IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Велчев - супер наглост/сделките по дълга от 2002г.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ВЕЛЧЕВ - СУПЕР НАГЛОСТ/сделките по дълга от 2002г.

do student v 4uzbina
    Zavarshil sam Stopanski Fakultet(schita se za nai-dobrite BG Uni za ikonomika)-nqkoi ot prepodavatelite(po Finansi i Ikonomika na Truda napimer) sa na tragichno nivo.

ei pi4, are stiga se hvali be baaassi, i az sam zavarshil Stopanskia f-tet na SU ama ne si viria nosa kato teb.
    dosta kuho ot tvoia strana e da sedish na takiva lavri, iskam da ti kaja 4e nivoto v Stopanskia e dosta posredstveno v poslednite godini, az pone ne ostanah dovolen ot tova koeto nau4ih tam. Koi ti vodi Corporate finance?

Коментар

Ikonom, prati mi smetkite koito si pravil za dvete sdelki molia te, iskam da gi pogledna, ako sa v excel nai-dobre. Inteseruva me sashto iz4isliavash li duration po tezi swaps? Niakoi tuk spomena 4e assetite na Emissionno se darjat na 2 % no tova ne e viarno, investments se darjat na okolo average yield 3-4 %, fixed rate income, i sa hedgnati sas swaps and futures, infoto mi e 100% to4no.

Ikonom - ako smiatash duration shte e idealno, men me marzi da gi smiatam 4e ne tolko prosto. bih mogal da vzema raz4etite na minfin po sdelkite, no i tova ne e lesno (poznavam niakoi hora ot treasury dept in Minfin).

Коментар

Електорат, прочетох повечето от постовете в тази тема (не всички, отегчително е), но нещо не мога да схвана тезата ти. Явно смяташ, че сделката е неизгодна, но пък и не виждам някой смислено да твърди противното. Та ако целият този спор е за нюансите или личността на Велчев, май не си струва писането.

Тъй като не видях някаде да си формулирал ясно някаква теза, а само оборваш мнението на други (поправиме ако бъркам) ми се струва че поведението ти не е особено коретно. Защо не ни дефинираш с думи прости какво мислиш по въпроса без да цитираш контратези на този или онзи?

Ще ти дам пример. Моето скромно мнение по въпроса е:

1. Сделката с външния дълг не е изгодна за България.
        2. Милен Велчев е най-интелигентния министър на финансите в България за последните 15 години.

Нарочно не давам аргументи засега, за да не влезем в глуповат спор преди да си казал ти какво мислиш. Силно се съмнявам, че мнението ти е много по-различни от моето. Освен че ще го изкажеш доста по вулгарно.

Коментар

A inache v tova za 8% sreshtu 2%, koeto go kaza, ima smisql, ama kakvo ti nepravilno planirane be pich??? Tova e pazarna ikonomika. Koj mozhe da predvidi rqsta na BVP i danqcite s tochnost? Osven tova, koeto se zalaga po proektobjudjet vinagi e po-konservativno ot ochakvanijata.

Tova da ne ti e petiletkata na socializma. Lichi si, che si uchil v "Karl Marks". Tolkova ti stigat poznanijata. Petiletki i planirane. Tragedija si.

Коментар

Pich, plache mi se ot tebe. NJAMA 2 miliarda evro, ne razbra li? 800 miliona sa samo. Izchislenijata sa sqvsem drugi. Pri vtorata sdelka beshe zamenedn dolarov za dolarov dqlg!!!! Napisah go podrobno. Ti ne mi otgovori s fakti.

