IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мерките срещу тютюнопушенето реално вредят ли на икономиката,както казва "бизнеса"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
    Понякога се чудя за какво си хабя енергията..
    И аз се чудя. Не обяснявай, остави времето да говори. Тук само преди 5-4 и дори 3-2 години имаше хора които не вярваха, че има криза Забраната за пушене дори сред съфорумните братя ще нанесе няколко шамара, на тези които имат бизнес, дори да не е пряко свързан, така, че остави времето и парите да покажат. Както казах от програмисти и такива които разработват сайтове, до магазини, хотели и баба Гицка която събира по 50 ст. за тоалетна, всички ще го отнесат от забраната. Хубавото на глупостта е, че винаги е наказана в един момент. А бюджета. Дянко ще навакса с други данъци ..
    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

    Коментар


    • За Паркинсон не зная, но за Алцхаймер със сигурност. Няма случай на пушач, заболял от Алцхаймер. Така, че пушачите са предразположение към едни болести, но не ги ловят други.
      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Jimmy Разгледай мнение
        Русия също
        http://www.mediapool.bg/%D1%83%D0%B4...ews198465.html

        Ма ти не се притеснявай де - търговците на цигари знаят как да лобират, имат си и депутати, като Емил Димитров, известен с това, че много добре прокарва лобистки текстове, така че ще отменят закона - те си знаят работата
        Те вече се наебаха сами

        Явно е поет ангажимент срещу пари в стил АЕЦ Белене, новия договор за газ и т.н. ( взели са подкуп за т'ва безумие да се прекара и са купили 120 глупака от парламента ), само че след 6 месеца докато го отменят и после туризма няма възстановяване с години. Сега не искат да върнат парите ( рушвета ) и така - по-лесно е да се правят на "тъпи" ...

        Тия новини в туризма бързо се разчуват

        П.П. Но гледайте си до 2-3 години после статистиките и ще говорим пак. Сега е безсмислено и затова честита още нова мизерия и безработица.

        Понякога се чудя за какво си хабя енергията за глупости да се обяснява кое А и кое е Б на хора, които сами искат да пукнат самотни, бедни, забравени и нещастни.

        Направо се ядосвам на себе си, Майна
        Last edited by marandi; 14.12.2012, 15:22.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
          Франция си призна за грешката
          Русия също
          http://www.mediapool.bg/%D1%83%D0%B4...ews198465.html

          Ма ти не се притеснявай де - търговците на цигари знаят как да лобират, имат си и депутати, като Емил Димитров, известен с това, че много добре прокарва лобистки текстове, така че ще отменят закона - те си знаят работата
          Don't work hard, work smart!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от sergo Разгледай мнение
            Не-е-е,

            Просто не мога да ти простя още този случай:

            http://www.youtube.com/watch?feature...=pSm7BcQHWXk#!
            Ха-хаха.
            Смях се с глас.
            Благодаря ти!

            Коментар


            • Точно за 5 мин. се прави 1 фейс-група - и щом частни заведения дискриминират вътрешния туризъм ( българите ), спрямо външния туризъм ( чужденците ) - всеки от персонала, който е непушач - на борсата и да си го дундурка Държавата, дет' ще фалира и тя за 3 месеца.

              П.П. Ще се кротнете за норматив.

              Франция си призна за грешката - а, Франция е туристическа дестинация номер 1 в Европа и мисля, че 3-та в Света ( по памет ), че статистиката се мени. Тук някой някога ще си признае ли, че сбъркал? От 25 години ви управляват "безгрешници" и сте все най-смотани в Европа - баси парадокса.през 4 години да отчитата като "Успех", че сте пак последна дупка на кавала.

              К'ви сме ние "безгрешните" цървули тук - че не мога да се сетя. То навсякъде станало пълно със "Светци" да е' ....

              Коя е България в туризма, че не мога да се сетя, дет' Прага, Будапеща ги бие само с туризъм от 1 град почти два пъти?

              Ръсят се едни квалификации и обобщения, дет' нямат нищо общо със статистиките. Май верно искате да ви направят хептен бедни и мизерни. Усещайте се малко.

              Може ли да сте такива балъци и да не виждате, че наш'те мишки са с поръчение да сринат тотално туризма в БГ, защото тъкмо малко станахме атрактивни пак. Т'ва е чужда поръчка. Идете и се поразходете да видите къде как е и където до преди 10 години Франция ви плащаше пари на декър да си изкоренявате лозята с български сортове на 2500 г., а да ги засаждате сега с пикливи френски сортове на 800 години и ви скъсват и там ебане с боклуци на висока цена.

