IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Земетресение в София!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Преди две години писах ( голям пост , рядко пиша големи постове) но не знам дали е в тази тема или другата .
    Накратко има няколко вида вълни , надлъжни напречни , вълни на льов , и още един вид (ефекта на последните е точно като кораб в дълбоко и тихо морето , вълните го повдигат но не го преместват ).
    Най лоши са първите две , разликата на разпространение между тях е 1,6 и старите сеизмографи този ефект го отчитат като първо почват да чертаят едните и после и другите - вече от разликата им се знае ( пресмята се ) къде е огнището.
    Голяма роля оказва и средата на разпространение на вълните, както знаете скоростта на разпространение на различните материали ( метални ) е различна , вече при достигането на по плътна среда вълната се отклонява от различен ъгъл ( примера които мога да дам е с пречупването на светлината - мис;я в 5, 6 клас по физика се преподава така че приемам че всички ще го разберат) .
    А вече инженерите какви конструктивни решения ще вземат зависи от данните които ще получат от сеизмологичните проучвания ( тук те ако не са на ниво , лошо инженера трябва да е много добър в работата си и да е се е презастраховал)
    Лека и успешна вечер

    Коментар


    • Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
      Ако не ти се пише - няма проблем.
      Аз просто си драскам и не желая да те товаря с пространни писания.
      Бе, не си виновен ти! Искам да кача Мама, както си трябва на небето горе и остават още 20 дни от 40-те.

      П.П. При гредоред конструкцията имат, т.нар. столници, дет' им викат и те поемат тангенциалните напрежения или поемат натоварванията по диагонал.

      При друг вид конструкция, стените се цепят по диагонал винаги. Т'ва е от Съпромат ( съпротивление на материалите ), ама там Зарко ще те светне доста по-добре от мен, дет' ми изяде дроба предния път, а аз не разбрах защо.

      Тангенциално напрежение винаги действа под ъгъл 45 градуса, особено когато види т,нар. концентратори на напрежение ( т.е. ъгли ) като прозорец, врата и прочи и тръгва от ъгъла под 45 градуса в посоката, която има.

      Но при гредоред е друго и тоя номер е бил предвиден, т.е. да носи там при сеизмична вълна, щот' тия диагонали, които са опъвали навремето са били сеизмичната вълна да носи опън/натиск. Т.е. дядо ти не те е излъгал, но говорим за различни неща в момента.

      Поздрави!

      Чезвам пак в невидим режим, но си ви чета да мине траура. Чиърс!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
        Отговарям ти, защото си те кльопам много, ама сега трябва да уточняваме.
        Ако не ти се пише - няма проблем.
        Аз просто си драскам и не желая да те товаря с пространни писания.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
          П.П. За гредоред ли ми говориш? Че там е друго.
          Да - гредоред. 2 етажа по 4 метра и тавански етаж 2 метра. Кажи-речи е към 12-на метра висока къщата.

          П.П. С много суха изба, в която стават прекрасни зимнини.
          Last edited by anon6706; 22.05.2012, 18:14.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
            Разбрах те (мисля) и за двете.
            Само се чудя за пясъците. Израснал съм в стара къща и са ми казвали (дядо ми беше строител (дюлгер)), че под основите на къщата ни имало пясък и при земетресение той възпрепятствал точно това въздйствие (бил нещо като амортисьор), което ти описваш в П.П.-то за сеизмичната вълна. Та по тая логика - тези "втечняващи се пясъци" не би ли трябвало да помагат при земетресение, освен да пречат при изграждането на основите?

            Сигурно бая лаишки питам, но аз да си питам.
            Отговарям ти, защото си те кльопам много, ама сега трябва да уточняваме.

            Каква конструкция е била къщата, в която си израсъл? На колко етажа и на каква площ?

            Т.е. не можем да сравнявам МОЛ наблъскан на 1 дка от фермена конструкция или железо-бетон като конструкция и къщата на дядо ти. Несравнимо е от гледна точка основа ( демек земята, а после основите на конструкцията, която ще носи )

            П.П. За гредоред ли ми говориш? Че там е друго.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
              Не, Софето ( Витоша ) е бивш вулкан и почвите там са от т.нар. втечняващи се пясъци. Нивото им е много високо и не е за високо строителство и тежки конструкции на едно място като конструкция, защото ще излизат много скъпо, за да са сигурни и надеждни.

              Нали знаеш, трябва да е сигурно, срок на експлоатация, евтино и гарантирано. Но не ми се коментира, щот' кат' пеех - никой не ме чуваше.

              П.П. Резонанс от сеизмична вълна, която действа по вертикала и хоризонтала, няма как да настъпи, поради късия тайминг ( 30 сек.-2 мин. ). Проблема е, когато сеизмичната вълна срещне конструкция и нейната дължина съвпадне с тази на конструкцията ( без значение ориентацията й ), тогава се получават т.нар. макс. огъващи моменти и конструкцията се подлага на максимално напрежение. Демек тия сгради рухват, а околните остават при едно и също изпълнение като технология, модел и качество.

              Дано си ме разбрал.
              Разбрах те (мисля) и за двете.
              Само се чудя за пясъците. Израснал съм в стара къща и са ми казвали (дядо ми беше строител (дюлгер)), че под основите на къщата ни имало пясък и при земетресение той възпрепятствал точно това въздействие (бил нещо като амортисьор), което ти описваш в П.П.-то за сеизмичната вълна. Та по тая логика - тези "втечняващи се пясъци" не би ли трябвало да помагат при земетресение, освен да пречат при изграждането на основите?

