IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво ще стане ако ...

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от simo.smo Разгледай мнение
    Здравейте, интересува ме евентуалния банкрут на САЩ (спирането на изкопуването на американски дълг, падането на долара като световна валута, хиперинфлация ...) и по-скоро какво би станало в такъв случай с България. Приканвам всеки, който има мнение по въпроса да сподели - какъв ще бъде ефекта, колко силно това ще удари нашата икономика:
    - платежоспособността на банките;
    - цените на златото и среброто;
    - цените на имотите в България;
    - цените на храните;
    - цените на нефта;
    такива неща ..

Благодаря преварително за отговорите.

Иначе ето нещо по темата:
    http://www.youtube.com/watch?v=EgMclXX5msc
    Как ще настъпи хиперинфлацията? - част I
    Как ще настъпи хиперинфлацията? - част II
    Last edited by MILOM; 28.03.2011, 15:00.
    http://milom.blog.bg/

Коментар

• "Какво ще стане ако САЩ банкрутира?"

http://www.youtube.com/watch?v=KPaVRCpFL7g

Коментар

• Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнение
        Христо Малинов: През 2012 г. Америка потъва, Странджа планина става остров

http://www.blitz.bg/article/12566
        Благодарение на другаря иван Костов в България лудите вместо да са в Карлуково те са на свобода и дават воля на шизофренията си.Никакво потъване на Америка няма да има нито край на света.Този е поредния откачен анонимник дето ръси глупости.Боже медицината ни наистина е много зле.Време такива да ги прибират където им е мястото.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
          виж сега,тръгваш от много грешна плоскост - зададени са ти невъзможни данни в началото, а ти очкаваш да получиш реален краен резултат. Няма как да се получи - питай хората с ДЦФ моделите и те ще ти обяснят. Другият вариант е да четеш икономическа история (питай Джей - ако има време, ще те поограмоти) - ръжената марка е много добър пример за твоя фантастичен сценарий.

Аз обаче пак ще се върна на началото - доларът няма как да падне, най-малкото всички световни суровини се търгуват в долари, основните и конкуренти също търгуват в долари, а и трупат резерви в долари. Просто няма как да стане. За да съм по-образен, ще ти дам пример:

Представи, че световната икономика е панелка в Люлин 1, която се отоплява на парно. Панелката е фул с пенсии (бивши бачкери в Кремиковци) и тук-таме някое младо yapi - young agrarian professional, демек селска интелигенция с бързи мечти да забогатее в София. Хорицата в панелката си кютат - кои плащат, кои не плащат на топлофикация, псуват си, обичат си се и т.н. и са примирени с мисълта,че панеляка, който обитават (къде сами, къде с още 7-8 човека от 2-3-4 поколения) им е основния актив. Да, те знаят, че панеляка, не е перфектен, че трябва санировка, че му изтича срока на годност, че топлофикацияги лъже, че....., ама нямат друг избор. Един ден младото япи, което вече е гъзар (бачка касиерче в банка на 700 кинта) решава, че тоя панеляк трябва да се облагороди - той няма кинти да се пренесе в друг квартал, вече си е закупил панелката на супер примоция от 1000 евро квадрата и се чуди как да я направи по-готина за живот. Япито решава, че тези от топлофикация са мошеници и му е по-далаверско да си купи климатици и да си санира апартамента. Намира япито една програма за енергийна ефективност и подканя останалите обитатели на блока да се включат- ако се включат всички цената много ще падне.Е, да ма бившите бачкери в крема нямат пари запиене, пък камо ли за саниране от по 100-150 еврарки на квадрат+клими за 5-6 К. Какви са вариантите:
          1. Всички се санират,купуват клими и се отказват от топлофикация - дори и да имат кинтите, а те ги нямат, ел. мрежата на блока няма да издържи на напрежението. От другат страна топлофикация предоставя топла вода до везкарй (за разлика от бойлерите)- екстра, от която никой не ще да сеоткаже. да могат да си купят проточни бойлери, ама те нито дават висока темепратура на водата, нито пък са пригодени за ел. мрежата
          2. Всички минават на газ - пак свързано с ного кинта, дори и да я имат, а те я нямат, трябва д се издъни блока изцяло, а и преди това да се създаде необходимата газапреносна мрежа (т.е. да се издъни целия квартал). да не говорим пък за разходите по закупуване на нови уреди на газ,опасностите при едно земетресени и т.н.
          3. Нашият човек си прави топлоизолацията. сменя си щранговете на хапартамента и си купува клими, но не се отказва от топлата вода. макар всички тези мерки да са половинчати (щото съседа отгоре няма нови щрангове и редовно го наводнява, а пък щото съседа отдолу няам изолация, на него му се появява мухъл и т.н.) останалите обитатели на блока тихо го попържат и чакат как да му забият нож в гърба, щото няма как подобни богаташи да живеят сред тях и да им се правят на гъзари.

