IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгоден ли е добивът на шистов газ за България?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • http://www.segabg.com/online/new/art...53100040000603

    Интересни са коментарите към статията.
    burning daylight
    [Златен]
    30.5.2011 г. 20:59:35 Добивът на шистов газ има редица особености и наистина е свързан със сериозни опасности. Главният въпрос е колко газ ще отдават пластовете, при съвременното равнище на технологиите и допустимата себестойност на добива? Отговорът може да бъде получен след най-малко 3-4 години пробна експлоатация. Работата е там, че този газ е в три състояния - много малко количество /под 1%/ е в пукнатини, откъдето се извлича сравнително лесно; малко повече е в микро-пори, откъдето се извлича трудно, но сравнително безопасно за околната среда; грамадният дял е свързан със самата скала, като излужването става с използването на крайно агресивни и токсични химикали.

    Редактирано от - burning daylight на 30/5/2011 г/ 21:07:41
    burning daylight
    [Златен]
    30.5.2011 г. 21:00:28 Именно тези химикали създават заплахата. За добива на един кубик свързан газ са необходими няколко кубични метра отровен разтвор. Вярно е, че разтворът се рециклира, но след първичната му преработка, т.е. на самото находище, повторно се използват около 60% от него, а след преработване в заводски условия - 90%. Къде ще бъдат складирани отпадъчните 10-40%, а това са милиарди тонове отрови? Обратно в земята. Затова страни като Франция и Полша, чиито теоретични запаси шистов газ са 20-25 пъти по-големи т нашите, се отказаха от добива му. Така или иначе, едва след 5-6 години ще знаем дали наистина в България има голямо "шистово богатство" или голям потенциален проблем

    Редактирано от - burning daylight на 30/5/2011 г/ 21:09:18

    и т.н.
    Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
      Че добива на шистов газ е изгоден е сигурно! Някои вече спечелиха - тези които сключиха сделката и прибраха комисионните - дали по сметките си или като обещана политическа подкрепа, няма значение.
      Шеврон също ще спечелят. Не вярвам, някой да мисли, че са имали едни 30 милиона, които да подарят ей така , + разходите за проучванията и сондажите. Явно разчитат на обещана концесия, а ако работата се разсмърди и развали, на платени неустойки покриващи разходите им, дадения рушвет и една добра печалба. Ако ли пък започнат добив на газ ще си върнат вложеното многократно.
      Познайте кой плаща при всички случаи, с пари или здраве! - Местните аборигени, на които 45 години не им стигнаха да се надяват на големия брат(ов), и сега от 20 години го смениха за друг!
      Добивът на шистов газ е много по-скъп от нормалният. В САЩ го използват в районите, където транспортните разходи оскъпяват нормалният и излиза икономически изгодно.
      У нас,поради малките разстояния,няма как да е по-евтин от находището в морето край Галата например. Погледнато екологично, добивът на шистов газ,по тази технология си е екологична бомба и замърсяване на подпочвените води. Както знаете, Родопите са най-големият водосборен район на Балканите.
      А дали Шеврон,ще направят дори и проучването,да не говорим за 30млн, си е само предположение

      Коментар


      • Бертрам, не можем да разчитаме нито на Американци, нито, както станахме свидетели, на японци, да опазят околната ни среда.

        И за шистовия газ и за Бургас-Александруполис мога да кажа, че има огромен разход свързан с екологичните последствия от тези проекти, който не е включен в сметките. След като американците са пострадали от шистовия газ, ние ли няма?
        Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

        Коментар


        • Cleo,

          хубаво гледай какво стана в мексиканския залив, защото точно същото може да се случи с южното ни черноморие ако Руснаците и техните слуги от ДС успеят да прокарат проекта ...Бургас-Александруполис

          една сериозна авария и ще имаш същите красиви петна по плажовете на южното ни черноморие, които имат потенциал да генерират 10% от БВП ....
          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

