Първоначално изпратено от Грую Груев
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Мерките срещу тютюнопушенето реално вредят ли на икономиката,както казва "бизнеса"?
Collapse
X
-
-
Ноам Чомски е съставил списък на „10 начина за манипулиране“ с помощта на медиите.
1. Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение.
http://www.spekulanti.com/analizi-mn...Ll0hn.facebook
п.п.Грую, абсолютно съм съгласна с теб. Върл непушач съм, но да се отнасяш с една част от населението като с пълни отрепки, не ми е по вкуса. Не ми е по вкуса и някакви изкукали тетки да "мислят" за мен и да привнасят само шум в системата и напразно суетене.Last edited by val/she; 09.12.2012, 16:42.
Коментар
-
я, интересна темичка сте си заформили - да се изхвърля и аз на нея, без да сте ме питали за мнението ми Първо да започна с това, което съм - върл непушач, който не понася цигарен дим и супер много мразя да ми димят в такситата, ресторантите или където и да е. Та от тази си позиция, заявявам, че забраната за пушенето е абсолютен диктат на тоталитарната педерастия. Защо:
- пушачите внасят огромно количество пари в хазаната под формата на акцизи
- пушачите умират по-млади (по статистика), т.е. по-малко цоцат от същата тази хазна
- знам какво е да не можеш да си запалиш цигара, когато си си поръчал кафе или уиски
- малко или много съм свикнал с тях (пушачите)
- не можеш от днес за утре да правиш тотална забрана на нещо, без да предлагаш алтернатива - дори на отрепки като наркоманите им се дава метадон като част от лечението (не че сравнявам двете неща - просто пример), а не ги отрязват директно
- в Бг има хиляди други вредни неща, които трябва да се оправят преди това- разбитите улици, паркиралите коли по тротоарите, занемарените тревни площи, 20-25 годишни трошляци, които ме тровят хиляди пъти повече, печките в градовете през зимата и т.н. и т.н.
Решението:
- заведения, в които е разрешено да се пуши, плащащи 10 пъти (примерно) по-висок акциз, налог, такса или каквото там се води, където съответно и консумацията ще е по-скъпа. Така всеки сам ще си реши дали да отиде на едното място и да пуши или на друго и да не пуши. Ама трябва и малко акъл, а не само тикви!!!Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнениеНе мисля обаче, че точно забраната за пушенето е такава. По-скоро е принципна позиция на министър Атанасова.
За какви принципи говорим? ( да останем във властта, щот' сме незаменими ли )
П.П. Питай Дянков защо няма да има надбавки за пенсионерите от пикливите 20 лв. за Коледа, а фалирала Гърция ще им раздаде на тяхните пенсионери 400 еврека?
БГ-стан мога да ви оправя точно за 3-6 месеца, ама трябва да влизам в бункер, за да не ме гръмнат и после ще сте на нивото поне на Словения. Затова и бягам далеч от политиката - стадо нещастници, правещи се на незаменими. Като са толкова кадърни защо висят в БГ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеЛордов,
допълних си поста по-долЕ и ви го казвам в прав текст - отвличат ви вниманието, защо всички цени вече са ви "европейски", че и по-високи.
Но не се сещате да питате за доходите си, защо са 10 пъти под европейските.
П.П. Днес са пушачите, утре ще са бременните и така нататък. Твоята заплата мизерните 1000 лв./месец ли трябва да бъде и кой твой колега взема толкоз в ЕС, предвид отговорностите? Нали в ЕС уж не се пушело? Повярвай ми като турист в 5-звездни хотели, навсякъде се пуши, но винаги се съобразявам с непушачите. Т.е. аз съм толерантен и винаги първо питам "Ще преча ли, ако запаля?".