              Сигурно бая лаишки питам, но аз да си питам.
              Last edited by anon6706; 22.05.2012, 18:07.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                Заради опасност от навлизане в резонанс ли?
                Не, Софето ( Витоша ) е бивш вулкан и почвите там са от т.нар. втечняващи се пясъци, т.нар. почви и подпочвени води ( т.е. калпава основа и високо ниво на водите ). Нивото им е много високо и не е за високо строителство и тежки конструкции на едно място като конструкция, защото ще излизат много скъпо, за да са сигурни и надеждни.

                Нали знаеш, трябва да е сигурно, срок на експлоатация, евтино и гарантирано и лесна поддръжка после на съоръжение Х. Но не ми се коментира, щот' кат' пеех - никой не ме чуваше.

                П.П. Резонанс от сеизмична вълна, която действа по вертикала и хоризонтала, няма как да настъпи, поради късия тайминг ( 30 сек.-2 мин. ). Проблема е, когато сеизмичната вълна срещне конструкция и нейната дължина съвпадне с тази по геометрията на конструкцията ( без значение ориентацията й ), тогава се получават т.нар. макс. огъващи моменти и конструкцията се подлага на максимално напрежение. Демек тия сгради рухват, а околните остават при едно и също изпълнение като технология, модел и качество.

                Дано си ме разбрал, понеже резонанс при ниска честота на вълната няма как да настъпи.
                Last edited by marandi; 22.05.2012, 18:00.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                  молете се да няма 6.5 по Рихтер и да не е по-дълго от 1 мин., че 1/5 от Софето ще е с конструкции за тотален ремонт. Демек за събаряне.
                  Заради опасност от навлизане в резонанс ли?

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от msimov Разгледай мнение
                    Бие си град бие си град и нема спиране и до момента. Не е толкова интензивно но си е град с дъжд.

                    Сега чакаме нашествие от жаби или скакалци и вече всичко ще си дойде на мястото.
                    Стига си мрънкал бе човек, като застаряваща леличка си

                    Голяма работа дъжд с град заваляло, все едно ти е сефте.
                    Мнението има аналитичен характер и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА препоръка за ВЗИМАНЕ на инвестиционно решение!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от vmаnkov Разгледай мнение
                      Абе май разрушителните последици зависят не само от рихтера, а също и от вида на земотресението, времето между тръсовете и некви още там специфики.
                      Прав си!

                      Ама, последния път простотията, която направих някога беше да обяснявам на Вувузелката31, дет' ми разправяше колко е в час с панелките и че по-велико от тях - нЕма.

                      Доживях тъпо-ченге географ да обяснява на инженер-корабостроене за конструкции.

                      Молете се да няма 6.5 по Рихтер в радиус 150 км и зависи от дълбочината и характера му ( магнитут/интезинтет и продължителност ). Тогава 25% от Софето ще е за тотален ремонт.
                      --------------------------------------------
                      Но в БГ-то, откакто 2-рото най-висше съоръжение в света е по-ниско котирано от телефониска ( пардон кол-център ) в Софето като заплащане, т'ва е положението и се оправяйте.
                      --------------------------------------------
                      За сравнение ( сложност на инженерните съоръжения в цял свят ):

                      1. Аеродинамика ( самолети, совалки, космически станции )
                      2. Кораби, нефтени платформи.
                      3. Висящи мостове ( или т.нар. фермени конструкции ).

                      Моя милост е от 2-ра група с познания и горните 2-ва вида. К'во остава за едно блокче или МОЛ-че?
                      ---------------------------------------------
                      Не се натягам за никъде и за нищо - но т'ва е положението и както преди съм казвал молете се да няма 6.5 по Рихтер и да не е по-дълго от 1 мин., че 1/5 от Софето ще е с конструкции за тотален ремонт. Демек за събаряне.

                      Мисля, че в момента се разреждат трусовете и пада интензитета/магнитута, но свиквайте, понеже Стражица я люля 2 години след това и вече даже не се и надигам от кревата като тръсне, както и вчера.

                      Е*ал съм му майката - Чиърс!
                      ---------------------------------------------
                      П.П. И не спират да ви пробутват т.нар. "саниране", демек немския закъсал износ като то конструкциите ви ги няма, ама ще "санирате". Гледам мача и съм си купил пуканки. Сорка за сарказма и споделям дискомфорта, който сте усетили.
                      Last edited by marandi; 22.05.2012, 17:49.

                      Коментар


                      • http://vbox7.com/play:4824fd3f17

                        Коментар


                        • Симеон Дянков е бил събуден от премиера 2-3 минути след земетресението.
                          http://dnes.dir.bg/tag_gallery.php?id=117276

                          А трябваше да го събуди 5 преди земетресението

                          Коментар


                          • http://www.blitz.bg/news/article/140206

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                              Костов е виновен!
                              А ба !Хан Аспарух е виновен, да еВа неговата ,,,,,,,,,,,,,,,,

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                                1. Много зависи на какъв терен е дадено земетресение и от къде минават сеизмичните вълни.
                                2. В Италия има много древни и стари сгради от столетия и хилядолетия, а тук всичко е ново.
                                3. Там бе и малко по-силно.
                                Italy earthquake: modern buildings, not ancient ones, pose biggest threat (+video)

                                The Italy earthquake suggests that danger lies not so much in ancient monuments as in the many buildings constructed between the late 1940s and the early 1970s.

                                http://www.csmonitor.com/World/Europ...t-threat-video

                                Коментар

                                Working...
                                X