Е, как мислиш, кое е реалният вариант и кой е печелившия,щото според мен е 3, а печелившия е топлофикация, която си получава крепостни селяни до живот......
          Окей, определено това, което ме интересува е именно икономическата история и ще почета още. Просто това, с което последно се запознах е Голямата депресия и нещата малко си приличат . Между другото ще ми е полезно наистина ако ми маркираш няколко икономически събития, с които да се запозная.

Между другото това как бихте го коментирали:
          http://justpiper.com/2011/03/lou-dob...urrency-works/

Коментар

Да наистина са номер едно по резерви от злато. Това ще го помисля по-късно ...
            Но ако поразсъждаваме - ако доларът падне като световна валута трябва една или няколко да заемат неговото място просто за да могат да се осъществяват трансакциите. До колкото ми е известно няма валута, която дори и минимално да е съизмерима с долара като пари в обръщение, т.е. без долара остава вакум, който няма с какво да се запълни.
            Ако доларът загуби доверието на борсите и всички тръгнат да бягат от него, а същевременно липсва алтернатив в останалите валути като пари в оборот, то тогава долара ще се обезцени неимоверно, а всички останали валути ще се изтрелят в космоса, или по-точно цените ще паднат зверски.
            Поправете ме ако греша, просто разсъждавам до колкото ми стигат силите

Иначе за златото не знам, верно имат най-много, но какво ще направят с него, ще въведат златен стандарт отново? Не ми се струва, но до тук ми стигат силите да прозирам в бъдещето

Иначе само едно наблюдение - в последно време наистина се нароиха страшно много филми, блогове, статии, експерти и т.н., които предвиждат краха на долара. Направи ми впечатление, че един от най-отявлените проповедници на тази теза е Peter Schiff, който е бил икономически съветник на Ron Paul, който пък е вероятния следващ президент на САЩ. Той проповядва затягане на разходите и смъкване на дълга. Та общо взето всичките тия филми наливат вода в неговата мелница - превръща се в един вид спасител за американците в техните очи. Та може и това да е в дъното на всички тея приказки, кой знае ...
            виж сега,тръгваш от много грешна плоскост - зададени са ти невъзможни данни в началото, а ти очкаваш да получиш реален краен резултат. Няма как да се получи - питай хората с ДЦФ моделите и те ще ти обяснят. Другият вариант е да четеш икономическа история (питай Джей - ако има време, ще те поограмоти) - ръжената марка е много добър пример за твоя фантастичен сценарий.

Аз обаче пак ще се върна на началото - доларът няма как да падне, най-малкото всички световни суровини се търгуват в долари, основните и конкуренти също търгуват в долари, а и трупат резерви в долари. Просто няма как да стане. За да съм по-образен, ще ти дам пример:

