IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Велчев - супер наглост/сделките по дълга от 2002г.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ВЕЛЧЕВ - СУПЕР НАГЛОСТ/сделките по дълга от 2002г.

Ikonom, прочетох свободното ти литературно съчинение за опциите и констатирам освен че професионално си головодник но и имаш мизерно съзнание, ниско самочувствие и склонност към хитруване на дребно. Типично за един мушморок, който е клъвнал нещо от тук, нещо от там, бил е няколко дена на стаж в някоя банка и решил че може да смае индианците с хвърлени напосоки финансове термини, нямащи нищо общо с водената дискусия! Какво имам предвид?

"Също така ще те помоля да видиш на какъв курс станаха изкупуванията (дати: 28 юли 2004 и 28 януари 2005). Средно над 1.25 евро за долар излиза. Дори и доларът да се падне още отсега, пак печелим от лихвения диференциал."
    Говориш за курсът на който са осъществени последните замени на доларов за евро дълг, по която тема e и спорът до този момент. Лично аз не виждам особена причина за гордост от това че си продавал евро дълг и си купувал доларов на 1,25 при условие че в момента курсът е 1,32! Но това са неща без значение за теб както и фактът че това упражнение тече още от курс 0,88 до 1,25!!!
    Следва:
    "Освен това изкупуванията бяха напълно оправдани сами по себе си - exercise-вахме deeply in the money option." Очевидно не правиш разлика между currency option и interest rate option. А не ми е известно в купоните на брейдитата да има вградена валутна опция, но знае ли човек Какво ексърсайзваш дийпли само ти си знаеш!?
    Продължаваме:
    "България има опцията да изкупува брейди облигациите на датата на всяко плащане по номинал (това ти е страйка). Теоретично те струват много повече, защото България е на ЛИБОР + 50 за евробондовете с падеж 2015. Брейдитата са с много по-къса дюрация, а дават ЛИБОР + 80, когато трябва да дават ЛИБОР +30 примерно."
    1. Какво общо има това с водения до този момент спор за огромните отрицателни курсови разлики? Курсови разлики има където има курс, лихвените са там където има лихвен деференциал.
    2. Да ми твърдиш че диференциал от 30 базови точки е дийп ин дъ мъни е тъпотия и фукня. Защото имаш да плащаш луди лихви по новия дълг 8% докато по стария се плащат само 3%. Ако първото от 30 базови точки е дийп ин дъ мъни то второто е толкова дийп аут оф дъ мъни че Мариянската падина е нищо в сравнение с 500-те базови точки тесла!! Разбираш ли колко си неадекватен?
    По нататък:
    "Понеже опцията може да се упражнява периодично, е бермудска. Amortising bermudan payer swaption. Тъй като с нея се компенсират плаващи плащания, е payer. In the money е, защото за ЛИБОР + 30 заменяме плащания на ЛИБОР + 80."
    Бермудски са на баба ти бикините. Поредната димна завеса! Научил човека 2 лафа и едно си знае едно си бае - суапшън та суапшън повторено 10 пъти досега по повод и без повод! Абе пиле шарено ти не разбра ли че индианците в България са на свършване? Можеш да си хванеш публика само сред пишман студентите! Типично за мизерните душички. Когато се усетят че изпъква несъстоятелността на тезата им (ако изобщо имат такава) почват да бълнуват като лунатици и да хвърлят прах в очите на публиката. Я да го повторя още веднъж че ми е смешно "Amortising bermudan payer swaption." Ей мушморок ама да знаеш колко мизерници като теб съм срещал? Абе ти май нямаш 20 години а? Сигурно и в казармата не си бил?
    По-долу:
    "Ти май не си чувал за опции, пич."
    Ех батковото мушмороче, да знаеш само колко си ми прозрачен. Не само съм чувал, но и съм ги търгувал както OTC така и опции върху фючърси и валутни и лихвени, мойто момче. Докато при теб съм сигурен че ако ди дам параметрите ти дори цената на конкретната опция няма да можеш да ми изчислиш!
    Абе кво да говорим мизерия на духа. Жалко е че учиш други хора както твърдиш. Дано не е вярно.

Коментар

Освен това изкупуванията [oт юли 2004 и януари 2005] бяха напълно оправдани сами по себе си - exercise-вахме deeply in the money option.