Финтираха ви с пушачите и вие се вързахте, за да ви отклонят вниманието в грешната посока
Що се отнася обаче до щуротиите дето избълваха от незапълнения все още конституционен съд и на вицепрезидента Попова за премахване на доживотния затвор без право на замяна, мисля че идеята е точно такава. Това определено не е спрямо обществените настроения и е опит да се смени дневния ред на превъзбудени от емоция протести срещу крещящата липса на правосъдие, с по минорен чисто юридически диспут относно целите на наказанието.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнениеЕ, сладкокисело пораснало бебе Маранди, не си много прав, кое точно те трови като гледаш някой как яде? Как ще да яде. Друг е въпроса, че мен не ми пречи и някой да пуши около мене. Даже ми е кеф, че пуша безплатно, а той се набутва
Ако бъдем по-сериозни, ще кажа, че като бивш пушач въобще не ми правят впечатление пепеливите случки около мен. Имам един колега дето въобще забравя да си тръска цигарата и падат пепелища в нечие кафе, върху документации, върху клавиатури и прочее, много му се сърдят някои, мен въобще не ми пречи и понеже е голям философ, често го каня в един мой имот където си спретваме малък бирен фест /той друго не пие/ и си пуши наволя колкото ще. ВЪПРОСА е принципен, щото България може би остана единствената европейска страна където е все още модно сред подрастващите да се пуши. Не знам това някакъв селски манталитет ли е или не, ама е доста устойчива етнокултурна особеност.
допълних си поста по-долЕ и ви го казвам в прав текст - отвличат ви вниманието, защо всички цени вече са ви "европейски", че и по-високи.
Но не се сещате да питате за доходите си, защо са 10 пъти под европейските.
П.П. Днес са пушачите, утре ще са бременните и така нататък. Твоята заплата мизерните 1000 лв./месец ли трябва да бъде и кой твой колега взема толкоз в ЕС, предвид отговорностите? Нали в ЕС уж не се пушело? Повярвай ми като турист в 5-звездни хотели, навсякъде се пуши, но винаги се съобразявам с непушачите. Т.е. аз съм толерантен и винаги първо питам "Ще преча ли, ако запаля?".
Финтираха ви с пушачите и вие се вързахте, за да ви отклонят вниманието в грешната посокаLast edited by marandi; 09.12.2012, 15:41.
Коментар
-
Е, сладкокисело пораснало бебе Маранди, не си много прав, кое точно те трови като гледаш някой как яде? Как ще да яде. Друг е въпроса, че мен не ми пречи и някой да пуши около мене. Даже ми е кеф, че пуша безплатно, а той се набутва
Ако бъдем по-сериозни, ще кажа, че като бивш пушач въобще не ми правят впечатление пепеливите случки около мен. Имам един колега дето въобще забравя да си тръска цигарата и падат пепелища в нечие кафе, върху документации, върху клавиатури и прочее, много му се сърдят някои, мен въобще не ми пречи и понеже е голям философ, често го каня в един мой имот където си спретваме малък бирен фест /той друго не пие/ и си пуши наволя колкото ще. ВЪПРОСА е принципен, щото България може би остана единствената европейска страна където е все още модно сред подрастващите да се пуши. Не знам това някакъв селски манталитет ли е или не, ама е доста устойчива етнокултурна особеност.
Коментар
-
От 15 г не пуша и не понасям дима на цигари.....
Решението с двата салона ми изнасяше....Кръчмите в голямата си част инвестираха доста пари в ремонта на помещенията.....Прекалено бързо се смени концепцията към тотална забрана и като се насложи ефекта на кризата и връзката с НАП , стана сложно за кръчмите......
Коментар
-
Ъъ ... докторите средно живеят под 50 години и за нас са рискови.
П.П. Бат' Пешо, ще ходиш ли да слушаш кретен, който не доживява 50, но ти обяснява, че пушач е убил някого? ( риторично )
Щом са такива "специалисти" по Здравето, защо живеят 30% по-малко от средната продължителност за страната? Не би ли трябвало да е обратното и да са от столетници нагоре? ( риторично ).
Не ми се изпада да задълбавам в темата, че ще стане "мазано" - и ще лъснат едни комплекси за отвличане на вниманието от същинските проблеми в БГ-стан.
Просто пушачите са идеалната изкупителна жертва и ги метнаха на амбразуратаLast edited by marandi; 09.12.2012, 15:34.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеЕ на това му викат фашизъм.После ще има заведения само за бели цветнокожи.После знаете какво се случи.......