Представи, че световната икономика е панелка в Люлин 1, която се отоплява на парно. Панелката е фул с пенсии (бивши бачкери в Кремиковци) и тук-таме някое младо yapi - young agrarian professional, демек селска интелигенция с бързи мечти да забогатее в София. Хорицата в панелката си кютат - кои плащат, кои не плащат на топлофикация, псуват си, обичат си се и т.н. и са примирени с мисълта,че панеляка, който обитават (къде сами, къде с още 7-8 човека от 2-3-4 поколения) им е основния актив. Да, те знаят, че панеляка, не е перфектен, че трябва санировка, че му изтича срока на годност, че топлофикацияги лъже, че....., ама нямат друг избор. Един ден младото япи, което вече е гъзар (бачка касиерче в банка на 700 кинта) решава, че тоя панеляк трябва да се облагороди - той няма кинти да се пренесе в друг квартал, вече си е закупил панелката на супер примоция от 1000 евро квадрата и се чуди как да я направи по-готина за живот. Япито решава, че тези от топлофикация са мошеници и му е по-далаверско да си купи климатици и да си санира апартамента. Намира япито една програма за енергийна ефективност и подканя останалите обитатели на блока да се включат- ако се включат всички цената много ще падне.Е, да ма бившите бачкери в крема нямат пари запиене, пък камо ли за саниране от по 100-150 еврарки на квадрат+клими за 5-6 К. Какви са вариантите:
            1. Всички се санират,купуват клими и се отказват от топлофикация - дори и да имат кинтите, а те ги нямат, ел. мрежата на блока няма да издържи на напрежението. От другат страна топлофикация предоставя топла вода до везкарй (за разлика от бойлерите)- екстра, от която никой не ще да сеоткаже. да могат да си купят проточни бойлери, ама те нито дават висока темепратура на водата, нито пък са пригодени за ел. мрежата
            2. Всички минават на газ - пак свързано с ного кинта, дори и да я имат, а те я нямат, трябва д се издъни блока изцяло, а и преди това да се създаде необходимата газапреносна мрежа (т.е. да се издъни целия квартал). да не говорим пък за разходите по закупуване на нови уреди на газ,опасностите при едно земетресени и т.н.
            3. Нашият човек си прави топлоизолацията. сменя си щранговете на хапартамента и си купува клими, но не се отказва от топлата вода. макар всички тези мерки да са половинчати (щото съседа отгоре няма нови щрангове и редовно го наводнява, а пък щото съседа отдолу няам изолация, на него му се появява мухъл и т.н.) останалите обитатели на блока тихо го попържат и чакат как да му забият нож в гърба, щото няма как подобни богаташи да живеят сред тях и да им се правят на гъзари.

Е, как мислиш, кое е реалният вариант и кой е печелившия,щото според мен е 3, а печелившия е топлофикация, която си получава крепостни селяни до живот......
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
              ok ще ти отговоря - по-лесно ми е отколкото да го търся назад:
              1. 67% от световните спестявания са в долари - т.е. за да се прецака долара, всеки човечец следва да се раздели с 2/3 от спестяванията си - това как ти звучи. Никой няма полза от падане на долара - много е просто. Гениално е и е просто
              2. И да се прецака долара, какво ще дойде? Еврото? Юана? смешно е дори да се помисли! Ще дойде пак златото (това е много хипотетичен вариант, ама да речем, че стане) - я сега виж кой има най-много злато? Изненада - пак САЩ
              3. САЩ са световен хегемон и няма кой да ги измести. Тия глупости на анон за Китай ЕС и Индия са приказки за наивници. САЩ нямат алтернатива. Нещо като бате ти Боко Тиквата (всички знаят, че е олигофрен, ама много хора го поддържат, просто защото нямат друг избор), ама в много по-лош вариант

Помисли над горните 3 неща (общо взето това е разковничето, макар че същото можеш да го прочетш в книги по 800 страници) и ще разбереш защо доларът няма да падне - защото светът (цялото западно общество) би рухнал, а никой не иска светът да рухва. Добър, лош - това е.

П.С. За Саддам е така, ама хамериканите викат, че било съвпадение

П.П.С. Не съм американофил, по-скоро съм фоб, но съм реалист
              Да наистина са номер едно по резерви от злато. Това ще го помисля по-късно ...
              Но ако поразсъждаваме - ако доларът падне като световна валута трябва една или няколко да заемат неговото място просто за да могат да се осъществяват трансакциите. До колкото ми е известно няма валута, която дори и минимално да е съизмерима с долара като пари в обръщение, т.е. без долара остава вакум, който няма с какво да се запълни.
              Ако доларът загуби доверието на борсите и всички тръгнат да бягат от него, а същевременно липсва алтернатив в останалите валути като пари в оборот, то тогава долара ще се обезцени неимоверно, а всички останали валути ще се изтрелят в космоса, или по-точно цените ще паднат зверски.
              Поправете ме ако греша, просто разсъждавам до колкото ми стигат силите

