IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Знаете ли, че...

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първата успешна атомна детонация вероятно е направена в Нацистка Германия през 1945та в края войната по данни от книгата "SS-Братството на Камбаната" с автор Джоузеф Фарел където е описан проект за немски гравителид.Става въпрос за много малка портативна атомна бомба с решетъчна структура на взривното вещество и отражателите с използването на парафин и взривно вещество свръхобогатен плутоний около 100 грама което при експлозията си е избило всичко живо включително лагерници в радиус от 600 метра.Явно националсоциалистите не им е стигнало времето да качат атомни заряди на първите в света балистични ракети <Фау-2> и да унищожат Лондон както и да бомбардират Москва с бомбардировачи с голям обсег като реактивния <Арадо Ар-234> "Блитц".

    (IMG:https://www.orangecenter.bg/media/ca...ija-rajh.1.jpg)

    По-нататък в проекта "Манхатън" където работят около 400 000 души американците са били по-добре запознати с техническата част на проекта, а англичаните с научната.Всъщност проекта за създаването на атомната бомба е английски не американски и датира още от 1940та година под кодовото наименование "Проект радиолампови сплави".Информация точно по този проект можете да намерите в книгата "КГБ-Поглед отвътре" на бившите шпиони Олег Гордиевдски екс КГБ-шпионин и Кристофър Андрю от ЦРУ.Първата атомна бомба пусната над Хирошима на 6ти август 1945та само няколко процента от взривното й вещество обогатен уран се е взривило убивайки на място 80 000 души и още над 40 000 души впоследствие.Втората атомна бомба над Нагасаки дни след това взривното й вещество е било плутоний.Според различни оценки на военни специалисти тези две атомни бомбардировки на Япония пестят на съюзниците САЩ и СССР около 5 милиона убити войници за завладяването на Япония с нейната фанатична и терористична армия.

    По нататък СССР се докопва до ядрената технология благодарение на немски специалисти които са разполагали със съответното техническо оборудване най-вече центрофуги за обогатяване на уран и донякъде съществуват подозрения, че Курчатов подобно на Михаил Калашников се явява нещо като подставено лице което няма голям принос за първата съветска атомна бомба през 1949та.Съществена роля за направата на първата съветска атомна бомба изиграват Розенберг които впоследствие за осъдени на смърт в САЩ за шпионаж и присъдите им са изпълнени през 1953та.Всъщност американците още от 1942ра разработват атомната бомба с цел тя да се използва срещу СССР след края на Втората световна война.В края на 40те и началото на 50те американските военни са имали план за тотална атомна война срещу Съветска Русия където по техни изчисления е трябвало да загинат над 65 милиона руснаци.Напредъка на руснаците в сферата на ядреното оръжие, стратегическите им бомбардировачи от тогава като <ТУ-95> "Беър" и по нататък успешната разработка на междуконтинентални балистични ракети осуетяват тази ужасна война.

    През първата половина на 50те изобретяват водородната бомба при която за разлика от атомната не се разчита на делене на атоми, а на сливане на атомни ядра при което се отделя много повече енергия.При водородната бомба атомната бомба служи като нейна запалка.В СССР първата съветска водородна бомба неин създател е руснакът Игор Корчатов.През 1961ва година по нареждане на Хрушчов се конструира и изпробва 58 мегатонна водородна бомба която унищожава всичко в радиус от 250 км на опитен полигон в СССР и изпарява всички облаци в радиус от стотици километри буквално за секунди.В най-тежкия си и максимален вариант такава водородна бомба осолена с кобалт и с оловна обвивка би могла да затрие държава като Англия за столетия напред.

    В по-ново време руснаци и американци работят върху усъвършенстване на конструкцията на атомните заряди с цел да се повишат процентите на взривеното вещество.С по-малки заряди да се получават по-силни експлозии.В края на 80те или началото на 90те в СССР бяха произведени преносими атомни бомби-куфарчета от които голяма част от тях изчезнаха.Тогава се говореше, че те използвали червен живак.По време на едно интервю по телевизията генерал Лебед отказа да говори по този въпрос.Има вероятност с такива руски портативни атомни бомби да са минирани военни обекти на територията на САЩ.