"Ще ексърсайзваш дийпли на баба ти опинците. Бе я си признай че не си никакъв преподавател. Това един преподавател трябва да го знае. Може и да си преподавател ама по модерен балет да речем. Къде ти е опцията която упражняваш? Какъв ти е бил страйка и каква ти е била премията която си платил че пък да ти бъде и дийпли ин дъ мъни? Ей смехурко, учил недоучил, чел недочел. Какви са тези брътвежи бе момък? Я иди се наспи най-добре че започваш да бълнуваш вече."

България има опцията да изкупува брейди облигациите на датата на всяко плащане по номинал (това ти е страйка). Теоретично те струват много повече, защото България е на ЛИБОР + 50 за евробондовете с падеж 2015. Брейдитата са с много по-къса дюрация, а дават ЛИБОР + 80, когато трябва да дават ЛИБОР +30 примерно. Понеже опцията може да се упражнява периодично, е бермудска. Amortising bermudan payer swaption. Тъй като с нея се компенсират плаващи плащания, е payer. In the money е, защото за ЛИБОР + 30 заменяме плащания на ЛИБОР + 80. Ти май не си чувал за опции, пич.

Коментар

6to triabva da sme dalgi v evro i samo s evro/dollar da spekulirame... za6to samo s valuti da se ograni4avame, ima i mnogo drugi instrumenti - akcii, obligacii, surovini...

Коментар

Elektorat, понеже нямам време днес, само се върни и прочети разяснението ми към тебе за това каква е опцията в брейдитата. Много ясно лъсва твоята пълна неосведоменост по въпроса.

Коментар

elektorat, kakvo 6te kaje6 za moite predlojenia kakvo da pravim s biujetnia izli6ak, haresvat li ti moit sdelki - mojem da spe4elim miliardi ))

Коментар

"Ne sam 4el foruma dosta vreme
              do elektorat - pro4eti njakade malko za obligacii - mainata im na kupenite medii kato iz4ete6 10% ot tova koeto sam pro4el 6te razbere6 za kakvo stava ?"

brum, не те знам къде си расло и къде си пасло, нито знам какво си чело. Но пък е вярно че не си чел форума и затова потарям последния си пост до теб и изброените от теб преди това "плюсове" на сделките по замяна на дълга:

brum, за кой ли път се убеждавам в силата на (купените) медии и че невежеството и незнанието в много случаи са по силини от знанието! За какви "плюсове" споменаваш по-долу:

"- uveli4ena duration
              - privegdane na saotno6enieto na publi4nija van6en dalg kam GDP v ramkite na EU
              ...redica pozitivni posledici proizti4a6ti ot tova...
              - osvobogdavane na collateral"

1. увеличена дюрация?! Е, къде е плюса от това нещо? Знаеш че всеки божи ден ние плащаме лихви по дълга и то по 8% когато пазарната лихва в момента е 3%. Щеше да има смисъл от този тип разсрочване на дълга ако нямахме достатъчно резерви за редовното му погасяване. Фактът на големия бюджетен излишък красноречиво говори че това "постижение" е не плюс а огромен минус, защото резерва го държим навън с доходност 3-4%?! Все едно да вземеш кредит от банка по 8% и да го внесеш на депозит с 4% лихва?! Замисли се малко вместо да говориш като папагал повтаряйки клишетата на престъпниците! На това му се казва лошо планиране!
              2. превеждане на съотношението... дрън,дрън. Защото по-горе се съгласяваш с това че сделките са довели до огромна загуба. Е, ако ги нямаше сделките това съотношение нямаше ли да е много по-добро от съществуващото към момента?? Разбира се че щеше да е по-добро... Тогава какъв плюс е това?
              3. Ти имаш ли представа колко колатерал се освободи и може той изобщо да се сравнява със загубата от 1 МИЛИАРД долара? И дума не може да става за сравнение! Ти знаеш ли че с тези "освободени" (както говориш човек ще рече че едва ли не те са спечелени а не деблокирани) средства се платиха комисионните на посредниците по сделките? Това знаеше ли го?

Както се вижда срещу загубата от 1 МИЛИАРД долара дори и изброените от теб "плюсове" са илюзорни и несъстоятелни. С една дума пълен провал са тези сделки от където и да ги погледнеш. Пълна катастрофа!

