IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мораториума наистина защитава ли българската земя?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Твърде, ама твърде много емоциЙ сте вкарали и повечето от тях са на ниво аболютен дебилизъм, тип селския мунчо в чепръчене!!!
    Директно по темата:
    - и в момента може да се закупува земя без вскякави проблеми от чужденци през фирми - проблемът е точно нулев, така че всички тези призиви са тотално безсмислени
    - българската земя е тотално раздробена, разхвърляна и непроизводителна. И не, не е проблемът в това, че земята ни е лоша - напротив, земята ни като геоложки състав е перфектна, проблемът е в мърдите, които я населяват. От какво се печели най-много? АМи много ясно - от плодовете и зеленчуците, а с какво е засадена 99% от земята в Бг - ами със зърнени култури, защото така е най-лесно, тип ори, мели,яж. Под селско стопанство отдавана не се разбира само зърнени култури!!!
    - какво е сътоянието на хидромелиоративните съоражения в Бг - повече от плачевно, затова и ако вали дъжд, когато трябва, има реколта, ако не вали - няма. Е, с какво сме по-различни от 13-ти век, примерно, освен с механизираните комбайни и трактори, вместо мотиката и сърпа?
    - колко земя е нужна за сиренцето на импа в изключително неудачния му пример - ами 0, защото в сиренцето на импа няма нищо натурално, а само и единствено Е-та. Виждали ли сте ферми в Холандия (да, оная плюнка земя, дето е под океанското равнище и има лайнян климат сравним само с албионския)? Знаете ли колко домати произвежда тази "селскостопанска" страна за 2011 - 815 000 тона!!! И това е Холандия, дето няма никакви условия за доматопроизводство - нито като географски, нито като клиамтични особености! А знаете ли колко е цифрата за България - 103 000 тона - 8 пъти по-малко. 8 пъти!!!!

    Хайде пак ми говорете за родната земя и дрън-дрън простотии. А колкото до збаранителния режим - много е лесно - просто се обособява една 30-50 км ивица от всички национални граници и се забранява продажбата на земя там по стратегически причини и толкова. А не с рогите напред за тотална забрана, която е толкова смешна и безумна от юридическа гледна точка, че дори е тъпо да се коментира.
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

    Коментар


    • Тази идиотия, удължаването на мораториума, беше приета точно защото огромен брой немногоумници продължават да отъждествяват земеделската земя със територията на България.

      А това изобщо не е така. Земеделската земя си е средство за производство и като такава си има стойност и цена. В момента по нашия край декар земя струва около 500 лв. И за декар арендувана земя дават около по около 40 лв рента. Което си е напълно нормално. Бизнесът влага пари в средства за производство, които ще се изплатят за около 10 години. При по-дълъг срок на изплащане частният бизнес, особено по-дребния, не е склонен да влага средства.
      Тоест, един декар земя носи 50 лв печалба годишно и затуй струва 500 лв.
      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от orakula Разгледай мнение
        много добре формулирано изказване Импе-поздравявам те за него,жалко е единствено,че много малко хора мислят като теб-земята ни е златна и нейната стойност е в пъти по-голяма от пазарната в момента!!!
        Дрън дрън! Ей го още един купувач Купувай бре!

        Коментар


        • много добре формулирано изказване Импе-поздравявам те за него,жалко е единствено,че много малко хора мислят като теб-земята ни е златна и нейната стойност е в пъти по-голяма от пазарната в момента!!!

          Коментар


          • Импе, Дидо, ами купувайте бе хора!!!! Не чакайте да дойдат чужденци да купуват!!!! Хайде, аз искам да продавам Купувайте!

            Коментар


            • Изключително погнусен съм отново от позицията на много от българските политици, които освен че са продали себе си, се опитват да продадат и държавата и народът и.
              Тезата, че виждаш ли като им забраним на купуват земя в България на холандците и германците сме обречени на вечна мизерия защото цената на земята винаги ще остане ниска е пълна глупост. Те, холандците и т.н. европейски граждани са толкова наивни, глупави и икономически не ориентирани, че ако им позволим да си купят земя в България, ще предлагат не актуалните 150-200 Евро/дка, а 1500-2000 Евро/дка защото това е справедливата цена.

