IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Всичко е пари - 32,5 тона злато за свободата на България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Не съм обаче убеден, че само заради проливите и т.н. Русия обявява война! Напротив, тя въобще не е била добре подготвена за война, в същото време има и проблеми в Полша и в Средна Азия и къде ли не.. Обаче както на много места в света тогава се вдига вой след убийствата и палежите след Априлското въстание, такъв се вдига и в Русия и то масово. Само на една от демонстрациите за България са се събрали към 350 000 човека или поне някъде бях чел това. Има няколко международни конференции на които наистина се обсъжда състоянието на Турция, а Великите сили тогава са съгласни с независими България и Босна. Турция обаче отказва да приеме решенията от тия конференции, с което сама си обявява войната един вид, тъй като всички я зарязват - още повече и западната, а не само руската преса всеки ден бълват статии за убийствата в България.

Османското правителство отхвърля Лондонския протокол на Великите сили с предложения за реформи в Османската империя. В отговор на 12/24 април 1877 г., с издаден в Кишинев Манифест на император Александър II, Русия обявява война на Османската империя. За участие във войната са привлечени Румъния, Сърбия и Черна гора. В състава на Въоръжените сили на Русия е Българското опълчение (12 Опълченски дружини) и финландска част (Лейбгвардейски Финландски Пехотен полк).

В Русия обаче има брожения и имена като Тургенев, Толстой други писатели, художници, журналисти, населението масово застава зад българската кауза. Тези хора, те не мислят по начина като тия в Кремъл както не мислят и сега. А и самият Александър II за разлика от своя син, е съвсем друг човек и макар трудно да може да мине за алтруист, целия му живот показва - че е имал интереси, които често са поставяни зад личните му такива като император. За съжаление е убит от левчарите по-късно, иначе може би историята и на България и на Русия щеше да е друга.
    Доказателство за чувствата на средния руснак тогава към българите могат лесно да се видят - Като се види колко е % на доброволците, записали се за участие във войната, срещу % редовна армия. Истината е, че процента на доброволци е много голям, като между тях има не само бедни или средни руснаци, но и такива с благородническо потекло, интелектуалци и т.н. Тези хора, които отиват доброволно някъде където могат да умрат, нали не мислите, че го правят от имперски амбиции от които ще се ползва друг? Хора зарязали парите си, жените, децата майките си - за да идат на фронта, да живеят и воюват като кучета и с риск да ги осакатят ако са късметлии или да умрат. Това е все едно Боко да ви каже, че иска Цариград, а вие доброволно да хукнете да му угаждате като зарежете всичко! Колко от вас ще отидат да си оставят червата за да може някой да се короняса за Византийски император? Като изключим някой и друг дебил, всички ще откажете Руснаците обаче отиват - доброволци и не заради проливите или за пари, а за себе си и за нас.. Ако искате ги приемете и за идеалисти, но такива е имало в историята има и ще има. Средния руснак винаги е обичал България, обича я и сега, за разлика от 90 % от говедата в Кремъл и Зимния дворец. Това е истината...

А злато е плащано.. Много пари! 1 - защото сме поели поне част от разходите по войната - 2 - защото особено първите години е имало руски офицери и армия за да пазят реда, по причина, че в началото в новата ни държава не е имало ни полиция, ни армия.. А после е трябвало някой да обучи тия хора, поне да не се изпозастрелят помежду си.

Най-големите беди обаче идват след убийството на Александър II - В „Строителите на съвременна България“ чудесно са описани предходните и следващите убийството събития и съдбоносни промени.

Last edited by Jay Gould; 23.02.2012, 15:29.
    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
      Събранието на Оборище е твърде късно и само е уточнявало вече решен въпрос. Много по-рано започва цялата работа и именно тя е финансирана с руски пари.
      Защо вместо да хвърляш кокалчета не обясниш с цял текст какво имаш предвид ? Коя е тая "цяла работа" дето е финансирана с руски пари ? Аз като контра мога да ти кажа, че цялата работа е финансирана с немски пари. Подхвърляш някакви неща дето и ти не знаеш от къде си ги чул.

