Първоначално изпратено от marandi
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Отмяна на забраната за пушене от 1 юни - Защо?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от nestyАми да оставим собствениците и да решават дали да плащат данъци не щете ли?
Ами хората, които работят в тези заведения (без значение пушачи или непушачи) нали постоянно са изложени на цигарен дим, а не като вас на 15-30 минутки "почивка"?
Пушенето убива! Не са си го измислили хората, ей тъй, за кеф да плашат децата.
То, по принцип, и животът е вреден, понеже от него се умира.
И сега какво - искаш да накараш собственика на заведение насила да се занимава с дейност, която не му е изгодна? Няма да стане. До това прозрение и при социализма даже не бяха стигнали.
Остави собственика сам да си знае изгодата, а ти, ако искаш, отвори си частна детска градина.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nestyПървоначално изпратено от vmankov
(и не ми говорят нещо примерите със западния свят - те за мен от доста време твърдо са тръгнали към ненормалност в много отношения)
Ами да оставим собствениците и да решават дали да плащат данъци не щете ли?
Ами хората, които работят в тези заведения (без значение пушачи или непушачи) нали постоянно са изложени на цигарен дим, а не като вас на 15-30 минутки "почивка"?
Коментар
-
Първоначално изпратено от marketleverageпп Никои непушач досега в темата не иска да отговри на въпроса смята ли че ако се въведе забраната частни клубове за пушачи в които се влиза само срещу членска карта са незаконни?
Частни клубове ще направят дребните тарикати и държателите на лисичарници където аз така или иначе не ходя. Важното е да не е прекалено лесно да се заобикаля закона по тоя начин и нормалните заведения ще станат само за непушачи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nestyПървоначално изпратено от vmankov
(и не ми говорят нещо примерите със западния свят - те за мен от доста време твърдо са тръгнали към ненормалност в много отношения)
Коментар
-
Първоначално изпратено от vmankov
Коментар
-
Първоначално изпратено от Зарзаватчийски гласПървоначално изпратено от vmankovПървоначално изпратено от eric...
а КЪДЕТО ВЛИЗАТ УЧЕНИЦИ И МАЙКИ С ДЕЦА НЕ БИВА ДА СЕ ПУШИ - НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ!!![/img]
Имам впечатлението, че в доста сладкарници не се пуши. Но рядко влизам, така че може и да не съм прав.
Но, в края на краищата, нека собствениците им да решат.
И ако се окаже, че клиентелата им силно ще намалее със забраната на пушенето и от това - фалира, то кел файда и за непушача?
И въобще не разбирам защо непушачите поставят така крайно въпроса - или всичко, или нищо? Нека има заведения само за пушачи и само за непушачи, нима е забранено?!
Коментар
-
Първоначално изпратено от vmankovПървоначално изпратено от eric...
а КЪДЕТО ВЛИЗАТ УЧЕНИЦИ И МАЙКИ С ДЕЦА НЕ БИВА ДА СЕ ПУШИ - НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ!!![/img]
Коментар
-
Първоначално изпратено от eric...
Както казва и Левъридж, заведенията с пушачи ще се преименуват в частни клубове, това никой не може да забрани, поне засега.
Тогава непушачите "гък" няма да може да кажат.
Левъридж, и аз познавам един собственик ("При Илко"), който предупреди постоянните клиенти, че смята да направи "частен клуб" (егати и смеха, докъде стигаме заради липса на заведения за непушачи...)
Някой знае ли, защо няма заведения (или са много малко) със сервиране на алкохол и със забрана за пушене? Аз мисля, че е така, понеже няма да оживеят.
Защо заради липса на непушачески заведения искат да фалират половината нормални? (и не ми говорят нещо примерите със западния свят - те за мен от доста време твърдо са тръгнали към ненормалност в много отношения)
Коментар
-
Колкото и да се морите забраната ще бъде въведена, рано или късно. Това е посоката, няма как. Другото е отбиване на номера и пушачите се самозалъгват, че със забавянето на забраната нещо ще им помогне (може би да спрат зависиостта си))). Обречени сте да ви вдигат цените и да намалят местата за пушене. Така е в развитите страни.
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandiТемата определено взе да става хумористична и щеше да забавно, ако не беше тъжно.
.................................................. .................................................. ....
Чиърс!
ВСЯКА КРАЙНОСТ Е КРЕТЕНИЗЪМ! ВСЕКИ ЧОВЕК, ПОДКРЕПЯЩ КРЕТЕНИЗМА Е КРЕТЕН!При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура
Коментар
-
Темата определено взе да става хумористична и щеше да забавно, ако не беше тъжно.
Малко статистика от последните, които въведоха забрана:
Хърватска, влезе в сила от 2.04.2010 г.
За заведенията е избран подход на лицензионен режим, при който кръчмарите подават заявление при спазени изисквания за вентилация в заведенията си. До момента 135 заведения са се сдобили с лиценз от общо 16 хил. в страната. Очакванията са до есента масово да подобрят вентилациите в заведенията и да се пускат документи за лиценз поради спадане на оборотите. Критерият е 50 кв.м. площ на заведението да е по преценка на собственика, за по-големите да се обособяват помещения за пушачи и непушачи.
Поради краткия срок все още не може да се прецени добре ефекта.
Опита на Македония ( или тоталната забрана, която се готви и в България ).
Там се въведе тотална забрана за тютюнопушене преди няколко месеца, засягаща дори откритите тераси на заведенията и плажовете. Придружена от солени глоби в размер на една и повече работна заплата.
Ефектите: На 22.01.2010 г. последва всеобща стачка за 24 часа от собствениците на заведения, кафенета, дискотеки, кръчми, т.е. отказаха да отворят за 24 часа в цялата страна.
Спад в оборотите между 50-80%.
В същото време Австрия, Испания, Германия, Словения, Хърватия, Гърция вече бяха отменили крайностите, регулираха или приеха своите закони в съответствие както с гражданските права, така и нуждите на туризма.
Македония реши да въведе забрани, които противоречат на битовата култура и начина на живот на нейните граждани и ефекта е видим с просто око.
П.П. Понеже ще последва поредната помия срещу мен като изнасям подобни данни, само информативно ще спомена, че сферата на ресторантьорството и хотелиерството през активния летен сезон работните места достигат около 400 хил. в България.
Сега всеки да смята какво означава 50% спад в оборотите, колко фирми ще фалират и колко още безработни на пътя.
Но непушачите са като секта вече, целта им е да газят в кръв и трупове, иначе ни разказват как мислели за здравето на "другите", на персонала и т.н.
Чиърс!
Коментар
Коментар