              А още по важното в случаят е, че от земята тръгва всичко (както е казал Импа) и продавайки я на някой, то се обричаме сами себе си на робство и поклонничество на тия нови земевладелци. Далеч съм от мисълта, че това което имаме в България в момента е правилно организирано селско стопанство и земеделие - концентрация на земята в единици хора/фирми, които властват, подчиняват и дерибействат над местните хора, които са продали земята си и са останали без поминък.
              Правилните действия в момента, мисля че трябва да са в насока на запазване на суверинетета на страната от гледна точка на земя (това според мен е час от суверенитета), независимо с какви мерки и врътки пред ЕК. И впоследствие провеждане на национално отговорна политика с цел стимулиране на българското население за обработка на земя и произдство на продукти върху нея, и същевремнно ограничаване на окрупняването и монополизацията в сектора.
              Добри примери относно такава национална политика има много - примерно Холандия - почти 100% от земеделската земя там се обработва и то от фамилни ферми/стопанства. Това позволява семействата да генерират доходи/печалба и да се издържат нормално, без да е нужно да работят на някого за заплата, а също така и да не е нужно да променят да напускат родните си места за да търсят препитание.

              И накрая стигаме до темата за новото робство или икономическата експлоатация - LIdl или подобните му, ще дойдат в България, ще си произведат домати на българска земя (с немската тахника, която ще си внесат), ще ги продат на българите в уж лъскавите си магазини, ще си изнесат направеният оборот в Германия, като в България няма да платят никакви данъци защото са много голям инвеститор и правителството благосклонно ги е освободило пожизнено от данъци и ще си разпределт печалбата на германските служители. А българите остават отново само да се радват на германците колко са оправни и как успяват всеки път да ги "оправят" докато им се радват.
              Last edited by DIDO-; 25.10.2013, 11:24.
              Всичко е възможно,само желание да има!
              Делян Костов ;-)

              Коментар


              • Земята е стратегически най-най-най-ценният стратегически ресурс, заедно с питейната вода. Дори повече от нея - защото човекът в края на краищата може да лочи и пречистена морска вода, но земята вече не я произвеждат. Когато човечеството стане 10-12 000 000 000 (темповете на нарастнане на винаги изпреварват прогнозите), то ще бъде заплашено от глад в непозната досега степен - и тогава всяка педя обработваема земя, ще бъде... не зная какво - "скъпоценна4 е мека дума.
                По-ногобройно население, значи и по-висока потенциална безработица.

                Очевидно е какво ще се случи. Фридрих и Гюнтер от Германия си купуват 100 000 декара земя в България. Простите нашенци, дето са му я продавали парче по парче (например да купят новата ебаси яка моба за внучето) ще се утешават, че поне някой ще обработва земята и ще отвори може би и работни места. Да, ама не - защото ЕС е зона на "свободно движение на стоки, капитали и човеци" - затуй Фридрих и Гюнтер ще си доведат работници от Германия, за Германия ще изнасят и продукцията. Тогава тази земя, дори и да е в пределите на държавата ни (ако тя въобще оцелее), за нас тя все едно ще е на Луната - защото ще е точно толкова недостъпна и чужда !!!

                Втората причина е чисто икономическа. Всички образовани хора знаем, че националната, континенталната и глобалната икономика могат графически да бъдат нарисувани като пирамиди с различна височина, изградени от надграждащи се индустрии. Най-могъщите пирамиди обикновено се базират на... земята. Могъщи в смисъл - ангажиращи най-много работна ръка, както и с най-стратегическо производство (защото няма по-стратегическо от плюскането). Пример от ежедневието ни: Какво е нужно, за да се излапаме кутийка с топени серенцета (ония, триъгълните)?
                - Нужна е земя, върху която да се отгледа фураж за говедата. Това е естествената основа на пирамидата, без която тя не може да съществува. За производството са нужни хора.
                - С фуражът се натъпква говедото за да даде мляко, мучащото също иска грижи - от хора.
                - Млякото се преработва в мандрата, където пак е нужна работна ръка.
                - Оттам - във фабриката за сиренца. Станиолчетата, лентичките за беленето им, етикетченцата, кутийката - това са допълнителни, добавъчни бизнеси, без които не може.
                - После - дистрибуторът на едно.
                - После големият търговец на средно ниво.
                - После - в магазинът на рафтът - усмихнатата касиерка на касата.