Коментар

Ikonom, не се напиняй толкова мойто момче, ще вземеш да пръднеш в библиотеката и ще се изложиш още повече...
              1. Така и не разбрахме защо загубата от валутните разлики не трябва да се смята?
              2. Ами и аз това казвам де - 600 милиона долара са загубите само от курсови разлики. 2 милиарда евро по 30 (1,32 - 0,97) фигури загуба прави толкова, ти казваш "само" 575 милиона. Казах ти че не за 25 милиона, дори и за 200 няма да споря... Към тези 600 милиона прибави по 5% надплащани лихви всяка година от изминалите 3-4 години - това прави още 300-400 милиона но този път не долари а евро. И сумичката твърдо отива над 1 МИЛИАРД долара. Но това не е всичко! В следсвие на погрешното планиране се натрупаха излишъци в бюджета и се разбра че е било безсмислено отсрочването на дълга в такъв мащаб. Излиза че резерва го държим на депозит по 1-2% годишна лихва а плащаме по 8% за кредитите!! Това е равносилно да идеш в банката, да вземеш кредит на 8% и след това тези пари да ги оставиш на депозит в същата банка при 2% лихва??!! И да наглееш и да твърдиш че така си постъпил щото си професионалист!!! Съвсем естествено тръгнаха с тези пари от бюджета допълнително изкупуване на дълг и тогава лъсна цялата бездарност щото се разбра че емисиите на дълг преди 3 години са били изцяло излишни. Но нека се учат момчетата, лошо няма, да не са техни тези пари...
              При втората голяма сделка по замяната която се извърши на курс от около 0,97 много добре си спомням конкретния момент. Брат ми реши да тегли кредит да си купува жилище и по мой съвет реши да е в долари. Всичко бе уговорено с една от големите банки но не става изведнъж, иска се договори нотариуси и така нататък. Изведнъж 2 дена преди тегленето на кредита банката отказа да дава кредит в долари, защото долара от 0,88 за 3 седмици стигна 0,98. И това го прави една банка на оперативно ниво! Потърсихме и в други банки но сякаш всички се бяха наговорили по едно и също време да преустановят кредитирането в долари?! Забележи сега какво става? Точно 2 седмици след тази случка Красимирчо Катев отиде в Лондон да превърти втората голяма сделка по замяна на доларов дълг срещу евро. Е как де не им се радваш на тези сладури. Да ги щипнеш по подутите розови бузки и да ги пъхнеш в пандиза. Само това заслужават!
              А такива заблудени овце като теб ще има и за напред, дето ще се ровят тук там в непълната информация и ще се мъчат да си обяснят необяснимото. А то трябва да имаш малко пипе и здрав разум да видиш картинката. Айде стига толкова безплатни лекции!

Коментар

Ако някой иска сметките ми, ще се радвам да му ги пратя. Груби са, но според мен достатъчно точни като first approximation. В заключение на темата искам само да кажа:

1. Да, загубихме от сделката. Ядосва ме само, когато някакви коментатори коментират, без изобщо да разбират за какво става въпрос - относно фактите и изчисленията.

2. Не, не е вярно, че е един милиард загубата само досега и постоянно расте. Каквото сме загубили, загубили сме и това е. Повече трудно би станало.

3. Може и да е имало подкупи или далавери с брейдитата, но това е трудно да се докаже. На мене ми е трудно да повярвам, че Велчев е взел подкуп от посредника (JPM i Citi). Самите посредници получава около 1% комисионна. Колко от тях биха заделили за подкуп и струва ли си за такива пари да се прави такова престъпление? Освен това България може и да е България, но и американските власти, и английските следят тия неща строго и не вярвам тия банки да си позволят такова нещо.

4. Според мен главната мотивация на сделката беше да се издаде benchmark bond за България, да се намали цената на бъдещите заеми, да се намали валутния и лихвен риск и да се покажат Велчев и Катев пред света какви големи професионалисти са.

5. Че загубихме от валутни разлики, това е вярно, но според мене няма значение. Като се хеджираш срещу спад на някоя валута, не трябва после да се косиш, че тя взела та се вдигнала.

6. Загубата от лихвите също е не толкова голяма. Не можем да държим министрите отговорни, че не са познали движенията на валутите и на лихвените проценти.

7. Главно загубата идва от нещо съвсем различно и там е единствената грешка в сделката. Тука давам шанс на Електората и Караиванов да се реабилитират и да покажат, че не са невежи, като кажат какво е. Особено Караиванов, тъй като е експерт по опциите уж. Повече няма да подсказвам.

Коментар

Грешка, не 575, а 520 по-долу.

Коментар

Електорат, ето отговорите ми:

1. Точно това се опитвах да обясня в продължение на 1000 поста:

"Донякъде съм склонен да ги оправдая ако са смятали че курсът може да иде на 0,70 лихвите от 3-4% могат да идат на 10% и да се наложе България да обяви втори мораториум за последните 10 години."

2. Трябва да се поправя. От тази загуба от 1.24 милиарда, трябва да се извади освободеното обезпечение по ДИСК-овете по настоящи цени. Това е около 950 милиона номинал х около 0.3 = около 290 милиона. Значи 950 милиона загуба, от които 575 са от валутни разлики. И отново казвам, че "валутните" загуби не би следвало да се смятат. Писна ми да обяснявам защо.

