IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

България е най-бедната страна в Европа!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Бре Албания не бяха ли малко по-бедни или се бъркам
    nnn

Коментар

• Джей нещо не те разбирам.Ако не ти харесва тук и не си доволен от живота границите са отворени.Всеки сам си прави избора.Време е да се спре мрънкането и да почне нещо да се прави.

Коментар

• 10 причини да не сме богати

Как се трупа богатството и защо в някои страни хората масово умират от глад, а в други масово живеят в разкош? Много учени са търсили и продължават да търсят отговор на тези въпроси. Днес вече има почти пълно съгласие, че материалното богатство е свързано със създаването на блага, т.е. богатството идва от производството на стоки и услуги (не от търговията и износа, както са вярвали меркантилистите, и не от плодородните земи и завоевателните войни, както са смятали физиократитите. Все още се спори обаче за причините да има богати и бедни страни, или защо едните произвеждат повече от другите.
        За да се произведе едно благо, в него трябва да се вложат някакви ресурси - не може да се създаде нещо от нищо. Според класическата икономическа наука ресурсите са земя, труд и капитал (наричани фактори за производство). Съвременните икономисти внасят някои новости и макар да няма пълно съгласие, много от тях се обединяват около следните фактори за производство: 1) природен капитал (земя и природни ресурси), 2) физически (произведен) капитал (включително технологии), 3) човешки капитал (труд и предприемачество) и 4) обществен капитал (виж карето). Всички фактори, ограничаващи количеството, качеството и взаимодействието между тези ресурси, възпрепятстват създаването на блага и възпират трупането на богатство.
        В България актуалният въпрос е защо сме по-бедни от страните в Западна Европа, т.е. защо българите създават много по-малко блага в сравнение със западноевропейците. Донякъде отговорът може да се търси в причините богатите страни да са станали богати. Всяка от изброените 10 причини (и аргументите по тях) може да бъде оспорена, но в същото време има и своите поддръжници. Част от тези причини могат да се разглеждат и като резултат от бедността, т.е. причинно-следствената връзка не е еднопосочна. А самите причини също са преплетени помежду си в сложни причинно-следствени връзки.

Обществен капитал и „обществена глупост“

За обществен капитал в икономиката се говори сравнително отскоро (от 70-те и 80-те години на XX в.). Характерно за него е, че може да направи по-ефикасни другите типове капитал и тяхната продуктивна комбинация. Разработка на Световната банка от 1998 г. нарича обществения капитал липсващата връзка. Според банката този капитал се отнася до вътрешната обществена и културна свързаност на обществото, нормите и ценностите, които управляват взаимодействията между хората и институциите, в които те са поставени. „Общественият капитал е лепилото, което държи групите в обществото заедно и без което не може да има икономически растеж и човешко благосъстояние. Без него обществото ще колабира“, пише в доклад на банката. Според едно от многото определения на обществения капитал той е набор от хоризонтални връзки и съдържа обществени мрежи и свързаните с тях норми, които имат ефект върху продуктивността в общността. Страни със сходни природен, физически и човешки капитал постигат различен икономически резултат. Качественият обществен капитал е причината „загубилите“ Втората световна война Германия и Япония да се възстановят и да стигнат до благоденствие за едно поколение, а някои от „спечелилите“ да продължават да тънат в мизерия.
        Някои учени определят ниското ниво на обществения капитал като обществена глупост. Обществена глупост е например един да копае дупки, а друг след него да ги зарива, тъй като липсва вторият, който трябва да поставя в дупките дръвчета. Обществена глупост е и неразделното изхвърлянето на боклука, закърпването на дупки по пътищата така, че след няколко месеца отново да се появяват на същото място, или поддържането на огромна администрация, която в желанието да си намери работа създава проблеми, вместо да решава такива. Най-общо казано, ако липсва добра организация и кипи безсмислен труд, има проблем с обществения капитал и може да се говори за обществена глупост.

