IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Знаете ли, че...

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Подозирал съм че, някъде го правят но ето, тук и някаква публикация за целенасоченото манипулиране на собствените стоки от производителите: https://youtube.com/shorts/tdjdD22n0...4myCgk539ITCap

    Коментар


    • На 10 април 1815 г. е регистрирано най- голямото вулканично изригване в писаната човешка история - изригва вулканът Тамбора. Той е активен вулкан на остров Сумбава, Индонезия. Във въздуха са изпуснати около 400 млн. тона серни газове, загиват около 71 000 души, от които около 12 000 от самото изригване. Количеството пепел е можело да покрие държава с размери на Гърция ( 131 000 кв.км).
      Една голяма част от хората умират от глад и болести, защото вулканът разрушава всички селскостопански земи. Настъпват глобални климатични промени.
      Следващата година 1816 г. е известна като "годината без лято" заради ниските температури вследствие пепелта в атмосферата, която отразявала част от слънчевите лъчи и ги връщала обратно в Космоса. Този студ засегнал най- вече хората от Северна Америка и Европа, където зимата отнела живота на хиляди души.
      Любопитен факт са твърденията, че Наполеон губи битката при Ватерло именно заради лошото време, което е предизвикано от изригването на Тамбора. Той забавя своята атака, защото времето е неимоверно лошо, вследствие на изригването, което е 3 месеца по- рано. Денят е неделя 18 юни 1815 г. Атаката е планирана за сутринта, но се състои по обяд заради силния дъжд. Наполеон се надява пороят да спре, за да може да атакува с цялата си мощ, но превозите, които прекарват оръжието засядат в калта.
      Забавянето дава възможност на противниците да консолидират своите сили и до залез слънце, Наполеон е разгромен от британските, холандски и немски войски. Ватерло е район в Белгия, а това поражение променя световната политическа карта и слага край на управлението на Наполеон.
      Повече от красива

      Коментар


      • Най-дългото име на населено място:

        https://www.facebook.com/reel/443751838120404

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Моабет да става Разгледай мнение
          Човек може да хълца и докато спи.
          Вчера когато си легнах чух някакъв звук от жена ми която вече беше заспала. Първоначално помислих някакво промърморване на сън. Когато обаче почна да се повтаря периодично и се заслушах разбрах, хълца. При едно по силно изхълцване се събуди и продължи да хълца вече будна. Никога преди това не съм чувал или знаел че човек може да хълца когато спи.
          Вселената е ОГРОМНА и реалността в нея, може да надхвърли всяка наша фантазия.
          Last edited by Pyramid; 05.04.2024, 21:07.

          Коментар


          • Човек може да хълца и докато спи.
            Вчера когато си легнах чух някакъв звук от жена ми която вече беше заспала. Първоначално помислих някакво промърморване на сън. Когато обаче почна да се повтаря периодично и се заслушах разбрах, хълца. При едно по силно изхълцване се събуди и продължи да хълца вече будна. Никога преди това не съм чувал или знаел че човек може да хълца когато спи.
            Ако знаех какво да препоръчам щях да съм по-богат

            Коментар


            • Цветя, размножаваниносновно с луковици, като лалета и зюмбюли (с подозрения също и за кокичета и минзухари), се размножават също така, и със семена. Поне, такова явление, наблюдавам в моя двор, на село. Разстоянията са над 3-5 метра за 1 година.
              Last edited by Pyramid; 01.04.2024, 15:45.

              Коментар


              • ЗА АВТОМОБИЛИСТИ:

                Карам Форд фокус на 24 год. Първата ми работа, след като го купих преди 5 години, беше профилактика на охл.система, т.к.силно загряваше. Смених термостата с нов но, скоро проблемът пак се появи и упорито продължи. Преправях конфигурацията на маркучите, според ъпдейт и указания от фирмата, намерен от сайта на ФОРД (Оригинален документ, чичовците инженери от фабриката се оказа, много са се чудили специално с този модел, (16Vбензин, Zetec 16, 101 ph), т.к.за него, имали МНОГО жалби. Те правили дълбоки проверки, чесали репите, уж измислили и аз ги послушах но, не бях доволен, т.к. помогна много слабо. Пак смених термостата, уж се кротна и, до миналата пролет, сякаш си беше ОК. И тогава, отново почна да грее. Т.е., да не смееш да натиснеш педала, пак не.му стигат и двата вентилатора.
                Помислях сериозно за нова смяна на термостат но, си рекох, защо ли не промия системата? Ама не само с вода, ами със специална течност. Купих от една бензиностанция спец.течност, налях я в антифриза, побръмчах на затоплен двигател 30-40 минути из града, измих с дест.вода и налях нов антифриз. И проблемът изчезна. Бях запазил само половината от излетия антифриз, видя ми се мътен та, да се утаи и да видя по-добре, какво е излязло, т.к.от дъното на легена, в който изливах старата охл.течност, и така имаше около 1 супена лъжица смес от пясък, корозия и котлен камък. И...в тубата, на дъното, се оказа още толкова но, доста по-фина, утайка. Излиза, термостатите не толкова дефектират, колкото се затягат от замърсяванията.
                Та, защо пиша това:

                МНОГО ВАЖНО И ПОЛЕЗНО се оказа това измиване и ми спести много проблеми. Практикувайте периодично, задължително, поне по веднъж на 2 години, промиване на охладителната система, преди (и това също -ЗАДЪЛЖИТЕЛНО) замяната на антифриза. И по-добре се държи двигателят, И по-добре се охлажда, И по-добре топли парното.

                ПРЕПОРЪКА Е.
                Last edited by Pyramid; 26.03.2024, 12:36.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение


                  Лястовиците се връщат. Тежат около 20 грама, но са изминали 5000 километра в полет. Те преодоляват пустинята Сахара. Прелитат над цялото Средиземно море, без да могат да си починат. Те се борят срещу вълненията и бурните ветрове. Те правят нещо необикновено. И всичко това идва при нас точно в този ъгъл на къщата ни под покрива. Една лястовица може да погълне до 850 мухи и комари на ден. Ако имаме късмет да приютим в гнездото една двойка тя може да убие около 1700 мухи и комари на ден. Няма по-ефективен и екологичен инсектицид. Нека се чувстват добре дошли. Те избраха нас...
                  Под стрехите на три-четири етажните блокове в Източен Берлин – строени при Хитлер – има нарочно инсталирани множество "кутийки" за лястовици.

                  Наблюдавал съм ги как всеки ден със смрачаването двайсет-трийсет-петдесет кръжат като мелница над двора.

                  Нито един път не чух комар да зънка в стаите, а е град с висока влажност и много зеленина, подходящ за комари.

                  Бързолети са, по-едра лястовица.
                  От половината "кутийки" пищят и показват разтворени жълти човки по три-четири малки бързолетчета.
                  Last edited by Turbolan; 22.03.2024, 16:35.

                  Коментар




                  • Лястовиците се връщат. Тежат около 20 грама, но са изминали 5000 километра в полет. Те преодоляват пустинята Сахара. Прелитат над цялото Средиземно море, без да могат да си починат. Те се борят срещу вълненията и бурните ветрове. Те правят нещо необикновено. И всичко това идва при нас точно в този ъгъл на къщата ни под покрива. Една лястовица може да погълне до 850 мухи и комари на ден. Ако имаме късмет да приютим в гнездото една двойка тя може да убие около 1700 мухи и комари на ден. Няма по-ефективен и екологичен инсектицид. Нека се чувстват добре дошли. Те избраха нас...

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от минувач Разгледай мнение
                      [ATTACH=CONFIG]n4164625[/ATTACH]


                      Мартеници , вързани по дърветата причиняват това.
                      За съжаление е факт

                      Коментар


                      • Click image for larger version

Name:	MARTn.jpeg
Views:	1
Size:	3.4 КБ
ID:	4164625



                        Мартеници , вързани по дърветата причиняват това.

                        Коментар


                        • https://youtu.be/rPqTNmXXVbA?si=KRLczY3hKBG29gjL

                          Коментар


                          • В Китай се предлага горната граница на откуп за невеста да е 39 000 юана = 5 400 долара.

                            https://www.scmp.com/news/people-cul...subsidies-move

                            Накои майки на невести, обаче, смятат, че за по-малко от 100 000 юана не може да става въпрос за щастие на невестата в брака.

                            Коментар


                            • Първата успешна атомна детонация вероятно е направена в Нацистка Германия през 1945та в края войната по данни от книгата "SS-Братството на Камбаната" с автор Джоузеф Фарел където е описан проект за немски гравителид.Става въпрос за много малка портативна атомна бомба с решетъчна структура на взривното вещество и отражателите с използването на парафин и взривно вещество свръхобогатен плутоний около 100 грама което при експлозията си е избило всичко живо включително лагерници в радиус от 600 метра.Явно националсоциалистите не им е стигнало времето да качат атомни заряди на първите в света балистични ракети <Фау-2> и да унищожат Лондон както и да бомбардират Москва с бомбардировачи с голям обсег като реактивния <Арадо Ар-234> "Блитц".

