IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кога ви е било срам, че сте българин?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Кога ви е било срам, че сте българин?

Колчослепецов - аз пък на предните избори не рознавах хора, дето ще гласуват за оня крадец с подлата муцуна, дето се мисли за цар, ама... избраха го бабичките и циганите.
    Затова все мърмопя, че на подобни същества не трябва да им се позволява да гласуват - докога бъдещето на тая страна ще се решава от склерозирали старци, дето пъплят с памперси до урните и от индианци, за които е истински подвиг да си лапишат имито, стиснали писалката с юмрук, оплезили се от старание и запотени от тоя необичаен за тях зор?
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Лошото е, че познавам хора на 20-25 години, които също ще гласуват за БСП. Те са повредени предимно от родителите си и също гласуват в ранни зори. А най-лошото е, че агитират като за 100 души. Един ми разправяше как Жан Виденов не бил виновен за кризата и, че ако е бил останал на власт, щял да измъкне страната по-бързо от Софиянски и Костов.
      Един друг пък ме убеждаваше да "идвам в партията" докато е време, че после щяло да става страшно.

И това са хора на 20 години!!!

Коментар

За съжаление, както винаги всички бабички и дядовци ще гласуват за БСП, а като държава с отрицателна ръждаемост те са мнозинството. Те също така са силни, защото като цяло младежите (между 18 - 20, че може би и по-нагоре) хич не ги интересува кой ще спечели и кой не. Те нямат и нерви да се редят по опашки, за да се доберат до урната. А на бабичките и дядовците само това им дай. За сведение например моите баба и дядо и от майчнина и от бащина линия, ще гласуват за БСП, всички техни познати и приятели (на тяхната възраст) ще гласуват за БСП. Свако ми, който е сравнително млад (50г.) т.е. не е от поколението на бабите и дядовците, които визирам, също ще гласува за БСП. Колко от вашите възрастни роднини ще гласуват за БСП, а? Рално погледнато има доста голям шанс БСП да спечели, така че убедете колкото млади хора познавате, да упражнят правото си на глас.

Коментар

айде стига глупости
          аз не познавам човек дет ще гласува за БСП
          вестникарски глупости
          ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?

Коментар

Кога ви е било срам, че сте българин? - Когато виждам че има вероятност БС/К/П да спечели изборите.
            Защото да настъпваш мотиката по два и повече пъти си е за срам.

Коментар

Може би когато човек живее в чужбина най-добре забелязва разликата между българина и т. нар. европеец. Българина наистина има много ниско ниво на обществено поведение и често пъти когато се намира сред обществото си позволява да се държи арогантно и доста примитвно.
              Това обаче в никакъв случай не трябва да се бърка с културата и интелигентността на българина. Ако някой си мисли, че която и да било култура се заключава до бурканите и зимнината или пък до всичките прищевки, които човек би могъл да си задоволява на Запад, то явно неговата култура се заключава до нещо подобно.
              Всъщност като се замисли човек в тази статия въобще не става въпрос за културата, а за материалното положение на българина и на западноевропееца и, доколкото разбирам, не би могло да бъде иначе при положение, че статията е писана от човек, който явно не познава достатъчно добре западната култура и не е прекарал по-продължително време на Запад, щом като разговаря с швейцарец на английски. Аз живея от година и половина в Мюнхен и бих обобщил "културата на богатството" до два проблема "Как да спечелим още пари?" и "Как да похарчим спечелените пари?". И на практика се получава така, че западноевропейците имат всякакви материални условия да учат, да се образоват, да развиват някаква култура и като индивиди, и като общество, но вече нямат никакъв стремеж към нещо подобно. А българинът живее бедно, но въпреки това знае доста повече и има и някакви други интереси освен печеленето и харченето на пари. До подобен парадокс се стига и при "културата на бедността" в Русия, когато в гладните години на Перестройката московчани продължават да посещават театър, опера, балет.

Коментар

Ето ви още една пътна случка. Денс ми се наложи да пътувам извън града. Насред пътя закъсал москвич с двама възрастни мъж и жена. Махат и никой не спира. Тъй като имах време реших да спра и да видя дали мога да им помогна с нещо. Жената чак се разрева от щастие. Каза, че от осем сутринта са закъсали и никой не спира да им помогне. За сравнение аз бях при тях около един часа на обяд. Единственото, което поискаха от мен е да звънна на пътна помощ (който е безплатен) и да им кажа да дойдат, това е. Не ми отне повече от 5 мин., а ми бяха много благодарни. Както каза жената, цитирам: "В каква студена нация се превърнахме, всеки вече ти обръща гръб."