              П.П. Една бяла лястовица да имате като перо в икономиката си ( защото туризма ви вади около 7% от БПВ на страната, неофициално повече ) и вие на всеки 1 лв от 10 скочихте неистово да викате "Не ги ща."

              Пак ви изработиха - после трудно се връщаш на туристическата карта като топ 10 за атрактивна туристическа дестиная. Ще минат поне 20 години, както се случи през 1990 г. - сърдете се на себе си колко сте "умни".
              Last edited by marandi; 14.12.2012, 15:09.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                ... няма да се изненадам ако се окаже, че алкохола скъсява живота ни не по-малко от цигарите.

                ....
                Престанете едностранчиво да представяте нещата и оборвайте статистиките. Защо там, където най-много се пуши - живеят най-дълго като население ( средно ).

                Баси хората сте и не ми давай статистики от СЗО и прочие измисляци! ( демек фарма-химическата ви мафия, дет' печалбите им след 2005 г. вече бият тия от наркотици ).

                Питам, ами ако след 20 години се окаже, че сме удължавали живота на всички и сме ги лекували - к'во прайм? Пушач няма да тръгне да трепе непушач, а вие ще скъсате синджира. Ай, по-кротко, че ще литнете на пътя безработни и да си ги дундурка Държавата, кат' е 'ноу "отворена" да решава кой какво да прави със себе си и вече и въздуха иска да му присвои.

                П.П. Виждал съм шарани, ама вие ще огънете кукичката наобратно вече от "дърпане"
                Last edited by marandi; 14.12.2012, 14:34.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнение
                  Защо така ме обиди Наде? Да не се чувстваш вече престъпник, че пушиш?

                  Не-е-е,

                  Просто не мога да ти простя още този случай:

                  http://www.youtube.com/watch?feature...=pSm7BcQHWXk#!

                  Коментар


                  • Цигарите са полезни - поне в пет случая.


                    Да, всички са чували стократно колко са вредни цигарите, но има и някои случаи, в които те могат да помогнат - по причини, както се казва, необясними за науката.

                    Въпреки че в дългосрочен план цигарите могат да поразят по най-ужасяващ начин организма и да доведат до преждевременна смърт, има пет възможни ползи от пушенето, които изброява "Лайв сайънс".

                    1. Пушенето намалява риска от операция за смяна на коляното

                    Много пушачи са готови да се разорят вместо да откажат цигарите, но поне ще си спестят скъпа операция на коляното. Изненадващи резултати от ново изследване разкриват, че рискът да им се наложи да сменят изцяло коляното си е доста по-малък.

                    Каква може да е връзката? Ами, подобни неща се налагат много по-често на хора, които водят здравословен начин на живот като например редовно правят джогинг. Или пък на хората със затлъстяване, какъвто проблем пушачите рядко имат.

                    При възрастните пък е установен лек защитен ефект по отношение на остеопорозата. Според учените е възможно никотинът в тютюна да предотвратява разграждането на костната тъкан и хрущялите.



                    2. Пушенето намалява риска от Паркинсон

                    Редица изследвания доказват подобна странна връзка - дългогодишните пушачи изглежда имат някаква защита срещу болестта на Паркинсон, и това не се дължи на факта, че много от тях умират преждевременно по други причини.

                    Най-скорошното мащабно проучване открива, че броят на годините, прекарани в пушене, а не броят на цигарите на ден, оказват по-силен защитен ефект.

                    Учени от Харвард са сред първите, предоставили стабилни доказателства. Според изследване от 2007 г. ефектът намалява след отказване на вредния иначе навик. Разбира се, те заключват научно, че си нямат и представа защо това е така.

                    3. Пушенето намалява риска от затлъстяване

                    Това го знаят от практиката повечето пушачи - спрат ли цигарите, започват да трупат килограмите. Всъщност, известно е от векове - още на племената в предколумбовата Америка. Никотинът в цигарения дим потиска апетита.

                    Не случайно тютюневите компании от 20-те рекламират цигарите на жените именно с обещанието, че благодарение на тях ще се вталят.

                    Редица проучвания потвърждават, че възвръщането на килограмите е една от главните психологически пречки пред отказването на цигарите - на второ място единствено след непреодолимото пристрастяване.