Иначе за златото не знам, верно имат най-много, но какво ще направят с него, ще въведат златен стандарт отново? Не ми се струва, но до тук ми стигат силите да прозирам в бъдещето

Иначе само едно наблюдение - в последно време наистина се нароиха страшно много филми, блогове, статии, експерти и т.н., които предвиждат краха на долара. Направи ми впечатление, че един от най-отявлените проповедници на тази теза е Peter Schiff, който е бил икономически съветник на Ron Paul, който пък е вероятния следващ президент на САЩ. Той проповядва затягане на разходите и смъкване на дълга. Та общо взето всичките тия филми наливат вода в неговата мелница - превръща се в един вид спасител за американците в техните очи. Та може и това да е в дъното на всички тея приказки, кой знае ...
              Last edited by simo.smo; 27.03.2011, 12:51.

Коментар

• Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнение
                Христо Малинов: През 2012 г. Америка потъва, Странджа планина става остров

Не ми звучи сериозно ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Georgi Разгледай мнение
                  Няма империя в историята, която рано или късно да не е рухвала.
                  А в настоящето имаме и три* нови империи, които се задават на хоризонта.
                  А на върха знаете има място само за един!!
                  По останалите въпроси няма смисъл от коментар. Те са само следствие на първия.
                  .................................................. ...
                  *(Европа, Индия, Китай)
                  нищо не се задава- тия дето се задават, много бързо могат да се задавят, хеле пък Китай и Индия (тия изобщо като какви ги слагаш в списъка). Да, на върха има мпсто само за един, но конкуренция в момента няма - има протежета, които ядат подхвърлени кокали от суперсилата и отвреме на време приджавкват, за да покажат, че имат нужад от внимание.

Нито една суперсила не се е запазила форевър, но Рим е рухнал след 500 години световно господство, Англия - след около 300, Испания - 150 и т.н. , а САЩ са световни господари от едва 70 години.....

Е, иам и суперсили разпаданали се за 10-на години - Александър Велики, и Чингиз Хан са типичния пример, но там е друга бира.

Лека и доходна - апокалипсиса се отлага и то не защото липсват предпоставки за него, а защото няма алтернатива и всеки би загубил при случването му.
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

Окей, щом няма да банкрутират да спя спокойно

И все пак ще се радвам да поразсъждаваме по темата, понеже наистина съм нов и не видях във форума разсъждения точно в тази насока - какво ще стане с България?

А иначе, защо не може да банкрутира? Ако не ти се обяснява само past-ни линк към темата където се обясява - аз ще си го прочета.
                    ok ще ти отговоря - по-лесно ми е отколкото да го търся назад:
                    1. 67% от световните спестявания са в долари - т.е. за да се прецака долара, всеки човечец следва да се раздели с 2/3 от спестяванията си - това как ти звучи. Никой няма полза от падане на долара - много е просто. Гениално е и е просто
                    2. И да се прецака долара, какво ще дойде? Еврото? Юана? смешно е дори да се помисли! Ще дойде пак златото (това е много хипотетичен вариант, ама да речем, че стане) - я сега виж кой има най-много злато? Изненада - пак САЩ
                    3. САЩ са световен хегемон и няма кой да ги измести. Тия глупости на анон за Китай ЕС и Индия са приказки за наивници. САЩ нямат алтернатива. Нещо като бате ти Боко Тиквата (всички знаят, че е олигофрен, ама много хора го поддържат, просто защото нямат друг избор), ама в много по-лош вариант

Помисли над горните 3 неща (общо взето това е разковничето, макар че същото можеш да го прочетш в книги по 800 страници) и ще разбереш защо доларът няма да падне - защото светът (цялото западно общество) би рухнал, а никой не иска светът да рухва. Добър, лош - това е.

