трябва да бъде цел в нашия живот. Има нещо, което надхвърля рационалното разбиране и което е много по-важно. Вярвам също и че ме направи, ще цитирам Макс Планк, също носител на Нобелова награда физик, който казва: „Прекарах целия си живот в лабораторията, изследвайки елементарните частици и дойдох до заключението, че нашето рационално разбиране е крайно ограничено. Накрая единственото нещо, което има значение, е онова, което надхвърля рационалното разбиране. След него е контактът с нещо, което ние можем само да резонираме“ и той го казва по съвсем буквален начин, „нещо, което надхвърля всяко рационално разбиране.“ И продължава: „Ще бъда ясен, за мен това е личният Бог.“ Това казва – личен Бог. Той казва още, „По мое мнение, науката накрая пристига там, откъдето някога е започнала религията. Това е контактът с онова, което надхвърля всяко рационално разбиране. И това нещо, което надхвърля всяко рационално разбиране, за мен е личният Бог.“ По този начин го изразява Макс Планк, книгата е чудесна, трябва да я прочетете, наистина чудесна книга. В нея той описва опита на повечето значими учени, а именно, че ако следваме разума и наистина стигнем до предела на рационалното разбиране, внезапно ще пристигнем на този предел и точно там ще започне истинското пътешествие на живота.
- Имате ли надежда за Запада? Че можем да спрем това, което изглежда неумолимо и неудържимо?
- Разбира се, да. Аз съм реалист, в краткосрочен план, че годините, които идват, ще бъдат трудни години, много трудни години.
- По какъв начин?
- Мисля, че тази технократска система и тази рационалистическа идеология ще се наложат по радикален начин на обществото. Всеки, който не иска да приеме това, ще бъде екскомуникиран (отлъчен – б.пр.) от обществото. Мисля, но ако тази група направи верния избор, а най-важното нещо категорично е да продължим да говорим, наистина, ние трябва да продължим да говорим, независимо колко трудно може да стане, ще оцелеем и след известно време ще бъдем в състояние да предложим истинските етични принципи, които имат силата да организират общество, в което човешките същества могат да живеят живот, достоен за човешко същество. Мисля, че така ще се развият нещата.
- Колко дълбоко е Вашето убеждение, че това, което казвате, е истина? Има ли някакви обстоятелства, при които бихте спрели да говорите?
- Не мисля. Това, което преживях през последните две години, ми показа най-важното нещо за мен в живота. Загубих някои неща, в някаква степен бях отритнат от някои академични комисии, защото хората не искаха да бъдат в една и съща група с мен. Но, колкото повече продължавам да говоря, а аз винаги се опитвам да го правя спокойно и кротко, мисля че това е важно, да се оптваме да говорим по откровен и честен начин, не защото сме убедени, че сме единствените носители на истината, а само защото искаме да живеем на висотата на етичния си дълг и да артикулираме думите, които са най-добри според нашето разбиране, искрени думи, честни и откровени думи. И когато се опитвам да правя това, отново и отново през последните две години, започвам да чувствам някаква мека и топла сила, която става все по-голяма и по-голяма в мен. И започнах да чувствам, че ние наистина можем да загубим много, но не трябва много да ни е грижа за това. Ние трябва да се погрижим да не изгубим единственото нещо, което е наистина важно за човешкото същество – усещането за вечните принципи на живота. Можете да го наречете както искате, но то е това, което надхвърля всяко рационално разбиране, то е истината. Това е единственото нещо, за което трябва да се грижим и да се постараем да не изгубим. Всичо останало е от второстепенно значение.
- 1 like
Коментар
-
Пиетро Убалди – Нострадамус от ХХ век
Преди време името на Пиетро Убалди е било известно на много малко хора. Гениалните прогнози на този италиански писател, физик и философ са направени от него преди около 80 години и са публикувани в книгите му. Информация за Убалди може да се намери само в енциклопедии на английски език, но несъмнено скоро цял свят ще говори за него....
iskamdaznam.com
Пиетро Убалди - Нострадамус от ХХ век - Искам да знам
Преди време името на Пиетро Убалди е било известно на много малко хора. Гениалните прогнози на този италиански писател, физик и философ са направени от него преди о....
- 1 like
Коментар
-
Канадска компания иска да се включи в битката на пазара за превози с високоскоростни влакове. Тя напълно електрическа транспортна система, която е хибрид между самолет и влак.
profit.bg
Канадска компания проектира влакове, развиващи до 1000 километра в час
- 1 like
Коментар
-
13 научни мита, на които вярвате
Време е да развенчаем малко митове. Точно така, ако сте вярвали в изброените по-долу неща, сега ще ви обясним защо те не са истина....
izumitelno.com
13 научни мита, на които вярвате - Изумително
Време е да развенчаем малко митове. Точно така, ако сте вярвали в изброените по-долу неща, сега ще ви обясним защо те не са истина. Водата се излива в мивката въртейки...
- 1 like
Коментар
-
НАЙ-НИСКОТО IQ В ЕС!?
Изследване на американските социолози Р. Лин и Бъркли показва, че нивото на интелигентност IQ в България е най-ниското в ЕС - 83 т. /Зад нас са само РСМ и Албания, които все още не са приети/. Някои други резултати: за Турция - 87, за Чехия и Унгария - 96, за Англия и Германия - 100, за Финландия - 102.
Излиза, че сме не само най-застаряващата, най-бързо топящата се, най-тъжната, с най-ниска средна продължителност на живота и най-висока детска и обща смъртност, но и най-тъпата... Ние сме на границата на моронизма /лекостепенна невменяемост и интелектуален дефицит!/; при показател 80 човек може да изисква недееспособност при извършване на престъпления и може да бъде поставен под запрещение, защото е опасен за себе си и за околните. Също - и да бъде лишен от избирателни права...
Всъщност, последната мярка едва ли е необходима, тъй като избирателната ни активност е неизменно под 40% - до такава степен не вярваме на своите т. нар. политици и техните обещания за светло бъдеще, които - доказаха го за изминалите 30 години! - изобщо нямат намерение да изпълняват; целта на усилията им да се докопат до властови позиции е единствено личното им облагодетелстване, защото политиката в България отдавна е станала най-доходоносното занимание.
Коментар
Коментар