    Коментар


    • Според Ladbrokes, шансовете на Байдън и Кемито са до-о-о-о-ста високи.
      Ти да видиш ;;Иначе Шин Фейн и Лейбъристите определено ще спечелят.
      Леле, кво ще му направят на Тръмп ;; Надявам се да максимум съдебна забрана, а не разстрел.
      Ама, Кемито си е млада и симпатична ....

      Click image for larger version

Name:	543.JPG
Views:	1
Size:	36.7 КБ
ID:	4153607



      ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      П.П. Интересно, в момента когато ще се проведе най-голямото НАТОвско учение до май във ЕС от 90000+ души,
      главнокомандващият на УК и Британската общност (Канада, Австралия и др.) е .....Хари, другите са аут.
      Баща му е във домашно възстановяване от операцията по простатата поне за месец+,
      Уйлям във къщи ще подкрепя жена си, също след операция, поне месец+.
      По принцип САЩ остави УК да вади украинските кестени, че има други задачи.
      Ще видим, очертава се динамична година.
      Click image for larger version

Name:	54.JPG
Views:	1
Size:	47.2 КБ
ID:	4153608

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Turbolan Разгледай мнение
        12 милиарда немски марки все още не са сменени за евро
        Курсът е 1€ = 1.95583 DM
        През 2023 година са сменени 53 милиона немски марки.
        Няма краен срок за смяна.

        https://t.me/dwglavnoe/35868
        Т.е., притежателите им, нямат проблем с Декзит?

        Коментар


        • 12 милиарда немски марки все още не са сменени за евро
          Курсът е 1€ = 1.95583 DM
          През 2023 година са сменени 53 милиона немски марки.
          Няма краен срок за смяна.

          https://t.me/dwglavnoe/35868

          Коментар


          • Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение

            Да де, не толкова многословно исках да кажа, че ако по някои радиа още има шанс за реално спонтанно обажндане, в телевизия отдавна НЯМА.
            В телевизиите, си има BLACK LIST и го твъдя убедено, т.к.вече съм влязъл в него.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

              ...ами не: Когато звъниш в телевизия да се обадиш, и а още по-як филтър и се допускат само "благонадеждните". За други, "телефонът не работи" (докато звъни) или "заето"(пак, докаъо звъни, или той си звъни, ама говори поредният идиот...
              Да де, не толкова многословно исках да кажа, че ако по някои радиа още има шанс за реално спонтанно обажндане, в телевизия отдавна НЯМА.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение

                Не съм се интересувал, но вероятно нямат - там няма проблемите с неконтролируеми обаждания в ефир.
                ...ами не: Когато звъниш в телевизия да се обадиш, и а още по-як филтър и се допускат само "благонадеждните". За други, "телефонът не работи" (докато звъни) или "заето"(пак, докаъо звъни, или той си звъни, ама говори поредният идиот...

                Коментар


                • Скандали със Захари Стоянов, Петко Славейков му обявява дуел - скандалите около Вазов не са от вчера

                  "Аз съм българче" е писано в отговор на успехите на армията ни в Първата световна война

                  На 4 януари т.г. Светла Енчева изразява мнение за демографската и мигрантската криза и загубата на идентичност, което е публикувано от “Свободна Европа”. В края на текста редакцията изрично подчертава, че становищата, изказани в рубриката “Мнение”, могат да не отразяват нейната позиция.

                  Какво пише завършилата философия в СУ, бивш анализатор в Центъра за изследване на демокрацията и основателка на сайта “Джендърленд”? Че интеграцията не може да се осъществи без нагласа за приемане на другия. А това е трудно в страна, която приема като чужди дори собствените си етнически малцинства.

                  За да е възможна интеграцията, много сфери трябва да се променят, включително образователната система. Защото тя е скроена единствено по мярката на етническите българи.

                  Няма как децата на 100 000 (!!! – б.а.) имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат “Аз съм българче”, без на образователната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им.”

