IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Насилието над жените

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

Стабиун е.
    Drei Männer Im Schnee, 1934

Сега сме в края на 2018 г. Остаряло е.

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

"Преди няколко месеца приятелят ми Роберт и аз отпътувахме за Бамберг, за да видим тамошния конник[2]. Бамбергският конник.

Младата специалистка по история на изкуствата Елфрида беше дала на Роберт да разбере, че ще се омъжи само за човек, който е виждал Бамбергския конник.

Дадох във връзка с това един отличен съвет на моя приятел. Ако беше го взел присърце, щяхме да се отървем по-евтино. Но той се възпротиви. Човек не бивало да бие жена си преди сватбата. Остаряло схващане, както ще признае всеки. Но той държеше на него. Пък и в края на краищата годеницата беше негова, не моя.

И така, отпътувахме за Бамберг.

(На това място бих искал предварително да уведомя читателя, че през време на нашето отсъствие специалистката по история на изкуствата Елфриде се сгоди за един зъболекар. Впрочем той също не беше виждал Бамбергския конник. В замяна й ударил една хубава плесница. Това нещо, струва ми се, го наричат духовна компенсация. И после Елфриде се обесила на врата му. Такива са жените. Но тогава ние все още не знаехме това.)"
      Стабиун е.

Коментар

• Първоначално изпратено от И.Зверов Разгледай мнение
        Русия по онова време си е била класически патриархална страна (а и всички останали европейски - също) и това се отнася и за дамите от висшето общество
        Според както помня романа, Ана Каренина е показана като "изпреварила" времето си по въпроса на личната свобода. С това излизане извън общоприетия морал тя се оказва във вакуум, сама, което, прочее, е цена за свободата и тя е могла да го предвиди. Оказва се по-слаба или не иска да е по-силна, за да живее така, с морален белег върху гордо вдигнато чело, и излиза от живота.
        От тази гледна точка мисля, че шамарите, буквални или образни, предложени от vikhunter, биха ѝ дали начин да остане в живота при така създалата се безизходна ситуация, вътрешно почувствала се несправедливо обидена и бунтуваща се, макар и безмълвно. То ест изкарвам донякъде парадоксално, че "шамарите" се оказват благо за нея, защото така остава в живота.
        Дебело подчертавам, обаче, че говоря именно за тази героиня и именно за това време, то ест не съм сигурен, че от това могат да се правят обобщаващи изводи относно шамарите.

Интересно, виждам , че обсъждането на гореописаната ситуация може да се използва като паралел и обсъждане на ситуацията сега, заради която започнах темата. Не напразно горе сложих "изпреварила" в кавички. Ние сега можем да кажем, че е изпреварила, защото знаем последващото развитие на обществото и морала му. Но за онова време единственото вярно определение е било "излязла извън", кривнала. Тук прехвърлям моста към сегашното време. Колкото и феминистките или "женозащитниците" да казват, че изкривяванията им са прогрес, изпреварване на консервативната маса, не могат, чисто логически, да са прави, защото никой не е казал, че обществото ще върви по кривия им път или пък че тяхната свободия е свобода.
        А в наше време “шамарите” лично на тебе помогнаха ли ти? Ще отворя една много голяма скоба и в нея ще сложа всички ЛГБТ играчи.

Класическите суфражетки не искат това, което иска ГЛБТ общността. Не ги смесвай, а ги раздели. Оттам идват много от проблемите.

Свободата и отговорността са две страни на една монета.
        Last edited by Selena; 26.11.2018, 09:12.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

То и аз ти казвам същото, но ти казвам, че вече към днешна дата няма как да стане това с шамара, а по видни форумни герои виждаш какво става без жена .

Вземи прочети и книгата.
          "Преди няколко месеца приятелят ми Роберт и аз отпътувахме за Бамберг, за да видим тамошния конник[2]. Бамбергският конник.

Младата специалистка по история на изкуствата Елфрида беше дала на Роберт да разбере, че ще се омъжи само за човек, който е виждал Бамбергския конник.

Дадох във връзка с това един отличен съвет на моя приятел. Ако беше го взел присърце, щяхме да се отървем по-евтино. Но той се възпротиви. Човек не бивало да бие жена си преди сватбата. Остаряло схващане, както ще признае всеки. Но той държеше на него. Пък и в края на краищата годеницата беше негова, не моя.