                    Тази взаимовръзка обаче е сложна. Самият никотин както потиска, така и стимулира апетита, но пушенето предизвиква промени в навиците, които карат хората да похапват по-малко. Освен това вкусът на цигарите в устата прави и храната по-безвкусна, което допълнително потиска глада.

                    Никотинът въздейства върху частта от мозъка, наречена хипоталамус, поне при опитните мишки, както показва изследване на Йейл от юни.

                    Разбира се, никой уважаващ себе си лекар би предписал цигари на пациентите с проблеми в теглото, като се има предвид токсичният им багаж.

                    4. Пушенето намалява риска от смърт след инфаркт

                    В сравнение с непушачите, при пушещите, преживели инфаркт, се наблюдава по-ниска смъртност, както и по-добро реагиране на два вида терапии за премахване на плаката от артериите - ангиопластика и фибринолитична терапия.

                    Има обаче "врътка" - при пушачите именно димът води до натрупване на мазнини и плака по стените на артериите и до стесняването им, така че, според една от теориите, те получават първия си инфаркт на много по-ранна възраст (средно 10 години по-рано), когато организмът им все още има сили да се справи.

                    Според изследване от 2005 г., възрастта не е единственото обяснение за този ефект и парадоксът все още съществува. Засега няма други теории.

                    5. При пушачите лекарството клопидогрел действа по-добре

                    Това е лекарствен продукт, който потиска слепването на тромбоцитите и така намалява опасността от развитие на тромби, предизвикващи запушване на кръвоносните съдове, което води до инсулти и инфаркти.

                    Изглежда цигарите му помагат да си върши работата.

                    Корейско изследване от миналата година надгражда откритието на харвардски учени от 2009 г., че поне от 10 цигари на ден... има полза. Изглежда нещо в дима активира определени протеини (цитохроми), които "задействат" клопидрогрела.

                    Отново - нито един лекар не ще прибегне до такава рецепта, но тази и останалите ползи от пушенето разкриват, че все пак тютюна, като много други токсични растения, може да има и терапевтична стойност.


                    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3973391
                    Last edited by sergo; 14.12.2012, 18:36.

                    Коментар


                    • Комплексарчето в целия случай е БаМкоФфф ... - надъхал е свети Боко за едни "велики" неща, дет' ще станат кат' се резне Тотал с цигарите.

                      И всички хранилки вече са позиционирани ( контрабанда, РИОКОЗ, акцизите, ДДС-то ) и т.н.

                      Само, че Русото ще ви каже, че това ще доведе точно до обратното, дет' кой го е излъгал БаМкоФфф, че разбира от икономика и финанси не знам. Някой много го е лъгал навремето и по-добре да ходи да си иска парите обратно, дет' са му ги взели за хартията ( пардон диплома ).

                      П.П. Айде да си говорим след 2-3 години искате ли? Кат' беработицата ви ще е над средните нива за ЕС и ЕС като излезе от рецесията ще започне да увеличава още повече преднината си пред вас.

                      Демек 5% икон. ръст в Германия като доходи не е равно на 5% ръст в БГ-стан.

                      Още по-бедни ще станете и ще го видите, щот' вярвате, че БаМкоФфф има представа от икономика. По-добре го изкарайте ядрен физик кат' баба Пена, дет' ще гласува на референдума ви.
                      --------------------------------------------
                      Изклаха ви населението само за 20 години и вие не можете да го видите. Даже се кефите, че ще ставате още по-зле. Ай, няма проблем - днес пушачите са ви криви. Утре да се готвят бременните и т.н. по веригата

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от sergo Разгледай мнение
                        Лорде,

                        Умен си като листна въшка.
                        Защо така ме обиди Наде? Да не се чувстваш вече престъпник, че пушиш?

                        Коментар


                        • Явно е заради пушека, че пречи на околните. Иначе ако трябва да сме честни е редно да се забрани и употребата на алкохол..особено по-висок градус. Колко простотии стават ежедневно точно заради алкохола, а и доста народ умира по-рано ... няма да се изненадам ако се окаже, че алкохола скъсява живота ни не по-малко от цигарите.

                          Ами чипса и осолената сланинка.... или палмовото масло дето го слагат в сиренето и според диетолози е в пъти по-вредно от сланината.