Коментар

Иконом - това са твоите думи - отговор на моят въпрос :
                " А студентите не ги уча да печелят пари. Уча ги да мислят. После който иска да печели пари, да ходи да печели. Който иска да прави други работи, да заповяда."

Какъв е смисълът да учиш някой студент да мисли, ако той до момента не се е научил да мисли?
                Какъв е смисълът да преподавш нещо на някого,ако ти не го учиш на нищо?
                Какъв е смисълът от скъпите училища/колежи/университети, ако не да научат студентите,бъдещи финансисити и икономисти,да печелят?
                Нещо смисълът на обучението не го виждам!
                Аз курсовете които организирам са двуседмични.Не защото немога да си изпея песента за два дни,да им напълня главата с термини и да кажа - аз си преподадох материалът, а за да могат за тези 2 седмици повтаряйки ежедневно материалът,да го схванат,запомнят и да е имало смисъл от обучението.
                Естествено им обяснявам, че трябва още много да се упражняват,ще допускат и грешки по ред обективни и субективни причини,но че това е неизбежно - така се трупа опит.Най-важното е винаги да си направят извода от грешките и така те ще бъдат сведени до минимум.Една от основните причини за грешките е НЕТЪРПЕНИЕТО! Именно НЕТЪРПЕНИЕТО на Велчев,Катев и сие. да лапнат веднага комисионните и да се покажат колко са "велики" е основната грешка, която стува на България до момента около 1 1/4 милиарда $ .
                И е върхът на НАГЛОСТА да се твърди колко "УСПЕШНА" и целесъобразна е била тази сделка !

Коментар

ami da, az predlagam biujetnia izli6ak kakto i vsi4ki drugi svobodni sredstva, da gi vlojim v dalgi pozicii v petrol (cel $100 / barel) i Google (cel $400). Taka do vlizaneto v evro zonata, mojem da spe4elim miliardi i da nadminem vsi4ki izto4no evropeiski strani po standart )) Glavata si zalagam na tezi dve sdelki!

Triabva samo da ubedim elektorata da se saglasi da se dadat tezi sredstva na pravitelstvoto za doveritelno upravlenie... Nali iskame zaplatite da se vdignat dvoino ?! Nali iskame po-visok standart ?!? Nali iskame da ima sredstva za socialni celi ?!? Nali iskame da sa ni 4isti ulicite i tramvaite ?!?

Ami ima samo dva na4ina - ili rabotim 2 pati pove4e ili poemame malko pove4e risk...

Az predlagam vtoria na4in - "One hand, one billion dollars, no tears."

A Milen Velchev deto se e otkazal ot takava uspe6na valitna spekulacia, neka da gnie v zabrava :]

Коментар

Ne sam 4el foruma dosta vreme
                    do elektorat - pro4eti njakade malko za obligacii - mainata im na kupenite medii kato iz4ete6 10% ot tova koeto sam pro4el 6te razbere6 za kakvo stava ?
                    otnosno sdelkata - az ne bih ja napravill - za6toto sam spekulant po du6a i togava vigdah eur/usd na 1.6 - kam 2006-7g
                    O6te ne e stanalo - moge i da gre6a
                    ama i ot tova, koeto sam hvanal do momenta sam dovolen
                    Do Petar Karaivanov - Prav si 4e sdelkata e vatre, NO VAPROSA E DALI PRI VZEMANETO NA RE6ENIE TO E VZETO PRAVILNO
                    AZ MISLJA 4E LOGIKATA NA TOVA RE6ENIE E SVEGDANETO NA RISKA DO MINIMUM
                    ot tazi gledna to4ka re6enieto e pravilno - risk - vhodja6t, izhodja6t pari4en potok...
                    Za politikata - uspeh
                    Do ikonom:
                    Moite uvagenija - edin ot malkoto u4aastnici tuk koito znae za kakvo stava ?
                    pak se izpisah - sagaljavam...

Коментар

Хехе, Ikonom i sie, продължават лишените от здрав разум брътвежи и невежество за елементарни неща.