П.С. За Саддам е така, ама хамериканите викат, че било съвпадение

П.П.С. Не съм американофил, по-скоро съм фоб, но съм реалист

Коментар

• Забравете за подобен фалит

В България няма да се случи нищо, зеро. Бедните ще си останат бедни.
                      Курсове за багеристи хамали

Коментар

• Христо Малинов: През 2012 г. Америка потъва, Странджа планина става остров

Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

• Първоначално изпратено от bgg_red Разгледай мнение
                          Няма да се притесняваш толкоз !!!!!
                          Евентуален фалит на САЩ би
                          могло да доведе до хуманитарна
                          катастрофа в България(и подобните на нея),
                          но и за това има известно решение !!!
                          Като Черкезов почвай да се запасяваш
                          с консерви !!!! Би могъл да се накупиш
                          с 30 000-40 000 бурканета за теб и
                          семейството ти .
                          Те и производителите требе хляб да
                          ядът я !!!
                          Не знам за бурканите, те май потребяват повече храна отколкото произвеждат. Т.е. ако отпаднат като пазар може да паднат цените на храните ...
                          Иначе недай си боже стане ли обратното (не мога да предвидя защо), но стане ли храната кът всичките ние, "гражданчета" ще виснем на врата на родата от село и пак ще оцелеем

Нещо готино по темата:
                          http://vbox7.com/play:f40832bd

Коментар

• Няма империя в историята, която рано или късно да не е рухвала.
                            А в настоящето имаме и три* нови империи, които се задават на хоризонта.
                            А на върха знаете има място само за един!!
                            По останалите въпроси няма смисъл от коментар. Те са само следствие на първия.
                            .................................................. ...
                            *(Европа, Индия, Китай)
                            http://georgipiskov.blogspot.com

Коментар

Здравейте, интересува ме евентуалния банкрут на САЩ (спирането на изкопуването на американски дълг, падането на долара като световна валута, хиперинфлация ...) и по-скоро какво би станало в такъв случай с България. Приканвам всеки, който има мнение по въпроса да сподели - какъв ще бъде ефекта, колко силно това ще удари нашата икономика:
                              - платежоспособността на банките;
                              - цените на златото и среброто;
                              - цените на имотите в България;
                              - цените на храните;
                              - цените на нефта;
                              такива неща ..

Благодаря преварително за отговорите.

Иначе ето нещо по темата:
                              http://www.youtube.com/watch?v=EgMclXX5msc
                              Няма да се притесняваш толкоз !!!!!
                              Евентуален фалит на САЩ би
                              могло да доведе до хуманитарна
                              катастрофа в България(и подобните на нея),
                              но и за това има известно решение !!!
                              Като Черкезов почвай да се запасяваш
                              с консерви !!!! Би могъл да се накупиш
                              с 30 000-40 000 бурканета за теб и
                              семейството ти .
                              Те и производителите требе хляб да
                              ядът я !!!
                              --е за НАДЕНИЦАТА ви отепах!!!
                              http://farm6.static.flickr.com/5248/5222600580_2e7c1c2264_b.jpg

Коментар

• Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
                                Няма невъзможни неща! Има малко вероятни!
                                Силата на сащ в момента е в това че долара е основна резервна валута в света (засега).
                                И понеже ФЕД има цял набор от механизми за контрол на количесвото долари в обръщение и съответно тяхната стойност.С други думи всеки път когато положението стане напечено пускат печатницата. Ако обаче печатницата не проработи тогава прилагат план Б - военна сила. Няма по- доходно нещо от войната! Американците имат военни бази във почти всички държави
                                и почти постоянно водят война някъде по света(погледни историята). Самия факт че около 50% от парите на данъкоплатците в сащ се харчат за военни цели ясно показва тяхната политика.

САЩ = световния полицай – господар. Когато не успеят да си решат проблема с долари го решават със бомби
                                Разбирам, даже тези дни чух, че войната в Ирак е била точно заради това, за да се накаже Садам, че е казал, че нефт ще се купува вече в евро от Ирак и същевременно да сплашат околните държави да не се пробват и те.
                                Проблема е, че те наистина много пари са напечатали в последно време и това е, до колкото разбирам, което в момента бута борсите и БВП им нагоре. Но се твърди, че акциите на борсите са много надценени в момента в резултат на това и една евентуална корекция може да повтори Голямата депресия.

Коментар

Working...
                                X