3. Говорихме досега за сделките от април 2002 и септември 2002. Само при първата имаше издаден евро дълг. По информация в интернет (оттам са и таблиците, които дадох по-долу) 835 милиона номинал. Проверих в Блумбърг, там пише 810 милиона евро номинал. Дългът е бил издаден на 275 bps върху бундовете. Доларовите евробондове са издадени на 369 bps върху американските държавни облигации.

4. Евровата емисия не е допълвана оттогава, нито пък доларовата (от септември 2002). Уточни за какви по-нататъшни сделки говориш. Освен емисията от 2001 година, брейдитата и двете емисии от 2002 година България няма други дългови инструменти на международните пазари.

5. Не знам и за какви замени говориш след тия две сделки. Дай факти. Доколкото знам България май издаде няколко много малки емисии еврови облигации на вътрешния пазар. Също се изкупиха обратно ДИСК-овете (миналия юли) и ИАБ-овете (миналия месец) с пари от фискалния резеррв. Тия изкупувания станаха след напускането на Катев.

"ОК, добре! Но след това се видя че курсът отиде на 0,95 след това на 1,05 и так нататък, а лихвите вместо нагоре тръгнаха надолу - Фед фъндс стигнаха до 1,25%. Въпросът е, защо като виждаш че опасността е отминала продължаваш да правиш губещи сделки??? "

Дай факти! Аз също съм чувал, че Катев е правил някакви суопове и хеджове, но това е непотрърдена информация.

6. Изкупуването на дисковете имаше резон, тъй като те имаха клауза свързана с БВП на България, която оскъпяваше плащанията. ИАБ-овете се изкупиха, за да се спестят лихви главно, понеже вече имаше доста пари в резерва, които иначе можеха да се прахосат за глупости. А нови емисии на вътрешни облигации в евро е имало, но те са малки, с ниска лихва и е нормално еврова държава на вътрешния си пазар да тегли заеми в евро.

Коментар

Добре Джурист, но защо толкова много време ти отне да проверяваш в речника как се пише lawyer?
                      И второ сгрешил си си форума, тук е икономически форум а не филологически, опааа изпуснах запетайката преда а-то...

Коментар

До Laweyer

Трудно ми е да изтърпя повече от един неграмотник в този форум. Първо, JURIST e дума с латински произход, която се пише и на латински и на английски по начина по който съм я написал, т.е. правилно. Това е толкова универсална дума, че непознаването и от теб показва пълна интелектуална немощ. И второ, не искам въобще да коментирам как си си написал ти никнейма - Laweyer - трагедия по Шекспир. Ако си искал да напишеш на английски език "адвокат"- ето ти правилното изписване - Lawyer и се върни да си доучваш. Този форум е за образовани и интелигентни хора, а правилната граматика е един от белезите за това.

Коментар

Elektorate, iztrai malko i ti! Kato zawurshim, ti garantiram, che ste wi oprai`m! Togava samo ot pensiiata shte mojesh da po4iwash na Palma de Mallorka minimum 3i pati v godinata! Samo zadruj parata oshte malko. Sega nie se potime nad knigite v bogatite biblioteki, za da izkarame BG ot kalta. Wse niakoi triabwa da swrushi 4ernata rabota! She opraim neshtata! Werwai mi!

Коментар

За албанския реотан.
                            Ах душко малка българска нищожна, свила се на грахово зрънце в библиотеката. Ах хитрецо ганьовски, какво правиш там бе чедо? Вместо да залягаш над книжките, ти стоиш в библиотеките и на аванта ползваш Интернет! Да не би другия хитрец да е с някакво гадже в квартирата и да те е натирил за половин ден в библиотеката? Или пък само спиш на аванта при някой приятел и през деня си в библиотеката щото нямаш квартира? Ах нещастна хлебарко! И тоя взел да раздава акъл по форумите!

Коментар

Mnogo se zaigrahte tuka bre! Mnogo studenti se okaza, che krustoswame foruma. Do vsichki znaini i neznaini sunarodnici! Nie shte se wurnem i she wi oprawim! Potriate malko i idwame da wi oprai`me!!! Tva dulgove, tva cosialna i danuchna politika, privatizacii, investicii gi wladeeme kato detska igra! Vsichko shte e nared, iztraite da zawurshim. BTW, studenta na kolko godini si be kolega?

Коментар

Za studenta v Albania. Tuka pri nas v Afganistan samo teologiya se uchi. Shtom tolkova ti haresva bibliotekata pri vas sigurno i tam jiveesh za po-evtinko? Hem svetlo, hem toplo nali a i bezplaten internet mojesh da namajesh?

Коментар

Working...
                                X