                Колко нива станаха на пирамидата? Колко човека се хранят (фигуративно казано) от тая кутийка сиренца? Колко такива пирамиди има - а крайните продукти са какви ли не - от хапчетата на билкова основа, до кожените обувки и чанти? Основата обаче е една и съща - земята. Отнеми основата - пирамидата се срива. Без работа остават не само директно обработващите земята, но и всички на горните нива.

                Е, ние все още държим основата, но като че ще сме щастливи да ни я отнемат. Тогава от цялата пирамида ще остане само едно Българско звено - усмихнатото момиче на касата в чуждата търговска верига, довела до фалит дребните квартални магазинчета, с които хиляди български семейства си изкарваха хлябът. А ние ще си похапваме сиренцета и ще се чудим защо все сме гладни, бедни и защо хем населението ни намалява, хем безработицата расте.

                И още - производството на съвременни работи е нещо много секси, но то изисква и висококвалифициран човешки потенциал, преминал продължително обучение. Докато по цялата пирамида за производство на храни работят основно нискоквалифицирани хора, които нямат нужда от големи разходи за обучение и квалификация. В нашият конкретен случай - вместо да поставим основата на подобни икономически структури, мобилизирайки неграмотните ромове да работят единствените неща, за които все пак са годни (дори с цената на допълнителни субсидии), ние продаваме основата и плащаме пожизнени помощи на ромовете, за да НЕ работят.


                За мен подобно поведение на управляващите не е нищо повече от държавна измяна.
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                Коментар


                • Какво пише тук-там.
                  ...........................................

                  Завладяване на земя
                  След надпреварата за черното и синьо злато, спекулантите насочиха вниманието си към “новия” ценен ресурс – земята.
                  Това явление се нарича “завладяване на земя”, т.е. придобиването от частни лица и чуждестранни правителствени агенции на правото на използване на обработваема земя. Страдат главно местни хора, които губят основния си източник на препитание.

                  През последното десетилетие този феномен стана много забележим: според данните, отчетени през април 2012 г. от портала Land Matrix, ангажиран в мониторинга на завладяването на земя в света, от 2000 г. насам са задействани 1217 договори за мащабна аренда на 83 млн. хектара земеделска земя, което е малко повече от 2% от цялата обработваема земя в света.
                  Повечето от тази земя се намира в африкански държави като Судан, Танзания, Етиопия, Демократична република Конго. Те са следвани от Азия и Латинска Америка. Но защо е този нов “глад за земя”?
                  През втората половина на ХХ век, цената на земеделската земя е била много ниска. Въпреки това, през периода 2007-2008 г. поредица от взаимосвързани явления – ниски добиви, лоши климатични условия, както и ограниченото предлагане на храни в някои страни - доведе до рязко покачване на цените на земята.
                  Това увеличение, заедно с непрекъснатото нарастване на населението ( прогнозира се , че до 2050 г. населението на света ще достигне 9 милиарда души) предизвика тревога в някои страни, най-вече у внасящите селскостопански продукти. Тези страни са държавите от Персийския залив, Саудитска Арабия, Южна Корея и Япония. Оттук започва и завладяването на земите в най-бедните страни.
                  Не само увеличаване на цените на селскостопанските продукти предизвиква интерес към земята. Биогоривният бизнес (производство на горива от отпадъци от селското стопанство), както и неотдавнашната финансова криза, допринесоха за разрастването на завладяването на земеделска земя. Малко вероятно е, че развитието на този феномен ще се забави през следващите години. Още повече, че все още не са предприети мерки за ограничаване на разпространението на това явление.
                  Единствената международна институция, предприела конкретни мерки срещу заграбването земя е Организацията по прехрана и земеделие (ФАО): през май 2012 г. Комисията по безопасност на храните прие “Насоки за селскостопанския фонд и достъпа до рибни и горски ресурси.”
                  Документът определя принципите и практиките, които да се следват от правителствата по света за да се осигури равен достъп до земя. Въпреки че развитието на тези насоки е първата стъпка на законодателно ниво срещу нова форма на колониализъм, тези принципи все още не са правно задължителни.

