IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодно или не е превалутиране на кредит от Швейц. франк в Евро

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Аз мислех, че най-продължителните ипотеки са 25 години и им се чудех на тези дето се съгласяват на такива условия. Пък имало и за 35 ?!? Ако не е тайна на колко години сте били като сте сключили договора с банката и колко пъти повече пари ще трябва да върнете ?
    По темата - едва ли има някой, който да направи точна прогноза за следващите 30 години. И банките не са сигурни как ще се развият събитията. Каквото и да предприемете ще е "изстрел в тъмното"

    Коментар


    • Има една много сериозна "закачка" между ШНБ и "цялото спекулантско войнство". Швейковете са си направили валутен борд в момента , но не за да предпазят франка от сриване , а от покачване. Защото франка продължава да е валута - убежище , колкото и да не им се иска .Т.е. ти имаш интерес банката да успее да удържи на натиска за поскъпване на франка , ако оставиш кредита непроменен. За целта трябва или Европа да се отърси от проблемите си (което не виждам да стане скоро) , или швейцарците да започнат да печатат франкове . По скоро второто. Скъпия франк не им е изгоден в момента. Имаше слухове преди месец , че ще вдигнат бариерата на 1,30 , вместо досегашните 1,20 които защитават . Това са твоите 20 ст., но само ако имат подходящите условия или много ресурс
      А желанието на твоята банка за превалутиране е обяснимо. Когато им даваш франкове при вноска , те няма какво да ги правят. Не могат да ги дадат на друг като кредит , а лихвата в Шейцарско е отрицателна , т.е. трябва да си плащаш за да си държиш франковете в техните банки (не съм много сигурен в това , но ОЛП там е 0,25 %)
      Следователно , твоята банка се опасява , че ШНБ ще удържат нивото 1,20 и за в бъдеще франка ще поевтинява.
      Не ми се смята в момента , но ако се навиеш на превалутирането и накрая им дадеш 50К повече , то все едно са фиксирали кредита при курс Е/Ф на ниво някъде 1,03 - 1,07 , почти както беше преди интервенцията през лятото
      Като обобщение - много сме близо до нивото на защита 1,20. Вече 6 месеца го удържат и според мен ако го изпуснат ще е много зле за швейцарската икономика и още по-зле за имиджа на банката.
      За рефинансирането не мога да давам мнение защото не съм наясно.
      Last edited by rado 42; 25.02.2012, 01:28.

      Коментар


      • колкото повече се шава -> толкова повече влиза по принцип и от кръгъл става четвъртит

        ако предприемеш някаква стъпка -.> нека адвокат да прегледа анекса за други уловки...

        за 35 год. нещата ще се сменят няколко пъти - преди 5 години е бил изгоден заем във франкове, сега в $, след 5 години може да е паунда, след още 5 години може да ти предложат и в йени да минеш и т.н.

        накрая може да ти се наложи вместо да връщаш 150 хил.лв. кредит за имаш да връщаш 500 хил.лв. главница

        не знам през следващите години дали лев/евро ще ти е най-изгодно да връщаш (швейцареца винаги е бил твърда валута в смисъл, че е стабилен), но моя съвет е бил винаги заема да ти е във валутата в която са ти доходите или преобладаващите доходи

        а иначе съм на 100% сигурен, че по всяко време през оставащите 30 год. все ще намираш по-изгодни оферти за известно време от това което плащаш към момента...

        виж какво ще ти предложат и други банки, но задължително превалутирай кредита си във валута в която са ти основните доходи...

        пожелавам ти късмет ........................ а той наистина ще ти е нужен пред следващите 30 години

        Коментар


        • Изгодно или не е превалутиране на кредит от Швейц. франк в Евро

          24.02.2012 г.
          Здравейте, искам да ви задам няколко въпрса, които вълнуват не само мен, а сигурно доста хора в България.
          През 2008 година теглих жилищен кредит от Пощенска банка в Шв. франкове при курс около 1.27 лв. за 1 шв. франк за 35 години. Тогава това беше много изгоден кредит. Сега курсът на франка е 1.64 лв. за 1 франк. Едвам успявам да си внасям вноските.
          Тези дни ми се обадиха от Пощенска банка с оферта "смяна на кутиите" ,ако искам да превалутирам кредита в евро или в лева, като за първата година лихвата е 6 %, а до края на кредита 6.5 %. Ако се съглася да го превалутирам месечните вноски ми падат с около 100 -150 лв. Освен това няма да платя нищо за изповядване на сделката пред нотариус. Банката поема всичко.СТРАННА РАБОТА. Голяма изгода сигурно имат от това да ми паднат вноските.
          Ето малко числа:
          Размер на кредита 150 000 лв. платим в шв. франкове
          Срок 35 години
          Месечна вноска при курс 1.27 около 800 лв.
          Месечна вноска сега около 1300 лв.
          Ако превалутирам кредита вноската ми ще падне с около 150 лв на месец, но размера на кредита ми вече няма да бъде 150 000 лв, а по днешния курс на франка около 200 000 лв. Тоест ако реша да го прекратя предсрочно, ще платя не 150 000 лв., а 200 000 лв.
          Та въпросите ми са:
          Дали е изгодно да превалутирам кредита от франкове в евро сега/ до 31 март е промоцията/ или да изчакам франкът да падне?
          Ако франка падне примерно с 20 стотинки вноската ми ще се намали с 150 лв.
          Дали банката не е разбрала, че франкът ще се срине и затова да се опитва да превалутира всички кредити?
          Все пак Швейцарската банка изкуствено държи курса на франка спрямо еврото, но дали ще устиска?
          Дали да не потърся рефинансиране от друга банка?
          Препоръчайте такава.
          На тези въпроси сигурно ми трябва гадател, но все пак дайте мнение.
          Благодаря предварително на отзивчивите.
          Last edited by kgroup; 25.02.2012, 00:35.
        Working...
        X