1. Липсата на икономическа свобода и лошите публични услуги
        Експертите на авторитетната фондация за изследвания и анализи „Херитидж“, изчисляваща всяка година индекса на икономическата свобода на 161 държави, са убедени и доказват със своите класации, че богатството и просперитетът на страните зависят от икономическата свобода. Под икономическа свобода те разбират основно свободнипазари, ниско данъчно бреме, ненамеса на държавата в икономиката, защита на правото на собственост и минимални регулации. Икономическото чудо на азиатските тигри, келтския тигър Ирландия и прибалтийските републики, както и богатството на англосаксонските страни се дължи според икономистите от „Херитидж“ на челното им място в класацията по икономическа свобода. България е на 52-ро място по икономическа свобода. Според другия световно признат индекс - на канадския институт „Фрейзър“, от 127 страни България е на 70о място по икономическа свобода заедно с Доминиканската Република, Никарагуа, Словения, Танзания и Тунис. Лошите държавни услуги (здравеопазване, образование, съдебна система, сигурност, инфраструктура и т.н.) имат пряко влияние върху богатството. Когато хората плащат средно около 41% от доходите си на държавата като данъци и осигуровки, за да получат определени услуги, но не ги получават и се налага да си доплащат (за лечение, частни уроци и образование, справедлив изход от съдебен спор, охранителна система, ремонт на повредени от дупките по пътищата автомобили и т.н.), те са победни с 41%. Ниското качество на тези услуги е също спирачка за навлизането на чуждестранни капитали.

2. Бавният преход
        Според Джордж Бърнард Шоу „демокрацията е средство, което гарантира, че няма да бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме“. Ако го допълним с „и по-зле, отколкото заслужаваме“, и приемем твърденията за верни, съдейки по управлението в България по време на прехода, може да се каже, че българите не заслужават да бъдат управлявани добре. Защото след близо 15 години преход от тоталитаризъм към демокрация и от централизирана към пазарна икономика въпреки многото положителни промени от гледна точка на производството (БВП) България отново е горе-долу там, откъдето започна преходът. Икономистите не се съмняват, че това се дължи на почти пълната липса на пазарни реформи до 1996 г. и относително бавните реформи след това. Липсата на прозрачност, намесата на държавата в икономиката, бавната приватизация и демонополизация доведоха до тежки финансови, икономически и политическисътресения и силно изоставане на България в сравнение с „отличниците“ от бившия социалистически блок (прибалтийските страни, Словения, Чехия, Полша, Унгария, Словакия), които за разлика от България вече са част от ЕС. Ако например приватизацията и демонополизацията бяха проведени в първите години на прехода, когато имаше кандидат-купувачи, готови да платят солидни суми за повечето големи социалистически заводи, много хора вероятно нямаше да загубят работата си, а обществото нямаше да плаща огромни сметки (включително косвено чрез държавни субсидии от данъците) на лошо управляваните монополисти.

3. Некачествената работна сила

Според бившата журналистка от „Файненшъл таймс“ и настояща преподавателка по бизнес журналистика Джени Лусби разликата между богатия и бедния, успеха и неуспеха е знанието. Ако тя е права, българите знаят средно малко/много. Вече се вижда, че прословутото образование по времето на социализма, характеризиращо се с много зубрене и малко дискусии, по-скоро е пълнило мозъците на хората с ненужни факти (повечето от които отдавна са забравени), отколкото е развило мисленето и креативността. А сегашното държавно образование според преобладаващото мнение на предприемачите достойно продължава социалистическите традиции и е напълно неадекватно на нуждитена бизнеса. Доказателство за това е недостигът на квалифицирана работна ръка при наличие на висока безработица.
        Огромна част от работната ръка в България не говори езика на световния бизнес - английския. Счита се, че една от многото причини за ирландското икономическо чудо е родният английски на ирландците. Повечето българи дори забравиха руския, който задължително изучаваха в училище, но не им се наложи да го използват след това. Много българи, особено от етническите малма част от тях не могат да си намерят работа. Поради липса на висока квалификация и образование голяма част от българското население е заета в силно неефективното селско стопанство и в други производства с ниска добавена стойност (текстил, тежка промишленост и др.). В някои части на страната „технологиите“ в селското стопанство не са мръднали от Средновековието насам. Липсата на световно значими български компании предопределя и ниските разходи на фирмите за научни изследвания, което от своя страна им пречи да станат световно значими и така кръгът се затваря.
        Огромната част от българите нямат компютър, компютърна грамотност и достъп до интернет - задължителни предпоставки за изграждане на мечтаната „икономика на знанието“.
        А липсата на знания предполага и лоши организация и управление, което пък води до разхищаване на ресурсите и съответно пречи на създаването на богатство.
        ..........
        http://www.capital.bg/politika_i_iko...ne_sme_bogati/

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
          А стига и ти с това бачкане бе! Е-е-е-е!