                  Веднага се появиха безчетни тълкувания, че

                  Вазовото стихотворение ще бъде “изхвърлено” от учебните програми,

                  та се наложи Министерството на образованието и науката и министър-председателят Николай Денков да опровергават. После в огъня се добавиха нови съчки с дрехите на детето, което е на корицата на едноименната книжка, издадена от издателство “Хермес” през 2002 г. и няколкократно допечатана до 2023 г. Вече четвърта седмица не стихват ожесточените и гневни коментари и тълкувания за това кой, какво, как и кога казал, кога е нарисувана корицата, що така е облечено детето и още, и още.

                  А всъщност Дядо Вазов съвсем не се е интересувал от това, как ще се интегрират българските турци, арменци, евреи, власи и цигани, когато пише стихотворението си. Циганите са по нашите земи от XI-XII в., малцина арменци са още отпреди основаването на българската държава, но най-масово е тяхното преселение през XVII в. И евреите, както и власите, са тук от древността, по-масови преселванията им стават в края на Втората българска държава, като в столицата Търново тогава дори има еврейска махала. За турците е ясно. Факт е, че за български царици сме имали еврейка - Сара на Иван Александър, и арменка по майка - Теодора, съпруга на Теодор Светослав и после на Михаил III Шишман, влахинка - пак Теодора, първата съпруга на Иван Александър. В Учредителното събрание в Търново от 250 депутати 18 са турци и двама евреи.

                  За пръв път

                  стихотворението “Аз съм българче” се появява в сп. “Българче – списание за възпитание и поука за нашите деца”

                  в книжка 4 от 1917 г. Оттогава е непрекъснато в буквари, читанки и детски книжки. То обаче не е публикувано в никое от изданията, включително и пълните събрани съчинения на Вазов, издадени през 1921 г. За пръв път е включено в Събрани съчинения в 3 тома през 1955 г. След година влиза и в учебните програми. Мнозина от по-проникновените изследователи на Вазовото творчество приемат, че то е написано като отговор на успешните по това време действия на българската армия в Първата световна война и лелеяната мечта за присъединяване на Македония. Приблизително по същото време в стихосбирката си “Нови екове” Вазов включва и стихотворението “На руските воини”. То е публикувано за пръв път във в. “Мир” на 11 ноември 1916 г. с уточнението “написано при първото появяване на русите в Добруджа като съюзници на румъните”, 7 септември 1916 г. И двете стихотворения днес са обект на ожесточени филипики и партийни пристрастия. А Вазов едва ли е предполагал какво ще се случва с тях.

                  Твърде често литературните му опоненти са го вкарвали в скандали, без да подбират нападките срещу него, но от позицията на изминалото време трябва да се отчете, че и те са останали като значими писатели в родната литература. Причината е, че не могат да се примирят с всенародната популярност на Вазов. А литературните отричания и обвиненията, че е “нищожен поет”, той не само не отминава с мълчание, а отговаря подобаващо. Първият му сериозен опонент е Захари Стоянов. През 1883 г., когато Вазов е написал “Немили-недраги” и “Хъшове”, той прави анализ на цялото му дотогавашно творчество и пише: “Той ходи, кукурига, прави ревизии и прегледи, но гагата му все по боклуците и кьошетата се рови”. На следващата, по повод на спомените му “Неотдавна”, обвинява: “Лъже поетът Вазов”, който през 1876 г. щеше да пукне от страх на Пловдивската улица, а днес е станал комитаджия и прави съзаклятие против султана.” Тук има предвид призивите на Вазов за Съединението, без самият Захари да подозира, че точно той пък ще е един от двигателите му.

                  Вазов е отговорил един път със стихотворението “Към една кал”, посветено на летописеца на българските въстания. През 1885 г. именно заради Съединението Захари Стоянов търси подкрепа от Ахмет ага Тъмръшлията, бастисал Батак през 1876 г.