И преди съм го казвала от България мен не ме е срам. Срам ме е от средностатистическия българин и то само когато съм в България, защото именно тогава се сблъсквам с простащината и безхаберието му.

Коментар

В-к Капитал
                  Културата на бедността

Отиваме ли към културата на изобилието или все още ни чака дълъг път

Таня ИВАНОВА

„Културата на бедността“ е понятие, което често бива използвано от антрополозите. Това е също термин, който преди години срещнах в книгата „Природа на културата“ на проф. Стефанов, и оттогава се опитвам да си го обясня. Няма по-добър начин за това от възможността да попаднеш в свят, където цари културата на изобилието.
                  Като човек, който живее на Запад и е свидетел на „културата на изобилието“, този сблъсък е откровено неминуем.
                  България, с която някои толкова много се гордеят, а други неистово се опитват да забравят, ни е вградила особен умствен софтуер, който прави всеки българин моментално разпознаваем в западна среда, независимо от това колко много някои се опитват да го скрият. Дори самото мислене относно това дали се гордеем или не е типично българско.
                  Защо гордост, защо гордост от това, че си българин, пък и от каквото и да било. Какво означава да се гордея?
                  Убедена съм, че ако бях запитала швейцарката, с която преди два дни пихме по бира в местния пъб, дали се гордее от това, че е швейцарка, щеше да ме изгледа изумена и да ме попита what do you mean.
                  Докато в България, ако разгънете лъскаво списание или включите едно от модните токшоута напоследък, неминуемо ще попаднете на въпроса гордеете ли се, че сте българин.
                  Културата на бедността някак изначално е свързана с понятието гордост. Колкото сме по-бедни, толкова повече се гордеем с нещо; било то киселото мляко, което на Запад дори не знаят, че е българско, било то Стоичков или изобретяването на компютъра. Швейцарците едва ли се гордеят така разпалено със своите часовници, не, те просто правят бизнес с тях. В гордостта има нещо колективистично, нещо от идентичността на групата. То е сродно по същия начин и с понятието срам.
                  Според Хофстеде съществуват по същата логика „култура на срама“ и „култура на вината“, които съответстват на двете измерения - колективистично общество и индивидуалистично общество.
                  Заслушайте се по улиците в думите на възрастните хора спрямо политиците, младежите и кой ли не. Те казват „как не ги е срам“, а не „как не се чувстват виновни“. Ами в училище, колко пъти са ви казвали: „Засрами се бе, Иване, не знаеш даже за тройка (примерно).“
                  Културата на бедността е култура на студентските буркани. Представяте ли си само какво количество буркани се изсипваше и може би все още се изсипва към София от провинцията всяка зима. Там, в студа на зимата, тия буркани са накацали по прозорците на общежитията като самотни сови. Невероятен факт е как българите подготвят детето си за студент. Достоен сюжет за филм на Кустурица.
                  Понякога тук, на Запад, се опитвам да обясня на моите познати как като студентка съм разполагала с толкова малко пари, че е имало случаи, в които съм отивала до магазина с тежкия избор дали да си купя дезодорант или шампоан. За двете няма пари. Те се смеят, не вярват. Питат дали се шегувам и аз казвам да, обаче не е така и аз зная, че в този момент има хора в България, които са изправени пред подобни дилеми, а и много по-тежки дори.
                  Но как могат те в културата на тоталното благоденствие да разберат за какво всъщност им говоря аз. И днес аз в същата тази култура отивам до кварталния супермаркет и въпросът, който навремето е стоял пред мен, вече не съществува. Вместо това аз се чудя каква още ненужна дреболия да си взема, просто така - от потребителски глад.
                  Както казваше Оскар Уайлд: „Съвременните необходимости са всъщност нещата, от които ние всъщност нямаме реална нужда.“
                  Културата на бедността е постоянна грижа за оцеляването. Тя развива мании за запасяване. В сравнение със западната си другарка, чиито летни тревоги включват дали в Майорка би могла да хване хубав тен и как да наеме детегледачка, българката (една огромна част от тях) се чуди откъде да вземе евтин пипер и домати, за да започне голямото зимно приготовление. Манталитетът на запасяването е подхранван от страха за оцеляване. В народното ни съзнание зимата е „зимъска“. Идеята за запасяването ясно личи в на всички известния ни диалог между Баба Мравка и Щурчо: „Kакво ще чиниш ти зимъска.“
                  В българското съзнание зимата е свързана със студа, чакането по спирките, лошите пътища и сметките за парното и туршията.
                  Тук, на Запад, хората нямат усещането, че идва зима, или поне не тази представа, която тя поражда у нас. Комфортът на дома и уютът на колата не се променят. Всичко е все така неизменно удобно, а зимата никому не причинява неудобство.
                  В България неизменна тема на разговори е наближаващата зима, приготовленията и естествено ще я изкараме ли въобще?
                  Не са ми ясни много статистическите изчисления, пазарните кошници и други тем подобни, но в едно съм убедена. Зимно време тази така наречена пазарска кошница на майка ми се пълни 80% от мазето ни, в което тя цяло лято като неуморна мравка зърно по зърно е събирала и приготвяла компоти, туршии, домати, лютеница, картофи и какво ли не. А вашата майка?