То сами ти си работил, всички други лежат по цял ден. А спри се де.. За 70 % от хората няма ни събота ни неделя, а ти бачкайте та бачкайте. И като бачкат и какво? Идват и им прибират парите.
          За да бачка човек трябва да е мотивиран. Живееш до Метро, ами ако не живееше до Метро, а в Делиормана?! Какво правим тогава? Нито всички могат да идат на село което е на 10 минути от Метро, нито всички да имат дядо Владика.

Недей, че ще се разплача от умиление.
          Без гьостерица по главите някой хора няма да стане. Иначе ще си цуняш детето за довиждане, а утре някой Ставийски ще мине отгоре му с колата си.

Поискахте ли номера на полицая

Ти някога искал ли си от полицай да се легитимира? Аз щото веднъж го направих и ако нямаше 20 човека с мен, познай какъв бой щях да ям от същия тоя полицай и колегите му. И като не ги знаеш кои са, срещу кого пускаш жалба и кой съд ги съди?
          Айде стига бабешки приказки.
          Това да не ви е предаване на Гала
          Поздравления!
          Много точно и ясно си го написал.Няма нужда да продължавам.

Коментар

Минал е.. викал съм и специално познат техник.
            Тва вече не е добре. Ми сигурно си ги похарчил да гледаш предаването на Гала, която и да е тя. Е то 200 лева много ли е Ти май беше от Варна-та, а там на ток се топлите

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
              А ти какво направи, провери ли дали електромера е минал през метрологична проверка
              http://dnesplus.bg/News.aspx?n=518778
              Каза ли им да си го заврат където не ги огрява слънцето? Ако не си го заврат ще стигнеш ли до съд?
              Минал е.. викал съм и специално познат техник. В цяла Варна сметките са надписани.
              А ти що не ми монтираш един генератор и да ми поемеш разноските и тока докато се съдя. Не, че не мога, но реално няма да спечеля пари от това. А на Трайчо Глупакът и шефът на ДКЕВР им е все тая.
              Айде моля.. Тия в предаването на Гала...

Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон: http://www.facebook.com/group.php?gi...8025384&v=wall
              Last edited by Jay Gould; 26.01.2011, 20:40.
              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Пускаш го ама в Австрия, не тук
                Тук благодарят, защото това е нещо необичайно. В чужбина е нормално като видиш пешеходец да намаляш. Това е.. А имам предвид, че сметката ми за ток от 200 лева, при условие, че се топля с Дайкин не значи, че е от това, че не гледам положително на живота и не се хиля като ряпа каквото и да стане. Или смяташ, че само хората ниско са виновни, а ония горе са светци?
                Не.. Факт. Българите в чужбина нямат проблеми, а имат такива само тук.
                Просто ми е омръзнало някой да ми обяснява как всички сме виновни. Да бе.. Тая сметка за ток аз си я пиша сам М****а им. Някой ден някой ще сере кръв заради нея и ще ми я плаща с лихвите. Грантирано..
                А ти какво направи, провери ли дали електромера е минал през метрологична проверка
                http://dnesplus.bg/News.aspx?n=518778
                Каза ли им да си го заврат където не ги огрява слънцето? Ако не си го заврат ще стигнеш ли до съд?

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                  И какъв е извода? Да ходи с каска ли? Сядаш, обясняваш му как трябва да се пази и на излизане си казваш - Дано господ те пази! Синът ми съм го пускал в Австрия да кара колело сам, в град, в който е за първи път. Синът ми когато се вози с мен ми казва - Само в България хората благодарят когато ги пуснеш да минат на пешеходна пътека. Какво трябва да му кажа според теб. Внимавай защото българите са идиоти - това ли?
                  Пускаш го ама в Австрия, не тук
                  Тук благодарят, защото това е нещо необичайно. В чужбина е нормално като видиш пешеходец да намаляш. Това е.. А имам предвид, че сметката ми за ток от 200 лева, при условие, че се топля с Дайкин не значи, че е от това, че не гледам положително на живота и не се хиля като ряпа каквото и да стане. Или смяташ, че само хората ниско са виновни, а ония горе са светци?
                  Не.. Факт. Българите в чужбина нямат проблеми, а имат такива само тук.
                  Просто ми е омръзнало някой да ми обяснява как всички сме виновни. Да бе.. Тая сметка за ток аз си я пиша сам М****а им. Някой ден някой ще сере кръв заради нея и ще ми я плаща с лихвите. Грантирано..
                  http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Трейдър направи нещо спри да плачеш и да се оплакваш.Живота ти мина в рев и сълзи.Размърдай се никой не ти е длъжен.Страшен народ сме.Голямо мрънкане и оплакване.Никой не мисли за мен никой не се сеща да ми даде нещо да направи нещо.Ебати народа дефектен.Най потресаващото за мен е когато глрдам телевизия и показват природни бедствия по света.Кадрите от другите страни показват хора които нещо правят ринат сняг чистят слагат торби с пясък.кадрите от България показват хора които се вайкат мрънкат и питат къде са кмета и държавата.Не дай си Боже да се случи нещо по сериозно.90% от българите са просто една торба с лайна.