                          Според мен трябва да се отвори по-сериозна дискусия...като ще борим вредните навици и ще пазим здравето на децата..поне да го правим наистина, а не Миро да му текат лигите докато се хвали за стара планина стандарта, а децата в училищните столове да им готвят 25 годишно телешко и сандвичи с палмово сирене....
                          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                          Коментар


                          • Пушенето – полезно. Ако пушим правилно и с мярка


                            Трябва да разбием остарелите стериотипи за пушенето.
                            Веднага правя уговорката, че всичко написано по долу е истина при пушене с мярка и на хубав тютюн .
                            Представете си колко вредно би било кафето, ако пиете по двадесет чаши на ден, така и със цигарите, но понеже винаги когато си купуваме цигари ни продават по двадесет къса в кутийка, ние злоупотребяваме. Ако беше прието да се продават цигари на бройка може би щяхме да пушим по малко.
                            Кой ни говори най-много за вредата от пушенето? Рзбира се лекарите и фармацефтите понеже парите от продажба на цигари не са в техни ръце. Ако можеха да регистрират тютюна като

                            лекарство или хранителна добавка и печелеха от него навярно щяха да го рекламират като полезен. И понеже е обявен за вредна стока, е обложен с голям акциз и бърка дълбоко в бюджета на обикновения пушач.
                            Но целта на тази статия не е за иследване на историческата и финансова страна на въпроса.
                            Ние ще поговорим за ползите които се премълчават и за митовете за вредата на никотина.



                            Мит първи – : Почваш да пушиш от глупост, а не можеш да ги откажеш поради липса на воля.
                            Новите дани от молякулярната генетика свидитилстват за това че привичката на тютюнопушене е обусловена генетически. Има такъв ген на пушенето който предпазва пушачите от рак. Получава се така че пушенето не е вредно за всички. Особеностите на организма и генетичната постройка позволават да се игнорират предупрежденията на министерството на здравеопазването. Да се захвърлят цигарите – това подлага организма на стрес който е аналогичен на остри възпалителни процеси. Това не е метафора. По дани и иследвания на унивирситета в Пенсилвания при отказващите се от цигари започва депресия,мускулни болки, повишаване на температурата, изменения в апетита и обостряния на всички хронични заболиявания. Били са направени убедителни опити които да проследят какво става по време на така нареченатаабсистенция : образците кръв предоставени от доброволци показали че нивото наинтерлекин-1бета и интерлекин-6, предизвикващи депресивно състояние, рязко се повишава. По мнение на учените да се устои на тези симптоми може само с противовъзпалителна терапия.


                            Мит втори – пушачите за да запълнят дефицита от полезни вещиства са им нужни допълнителни витамини, които представляват естествена противоотрова на тютюневия дим.



                            Пушачът е човек с особенабиохимия която не се подчинява на средностатистическите канони. Не отдавна са били проведени изследвания които показват че чистия бета каротин провокира в организма на пушача възникване на ракови тумори. Както е казано в публикацията New England Journal Of Medicine рискът у пушачите за възникване на рак при прием на бета каротин се повишава с осемнадесет процента. Иследванията са проведени едновремено във Финландия и САЩ . По американски дани у пушещия американец който е приемал чист бета каротин(не от моркови), рискът за заболяване от рак е бил 28 процента по висок. Това практически е всеки трети пушач който е използвал витамини и хранителни добавки.

                            Мит трети. Ако по време на приемане на алкохол, пушите вие нанасяте двоен удар по организма.

                            У пушача и любителя на виното вероятноста за възникване на чревни полипи е почти на 20 процента по-малка отколкото у непушача и трезвеника. При пушача който изпива чаша вино на ден вероятноста да умре от рак на червата е по-малка. Аналогична връзка се наблюдава и в случаите на язвен колит.






                            Мит четвърти. Няма болест при която пушенето да е полезно.



                            Има! В Ню-Йорк провели много любопитно изледване на близнаци. Учените приблизително преди 30 години забелязали странна зависимост между генетическото разположение за пушене и болеста Паркинсон. За да разберат тази противоречаща на здравия разум връзка, доктор Каролайн Танер(Caroline M. Tanner) и нейните колеги от Калифорнийския институт, са наблюдавали еднояйчни близнаци с един набор от гени . В иследванията са участвали 113 двойки близнаци, на които един от братята е страдал болезнено от Паркинсон, оказало се че здравите братя са пушили много повече от болните. Основния извод който следва е че по някакъв начин пушенето забавя развитието на болеста.
                            Специално внимание заслужават и даните за връзка между психическото здраве и пушенето. В някой случай човек несъзнателно използва никотина за регулиране на химическия баланс в организма с цел да хармонизира психическото си състояние. Най-очевидния пример са шизофрениците, по американски дани те пушат по често от здрав човек практически цигара от цигара. Това е самолегулиращо лечение, никотина задейства химически механизми в мозъка които изправят дефекта на шизофреника. Естествено от това не следва че всички върли пушачи са шизофреници
                            Пушенето може да повлияе положително върху умсвената дейност при здравите хора, да подобри обработката на информация, да ускори някой моторни реакции и да увеличи памета.

