IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Африканската революция

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• И в двете държави съм бил почти навсякъде. В Египет е далеч по-мизерно, включително и в Кайро. В Тунис и извън столицата си е сравнително много добре.

Коментар

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
      Аз пък сега, мда. ЮАР е пред Северна Африка но е в пъти по-зле от времената на Бота.
      Ако сегашните управляващи бъдат заместени от по-некадърни от тях - сещай се къде ще е след това Северна Африка...
      Аз в ЮАР на Бота не съм ходил, защото съм бил малък. Но в ЮАР на Мандела съм ходил. Не те знам ти къде и кога си ходил, но ако си ходил по времето на Бота сигурно си пенсионер и мечтаеш просто за младите години...
      Джейми, това коя ЮАР е по-добра - на Бота или Мандела е друг въпрос, няма нищо общо с това какво става в северна Африка...

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil Разгледай мнение
        О'К, аз съм бил и в двете държави!

И мога да ти кажа, че мизерията и на двете места хич не се различава. Алжир е на същото дередже. В Либия не съм бил.
        Ноооо, както казах, Кайро не е Египет. Не знам къде си бил в Египет, но...

Ако си мислиш примерно, че Александрия е някакъв много хубав град.....хмммм, не си бил там....мизъри абсолют...И щом Александрия е мизерия, представи си какво е навътре...Тунис също, без столицата Тунис...=мизерия, Алжир също, там съм бил в град голям, канализацията е улицата...думи нямам...
        Хмм, на мен Тунис си ми изглеждаше много добре, и то най-далечната южна сахарска провинция + о-в Джерба.

Ма тогава гледах само с очи на турист, не съм разпитвал хората какво им е. Изглеждаха щастливи и доволни. Но нещата се променят.

И ние сигурно изглеждаме добре на чужденеца - откъде да знае, че 90% от хората тук вече са пълни прошляци.
        Last edited by shayhiri; 29.01.2011, 22:08.

Коментар

• Първоначално изпратено от ОК Разгледай мнение
          Лубойл, и аз съм бил в тези държави и си мисля, че в Египет е доста по-голяма мизерия от Тунис например. Абсолютно си имат повод да свалят Мубарак. Това е тяхната 1989.
          О'К, аз съм бил и в двете държави!

И мога да ти кажа, че мизерията и на двете места хич не се различава. Алжир е на същото дередже. В Либия не съм бил.
          Ноооо, както казах, Кайро не е Египет. Не знам къде си бил в Египет, но...

Ако си мислиш примерно, че Александрия е някакъв много хубав град.....хмммм, не си бил там....мизъри абсолют...И щом Александрия е мизерия, представи си какво е навътре...Тунис също, без столицата Тунис...=мизерия, Алжир също, там съм бил в град голям, канализацията е улицата...думи нямам...

Коментар

Е ти пък сега, Бота отдавна го няма. Дори и сега ЮАР е мнооооого пред северна Африка. Както Казабланка не е северна Африка...
            Аз пък сега, мда. ЮАР е пред Северна Африка но е в пъти по-зле от времената на Бота.
            Ако сегашните управляващи бъдат заместени от по-некадърни от тях - сещай се къде ще е след това Северна Африка...

Коментар

• Лубойл, и аз съм бил в тези държави и си мисля, че в Египет е доста по-голяма мизерия от Тунис например. Абсолютно си имат повод да свалят Мубарак. Това е тяхната 1989.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                Малко несериозно ми звучиш. Какво общо има СДС? Знам за кой мой пост говориш, разбира се. Ама какво общо има в случая?
                И не става дума за цяла Африка.
                Очевидно е, че в няколко големи страни от арабския свят текат сериозни процеси, има големи вълнения. Това може да доведе до големи промени в тези държави. До промяна на техния конституционен ред. Не поддържам нито един от тези режими. В Либия има откровен едноличен режим. В Египет също. Йордания е монархия (според мен е доста демократична, ама не съм бил там и не съм сигурен, просто чета вестниците у нас).
                И защо се позоваваш на световния форум в Давос. Той не може да изработи нищо конкретно като мнение, камо ли да го наложи като политика.
                Общото Гигов (радвам се че си се досетил за постинга) е че смяната на властта може да донесе разруха - ако се прави гьотере от хора олигофрени (да ме извиняват шапкарите).
                Не е достатъчно да се смени правителство, трябва да има и реално подобрение. Едноличните режими не са проблем, много процъфтяващи държави си ги имат (сигурен съм че и сам ще се досетиш кои).
                "Тиран" също е дума с прекалено негативно значение:
                http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%...80%D0%B0%D0%BD
                Както сам можеш да видиш - смисълът и хич не е бил негативен, има и доста успешни еднолични владетели.