                  Това е сгоден случай Вазов да си отмъсти подобаващо и във в. “Народен глас” той пише по повод на Захариевото “побратимяване”, че българинът трябва да знае, че у нас “се въдят такиви без образ български и без съвест человечески животни, каквито са д-р Странски и Захари Стоянов”.

                  През 1887 г. Захари отново минава в настъпление. То е по повод на стихосбирката на Вазов “Сливница”, като го обвинява, че не посветил нито едно стихотворение на княз Батенберг: “Музата му ли щеше да се поквари, ако той я пуснеше около носителя на българската корона?” Случайността ги среща край водопада в Костенец, където на Вазов е предоставена вила. В пътните си бележки “Костенец” той пише:

                  “Ние се разговорихме твърде любезно,

                  както подобава на добри “еснафи”,

                  и пак така се разпростихме. Уви, за вечно, защото не след много дни пристигна известие за смъртта му. Бог да го прости.” Срещата е през лятото на 1889 г.

                  По време на ожесточените нападки между двамата на страната на Захари Стоянов се включва и Петко Славейков. И той е недоволен, че въпреки огромната му просветителска и писателска дейност всенародно признание получава Вазов. Пак през 1884 г. той е обвинен от в. “Търновска конституция”, че се е “продал” на либерала Драган Цанков. Вазов отговаря в същия вестник: “Колкото и да не ме зачитате и презирате, нещо, което лесно си обяснявам, аз имам честта да ви кажа, че имам гордата амбиция да живея и умра като честен человек. Вие не искате да допуснете това и ме каляте. Искате да доуморите един человек отровен от горести, злоба и отчаяние.” И призовава вестника да обяви, че публикуваното за него е “безсъвестна клевета”. Отговорът е на Петко Славейков: “Вие сте свободен, господине, и можете да се морите и доуморявате от каквито щете и когато щете, без да задявате други лица, които малко искат да се месят в вашето разположение с живота си.” Завършва с покана за дуел: “Защо да ви се причинява и друга неприятност с отлагане. Немам на ума си да ви убивам, но ако вий по амбиция искате да мъстите, хвърляйте ръкавицата и аз няма да се откажа да я приема.”

                  Дуелът така и не се състоял

                  Неприязънта на бащата към Вазов се пренася и на сина Пенчо. За поемата му “Грамада” пише, че тя била “последният проблясък на един угасующий талант”. За образите в “Под игото” пък определя, че те издавали “некъдърността му да композира”.

                  За поезията му се произнася: “Поетите, особено лошите поети, страдат от невинната психическа болест, известна под името самозаблуда. Съзнанието на г. Вазова, че той е написал няколко хубави лирични песни, го е довело по един или друг път до самозаблуда, че той е най-добрият български поет.”

                  Вазов от литературната си висота отвръща: “Опитваше се да внуши на обществото, че аз не съм никакъв поет и му се ревнеше да бъде пръв поет.”

                  Тази статия предизвиква гнева на българските писатели

                  Д-р К. Кръстев, Боян Пенев, Стилиян Чилингиров, Димитър Мишев и Кирил Христов публикуват остър отговор, в който питат като писател от каква величина се смята руснакът, та си позволява да хули цял един народ. След необходимите уточнения се решава, че отговорът трябва да е един и да е подписан не от много български писатели, а само от един и той да е Иван Вазов като духовен представител на целия народ. Чилингиров и Кръстев тръгват към дома му и по пътя Кръстев обяснява, че отношенията им нямат значение, защото ставало дума за България. Остава да чака отвън, а в къщата влиза само Чилингиров.Той обяснява, че писмото ще бъде поднесено в руската легация от група, в която ще има едно неприятно за Вазов лице. Когато разбира, че това е д-р Кръстев, той сърдито казва: “Знаете ли каква голяма жертва се мъчите да изтръгнете от мене? Един човек, който ми е вгорчавал всички дни в живота, който е пълнил с кошмари нощите ми... който ми е пречил да работя за същата тая България, в името на която искате тая жертва”, но се съгласява да подпише. Чилингиров излиза да вземе писмото, а след малко на вратата се появява и Вазов и вижда Кръстев. Той обаче пръв излиза от неловката ситуация: “Делото има нужде не от много хора, а само от един, който струва за цял народ. Пък този един може да бъде само Вазов и никой друг.” Вазов грабва писмото - не му се слушат още празни хвалебствия, подписва го в кабинета си и го връща, но враждата между двамата е останала в миналото.