                            Мит пети . Да имаме ден без цигари. Ако имаме дни без цигари това намалява вредата от пушене.

                            Всяко прекъсване за ден, за два, за седмица или месец и после отново пропушване носи повече вреди отколкото равномерното пушене. За това ако искате да откажете цигарите трябва да го направите по-умно. Екип от учини и иследователи под ръководството на британския учен Бо Ланбейк анализирали белодробната фунскция на 1116 мъже и жени от 35 до 68 годишна възраст. Доброволците разделили на на три групи : постояни пушачи , такива които се опитват да ги откажат и такива които никога не са пушили. Оказало се че тия които са прекъсвали и са пропушили след година функцията на белите дробове е намаляла с пет процента а на тези които не са прекъсвали само с три процента.

                            Мит шести. Спортът и пушенето са несъвместими. Ако пушиш няма да бягяш добре.


                            Може би на екрана на телевизията няма да видите публично спортист с цигара, но в живота може би. Указанията на треньорите са такиве, че има много наказания и глоби за шампионите които пушат, което не им е попречило да станат шампиони, а може би са станали благодарение на пушенето. Работата е в това че благодарение на пушенето се включва компенсаторен механизъм в човека и хемаглобина започва да присъединява повече кислород от колкото у не пушача. Във всекидневния живот това не се вижда, но при натоварване на границите на възможното преимушествата ще бъдат очевидни. Трябва да се каже, че в профисионалния спорт, например в леката атлетика одавна е достигнат предела на нормалните човешки възможности и никакви тренировки не могат да ги разширят. Може да видите това на състезания за маратонци, камерите рядко го показват трябва да присъствате лично, спортистите на финала чакат реанимация. Защо? Повечето маратонци, са инвалиди с бронхиална астма, благодарение на което могат официално да използват допинг-лекарства с които организма понася по големи натоварвания макар и с риск за живота. Такова действие може да окаже и тютюна, но придълга употреба тези качества се губят поради вредните катрани и смоли съдържащи се в него.

                            Мит седми . Всеки който пуши получава стеснетие на кръвоносните съдове.
                            Да това е вярно ако пуши много повече от една кутия на ден.
                            Джейм Джанг, изледвал полезните свойства на никотина и по специално върху кръвоносната система на човека още като студент в Оксфорд и получил разбиващи традиционата престава за никотина резултати.
                            До началото на експеримента Джанг предполагал, че нарушенията на кръвообращението и стеснението на кръвоносните съдове у пушачите се дължи на никотина, но резултатите показали обратното, че никотина стимулира кръвообрашението.
                            За да провери своята хипотеза иследователя започнал да експириментира върху опитни мишки. Той използвал мишки болни от рак и страдащи от нарушено кръвообращение. Експирементаторът открил, че никотина стимулира притока на кръвообращение и като цяло мишките имали приток на енергия.
                            Предполага се, че никотина може да се използва, за заздравяване на рани и лечение на болести свързани с нарушено кръвообращение и диабет.

                            Мит осми. Разговорите, за това че пушенето помага, за намаляването на наднорменото тегло са измислица.

                            Никотина е ефекно средство за нормализиране на телесното тегло. При хората които пушат умерено съдържанието на излишни мазнини в телата им е 1,5 пъти по малко от на тези които не пушат. При отделянето на ендорфини в кръвта се потиска чуството за глад и съчетано с физически натоварвания се намалява излишното тегло.


                            Мит девети . Пасивните пушачи се тровят повече от активните.
                            В течение на 15 години химици от Тексаския университед, не само са провеждали експерименти но и иследвали колко атома тютюнев дим получава един активен пушач и един пасивен , изчислено било че ако в помещение 6 квадратни метра има 6 човека постояно пушещи и един непушещ, той трябва да стои сто часа за да погълне димът от една цигара.
                            Пасивните пушачи имат един аргумент, че дрехите им се умирисвали на цигари. Аз пък имам непоносимост към някой ефтини парфюми ментета и мисля че трябва да ги забранят.