                  От известно време завладящите земи, насочиха погледите си към най-плодородната земя в Европа. Проучването, наречено “Концентрация и завладяване на земя и борбата на хората в Европа”, проведено от Европейския център за защита правата на земеделските стопани и на организацията “Долу ръцете от земята”, алармира за опасно нарастване на нивото на концентрация на собствеността на европейските земи.

                  От доклада излязоха неочаквани неща: в Европа в ръцете на 3% от собствениците на земя са концентрирани 50% от цялата земеделска земя. Тази ситуация е сравнима със ситуацията в Бразилия, Колумбия и Филипините. След Унгария, Румъния, Сърбия и Украйна (бел. ред.:За България няма данни, но според проучване на вече несъществуващ вестник, % на завладени земи е около 40), мултинационални компании и чуждестранни суверенни фондове са преориентирали своите интереси към Западна Европа.
                  Първо под прицел се оказаха страните от PIGS (феноменът завладяване на земя е най-разпространен в Каталуния и Андалусия), а след това Германия, Франция и Австрия. Земята на тези страни е била обект на икономически и финансови спекулации от страна на гиганти в агробизнеса, хедж фондове, разширяващи се китайски предприятия и руските олигарси.
                  И как реагира Европейският съюз? Разбира се, в годините на общата селскостопанска политика, ЕС не спира разпространението на това явление. Нещо повече, той способства за неговото разширяване, поради субсидиите, предназначени изключително за големи селскостопански предприятия.
                  Подобна политика не може да се нарече далновидна, защото, от една страна, тя се превърна в бариера за навлизане на пазара на собственици на малки селскостопански предприятия, които могат да се конкурират със селскостопанските колоси, а от друга страна, има очевидно подценяване на земния проблем. Европейският съюз не счита, че земята е обща собственост. Разбира се, това явление доведе до значителни последици, и насилие.
                  Завладяването на земята срещна съпротивата на местните хора. В крайни случаи е имало бунтове и заемане на земя. Селската община Нарболия в провинция Ористано, единодушно се противопостави на плана за използване на стотици акри земеделска земя за изграждане на най-големите оранжерии в Европа, отоплявани със слънчеви панели. Но проблемът се отнася и за градската земя.
                  Наскоро имаше бунт във Виена, където група млади хора решиха да създадат земеделска общност в града.
                  Тези епизоди на отчаяние и конфликти възникват в различни ситуации, но те приличат на народните въстания, които възникнаха наскоро в Африка и Югоизточна Азия, където завземането на земята започва да се проявява в началото на третото хилядолетие.

                  Оригинална публикация: Il land grabbing arriva in Europa
                  Роберто Роведа (Roberto Roveda), Алессандра Фавацо (Alessandra Favazzo)
                  ........................................

                  Как го правят в Европа ?
                  Като цяло аредните отношения във всяка страна от „стария” континент са различни.Обусловени са както от географското положение на страната така и от историческите традиции в дадения регион.В повечето държави фамилното фермерство съществува заедно с контрола на държавата на пазара на земя.

                  Типичният случай е Франция. Там РПО (регионални поземлени организации) контролират пазара както за продажба така и за отдаване под аренда на земеделските земи.Това статукво води както до контрол на пазара така и до запазването на така наречените „стари фермерски семейства”.

                  Теоретично погледнато намесата на държавата и регулирането на пазара на земеделски земи може да се раздели на :
                  • Икономическите резултати от земеделието;
                  • Задържане и запазване на населението заето в земеделието;
                  • Справедливо разпределение на благата.


                  В Англия основата на аграрната политика на страната е постигането на една цел - по-висока ефективност.