                  През 1920 година е организирано второто всенародно честване на Иван Вазов

                  Тогава за пръв път са издадени негови пълни събрани съчинения в 21 тома. Министерството на народното просвещение прави еднократно дарение на писателя в размер на 100 000 лева. В поздравлението към него цар Борис го обявява за “народен поет”, какъвто всъщност той отдавна е станал. Отговорът на Вазов: “Трогнат, аз приех привети не само от всички кътове на България, но и от всички съсловия и политически и литературни среди, щастливо обединени духом през празника ми.”

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Turbolan Разгледай мнение

                    Мерси!

                    А в талавизера знаеш ли колко е забавянето?
                    Не съм се интересувал, но вероятно нямат - там няма проблемите с неконтролируеми обаждания в ефир.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение
                      Е, как... Пускаш 15 секунди по-късно излъчването. Като се изчерпи буфера, наваксваш при реклами. Понякога пускат музика, при по-напрегнати ситуации, когато останат без буфер посред предаването.
                      Мерси!

                      А в талавизера знаеш ли колко е забавянето?
                      Last edited by Turbolan; 27.01.2024, 15:59.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Turbolan Разгледай мнение

                        Как става технически?
                        Е, как... Пускаш 15 секунди по-късно излъчването. Като се изчерпи буфера, наваксваш при реклами. Понякога пускат музика, при по-напрегнати ситуации, когато останат без буфер посред предаването.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение

                          Това си е нормален буфер, в САЩ знам, че заради регулациите и глобите имат и по 15-20 секунди буфер, и дъмп бутон в студиото, ако някой каже нещо неприлично или недопустимо, да не излезе в ефир.
                          Как става технически?

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Turbolan Разгледай мнение
                            Има закъснение между това, което се говори в студиото на БНР и това, което се излъчва.

                            С годините няколко пъти съм се обаждал по телефона в предаване "на живо", позволяващо обаждания на уважаемите слушатели.

                            Ако не е зает номерът на телефона и ти приемат обаждането, звукорежисьорът ти казва "Включвам Ви", ти слушаш разговора в студиото и чакаш да се обърнат към теб, защото "Имаме слушател на линията..."

                            Разликата по време намежду думите в студиото, които чувам по телефона, и думите, които чувам по _аналоговото_ радио при мен, е некъде 5 секунди.
                            Това си е нормален буфер, в САЩ знам, че заради регулациите и глобите имат и по 15-20 секунди буфер, и дъмп бутон в студиото, ако някой каже нещо неприлично или недопустимо, да не излезе в ефир.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                              Лъчът с лазер ходи до Луната, връща се, пак ходи и се връща, и така. За добро е. Да не би да кажеш нещо неодобрени, и то да се излъчи по радиото.
                              ...смятай, колко бързо, работи цензурата.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Turbolan Разгледай мнение
                                Има закъснение между това, което се говори в студиото на БНР и това, което се излъчва.

                                С годините няколко пъти съм се обаждал по телефона в предаване "на живо", позволяващо обаждания на уважаемите слушатели.

                                Ако не е зает номерът на телефона и ти приемат обаждането, звукорежисьорът ти казва "Включвам Ви", ти слушаш разговора в студиото и чакаш да се обърнат към теб, защото "Имаме слушател на линията..."

                                Разликата по време намежду думите в студиото, които чувам по телефона, и думите, които чувам по _аналоговото_ радио при мен, е некъде 5 секунди.
                                Лъчът с лазер ходи до Луната, връща се, пак ходи и се връща, и така. За добро е. Да не би да кажеш нещо неодобрени, и то да се излъчи по радиото.
                                ...смятай, колко бързо, работи цензурата.

                                Коментар

                                Working...
                                X