Преди Оборище апостолите са в Румъния. Там също въстанието е планирано за пролетта на 86 ?
      Last edited by Moesia; 23.02.2012, 15:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от Moesia Разгледай мнение
        Явно аз съм чел друга история. И за кога е било предвидено ?!
        Аз до колкото знам на събранието в Оборище годината е ясна, сезона също, не е ясен деня. И започването му по-рано е провокирано не от руски пари, а от предателство.
        Събранието на Оборище е твърде късно и само е уточнявало вече решен въпрос. Много по-рано започва цялата работа и именно тя е финансирана с руски пари.
        He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
          ..
          Плащала ги е ... Казах и къде пише http://www.cls-sofia.org/bg/books/co...talism-23.html по-колко, по дати и какви суми ..

Last edited by Jay Gould; 23.02.2012, 14:58.
          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• абе понякога пишете абсолютни глупости - това принципно е нормално за хора, неразбиращи нищо от история, но пък като забиете в клишета и нямате равни. Фактите:
            - България никога, ама никога не е плащала по тези заеми
            - цялата врътка е, че покрай Съединението Русия е бясна на България, че задунайската й губерния прави нещо през главата й
            - България не дължи тези пари на Русия, а на Турция - просто Русия цесира този дълг с вземания към Турция (тогава османска империя) от войната 1877/78
            - Русия се отказва от този дълг (по който дотогава не е платена и стотинка) при идването на власт на болшевиките, които денонсират всички договори и се отказват от абсолютно всички вземания и задължения на предишната власт

та с две думи - булен булшит е написаното и е срамота хора като вас да не го знаят - ми че това е едно от много малкото неща, за които трябва да благодарим на комунистите в Русия, другото е безплатния нефт за реекспорт през 80-те години.

А колкото до сърбите - досадник, ти си изключително тъп - в априлското въстания има много повече жертви от общо 2-те "въстания" на свинарите в Шумадийско. да не говорим как с почти нулеви жертви и заобикаляйки единствения укрепен град (ниш), както и включвайки се веднга след като пада Плевен и войната 77/78 е реално спечелена, сърбите имат наглостта да претендират за София - wtf Най-мразя сърбопоклонници и интернационалисти
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Moesia, това са исторически факти. И никой не отрича комитетите на Левски. Просто въстанието НЕ Е БИЛО ПРЕДВИДЕНО за 1876 г. А руската агентура с руски пари го провокира по-рано.
              Явно аз съм чел друга история. И за кога е било предвидено ?!
              Аз до колкото знам на събранието в Оборище годината е ясна, сезона също, не е ясен деня. И започването му по-рано е провокирано не от руски пари, а от предателство.
              Last edited by Moesia; 23.02.2012, 14:47.

Коментар

• Първоначално изпратено от Moesia Разгледай мнение
                netware5 или не си чел Записките, или ги смяташ за някаква художествена измислица, или смяташ че и за тях са платили руснаците или не знам и аз какво да мисля. Сигурно комитетите създадени от Левски и които по места се запазват за да се задействат през Априлското въстание и те са били създадени с руски пари и агентура..........
                Moesia, това са исторически факти. И никой не отрича комитетите на Левски. Просто въстанието НЕ Е БИЛО ПРЕДВИДЕНО за 1876 г. А руската агентура с руски пари го провокира по-рано.

Коментар

Въобще не коментирам плащането. Не е това най-големия проблем. Проблемът е в мотивите на Русия за започване на войната и в умишленото предизвикване на Априлското въстание, без да има готовност за него.

Та затова като чуя "освободители" и "братушки" и се хващам за ..... к.ра
                  Хвани се пак. За ей такива като теб, а и аз лично го приемам като доста точно - войната от 1877-78 е "Руско-турска война от 1877-78, която за България се явява Освободителна".

Аз от цялото четене да ти кажа честно никога не съм оставал с впечатлението че Априлското въстание е имало за цел създаване на държава, независимост и пр. Ти разбира се може да имаш каквото си мнение искаш но за мен въстанието е било напълно успешно като последствия.
                  Без да те обиждам, но ти препоръчвам или да не пишеш за неща от които не си запознат или поне се обогати малко.

Коментар

Нищо ново не научавам относно истинските цели на "освободителната" война. Всичко това си е отдавна ясно, а лозунгите за "освобождаване на православните братя българи", "братушки", и т.н. са били предназначени единствено за консумация от простия руски народ за да приеме по-безболезнено поредното проливане на кръв за хатъра на императора, както и за консумация от заблудения български селяк, който е посрещал "освободителите" с хляб и сол.