И така, отпътувахме за Бамберг.

(На това място бих искал предварително да уведомя читателя, че през време на нашето отсъствие специалистката по история на изкуствата Елфриде се сгоди за един зъболекар. Впрочем той също не беше виждал Бамбергския конник. В замяна й ударил една хубава плесница. Това нещо, струва ми се, го наричат духовна компенсация. И после Елфриде се обесила на врата му. Такива са жените. Но тогава ние все още не знаехме това.)"

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

Бе аз за Ана Каренина други съмнения имам ама не е за форума.
            Що? Давай ги.

Коментар

• Русия по онова време си е била класически патриархална страна (а и всички останали европейски - също) и това се отнася и за дамите от висшето общество
              Според както помня романа, Ана Каренина е показана като "изпреварила" времето си по въпроса на личната свобода. С това излизане извън общоприетия морал тя се оказва във вакуум, сама, което, прочее, е цена за свободата и тя е могла да го предвиди. Оказва се по-слаба или не иска да е по-силна, за да живее така, с морален белег върху гордо вдигнато чело, и излиза от живота.
              От тази гледна точка мисля, че шамарите, буквални или образни, предложени от vikhunter, биха ѝ дали начин да остане в живота при така създалата се безизходна ситуация, вътрешно почувствала се несправедливо обидена и бунтуваща се, макар и безмълвно. То ест изкарвам донякъде парадоксално, че "шамарите" се оказват благо за нея, защото така остава в живота.
              Дебело подчертавам, обаче, че говоря именно за тази героиня и именно за това време, то ест не съм сигурен, че от това могат да се правят обобщаващи изводи относно шамарите.

Интересно, виждам , че обсъждането на гореописаната ситуация може да се използва като паралел и обсъждане на ситуацията сега, заради която започнах темата. Не напразно горе сложих "изпреварила" в кавички. Ние сега можем да кажем, че е изпреварила, защото знаем последващото развитие на обществото и морала му. Но за онова време единственото вярно определение е било "излязла извън", кривнала. Тук прехвърлям моста към сегашното време. Колкото и феминистките или "женозащитниците" да казват, че изкривяванията им са прогрес, изпреварване на консервативната маса, не могат, чисто логически, да са прави, защото никой не е казал, че обществото ще върви по кривия им път или пък че тяхната свободия е свобода.
              Last edited by И.Зверов; 26.11.2018, 02:03.

Коментар

Закона визирах. Пресолили са го. От едната крайност не е необходимо да се отиде в другата. Нищо блудкаво не ти казвам.

Казвам ти от няколко поста, че трябва да се търси баланс в отношенията. Баланс, а не шамари.

Излишната и пресилена защита на жените също може да дебалансира социалната система. Това обаче не значи да се върнем към патриархален пещерен модел, а и няма как да стане ако тя носи повече пари от него.

Дали ти харесва или не, не сме в XIXти, а в XXIви век. Естествено, че се изменят моделите на човешките отношения.

Въпросът е дали някой умишлено не ги натяга тези промени до излишни крайности пишейки прекалени закони.

Малко ми е трудно да водя диалог с човек, който смята, че ако на Анна Каренина ѝ бяха отвинтили един шамар всичко е щяло да е ок.

Пещерния етап в човешкото развитие, надявам се сме го минали все пак.

И понеже нито ти ще си промениш мисленето, нито аз, нататък дискусията е безпредметна.
                Бе аз за Ана Каренина други съмнения имам ама не е за форума.

Коментар

• Първоначално изпратено от vikhunter Разгледай мнение
                  Кое е пресолено? Пресолено е на фона на твоите блудкави мисли за нови модели. Ако се завъртиш около площадка на майки с деца ще чуеш много пъти "ще те нашамаря, ще ядеш шамари" и какви ли не заплахи, но тези чисти отношения трябва да се унищощат според теб и да има хора, които докладват за насилие и вземат детето, естествено с най-добри намерения. И с най добри намерения го пращат в някой затвор.
                  Селена, извинявай, но "пресолена манджа" помислих, че се отнася за приказката за мечката.
                  Закона визирах. Пресолили са го. От едната крайност не е необходимо да се отиде в другата. Нищо блудкаво не ти казвам.