Сегашното настъпление против тютюна не е първото в историята и вероятно няма да е и последното, но като забелязвам то е циклично:
На пушачите са рязано носовете, бити са с пръчки, рязани са им главите, заточвани в Сибир, глобявани, бесени (Мурад бесил средно по 18 пушача на ден), отлъчвани от църквата (зависи дали папата пуши или не) и т.н. циклично. В 1612 императорски указ забранява използването и отглеждането на тютюн в Китай – Нарушителите били обезглавявани. Това продължило до 1638 година когато в Китай може пак да се пуши. През 1617 и в Монголия се забранява употребата на тютюн. Хората, които нарушават закона са заплашени със смъртно наказание. През 1620 година и японското правителство забранява употребата на тютюн. В 1632 година в колонията Масачузетс е въведена забрана за пушенето на обществени места. През 1639 година и губернаторът на Ню Амстердам (сегашен Ню Йорк) забранява пушенето. В Кънектикът пък, през 1647 година, на хората е позволено да пушат само веднъж на ден. В 1719 година във Франция е забранено пушенето, с изключение на някои провинции. Крахът на Джон Лоу и неговата финансова система в 1720 година и икономическия колапс обаче пращат забраната в небитието. В 40 те години на 19 век се появяват също не малко забрани в САЩ и Европа, но те отиват на кино след революциите от 1848 година и войните на САЩ – Мексиканската и особено след Гражданската война. Политиките за борба с тютюневи изделия са съживени в Съединените щати в края на 19 и началото на 20 век в едно движение, което паралелно иска и за забрана за алкохола. Анти-цигарената лига на САЩ подема кампания срещу продажбата на цигари. Между 1890 и 1930 г. в 15 щати влезли в сила закони, забраняващи продажба, производство, притежание и употребата на цигари и тютюневи изделия. В още 22 други държави има подобно законодателство или такова ограничаващо пушенето. По време на финансовата криза обаче, повечето забрани са отменени, тъй като забраните за пушене и продажби катастрофално удрят още много видове бизнес и националните бюджети, включително и тези за здравеопазването.
По времето на Хитлер, пушенето е забранено в много работни места, правителствени офиси, болници и почивни станции, а малко по-късно дни преди Втората Световна Война забрани са въведени в много кафенета, барове и ресторанти, като рестрикциите се усилват в 1941 г. В началото на 30 те години в повечето места по света забраните са отменени, но както споменах те се засилват в Германия и донякъде в Италия точно по него време. Хайнрих Химлер забранява на есесовците да пушат напълно. Луфтвафе забранява тютюнопушенето през 1938 г. а Гьоринг забранява на войници и офицери да пушат на обществени места. В 1941 г. е забранено и пушенето в автомобили по улиците. Пушенето е забранено напълно във всички германски влакове и автобуси през 1944 г. Във влаковете вече няма купета за пушачи – никъде не се пуши. По време на цялата Втора Световна Война забраната за пушене е била почти пълна в ресторантите и кафенетата в Берлин, докато накрая английски и американски самолети и руски оръдия не пращат в небитието и последните останки от заведенията. В края или малко след войната, повечето анти-тютюневи активисти в Райха са мъртви – едни се самоубиват, други са убити и избесени от съюзниците. Ръководителите на няколко научни институти заети с тютюна се самоубиват преди съдебните процеси срещу тях, съдебни процеси не за тютюна, а за това, че тези радетели за общественото здраве имали и други интереси като, насилствена евтаназия например, геноцид и т.н. Непосредствено след войната на никой не му е било до забрани и в Европа се пуши навсякъде. Икономиката на окупирана Германия е бартерна. Основна “парична” единица е пакет цигари.
Любопитни факти за пушенето и кампаниите против http://borsi.dir.bg/_wm/library/item...8&df=8&dflid=3http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от winner Разгледай мнение.... поредната нагла проява на войнстващата педерастия....
Last edited by Jay Gould; 09.12.2012, 15:30.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеМаранди това е безсмислен спор.Ти си държиш на твоето аз на моето.Няма как да си сближим позициите.Досега толкова години непушачите бяхме принудени да търпим.Моля те и вие малко да потърпите да възстановим баланса.
1. Къде са ви европейските доходи? ( даже изоставате вече ) - бедността трепе хората като мухи много повече?
2. Според Световната здравна организация - наднорменото тегло е бичът на днешното поколение. И от него мрат като мухи също ( сърдечно съдови и онкоболни ). Да не ти подкарвам вече колко хранителни алергии има, дет' и докторите още не могат да ги диагностицират. Храната защо не я забраним - щом ни тровят чрез нея? Ами, аз па не искам да виждам дебели, щот' ме депресират и да ги гледам как ядат ( всеки 3-ти в БГ-стан е вече наднормен ). Да ходя да му дърпам лъжицата от устата, щот' ме "трепе" и мен кат' го гледам, ърммм ..? Да си яде само в тях, бря - хихи
3. Дадох ви статистика - най-дълго в Европа живеят Гърция, а в Света Япония - и там най-много пушат? ( в топ 3 са хайде ). Падна ви целия мит, че някой ви трови.