                              (IMG:https://www.orangecenter.bg/media/ca...ija-rajh.1.jpg)

                              По-нататък в проекта "Манхатън" където работят около 400 000 души американците са били по-добре запознати с техническата част на проекта, а англичаните с научната.Всъщност проекта за създаването на атомната бомба е английски не американски и датира още от 1940та година под кодовото наименование "Проект радиолампови сплави".Информация точно по този проект можете да намерите в книгата "КГБ-Поглед отвътре" на бившите шпиони Олег Гордиевдски екс КГБ-шпионин и Кристофър Андрю от ЦРУ.Първата атомна бомба пусната над Хирошима на 6ти август 1945та само няколко процента от взривното й вещество обогатен уран се е взривило убивайки на място 80 000 души и още над 40 000 души впоследствие.Втората атомна бомба над Нагасаки дни след това взривното й вещество е било плутоний.Според различни оценки на военни специалисти тези две атомни бомбардировки на Япония пестят на съюзниците САЩ и СССР около 5 милиона убити войници за завладяването на Япония с нейната фанатична и терористична армия.

                              По нататък СССР се докопва до ядрената технология благодарение на немски специалисти които са разполагали със съответното техническо оборудване най-вече центрофуги за обогатяване на уран и донякъде съществуват подозрения, че Курчатов подобно на Михаил Калашников се явява нещо като подставено лице което няма голям принос за първата съветска атомна бомба през 1949та.Съществена роля за направата на първата съветска атомна бомба изиграват Розенберг които впоследствие за осъдени на смърт в САЩ за шпионаж и присъдите им са изпълнени през 1953та.Всъщност американците още от 1942ра разработват атомната бомба с цел тя да се използва срещу СССР след края на Втората световна война.В края на 40те и началото на 50те американските военни са имали план за тотална атомна война срещу Съветска Русия където по техни изчисления е трябвало да загинат над 65 милиона руснаци.Напредъка на руснаците в сферата на ядреното оръжие, стратегическите им бомбардировачи от тогава като <ТУ-95> "Беър" и по нататък успешната разработка на междуконтинентални балистични ракети осуетяват тази ужасна война.

                              През първата половина на 50те изобретяват водородната бомба при която за разлика от атомната не се разчита на делене на атоми, а на сливане на атомни ядра при което се отделя много повече енергия.При водородната бомба атомната бомба служи като нейна запалка.В СССР първата съветска водородна бомба неин създател е руснакът Игор Корчатов.През 1961ва година по нареждане на Хрушчов се конструира и изпробва 58 мегатонна водородна бомба която унищожава всичко в радиус от 250 км на опитен полигон в СССР и изпарява всички облаци в радиус от стотици километри буквално за секунди.В най-тежкия си и максимален вариант такава водородна бомба осолена с кобалт и с оловна обвивка би могла да затрие държава като Англия за столетия напред.

                              В по-ново време руснаци и американци работят върху усъвършенстване на конструкцията на атомните заряди с цел да се повишат процентите на взривеното вещество.С по-малки заряди да се получават по-силни експлозии.В края на 80те или началото на 90те в СССР бяха произведени преносими атомни бомби-куфарчета от които голяма част от тях изчезнаха.Тогава се говореше, че те използвали червен живак.По време на едно интервю по телевизията генерал Лебед отказа да говори по този въпрос.Има вероятност с такива руски портативни атомни бомби да са минирани военни обекти на територията на САЩ.

                              Коментар


                              • Според Ladbrokes, шансовете на Байдън и Кемито са до-о-о-о-ста високи.
                                Ти да видиш ;;Иначе Шин Фейн и Лейбъристите определено ще спечелят.
                                Леле, кво ще му направят на Тръмп ;; Надявам се да максимум съдебна забрана, а не разстрел.
                                Ама, Кемито си е млада и симпатична ....

                                Click image for larger version

Name:	543.JPG
Views:	1
Size:	36.7 КБ
ID:	4153607



                                ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                П.П. Интересно, в момента когато ще се проведе най-голямото НАТОвско учение до май във ЕС от 90000+ души,
                                главнокомандващият на УК и Британската общност (Канада, Австралия и др.) е .....Хари, другите са аут.
                                Баща му е във домашно възстановяване от операцията по простатата поне за месец+,
                                Уйлям във къщи ще подкрепя жена си, също след операция, поне месец+.
                                По принцип САЩ остави УК да вади украинските кестени, че има други задачи.
                                Ще видим, очертава се динамична година.
                                Click image for larger version

Name:	54.JPG
Views:	1
Size:	47.2 КБ
ID:	4153608

                                Коментар

                                Working...
                                X