Първоначално изпратено от стог
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво ще стане ако ...
Collapse
X
-
Някой ме подсети:
"Денят, в който нямаше пари":
http://redor.bg/#/Article/id=2461318
и "Географията ще се промени":
http://redor.bg/#/Article/id=2461875
Коментар
-
Първоначално изпратено от simo.smo Разгледай мнениеПотърсих доста и честно казано не намирам информация какво е станало. Ако можеш да past-неш някой линк ще съм благодарен
но се появи проблема на "световната" валута - дето някои я прокламират - една валута , една централна банка и едно правителство... това е пълна утопия ....
Няма как механично да съберем коренно различни икономики под един монетарен покрив и да не настъпят проблеми ...можем ли да слагаме на един кантар германската икономика с гръцката например...
То за това и златния стандарт беше премахна и се премина към системата на валутни курсове ....
Коментар
-
Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнениеспри и се замисли малко ..за да пада една валута , това означава че друга се качва... освен това какво означава да бягат към суровините ... ами нали те също се измерват в пари...
запомни едно нещо ..валутата е измерител , а не стока ..... така че купувам суровина и продавам валута е оксиморон....
За това и борси за търговия на валути няма ... а се търгуват свободно м/у дилъри във всяка точка на света....
Т.е. дотука ми става ясно че трябва да почетеш първо за фундаменталните неща за финансовия пазар и тогава да си задаваш въпроси от типа какво ще стане ако долара изчезне като валута и т.н.......
за ориентир виж отговора на въпроса какво стана когато немската марка изчезна.....
Коментар
-
Каква е причината за тази тема? CDS на USA е около 0.4 - 0.5 % на година ( за 5 год). Пазарът казва, че тази вероятност е почти нула. Според мен има 2 възможностти - едната, дълга се изплаща от силен икономически ръст, другата инфлацията надвишава лихвите за продължителен период от време.. Вероятно ще е някаква комбинация от двете.
Коментар
-
Първоначално изпратено от simo.smo Разгледай мнениеДа разбирам, но дали е възможно хората да загубят доверие не само в долара, но и в останалите валути и масово да се насочат към суровините като спасителен пояс. Тогава предполагам те ще се повишат като цена във всички валути.
запомни едно нещо ..валутата е измерител , а не стока ..... така че купувам суровина и продавам валута е оксиморон....
За това и борси за търговия на валути няма ... а се търгуват свободно м/у дилъри във всяка точка на света....
Т.е. дотука ми става ясно че трябва да почетеш първо за фундаменталните неща за финансовия пазар и тогава да си задаваш въпроси от типа какво ще стане ако долара изчезне като валута и т.н.......
за ориентир виж отговора на въпроса какво стана когато немската марка изчезна.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнениеако цените на суровините се качва със темпа на спад на долара ,то промяна на цената на суровините в други валути не трябва да има...
Коментар
-
Първоначално изпратено от стог Разгледай мнениеКакво ще стане ако САЩ банкрутира?
Макар че въпросът ти е провокативен и не би трябвало да ти се хващам, "сърби ме клавиатурата" да ти отговоря.
Понятията, с които боравиш са неподходящи за промените, които вече са в ход. За Щатите водещи са не финансовите проблеми, а социалните - натрупването на "антирасизъм" ще доведе до сблъсъци (от които ние сме далеч).
А иначе финансовите борси ще се сринат, това ще започне най-вероятно до броени месеци, в тази календарна година (кой дявол ме накара да пиша точно тук тези неща?!). Но не това е важното, най-значима в тази сфера ще бъде промяната на функцията на парите (индустриалната епоха си отива, а с нея и капитализмът - в този си вид). Това обаче ще стане по-бавно - историята обича да се заиграва с времето.
По отношение на финансовия ред - нужни са ни нови понятия, не че старото ще си отиде толкова бързо, просто новите условия изискват ново поведение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от simo.smo Разгледай мнениеТ.е. ако правилно съм разбрал цените на суровините няма да се качат само в долари, но ще се качат във всички валути и имотите и акциите ще паднат не само в Америка, но и в цял свят. Поправете ме ако греша
Коментар
-
Първоначално изпратено от kev Разгледай мнениеАми това вече е започнало, и защо си мислиш че ще става бавно? Нещата в момента се случват 20 пъти по-бързо от колкото преди 2 века примерно. Технолигичният напредък и осъзнаването на хората вървят ръка за ръка и нещата вече се променят не с години а с месеци. Иначе по темата, според мен, а и не само, САЩ в най-скоро време няма да са световен лидер, а доларът ако въобще съществува няма да е световна резервна валута. Кой ще ги замени ли? - Няма да е конкретна държава или валута. Събитията следват естествения си ход, който е в съвсем друга посока
Лек ден и бъдете здрави!
Системата няма да се срине и то не защото няма предпоставки за това, а защото няма кой да спечели и не й е дошло още времето. малко като болен от рак човек - всички знаят, че е пътник, ама се ръгат постоянно нови лекарства в опит смъртта да се избегне, макар най-лесното (логически) нещо да е евтаназията.
Лека и доходнаNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от kev Разгледай мнениеАми това вече е започнало, и защо си мислиш че ще става бавно? Нещата в момента се случват 20 пъти по-бързо от колкото преди 2 века примерно. Технолигичният напредък и осъзнаването на хората вървят ръка за ръка и нещата вече се променят не с години а с месеци. Иначе по темата, според мен, а и не само, САЩ в най-скоро време няма да са световен лидер, а доларът ако въобще съществува няма да е световна резервна валута. Кой ще ги замени ли? - Няма да е конкретна държава или валута. Събитията следват естествения си ход, който е в съвсем друга посока
Лек ден и бъдете здрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от стог Разгледай мнениеКакво ще стане ако САЩ банкрутира?
Макар че въпросът ти е провокативен и не би трябвало да ти се хващам, "сърби ме клавиатурата" да ти отговоря.
Понятията, с които боравиш са неподходящи за промените, които вече са в ход. За Щатите водещи са не финансовите проблеми, а социалните - натрупването на "антирасизъм" ще доведе до сблъсъци (от които ние сме далеч).
А иначе финансовите борси ще се сринат, това ще започне най-вероятно до броени месеци, в тази календарна година (кой дявол ме накара да пиша точно тук тези неща?!). Но не това е важното, най-значима в тази сфера ще бъде промяната на функцията на парите (индустриалната епоха си отива, а с нея и капитализмът - в този си вид). Това обаче ще стане по-бавно - историята обича да се заиграва с времето.
По отношение на финансовия ред - нужни са ни нови понятия, не че старото ще си отиде толкова бързо, просто новите условия изискват ново поведение.
Лек ден и бъдете здрави!
Коментар
-
В отговор на Симо
Какво ще стане ако САЩ банкрутира?
Коментар
-
Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
Коментар
-
Коментар