          Коментар


          • http://www.segabg.com/online/new/art...41300040000703

            Франция ще забрани сондите за шистов газ

            Френското правителство подкрепи проектозакон, който ще забрани сондажите за шистов газ в страната, съобщи ЮрАктив. Аргументът е, че методът създава огромен риск за качеството на водите. В Европа напоследък технологията набира популярност, след като бе намерен начин за извеждане на газа на повърхността. Това става чрез хидравлично разбиване, при което вода, пясък и химикали се вкарват под високо налягане в скалите. Тази технология обаче е доста спорна заради потенциалните рискове за околната среда, сред които са отравяне на подпочвените води и по-високи нива на парникови газове, отколкото при традиционния природен газ, отбелязва изданието. Проектозаконът е внесен от депутати от управляващата партия, но се подкрепя и от социалистическата опозиция.
            Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

            Коментар


            • Във връзка с въпроса дали американците се грижат по-малко за екологията от нас, ще напомня за скорошния огромен петролен разлив на Бритиш Петролеум.

              Ето някои от щетите, които са претърпели обикновените американци:

              http://www.lloyds.com/News-and-Insig...ental-disaster

              Shale gas: energy saviour or environmental disaster?

              Mon 07 Mar 2011
              In America, where there are now around 35,000 shale gas wells, there are growing protests over fracking. There have been cases of blowouts and gas leaks while hundreds of residents living close to gas wells in Texas, Wyoming and Pennsylvania have complained the cocktail of chemicals used in the drilling process has polluted their groundwater, causing many illnesses, while farmers blame poisoned well water for deaths and deformities among their cattle.
              Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

              Коментар


              • Всичко, което може да ни направи поне малко енергиино независими от Русия е МНОГО ИЗГОДНО.
                това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                Коментар


                • Че добива на шистов газ е изгоден е сигурно! Някои вече спечелиха - тези които сключиха сделката и прибраха комисионните - дали по сметките си или като обещана политическа подкрепа, няма значение.
                  Шеврон също ще спечелят. Не вярвам, някой да мисли, че са имали едни 30 милиона, които да подарят ей така , + разходите за проучванията и сондажите. Явно разчитат на обещана концесия, а ако работата се разсмърди и развали, на платени неустойки покриващи разходите им, дадения рушвет и една добра печалба. Ако ли пък започнат добив на газ ще си върнат вложеното многократно.
                  Познайте кой плаща при всички случаи, с пари или здраве! - Местните аборигени, на които 45 години не им стигнаха да се надяват на големия брат(ов), и сега от 20 години го смениха за друг!

                  Коментар


                  • Няма нужда да се бърза.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
                      Има една поговорка, която съм срещал досега само в българския език: “Г...з глава затрива!”. Дали е случайно, или безогледната и тъпа лакомия е основно българска черта?

                      От материалa на Dan Arthur…, понастоящем водещ изследовател по няколко значими проекта за неконвенционални енергийни източници, описващ най-новата технологията за добив на шистов газ в Щатите:
                      “... за един сондаж се използват 3,000,000 до 4,000,000 галона (11,400 до 15,000 м3) чиста вода към която се добавят различни химикали по време на технологичния процес...
                      ...След хидравличната обработка, когато се премахне налягането създавано от помпите в сондажа, третираната с химикали технологична вода започва да изтича обратно през гърлото на кладенеца... По голямото количество вода изтича за интервала от няколко часа до 2-3 седмици... В различни сондажни райони количеството на изтеклата вода варира от 30 до 70%... В отделни случаи, обратно изтичане на водата продължава до няколко месеца след началото на добив на газ...
                      ...Газоодбиващите оператори “неутрализират” изтичащата технологична вода чрез: Подземното и нагнетяване(възможно в райони с пореста и попиваща структура), третиране за неутрализиране на химикалите, рециклиране ”