Коментар

Без гьостерица по главите някой хора няма да стане. Иначе ще си цуняш детето за довиждане, а утре някой Ставийски ще мине отгоре му с колата си.
                      И какъв е извода? Да ходи с каска ли? Сядаш, обясняваш му как трябва да се пази и на излизане си казваш - Дано господ те пази! Синът ми съм го пускал в Австрия да кара колело сам, в град, в който е за първи път. Синът ми когато се вози с мен ми казва - Само в България хората благодарят когато ги пуснеш да минат на пешеходна пътека. Какво трябва да му кажа според теб. Внимавай защото българите са идиоти - това ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
                        НАИВНИК, майтапиш се - ама днеска подкарах едни малоумници с комисията за защита на личните данни
                        А ти питаш ли ме какъв скендъл стана в КАТ, когато банковата служителка ми каза че не се нуждаела от имената ми за платежно, да съм и кажел ЕГН и всичко щяло да е готово

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                          Бате Пешо, тук за съм съгласна с Ровър и Джей Голд. За съжаление държ. администрация не мисли в перспектива, а какво в момента може да намаже, а след нея ....потоп.
                          Забелязал ли си, че в репортажите за "лошите" търговци персонажите са хора дето с една сергия и 300 зора работят за единия хляб, НО никога пред офисите на кой да е монополист било от телекомуникациите, банките, енерго дружествата.
                          Врагът е малкия човек, който се опитва да бъде автономен.
                          много хубаво изказване . сългасен на 100%
                          картелите в БГ беснеят с пълна сила и крадат българина - особено банките

Коментар

• НАИВНИК, майтапиш се - ама днеска подкарах едни малоумници с комисията за защита на личните данни

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                              .....
                              А стига и ти с това бачкане бе! Е-е-е-е!

То сами ти си работил, всички други лежат по цял ден. А спри се де.. За 70 % от хората няма ни събота ни неделя, а ти бачкайте та бачкайте. И като бачкат и какво? Идват и им прибират парите.
                              За да бачка човек трябва да е мотивиран. Живееш до Метро, ами ако не живееше до Метро, а в Делиормана?! Какво правим тогава? Нито всички могат да идат на село което е на 10 минути от Метро, нито всички да имат дядо Владика.

Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                              ...

Поискахте ли номера на полицая

Ти някога искал ли си от полицай да се легитимира? Аз щото веднъж го направих и ако нямаше 20 човека с мен, познай какъв бой щях да ям от същия тоя полицай и колегите му. И като не ги знаеш кои са, срещу кого пускаш жалба и кой съд ги съди?
                              Айде стига бабешки приказки.
                              Това да не ви е предаване на Гала
                              Last edited by Jay Gould; 26.01.2011, 19:40.

Коментар

• Стига сте говорили какво ще направим. Задайте си въпроса - Какво правим?
                                Тръгнахте ли днес с удоволствие за работа въпреки кучешкия студ? Целунахте ли детето преди да тръгнете? Взехте ли си касовия бон от магазинчето? Спряхте ли на пешеходна пътека? Поискахте ли номера на полицая, който дебне за десен завой на червено до продавачите на фактури? Обадихте ли се на концесионера да си завре предложения договор отзад? Написахте ли писмо на общината да докаже че е чистила и след това да събира огромната такса смет? Казахте ли на веригите, че не може да Ви извиват ръцете? Обяснихте ли на данъчния, че ще го съдите до дупка, понеже е твърдоглав и нищо неразбиращ? Казахте ли на каката в банката че за 3-те лева които и се плащат за платежно е редно да получите поне Добър ден? Какво направихте днес че се оплаквате???

Коментар

Working...
                                X