                  В Гърция дълго време бяха последователи на Британският модел. В последните години се наблюдават и усилия за равноправно разпределение на земята.

                  В Германия,Ирландия и Холандия се полагат не-малко усиля да се постигне на висока ефективност и в същото време да се съхранят традициите на фамилните ферми.

                  В Италия държавната политика се стреми да съчетае ефективността на производство и справедливото разпределение на земята.

                  В Португалия и Испания правителствената политика са си е поставила за цел запазване на заетостта в сектора и справедливо разпределение на земята.

                  В България е трудно да се определи каква е точно политиката.От една страна нямаме "стари фермерски семейства" имаме частна собственост едва от 1989 година.От друга страна не се прави нищо за запазване на населението работещо в земеделието. Разбира се има Евро субсидии, но като политика не си личи.За справедливо разпределение на земята не може да се говори поради факта, че големият процент земеделски земи в България са собственост на фондовете.
                  Last edited by citizen_bg; 25.10.2013, 00:01.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                    Като спомена Мутанто, та, се сетих: Около тях, ме притеснява с какво биха засели евентуално, купена от тях самите или подставени лица земя, позовавайки се на какво ли не, като неприкосновена собственост и т.н. Иначе, не точно купуването от физически лица е проблемът - тя и така зле се използва и управлява. Проблемът е, че българи в България живеят зле. А неизвестни нам сили се опитват, в навалицата, да протикват корпоративни и др. интереси с благовидния предлог да не били ни вземали земята. Сигурно ще я отнесат вкъщи, навита на руло.
                    Доган: Турция трябва да отнеме от територията на България! /скандално видео!/

                    Според мен и речта на Доган е много свързана с тази заплаха, която според теб ще я навиват на руло...

                    http://www.epochtimes-bg.com/00EF/1p...3o7nn31x1.html
                    Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнение
                      Противниците казва:
                      И без мораториум купуват земи като юридически лица!

                      Застъпниците казват:
                      Например подставени фирми на Монсанто ще направят фирма и ще купуват, но фирмите ще бъдат български и за нея ще важат клаузите на закона.А чуждо частно лице по никакъв начин не може да бъде задължено да не продаде на друго частно чуждестранно лице земята и така чрез подставени лица някой би могъл да стане собственик на огромни територии. Това са опасенията им.
                      Не случайно ДПС са тези, които единодушно гласуваха против мораториума.
                      http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2386483

                      Който е на ти със законодателството моля да обясни!
                      Като спомена Мутанто, та, се сетих: Около тях, ме притеснява с какво биха засели евентуално, купена от тях самите или подставени лица земя, позовавайки се на какво ли не, като неприкосновена собственост и т.н. Иначе, не точно купуването от физически лица е проблемът - тя и така зле се използва и управлява. Проблемът е, че българи в България живеят зле. А неизвестни нам сили се опитват, в навалицата, да протикват корпоративни и др. интереси с благовидния предлог да не били ни вземали земята. Сигурно ще я отнесат вкъщи, навита на руло.

                      Коментар


                      • Въпросът изобщо не опира до земята.
                        Основният въпрос е дали да има приток на конвертируема валута, който да закрепи клатещия се борд, или да се затвори кранчето и борда да се срине.
                        Затова и ГЕРБ правят всичко за да няма продажби на земя срещу валута, а БСП и ДПС се опитват да привличат валута за да спасят борда.
                        Това е играта, основната игра.

                        Коментар


                        • Мораториума наистина защитава ли българската земя?

                          Противниците казва:
                          И без мораториум купуват земи като юридически лица!

                          Застъпниците казват:
                          Например подставени фирми на Монсанто ще направят фирма и ще купуват, но фирмите ще бъдат български и за нея ще важат клаузите на закона.А чуждо частно лице по никакъв начин не може да бъде задължено да не продаде на друго частно чуждестранно лице земята и така чрез подставени лица някой би могъл да стане собственик на огромни територии. Това са опасенията им.
                          Не случайно ДПС са тези, които единодушно гласуваха против мораториума.
                          http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2386483

                          Който е на ти със законодателството моля да обясни!
                          Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.
                        Working...
                        X