Коментар

Бюрокрацията навсякъде е ужасна. В английското посолство чаках 10 часа за интервю за виза! И не ти казват елате следобед ами от 7 до 12:30 висиш там и точно в 12:30 идва една и казва: "Обедна почивка. Номера от 20 до 30 елате в 14:00 а тези с номера над 30 елате в 15:00". Аз бях 26 и минах в 16:40!!! Сутринта близо 6 часа висях там и следобед още 3 за едно интервю 5 мин.
                    Добре поне, че визата беше готова на следващия ден. Дори тези, които минаха преди обедната почивка си получиха визите още същия ден.

Само, че тази бюрокрация ми промени мнението за "Велика" Британия. Бюрокрацията е най-малкия ни проблем.

Снощи към 22 часа на автобусната спирка една жена, около 45 годишна, пресече неправилно и двама селяни понеже им се наложи да намалят от 100 км./ч. за да не я ударят и спряха малко след нея един 20 годишен слезе от мястото до шофьора отиде при нея и е удари доста силно по лицето (тя падна) и после се качи и потеглиха с мръсна газ. Никой от хората там не направи нищо, то и нямаше много време. Въпроса тук е, че някакъв удари жена на възрастта на маика му. И си замина доволен. Най-невазпитаната нация сме. А и в София се напълни със селяни от врачанско, който са свикнали да се бият (по-скоро да бият възрастни жени) и най-неприятното е, че няма кой да ги превъзпита. Такова неуважение към възрастните няма никъде по света.

Коментар

Със безхаберието и безотговорността на българските чиновници съм се сблъсквал хиляди пъти и сега се сблъсквам постоянно.Но не смятам, че заради някакви си корумпирани и тъпи идиоти трябва да мразя родината си.

Коментар

мисля че и да говори
                        проблема ще е в осмислянето на случващото се

Коментар

А сега си представете същият случай, но с чужденец, който не говори български!

Коментар

лелееее
                            Баси

Коментар

Аз имах подобно премеждие в 4-то РПУ в Люлин, когато ми разбиха колата. Там чаках една събота 5 часа да дойде единственият дежурен специалист в цял Люлин, който може да снима със цифров апарат и да взима отпечатъци. Цялата му работа беше точно за 2 минути, за да ми каже, че няма отпечатъци и да ми дадат бележка за застрахователите. След около 2 седмици получих и писмо от прокуратурата, че прекратяват дознанието срещу неизвестен извършител, защото той продължавал да бъде неизвестен (сякаш някой изобщо е търсил когото и да било). Иначе помня как преди няколко години бяха откраднали Ауди А6 на бившия шеф на една полицейска служба и му го откриха за 24 часа в ... Македония. Кажете ми на кой от Вас ще открият колата толкова бързо, ако въобще я открият??? А Стефан са го питали на кого е платил откуп, за да знаят от кого да си искат комисионната...

Коментар

sled takiva premejdia, posle neka onya falshifikat Timperatora, da obvinqva koi bil rodolubec i koi ne!!!
                                durjavata si ni e prekrasna, no zaradi elementite opisani v tazi istoria, vsyakakvo jelanie za vrushtane v neq se ubiva...
                                dano nikomu nikoga podobno ne se slu4va....

Коментар

Working...
                                X