                      Оттук нататък, каквото и дa пишат нашите доморасли корифеи, че сондажите в България ще са дълбоки и няма да има замърсяване на подпочвените води е ясно, че това е една дебела и безочлива лъжа.
                      Пожелавам на лобиращите за добива на шистов газ и на техните семейства да са живи и здрави, за да могат да го ползват и да спечелят от добива му в България.
                      В тези материали не е казано всичко за възможните технологии. А и не е задължително да се тъпчат всички тези гадости, ако се замисли човек - хидравличното раздробяване и удържане проходимостта на каналите би трябвало да може да се постигне и по други, не замърсяващи начини - забележете, в статиите пише, че са използвани ДВЕ технологии, при едната от които се замърсявало...
                      А не е чудо голямо, да се измисли и друга. По - чиста и дори по-евтина. Мислете бе! За какво са ви главите! Ами то, ако светът чакаше само кореняци американци да измислят всичко, нямаше да ги има, сигурно:
                      -хартията
                      -барутът
                      -ракетите
                      -електронните лампи
                      -ДВГ
                      -реактивните самолети
                      -цветната телевизия
                      -хеликоптерите
                      и много други "подробности", да не се увличам...
                      Добре ще е да узнаем, има ли, какво и колко, пък, как ще се разработва, има време-ще помислим, ще решим.
                      Ама-ха, мрънкала с мрънкала "екологични". Да отварям ли дума, колко от "екологичните каузи", за които кряка "зеленото воинство", са с много сериозен принос за влошаване на жизнените ни условия ?

                      Коментар


                      • А ГМО...В САЩ

                        Коментар


                        • добре , смятате ли че в САЩ екологичните норми са на по ниско ниво отколкото в БГ. Не ми е ясно нищо само искам това да разбера да ли щатите не се грижат за природата и ние сме много по напред от тях в опазване на природата

                          Коментар


                          • Добивът на шистов газ в България (пък и не само в България) ще е истинска екологична катастрофа!
                            Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                            Коментар


                            • Има една поговорка, която съм срещал досега само в българския език: “Г...з глава затрива!”. Дали е случайно, или безогледната и тъпа лакомия е основно българска черта?

                              От материалa на Dan Arthur…, понастоящем водещ изследовател по няколко значими проекта за неконвенционални енергийни източници, описващ най-новата технологията за добив на шистов газ в Щатите:
                              “... за един сондаж се използват 3,000,000 до 4,000,000 галона (11,400 до 15,000 м3) чиста вода към която се добавят различни химикали по време на технологичния процес...
                              ...След хидравличната обработка, когато се премахне налягането създавано от помпите в сондажа, третираната с химикали технологична вода започва да изтича обратно през гърлото на кладенеца... По голямото количество вода изтича за интервала от няколко часа до 2-3 седмици... В различни сондажни райони количеството на изтеклата вода варира от 30 до 70%... В отделни случаи, обратно изтичане на водата продължава до няколко месеца след началото на добив на газ...
                              ...Газоодбиващите оператори “неутрализират” изтичащата технологична вода чрез: Подземното и нагнетяване(възможно в райони с пореста и попиваща структура), третиране за неутрализиране на химикалите, рециклиране ”


                              Оттук нататък, каквото и дa пишат нашите доморасли корифеи, че сондажите в България ще са дълбоки и няма да има замърсяване на подпочвените води е ясно, че това е една дебела и безочлива лъжа.
                              Пожелавам на лобиращите за добива на шистов газ и на техните семейства да са живи и здрави, за да могат да го ползват и да спечелят от добива му в България.

                              Коментар


                              • Ако става дума за "блоково" сондиране, според американските мащаби, и Родопите не са кой-знае колко отдалечени от североизточна България. Прав си географски, но, приеми поне, че момичето се е заело с ентусиазъм да помага, с каквото може - къде по-опасни са тези, дето със знание и съзнателно пречат, тяхна мама мръсна

                                Коментар

                                Working...
                                X