Нещо повече, има данни, че Априлското въстание всъщност е предизивикано от руската агентура и платено с руски пари. По това време (1876 г.) вече всички балкански страни, с изключение на България, са получили de facto или de jure независимост от Османската империя. Коя с революция, коя с политически средства .... Въпрос на време е било същото да се случи и с България. Та Русия решава да побърза, като спретва едно неподготвено въстание, с явната цел да използва неизбежното кърваво потушаване като повод за война и окупация. И на практика успява. Трябва да благодарим на Стефан Стамболов, който по-късно успява да ни отърве от руския ботуш.
                    netware5 или не си чел Записките, или ги смяташ за някаква художествена измислица, или смяташ че и за тях са платили руснаците или не знам и аз какво да мисля. Сигурно комитетите създадени от Левски и които по места се запазват за да се задействат през Априлското въстание и те са били създадени с руски пари и агентура.
                    Мисли от рода " Въпрос на време е било същото да се случи и с България" са същите както и когато по време на сблъсъците в Либия казвахме - време е да се случи и в Сирия и пр. Само че "въпросът на време" за много българи са били 34 години. Толкова са годините от 1878 до 1912. При Сърбия кога се случват нещата - пак в един период от 50ина години - 1800-1850 (грубо го казвам това). Т.е. тук пък въпросът на време за българите е бил 100ина години.
                    Last edited by Moesia; 23.02.2012, 14:41.

Коментар

• Първоначално изпратено от dosadnik Разгледай мнение
                      Айде вземи почети, едни сърби с колко кръв и жертви са си издействали независимостта и тогава говори. Сравнение с тях, нашето Априлско въстание е като игра на деца с тапешници. Щели сме да се освободим със щракане на пръсти нали... И колко жертви даваме Руско-Турската война - пак някакви минимални цифри. Така че, нормално е да си платим в крайна сметка - по хубаво със злато, отколкото с човешки животи , не е ли така ?
                      Въобще не коментирам плащането. Не е това най-големия проблем. Проблемът е в мотивите на Русия за започване на войната и в умишленото предизвикване на Априлското въстание, без да има готовност за него.

Та затова като чуя "освободители" и "братушки" и се хващам за ..... к.ра

Коментар

Нищо ново не научавам относно истинските цели на "освободителната" война. Всичко това си е отдавна ясно, а лозунгите за "освобождаване на православните братя българи", "братушки", и т.н. са били предназначени единствено за консумация от простия руски народ за да приеме по-безболезнено поредното проливане на кръв за хатъра на императора, както и за консумация от заблудения български селяк, който е посрещал "освободителите" с хляб и сол.

Нещо повече, има данни, че Априлското въстание всъщност е предизивикано от руската агентура и платено с руски пари. По това време (1876 г.) вече всички балкански страни, с изключение на България, са получили de facto или de jure независимост от Османската империя. Коя с революция, коя с политически средства .... Въпрос на време е било същото да се случи и с България. Та Русия решава да побърза, като спретва едно неподготвено въстание, с явната цел да използва неизбежното кърваво потушаване като повод за война и окупация. И на практика успява. Трябва да благодарим на Стефан Стамболов, който по-късно успява да ни отърве от руския ботуш.
                        Айде вземи почети, едни сърби с колко кръв и жертви са си издействали независимостта и тогава говори. Сравнение с тях, нашето Априлско въстание е като игра на деца с тапешници. Щели сме да се освободим със щракане на пръсти нали... И колко жертви даваме Руско-Турската война - пак някакви минимални цифри. Така че, нормално е да си платим в крайна сметка - по хубаво със злато, отколкото с човешки животи , не е ли така ?

Коментар

• Нищо ново не научавам относно истинските цели на "освободителната" война. Всичко това си е отдавна ясно, а лозунгите за "освобождаване на православните братя българи", "братушки", и т.н. са били предназначени единствено за консумация от простия руски народ за да приеме по-безболезнено поредното проливане на кръв за хатъра на императора, както и за консумация от заблудения български селяк, който е посрещал "освободителите" с хляб и сол.

