IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защитата на върха е по-трудна от изкачването му.Успех Веско!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Когато фактите говорят за шампиона-посерко, дали и най-великите мислители и тактици-псевдобългари и обърни-лопати не е редно да мълчат?

Коментар

• Петре, мнението ми за Каспаров съвпада с твоето, защото беше интересно да го гледаш. И ще допълня, че освен всичко друго Каспаров е много голям и като човек. От оня тип личности, към които няма как да останеш равнодушен, от ония чаровни революционери, които те притеглят към каузата си ( независимо каква е).
      Толкова за Каспаров и едно уточнение, защото може би не си зададох твърде конкретно въпроса, мислейки че се подразбира.

Кой е най-добрия действащ шахматист според теб?

Коментар

• Първоначално изпратено от Peter(Petar)
        Първоначално изпратено от B.Graham
        Петре,Петре преди време ме беше яд на тебе...Сега просто ми е жал....Ти си душевно беден.
        Graham,
        Много интересен похват: когато няма какво да кажеш по същество, почваш с обидите. Това май също е типично българска черта.
        Пешка аз по същество не мога да се меря с тебе и си го признавам.Това което имам против теб е че в момент когато всички българи трябва да сме зад Веско ти се изкарваш "по католик от папата".И плюеш по шампиона ."Това май е типично българска черта".Въобще не ме интересува дали Веско е по-добър от Крамник.И по слаб да е аз съм българин и ще подкрепям българина.И не се радвам на българските загуби за разлика от теб.
        Бъди здрав
        Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от Пламен
          Петре, дай някакъв аргумент за твърдението си спрямо мен, защото в противен случай се явява доста инфантилно. Звучи, като "Ти си лош, защото си лош и защото аз го казвам".
          И за да приключи тази размяна на реплики и йезуитски отклонения от твоя страна искам да те попитам нещо съвсем елемнтарно, което за човек с познания в шахмата (което до сега не съм отрекъл), предполага еднозначен отговор.
          Кой е най-добрия шахматист в света в момента?

Ще ти дам следният еднозначен отговор: Тоест ще игнорирам всякакви нюанси, колкото и да не ми се иска(все пак отчитам особеността на въпроса ти).

Лично според мен Каспаров е най-силният шахматист за всички времена и към настоящият момент той продължава да е най-силният, независимо, че се оттегли от активна състезателна дейност.
          А ако ме питаш, кой е любимецът ми, то винаги съм бил поддръжник на Робърт Джеймс Фишер.

Коментар

• Петре, дай някакъв аргумент за твърдението си спрямо мен, защото в противен случай се явява доста инфантилно. Звучи, като "Ти си лош, защото си лош и защото аз го казвам".
            И за да приключи тази размяна на реплики и йезуитски отклонения от твоя страна искам да те попитам нещо съвсем елемнтарно, което за човек с познания в шахмата (което до сега не съм отрекъл), предполага еднозначен отговор.
            Кой е най-добрия шахматист в света в момента?

Коментар

• Тези познания за които ти говориш наистина са необходими, но тях гросмайсторите поне от първата 20-ица ги имат в достатъчна степен. Другото е вече майсторството в ендшпила да реализираш дори минимално преимущество - това за което говорих в предния пост.

Коментар

• Пламене,
                Като ти гледам писанията и по другите теми, мога да кажа само следното:
                Наистина всеки един лекар би се радвал да те има за клиент.

Изрично обърнах внимание, че мнението ми е публикувано в една от дискусиите на Топспорт. Явно не си в състояние да отчетеш факта, че съм участвал в някакъв друг разговор.
                Доколкото знам модераторът специално за клоуните е отделил футболна тема...

Коментар

• Първоначално изпратено от ST
                  относно ендшпила:
                  Фактор за майсторството в ендшпила са не толкова умствените способности, а темперамента. Винаги майстори на ендшпила ще бъдат флегматици (като научен термин, не като обида) като Карпов и Крамник. По същата причина шахматисти като Каспаров и Топалов никога няма да бъдат тънки майстори на ендшпила (според мене за добро), а ще бъдат майстори на атаката и на ориентирането в сложни позшции и ще се борят да си решават партиите с атакуващ стил още в мителшпила.
                  Напълно си прав. Това и според мен е точно така. Имам чувството, че емоционалните натури като Каспаров, Топалов (бих добавил и Широв от настоящите елитни шахматисти, а от миналото разбира се рицаря Тал итн.) нямат каквато и да е интелектуална нагласа да играят опростени позиции, считайки може би един вид, че те не представляват предизвикателство за тях.
                  Но това разбира се не е така. Ендшпилът си има свои закони и много често, за да се даде правилна оценка на мителшпила, трябва преди това да се оцени ендшпила, който би възникнал. Тоест да се вземат под внимание евентуални пешъчни особености или особености от типа "силен офицер срещу слаб кон"(или обратното) или активен топ или цар итн.

Коментар

• Петре, явно за 40 минути забравяш, какво си писал. Няма проблем ще ти напомня. Цитирам от 11.13ч. "Никой, никога не е оспорвал мястото на Веско в челната десетка. Но това е доста съществено уточнение, не смяташ ли." Топалов е с най-висок коефицент, а ти уточняваш, че той е просто един от челната десятка. Това имам предвид, като казвам подценяване на успехите.
                    Не искам да припомням всичките ти изказвания по време на самия мач и непосредствено след него.

