IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Катуница се взриви !!! Какво предстои ???

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Импе, тия от факултето траат ли си, гледам у трамваите спокойно, Татарлите също не се чуват...
    И това ще мине ...

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Все едно откъде идва, не може това вече защитило своето Българско достойнство село да се казва и за в бъдеще така.
      Естествено бе Импе.Никакво Робово!!!Праим го Волно!!!

      Коментар


      • коки, благодаря и на теб за подробната информация.

        Коментар


        • Все едно откъде идва, не може това вече защитило своето Българско достойнство село да се казва и за в бъдеще така.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

          Коментар


          • А тук малко от жестоката реалност в провинциалните села.
            http://www.youtube.com/watch?v=e2d0LRbHzgY

            Коментар


            • Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
              "...ако не се вземат мерки, положението може да стане много по-сериозно."- кой ли не го повтаря вече.
              И сега какво? В името на етническия "мир" продължаваме да ги Раним, размножаваме.., а те да си карат по старому? И това не е сериозно?
              Много пъти казвам - да спрем поне за някое време да плащаме данъци, осигуровки, нищо да не купуваме от мангали, нищо да не даваме на мангали - да видим тогава дали Боко, Цецо и Киро ще ги хранят от джобът си !!!
              Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

              Коментар


              • Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                Аз да попитам, ако някой е по-знаещ.
                Това име Катуница от катун ли идва? Изобщо, каква е историята на това село. От цигани ли е основано?
                Гълъбче айде малко инфо за с.Катуница
                цитат
                Най-ранното споменаване на селото е във регистъра на акънджиите от 1472г.,където то е посочено под името "Хатуниче" от нахията Филибе/Пловдив/,като под името му са посочени 18 домакинства, всичките мюсюлмански обложени общо със 594 акчета извънреден акънджийски данък/по 33 акчета на домакинство от селото/ - НБКМ-Сф,ОО - ОАК 94/73,л.51 б - 52 а/справка на историка Стоян Шиваров, османист тюрколог към ОО на НБКМ-Сф/. Във тимарския регистър на Пловдивско и Старозагорско от 1489г., селото е посочено под името "Катуниче", като във него вече няма нито един мюсюлманин - всичките домакинства описани във този тефтер са само християнски /Istanbul - Basbakanlik Osmanli arsivi.Tapu tahrir defterleri - BOA,TD 26,s.157-158/. За пръв път името на селото, под наименованието „Катунице“ се споменава в пътеписа на френския пътешественик Пиер Лескалопие минал през българските земи през пролетта на 1574 г. От неговите пътеписни бележки научаваме, че на път за Цариград на 3 април 1574 г., той е пренощувал в Катунице/т.е. Катуница/, откъдето на другия ден той и групата му спътници, придружени от отряд турци-сеймени са продължили пътя си.

                Под името Катуниче, селото е отбелязано и в джелепкешанския регистър на овцевъдите от 1576 г., но без имена на овцевъди под него, което е указание, че едрото овцевъдство по същество не е съществувало сред жителите на селото.

                Катуница се споменава още и във един откъс от регистър на войнуци в Пловдивско от XVI в.,за който има предположения, че е съставян поне към 1582 г. В този документ, името на селото е отбелязано като „Катуниче“, а под него е записано дословно следното: „Село Катуниче/Катуница/. Войнук Станиша, син на Пейо вместо Рад, син на Смил. Ямаци: Димитри, син на Новак, вместо Новак. Кольо, син на Петко вместо Стойко“.

                В малкия регистър на Шахабеддин паша от 1614 г. е посочено отново под името Катуниче като е указано, че е брояло 4 къщи.

                В краткия иджмал-регистър на авариза в Пловдивско от 1622 г./Генерален държавен архив на Република Турция — Istanbul BOA MAD 3398,s.4-15 за 222-те пловдивски села, сред които е и Катуница — б.а.,Л. В./ е споменато пак като Катуниче и е посочено с 5 къщи. Според данни на регистъра на джизието за Пловдвско от 1633–1634 г.,където селото е споменато като „Село Юнд, с друго име Катуница“ е брояло 21 къши.

                Много ценен за историята на селото е подробният муфассал общ описен регистър на извънредният данък авариз за Пловдивско от 1695 г.,съхраняван в Генералния Държавен архив на Република Турция в Истанбул под сигнатура Istanbul — BOA MAD 3604,s.114-136 с описите на селата от нахия Конуш, б.а.,Л. В./,в който за Катуница са отбелязани следните сведения: „Каза Филибе, нахия Конуш. …Село Катуниче/Катуница/.Къщи — 31;къщи мюсюлмани — 2;чифлици мюсюлмани — 2;къщи немюсюлмани/християни/ — 28;чифлици немюсюлмани/християни/ — 1.“/Istanbul — BOA MAD 3604,s.114-136 за нахия Конуш, б.а. — Л. В./.

                Землището на селото има древна история. В местностите Дорука и Чикура е била намерена мраморна статуя на Дионис, но съдбата ѝ е неизвестна. В същия район местни жители са намирали римски монети — сребърна на император Гордиан ІІІ/238-244/ и бронзови на Марция Отацилия, съпруга на Филип Араб/244-249/, Константин ІІ/337-340/ и Констанций ІІ/340-361/. В местността „Азмака“ има следи от тракийско селище. Намерени са бронзови македонски монети на Филип ІІ/359-336 г.пр.н.е./ и Александър III Велики/336-323г.пр.н.е./; драхми от типа „Силен и нимфа“/V-IV в.пр.н.е./, статери на Тасос/VІ-V в.пр.н.е./, бронзова монета на тракийския град Одрюза/Филипопол/ от Тип 1/ІІ-I в.пр.н.е./ и др. В същата местност местни жители, при селскостопанска работа в периода 2001–2005 г. са немерили 3 сребърни римси денара — по 1 брой на императорите Антонин Пий/138-161/, Септимий Север/193-211/ и Елагабал/218-222/. Оттук произхожда и находка на силно изтрита бронзова колониална монета на Филипопол, сечена от император Марк Аврелий/161-180/.