Коментар

Избирам ЮАР, ама не тоя на Мандела а тоя на Бота!
                  Е ти пък сега, Бота отдавна го няма. Дори и сега ЮАР е мнооооого пред северна Африка. Както Казабланка не е северна Африка...

Коментар

Ако трябва да избираш къде да живееши змежду ЮАР, Египет, Тунис и Алжир къде ще избереш?

Аз мога да ти кажа от опит къде - ЮАР!!! Защото съм бил във всички тези държави.
                    Избирам ЮАР, ама не тоя на Мандела а тоя на Бота!

Коментар

Тъй тъй - и какво бъдеще ги чака?
                      ЮАР след апартейда, цъфнаха та вързаха
                      Ако трябва да избираш къде да живееши змежду ЮАР, Египет, Тунис и Алжир къде ще избереш?

Аз мога да ти кажа от опит къде - ЮАР!!! Защото съм бил във всички тези държави.

Коментар

Гигов, туй не са ти седянките по сформирането на СДС в България от шапкарите преди 20 години бре

Темата е сериозна, така е. Отношението на политиците в Давос обаче показва че Мубарак едва ли ще падне от власт. Ново правителство - ами хубаво. И къде по-точно е проблемът с цяла Африка в случая?
                        Малко несериозно ми звучиш. Какво общо има СДС? Знам за кой мой пост говориш, разбира се. Ама какво общо има в случая?
                        И не става дума за цяла Африка.
                        Очевидно е, че в няколко големи страни от арабския свят текат сериозни процеси, има големи вълнения. Това може да доведе до големи промени в тези държави. До промяна на техния конституционен ред. Не поддържам нито един от тези режими. В Либия има откровен едноличен режим. В Египет също. Йордания е монархия (според мен е доста демократична, ама не съм бил там и не съм сигурен, просто чета вестниците у нас).
                        И защо се позоваваш на световния форум в Давос. Той не може да изработи нищо конкретно като мнение, камо ли да го наложи като политика.
                        Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Някой от много знаещите корифеи няма ли да ни обясни дали няма някакво тайна световна (САЩ) конспирация срещу арабския свят? За отмъщение за двете кули?

Или втория вариант е, че просто мизерията в която живеят хората в Северна Африка е причината за събитията които стават там?

Специално за Тунис, Алжир и Египет мога да ви кажа, че мизерията е абсолютна. За Египет мога да кажа, че Кайро не е Египет. Един град насред мизерия, един оазис насред пустиня образно казано. Не знам дали нялой е пътувал от Александрия до Кайро, но аз съм! Това, което сте виждали по телевизията като най-бедни гета в света е вярно- бараки, от ламарина, канализацията е улицата, това с 10-ки километри...

На 12.09.2001 пътувах със самолет от Кайро. Гадните арабюхи имаха "национален" празник по случай атентатите в Ню Йорк, танци, песни..... някъв кошмар беше...

А дано мизерията им е наляла малко акъл в главите...

Коментар

• Да, революциите в Северна Африка са неизбежни. Време им е. Въпросът е да не стане като с революциятя в Иран през 1979.

Засега положението в Тунис не е много ясно, но там има опасност от ислямистко развитие.

Либия, Алжир и Йордания не са толкова важни в момента.

Египет обаче е ключът към бъдещето на района и света въобще. Това е много голяма държава с над 80 милиона население. Засега има надежда, че ислямистите нямат шанс. Очевидно се прави опит опозицията да бъде оглавена от светски човек, космополит, потомствен интелигент - Мохамед Ел Барадей. Господ и Аллах здраве да му дават в начинанието му, защото ако Египет падне в плен на ислямизма, е въпрос на време да стигнем до свещена война между исляма и християнството.
                            He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bond009 Разгледай мнение
                              Това за младите хора и безработицата много се отнася за всички страни от региона. Те вдигнат ли се никой не може да ги спре
                              Тъй тъй - и какво бъдеще ги чака?
                              ЮАР след апартейда, цъфнаха та вързаха

Коментар

• Другото е, че две трети от страната са младежи на средно 20 години, които при това са и по-образовани от родителите си, а заради кризата нямат работа.
                                Туй е меко казано абсурдно твърдение.

Относно Давос, Стамба - Египет получава помощи и е зависим, Мубарак е от значение защото с нов лидер трябва всички пазарлъци да се правят наново.
                                И преди се е случвала криза с канала:
                                http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%...B8%D0%B7%D0%B0

В момента САЩ вече предупредиха Египет че ако се наруши стабилността - ще преразгледат помощите. Останалото можеш да си сглобиш и сам - може Суецкия да е в Египет, но контрола няма да бъде оставен на египтяните - още повече при хаос в страната.

Коментар

Working...
                                X