Казвам ти от няколко поста, че трябва да се търси баланс в отношенията. Баланс, а не шамари.

Излишната и пресилена защита на жените също може да дебалансира социалната система. Това обаче не значи да се върнем към патриархален пещерен модел, а и няма как да стане ако тя носи повече пари от него.

Дали ти харесва или не, не сме в XIXти, а в XXIви век. Естествено, че се изменят моделите на човешките отношения.

Въпросът е дали някой умишлено не ги натяга тези промени до излишни крайности пишейки прекалени закони.

Малко ми е трудно да водя диалог с човек, който смята, че ако на Анна Каренина ѝ бяха отвинтили един шамар всичко е щяло да е ок.

Пещерния етап в човешкото развитие, надявам се сме го минали все пак.

И понеже нито ти ще си промениш мисленето, нито аз, нататък дискусията е безпредметна.
                  Last edited by Selena; 26.11.2018, 01:01.

Коментар

Пресолена е манджата. А подкрепяш ли шамарите?
                    Кое е пресолено? Пресолено е на фона на твоите блудкави мисли за нови модели. Ако се завъртиш около площадка на майки с деца ще чуеш много пъти "ще те нашамаря, ще ядеш шамари" и какви ли не заплахи, но тези чисти отношения трябва да се унищощат според теб и да има хора, които докладват за насилие и вземат детето, естествено с най-добри намерения. И с най добри намерения го пращат в някой затвор.

Селена, извинявай, но "пресолена манджа" помислих, че се отнася за приказката за мечката.
                    Last edited by vikhunter; 25.11.2018, 23:49.

Коментар

• Дървар и мечка се сприятелили и, когато се побратимявали, се прегърнали. Дърварят казал на мечката, че лошо мирише от устата ѝ. Нажалила се мечката, па казала дърварю или да я бухне с брадвата между очите, или тя ще го изяде. Хъката-мъката, дърварят нямало какво да прави, та накрая я ударил с брадвето ýглави. Разделили се и след години пак се срещнали.
                      - Побратиме, я виж имам ли нещо на челото? - казала мечката.
                      Дърварят поровил в козината, погледал - няма белег.
                      - Е, побратиме, раната от брадвата ти зарасна, но раната от думите ти не е.
                      Last edited by И.Зверов; 25.11.2018, 23:36.

Коментар

Аз мисля, че закона за ненасилие на жени /или както там точно е формулиран/ е възможно най-антисемейния закон.
                        Пресолена е манджата. А подкрепяш ли шамарите?

Коментар

Казвам ти, че шамар не е необходим. Въобще насилието е грешка и унищожава всичко.

Опа, не всички вземат всичко.

Насилието по принцип пак си е вид слабост. Има много видове насилие. Жените също могат да упражняват насилие.

Не се решават така проблемите в двойката.
                          Да си спомним приказката за лошата дума. Сешташ ли се. Мечката предпочита да я ударят с брадва /т.е насилие/отколкото да каже лоша дума. Аз съм я позабравил приказката точно как беше.
                          Та, насилието с думи може да е много по силно от другото насилие.
                          Last edited by vikhunter; 25.11.2018, 23:27.

Коментар

• Първоначално изпратено от BojidarKT Разгледай мнение
                            Зверов, технически може и да си прав, но човеко, имаш нужда от терапевтична намеса май
                            Това не ми казва нищо за мнението ти по темата.

Коментар

Казвам ти, че шамар не е необходим. Въобще насилието е грешка и унищожава всичко.

Насилието по принцип пак си е вид слабост. Има много видове насилие. Жените също могат да упражняват насилие.

Аз мисля, че закона за ненасилие на жени /или както там точно е формулиран/ е възможно най-антисемейния закон.

Коментар

Не, ти въобще не казваш същото. И Ако има все пак шамар към днешна дата какво става? Развеждаш се, вземаш децата и къщата и ставаш силна самостоятелна жена. Добре. Както казваш - НАЙС.

Коментар

Working...
                                X