Едно време по стените в училищата висеше лозунг "Учението на Маркс и Ленин е правилно защото е вярно!" ))

Абсолютно същата е ситуацията с Миленчовите сделки по замяна на дълга и "аргументацията" на самоотвержените му "защитници". И папагалчетата повтарящи официалните безсмислици изпадат в същата смехотворна позиция - "Финансовият министър Милен Велчев определи двете сделки по външния дълг от 2002 година като правилни, независимо от разликата в курса на долара тогава и сега." ??!!
                      Към "независимо" от курса, следва да се добави независимо от лихвеното дърво което ядем - плащаме по 8% по новия когато по стария щяхме да плащаме 3-4%, независимо от над 1 МИЛИАРД долара отчетена загуба, независимо от това че плащаме 8% по дълга, а огромния за България бюджетен излишък го държим в чужди банки при 3-4% лихва. Последното естествено е породено от левашки разчети за необходимите средства за обслужването на дълга и глупавото, безсмисленото и прескъпото му разсрочване до 2015-та година.
                      А да, след всички тези "независимо" впрочем, нещо останали като плюс? НЯМА никакъв плюс!
                      На плюс са само кредиторите и комисионерите по сделките.

Коментар

Поздрави за интелигентната дискусия... Хареса ми позицията на Иконом...

Коментар

Е и какъв е изводът - неуспелия да управлява Орешарски е по-изгоден от успелия да управлява Катев.

Коментар

Орешарски каза по време на предизборен дебат, че са пробвали активно управление, но не успели и затова спрели. Не трябва да отричаме активното управление на дълга заради тези грешки. Трябва да се продължи, но по отговорно, като се наблегне на резултатите, а не на самата дейност. Финансистът на Ориндж каунти и той се прави на интересен като ползваше деривативи, ама общината фалира. Трябва експерти,а не чиновници да се занимават с управлението на дълга.
                            Що се отнася до надценения $, това са глупости. Погледнете само как се отразява двужението на еврото на данните от ЕЗ.

Коментар

Именно там е разковничето на спора.
                              Тезата, че не са предвидими движенията на лихвите и валутите е общо наблюдение или макротеза. В същото време пак хората правят огромни пари от "просветените си догадки" в тази област. Едни правят пари, ние направихме загуби.
                              Била само малка част от дълга обърната в евро или с фиксирана лихва. Не разбирам, трябваше по-голяма ли част да бъде обърната, за да бъдат загубите по-големи??!. Патетично...
                              Ако твърдите, че това било на метода "проба-грешка" - забравете, пазарните спекулации са забранени за държавните финансисти. Едно е да управляваш, друго е да спекулираш с дълг. Всяко влизане в операции, в които нямаш достатъчна увереност или познание си е неоправдан риск.
                              "Фундаментално и аз съм съгласен, че доларът се очаква да пада и е надценен и че много зависи от китайците докога ще е надценен, т.е. от вързания курс на юана". Това бе ясно и през 2002 година - за да не спорим шансовете бяха повече от 50% и тук има консенсус.
                              "С цел да минимизират риска." Е тук е гротеската - ама те имаха добри намерения - при тези умения, моля да не се упражняват повече и въобще да нямат достъп до държавни финанси. Пламен Орешарски и предишния екип по дълга със сигурност именно поради това бяха по консервативни и времето доказа, че са прави. Ако никой не беше пипал дълга сега нямаше да има този форум.
                              Въпреки, че темата е трудна за обикновените хора - те помнят едно - имаме ли повече да даваме или да вземаме. Оставам да другите да обясняват колко била дюрацията и колатерала. Не че термините не са важни и като гледам няма хора, които да неграмотни по тази тема. НО и най-добрия финнасист и експерт по дългови инструменти не може или по-скоро не трябва да бъде надменен по отношение на публиката и електората.

Коментар

Аз мисля, че се отклонихме от темата на тоя форум. Фундаментално и аз съм съгласен, че доларът се очаква да пада и е надценен и че много зависи от китайците докога ще е надценен, т.е. от вързания курс на юана. Но въпросът беше предвидими ли са движенията на лихвите и валутите и може ли да се държат министрите отговорни за непознаването им. И не това дори. Защото нито са обърнали целия дълг в евро, нито целия на фиксирана лихва. Напротив, отчитайки по-малката вероятност от по-нататъшен спад на еврото, обърнаха само малка част в евро. Същото и за лихвите. С цел да минимизират риска. Това отдавна го пиша и ако се върнете до началото, ще прочетете постовете ми.

Коментар

Working...
                                X