И понеже продължаваш ме изкушаваш да направя скромен анализ на менталното ти състояние (въпреки, че помолих специалисти да се изкажат).
                    Цитат от 12.00ч : "В това отношение му сваляме шапка." Чак си го и подчертал. Това изречение е концентриран израз на твоята душевност. Вариантите са два. Или говориш за себе си от трето лице, което е присъщо за монарси или за хора, които се смятат за такива и обикновенно обитават специализирани заведения облечени с ризи с ръкави далеч по дълги от общоприетото. Втория вариант е да сте двама. Това в медицината е описано, като форма на шизофрения или раздвоение на личността. То в тежките си форми отново завършва в заведението, където облеклото не е конфекция.

Коментар

• относно ендшпила:
                      Фактор за майсторството в ендшпила са не толкова умствените способности, а темперамента. Винаги майстори на ендшпила ще бъдат флегматици (като научен термин, не като обида) като Карпов и Крамник. По същата причина шахматисти като Каспаров и Топалов никога няма да бъдат тънки майстори на ендшпила (според мене за добро), а ще бъдат майстори на атаката и на ориентирането в сложни позшции и ще се борят да си решават партиите с атакуващ стил още в мителшпила.

Коментар

• Пламене,

Явно българският език не ти е най-силният (чужд) език.

Написах следното:
                        "Никога, ама никога не съм оспорвал, че Веско има уникален талант, че страхотно се ориентира в неясни позиции, че страхотно атакува, все качества, които правят стила му атрактивен за масовия зрител. Точно тези му качества всъщност го изстреляха в шахматния елит. Благодарение на невероятно агресивната си игра стана и световен шампион и лидер в световната ранглиста след оттеглянето на Каспаров. Това никой, никога не го е поставял под съмнение. В това отношение му сваляме шапка.
                        Но на тесния специалист няма как да не му направи впечатление многобройните пропуски в шахматното му развитие. Така например колегата Карпов правилно обръща внимание на недостатъчно доброто владение на ендшпилното изкуство.В чисто техническите позиции положението е на средно гросмайсторско ниво."

На което ти ми отговаряш следното:

"Как така от цялата шахматна общественост само ти видя Топалов, като посредствен или средно ниво играч? Защо е този стремеж към подценяване на успехите му?"

Случайно да виждаш някакви несъответствия????!!! в изказването ми и отговора ти.

Коментар

• Петре, ако разбираше толкова много от шах нямаше да висиш по форумите, а щеше да си срещу Веско и да оспорваш титлата му. Как така от цялата шахматна общественост само ти видя Топалов, като посредствен или средно ниво играч? Защо е този стремеж към подценяване на успехите му? Имаш ли нещо лично срещу него?Не ни взимай за глупаци, защото правим много добре разлика между безпочвено фаворизиране на слаб българин и подкрепа за българин световен шампион. И да излизаш с номера, че подкрепяме Топалов, като коне с капаци, само защото е българин, е меко казано несъстоятелно. Целия шахматен свят признава, че предпочита да наблюдава играта на Топалов заради стила му, а ти се опитваш да го изкараш само един човек с късмет. Ама в тоя спорт на късмет не се разчита. Това не е табла, да се осланяш на зар или нещо подобно. Много още имам да кажа за начина ти на мислене, но не съм професионалист в областта. Така че ще помоля, ако някой във форума има медицинско образование да даде подробности.

Коментар

• Първоначално изпратено от Al-elder
                            Бате, тъп си много! Става въпрос за това, че Веско веднага играе турнир и е много изморен. Твойта отправна точка за сравнение е Крамник....ми той що не е на този турнир! Той на кой турнир е/беше Крамник? Нали е ебати шубете! Така, че замълчи, щото тоя турнир или пък тези забуби абсолютно никой не ги брои за нищо!
                            Кой и за какъв дявол кара Топалов да играе на този турнир? Питам, каква е идеята на играеш кръгов турнир с шахматисти, които очевидно са доста далеч от класата ти. Това са 90 Ело-точки разлика. За да не загубиш Ело-точки трябва да направиш задължително около +2. А очевидно ще си изчерпан, както физически, така и емоционално от мача с Крамник. Ботвиник преди години беше казал, че един мач за Световната титла отнема 1 година от живота на шахматиста.

Ето тук виждам ролята на менажера. Той е човекът, който те представлява, той уточнява турнирите, той уговаря условията и подписва договорите. Алчността на Силвио няма граници. За няколко хиляди долара става въпрос??!! Кой спонсор ще финансира сега реванша?

Коментар

• Ла коста, първо, никой не е хвърчал в облаците и второ, тези 2 загуби нямат много общо с дискусиите относно мача за титлата.

Коментар

• Бате, тъп си много! Става въпрос за това, че Веско веднага играе турнир и е много изморен. Твойта отправна точка за сравнение е Крамник....ми той що не е на този турнир! Той на кой турнир е/беше Крамник? Нали е ебати шубете! Така, че замълчи, щото тоя турнир или пък тези забуби абсолютно никой не ги брои за нищо!
                                Не е препоръка за покупко/продажба, а просто мнение! Поздрави на КаФеНе!

Коментар

Working...
                                X