4. Да забраним и колите, защото България е с най-калпавия въздух в Европа по големина на праховите частици. Оттам са ти белодробните заболявания, а не от цигарите. Кога за последно си виждал някой да мие улиците, нали и те са "обществени" места?
П.П. Мога да ви замярам със статистика до утре, защото това ми е работата и то в животозастраховане. Нали се сещаш, че боравим с цели поколения клиенти, даже и с тия, които не са се родили още. Ама, изтъпанят ви по Телевизията 2 тъпака с думата доктор отпред и им слушате простотиите. Замислял ли си се, че всички медии в България са предварително режисирани какво да видите и чуете?
Оправете си доходите ( бедността ), чистотата на въздуха и качеството на храната и водата първо и тогава си избивайте комплексите върху пушачите.
Ние ще се съобразим - но за горните неща, с които ви избиват си мълчите кат' насрани, налЕ? Що не идеш да забиеш 2 шамара на политиците в последните 20 години, дет' ви изклаха, а се пънеш за 1 пиклива наредба от десетките хиляди наредби в България?
Не мисля, че съм пушил в присъствието на теб или на тия дет' вече ни окичихте с епитет "убийци" - убийците ти казах къде са, ама там си мълчите. Затова е комплексарщина поведението ви
Аз да ти давам 10 бона на месец, ще се сетиш ли тогава за мен, че съм пушил? И жена ти да взема толкова и децата ти?Last edited by marandi; 09.12.2012, 15:17.
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеБатка,
и аз искам кат' изляза да виждам по кръчмите само манекенки и поп-фолк ( певачки ), да ми се усмихват и да ми сядат в скута ( само да не пеят ) - а да ми плакнат окото.
Па, в същото време кат' изляза и гледам разни идиоти/ки - дебели, нагли, бедни и вмирасани, ама се съобразявам, налЕ? И мен ме депресират - демек ми рушат здравето. И какво да направя? Да ги "забраним" и тях?
П.П. Т.е. и аз колко работи искам, ама ..... реалността е друга. Халал да е забраната. Имам 2 акта - платил съм си ги
Иначе аз и в момента си пуша - нали не преча на някого?
Маранди това е безсмислен спор.Ти си държиш на твоето аз на моето.Няма как да си сближим позициите.Досега толкова години непушачите бяхме принудени да търпим.Моля те и вие малко да потърпите да възстановим баланса.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеМаранди много лично приемаш нещата.Не съм против да пушиш.Това си е твое решение.Но не в закрити помещения.Не искам като вляза някъде да изпия един чай или кафе да се омирисвам на циганин.Не искам като се прибера у дома и си оставя палтото на закачалката после да ми смърди на дръглаж къщата.Обясних ти че не пушенето е причина кръчмите да са празни.Причината са кръчмарите тарикати възпитаници на Балкантурист и цените им.продължителността на живота незнам дали зависи от цигарите но качеството му зависи.искаме в ЕС искаме цивилизация и култура как да стане?
и аз искам кат' изляза да виждам по кръчмите само манекенки и поп-фолк ( певачки ), да ми се усмихват и да ми сядат в скута ( само да не пеят ) - а да ми плакнат окото.
Па, в същото време кат' изляза и гледам разни идиоти/ки - дебели, нагли, бедни и вмирасани, ама се съобразявам, налЕ? И мен ме депресират - демек ми рушат здравето. И какво да направя? Да ги "забраним" и тях?
П.П. Т.е. и аз колко работи искам, ама ..... реалността е друга. Халал да е забраната. Имам 2 акта - платил съм си ги
Иначе аз и в момента си пуша - нали не преча на някого?
Коментар
-
Първоначално изпратено от melon Разгледай мнениеАз съм доволен, че не се пуши в заведенията. Няма е вече смрадта
Дори и като пушех ми беше неприятно да седя в заведение - смърди, люти на очите, дрехите ти поемат пушек. Така си е добре и дано не клекнат дупетатините!
Коментар
Коментар