                            Ако пушите, пушете хубав тютюн и с мярка

                            Ако не пушите, не пречете на тези които пушат хубав тютюн

                            Коментар


                            • Тютюнът стимулира отделянето на антистресови хормони!



                              Тютюнът и пушенето са тема, осъдена да бъде ежедневна и злободневна. Интересно е, че в САЩ, които са пионери в борбата срещу тютюнопушенето и имат определени успехи, всеки ден 5500 млади хора между 11 и 20 г. опитват първата си цигара и 3000 от тях стават редовни пушачи. Такъв е резултатът от едно сериозно изследване, проведено от проф. Елизабет Гилпин, специалист по биостатистика към Департамента за превантивна медицина в Сан Диего, Калифорния. "За съжаление - казва тя - 2000 от тези лица са под 18 г., а на тях дори е забранено да се продават цигари." В действителност за вредата от тютюна при "закоравелите" пушачи с над 30 цигари дневно е безсмислено да се спори.От хроничния (задължителен) бронхит до карцинома на белия дроб отдавна е доказана причинно-следствената връзка.

                              Тук по-скоро искаме да се спрем върху онова, което "привлича" младите хора към пушенето, без да изпадаме в лицемерно пуританство и мнимо човеколюбие, като това на Джейн Фонда, която като бивша съпруга на Тед Търнър е преследвала с особено ожесточение пушачите. Правела е това не толкова от хуманни съображения, а защото научила, че дори дъхът на пушачите е вреден за фината електронна апаратура на CNN!

                              Научно е доказано, че пушенето стимулира секрецията на щитовидната жлеза, на надбъбречните жлези и яйчниците. Това става по пътя на сложни невро-ендокринни механизми. Наред с това никотинът стимулира мозъчната дейност и тази на храносмилателния апарат. Ето защо при определени условия пушенето има благоприятно въздействие и полезен ефект. Всичко обаче опира до дозата, защото в медицината тя има кардинално значение.

                              Пристрастяването към пушенето не е плод само на мода, любопитство и подражание. Защото то ефективно увеличава секрецията на антистресовите хормони (егликокортикоиди) в надбъбречната кора, а точно те са все по-необходими в днешния напрегнат живот.

                              Видни немски учени и лекари като Кайзер, Керсбаум и сътрудниците им са установили, че пушенето увеличава съдържанието на гликокортикоиди в кръвта с 27 до 77% (!), и затова те не го забраняват дори на бременните жени, на които предстои огромният стрес от раждането.

                              На практика обаче всичко се свежда до това дали пушачът има воля и вътрешна дисциплина, за да ограничава сам своето тютюнопушене до 10 и максимум 15 цигари дневно. Защото над този доза вредният ефект от тютюна започва да преобладава над ползата от него. А като антидот и срещу приемливата доза се препоръчва приемането на витамин С в доза от 100 милиграма всеки ден!

                              Иначе казано, както и при много други увлечения или слабости на човека като ядене, пиене, спорт, физически удоволствия и др., въпросът за мярката е основен. За съжаление реалността показва, че дори умни и съзнателни хора, които са в течение на нещата, не могат (или не искат), сами да се ограничават. А че е въпрос на воля (или страх), показва това, че когато получат сърдечни смущения, те не само спират, но се и отказват от пушенето... само че вече е късно.

                              Ето защо, без да сме фенове или пропагандатори на тютюнопушенето, апелираме да се внимава с него.


                              ст. н. с. д-р Димитър Я. Димитров

                              http://paper.standartnews.com/archiv...th/s3952_2.htm

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнение
                                В доклада си Миго прави сравнение между Франция и Великобритания, където през последните 10 години броят на пушачите е намалял от 30 на 20 на сто. Според шефа на Сметната палата това се дължи на много по-строгия контрол във Великобритания върху спазването на законите срещу тютюнопушенето.
                                Това е разковничето-КОНТРОЛ и бой по канчетата. Аз съм за по-крайни варианти-криминализиране на тютюнопушенето. И дори с една доза, да те вкарват на топло за до 24 часа. С алкохола може да се подходи по същия начин, само че за над две дози. До две дози са полезни, над две-вредни. Затова така. Виж при цигарите и една доза /цигара/ е вредна.


                                Лорде,

                                Умен си като листна въшка.

                                Коментар

                                Working...
                                X