Коментар

• Първоначално изпратено от XY Разгледай мнение
                            32,5 тона сме платили за свободата си:

http://sobstvenbiznes.net/vsichko-e-...lato-a197.html

и

тук: http://www.desant.net/show-news/21855/
                            "Русия опрощава на Турция дълга - репарации от 125 млн. златни лева
                            В Петроград, на 3 март 1909 г., Турция подписва условието, че няма териториални претенции към България и счита, че държавната й собственост в България за 43 млн. зл. лв. е заплатена, и след като през лятото на 1909 г. приключват преговорите, признава независима България.
                            Макар едва стъпила на краката си, малка България достойно защити и ОТСТОЯ своята независимост. Задължи се да заплати на Турция още компенсации за близо 2,5 млн. зл. лв. и др. България пое дълг към Русия със заем от 82 млн. зл. лева при годишна лихва 4,7%. Но от тази сума като се приспадне турската държавна собственост (обезвъзмездена от репарациите на Русия, останала за нас), на сума 43 млн. зл. лв., то фактическата ни компенсация - заем към Русия, е само 39 млн. зл. лева. От медиите се разбра, че останалите ни заеми към Русия през 1954 г. са ни опростени, като дотогава и лихвата е била намалена до 0,5 на сто. "

Мале, мале. 32 тона през Освобождението и 20-те тона от любимата ми статия "Как Тодор Живков изнесе златото на България". На едно - 52 тона сме. Ех да ги имахме сега тея 52 тона + сегашните 40 = 92 тона злато.
                            Ама така е, това Освобождение + комунизма яко ни дръпнаха назад.

Да добавим и статията от днес "Комунизма беше по-вреден от османската власт"
                            http://novinar.bg/news/komunizmat-be..._Mzg0NTs2.html

Все едно са се наговорили днес все такива статии да пускат. хаха
                            Last edited by Moesia; 23.02.2012, 14:06.

Коментар

• а не сте чели темата ми;
                              Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ
                              а тя започва така преди 4 години;

Ще ви помоля да дадете мнение за тези проекти.Молбата ми е породена от прочетеното по-долу.Дали след 100г. няма да има подобни писания за "Проектите на века" Публикуваме този документ, защото, по думите на покойния проф. Николай Генчев, детайлите в историческата наука са най-важната основа за верни интерпретации.
                              ЦЕНАТА НА БЪЛГАРСКОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ ПРЕДИ 130 ГОДИНИ
                              На 24 декември 1883 г. в своя дворец княз Александър I Батенберг подписва Указ № 1144, с който се утвърждава конвенцията за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските императорски войски, съгласно с определенията на Берлинския договор. Указът е публикуван в брой 2 на "Държавенъ вестникъ" от 10 януари 1884 година. Неговият Член I гласи: "Княжеското Българско Правителство припознава да дължи на Руското Императорско правителство за разходите, по окупацията от Императорските Руски войски, съгласно с определенията на Берлинский договор, сумата от десет милиона, шестотин осемнадесет хиляди, двеста петдесет книжни рубли и четиридесет и три копейки". Тези 10 618 250 рубли и 43 копейки са договорени от упълномощените Кириак А. Цанков и Николай Гирс, министри на Външните дела на Княжество България и Руската империя.

По-нататък в член II на договора четем: "Княжеското Правителство задължава се да изплати този дълг, както следва: На 1/13 септемврий 1883 г. четиристотин хиляди рубли; в разстояние на дванадесет години от 1884 до 1895, всяка една година по осемстотин хиляди рубли, които ще се плащат в два срока, 1/13 януарий, на 1/13 юлий всяка година, сиреч на всяки от тези два срока, по четиристотин хиляди рубли. На 1/13 януарий 1896 г. четиристотин хиляди рубли и на 1/13 юлий същата година остатъкът, двеста осемнадесет хиляди двеста петдесет рубли и четиридесет и две копейки". Член IV уточнява, че Руската империя няма да изисква изплащането на каквато и да е лихва върху количеството на въпросния дълг.
                              http://www.investor.bg/forum/showthr...t=7680&page=61
                              http://milom.blog.bg/

Коментар

• Първоначално изпратено от XY Разгледай мнение
                                ..
                                Гербаджиите ти се ядосаха сега, че им атакуваш приятелите в Москва, в БСП и ДС, или смятат това за атака, щом идват и с пехотата и с кавалерията си моментално Да и измекярите им рубладжийски ...
                                Last edited by Jay Gould; 23.02.2012, 13:52.

Коментар

Working...
                                X