                ....................
                Тия Рашкови знам ,че не са от него село.
                Last edited by коки; 28.09.2011, 22:27.
                Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от bgg_red Разгледай мнение
                  За пръв път името на селото, под наименованието „Катунице“ се споменава в пътеписа на френския пътешественик Пиер Лескалопие минал през българските земи през пролетта на 1574 г. От неговите пътеписни бележки научаваме, че на път за Цариград на 3 април 1574 г., той е пренощувал в Катунице/т.е. Катуница/, откъдето на другия ден той и групата му спътници, придружени от отряд турци-сеймени са продължили пътя си.

                  Под името Катуниче, селото е отбелязано и в джелепкешанския регистър на овцевъдите от 1576 г., но без имена на овцевъди под него, което е указание, че едрото овцевъдство по същество не е съществувало сред жителите на селото.
                  П.П>Само дето Катунице може да
                  няма нищо общо със значението на Катуница или Катун
                  както повечето си го представят,,,,,,,,,
                  Мерси. Явно името означава друго, а и аз не съм запознат с етимологията на думата катун.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                    Сигурно от катун иде... Искам да му сменим заглавието на това село, да му дадем Българско достойно име !!!

                    Генерал Неделчево или Генерал Луково - кое предпочитате?
                    28 септемврий 1918 година. Една от най-великите победи в Българската военна история, най-големият позор на српската армия, битката с най-голямо неравенство в жива сила в човешката история - генерал (тогава майор) Христо Луков - САМ обръща в бягство цял српски полк и спасява Кюстендил от окупация !!!! Цитирам Уикипедия:


                    В българското общество за него е жива легендата за спасяването на град Кюстендил от окупация и анексиране към Сърбия в края на Първата световна война, когато на 28 септемрви 1918г. останал на позицията напълно сам с 4 оръдия и няколко местни овчари и козари, които му подават снарядите открива убийствен огън по настъпващите между Царев връх и Калин камък сръбски войски командвана от полк. и спира настъплението им към българските окопи опразнени от участващите във Владайското въстание войници
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                    Коментар


                    • "...ако не се вземат мерки, положението може да стане много по-сериозно."- кой ли не го повтаря вече.
                      И сега какво? В името на етническия "мир" продължаваме да ги Раним, размножаваме.., а те да си карат по старому? И това не е сериозно?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                        Аз да попитам, ако някой е по-знаещ.
                        Това име Катуница от катун ли идва? Изобщо, каква е историята на това село. От цигани ли е основано?
                        За пръв път името на селото, под наименованието „Катунице“ се споменава в пътеписа на френския пътешественик Пиер Лескалопие минал през българските земи през пролетта на 1574 г. От неговите пътеписни бележки научаваме, че на път за Цариград на 3 април 1574 г., той е пренощувал в Катунице/т.е. Катуница/, откъдето на другия ден той и групата му спътници, придружени от отряд турци-сеймени са продължили пътя си.

                        Под името Катуниче, селото е отбелязано и в джелепкешанския регистър на овцевъдите от 1576 г., но без имена на овцевъди под него, което е указание, че едрото овцевъдство по същество не е съществувало сред жителите на селото.
                        П.П>Само дето Катунице може да
                        няма нищо общо със значението на Катуница или Катун
                        както повечето си го представят,,,,,,,,,
                        Last edited by bgg_red; 28.09.2011, 22:19.
                        --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
                        http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                          Аз да попитам, ако някой е по-знаещ.
                          Това име Катуница от катун ли идва? Изобщо, каква е историята на това село. От цигани ли е основано?
                          Сигурно от катун иде... Искам да му сменим заглавието на това село, да му дадем Българско достойно име !!!

                          Генерал Неделчево или Генерал Луково - кое предпочитате?
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                          Коментар


                          • Аз да попитам, ако някой е по-знаещ.
                            Това име Катуница от катун ли идва? Изобщо, каква е историята на това село. От цигани ли е основано?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                              Аз не прехвърлям нищо към никой....Сам си изпивам вината с хубаво мезе !!!
                              На тебе само една канелка бих ти дал в този момент....Доволна да си ...
                              Човек се учи, докато е жив....
                              А аз си помислих ,че като ме кориш нещо друго ама майната му.


                              Сега да ви припомня нещо въпреки ,че деня е към краят си На 28.09. 1987 г. започва първия масов протест в България по време на тоталитарния комунистически режим! Той е насочен срещу продължаващите седма година тежки обгазявания с хлор от румънския военен химически комбинат в Гюргево! Хората се събират пред Партийния дом в Русе, като за това събитие, сложило началото на края на комунистическия строй не се съобщава никъде, освен в списание ''Турист'', което коства неговото закриване! Комунизма загуби, показвайки на света че е престъпен строй! Време е и комунистите които ни управляват да го последват
                              Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                              Коментар


                              • Кометов - само не и Атака !!! Ако лудия Болен не го крепеше, Кратуната нямаше да е на власт сега !!!

                                ВМРО или БНС - други варианти няма !!!
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                                Коментар

                                Working...
                                X