IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да спрем нашествието на ГМО в България!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Jay Gould
    Първоначално изпратено от Фaкушка
    ..
    Абе по-скоро няма доказателства, че са полезни - Обратното го има, има и инфо в нета, или питай някой биохимик.

Забранени са в 6 страни от ЕС (между които Люксембург - там нали много глупави ), в още 6 са под някаква форма на забрана, а се мисли и забрана в целия ЕС.
    Всъщност не ми е зор толкова че чак да се ровя в нета за такива неща.
    Но - мислейки по обратния начин - забранени са само в 6 страни от ЕС.
    Спомняш ли си преди години имаше внос на американски пилешки бутчета - не знам сега дали внасят, но те
    бяха доста едри - хранели пилетата с някакви смески и ставали големи. Не знам дали това имат впредвид
    говорейки за ГМО, но пилето имаше вкус на пиле, не на домат.
    И беше доста по еФтино от българската продукция.
    Не знам някой да се е разболял от тях.
    но със сигурност има луди 'защитници' на природосъобразния начин на живот, които не са си купували такива бутчета.
    Справка - тези дето си родиха детето на пода в стаята насред кучетата.
    99% съм сигурен че те консумират "органик" храна.

Коментар

• Съгласен съм да няма наакани изкуствени храни, но я си представете пипнати дръвчета с гени от гигантска секвоя или нещо подобно да си опашем града с огромни вечнозелени бързорастящи бълващи кислород и изсмукващи СО2 зеленории! Ееех мечти...
      Без кураж няма слава

Коментар

• Както е известно насекомите опрашват растенията. По този начин отГМО качествата отиват към тези растения които не са такива! Тоест, ако сме садили такива култури, то насекомите ще го разнесат и към всички други които не са такива. От там и другите не могат да се засадят повторно.
        То... не може така - всеки да опрашва всичко.Няма как да стане .В България няма дива царевица, див слънчоглед или дива соя на които да предадат гените си ГМО и така да излязят неконтролеруеми в природата.

Коментар

• Първоначално изпратено от Фaкушка
          ..
          Абе по-скоро няма доказателства, че са полезни - Обратното го има, има и инфо в нета, или питай някой биохимик.

Забранени са в 6 страни от ЕС (между които Люксембург - там нали много глупави ), в още 6 са под някаква форма на забрана, а се мисли и забрана в целия ЕС.
          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Заглавието звучи като нашествие на извънземни. :shock:

Абе натуре, ти да не си от типа хора като тези дето си родиха детето в къщи на пода между кучетата защото е екологично?
            Откак свят светува се 'модифицират' гени, и както Гигoв казва,
            ако не беше така щяхме още да сме амеби.
            То хубаво да се хвърлят подобни вопли и да се сее паника,
            но някакви доказателства има ли че ГМ храни са предизвикали мутации или някакви болести?

Коментар

• Ще ми патентоват царевица и аз не мога да си я разсявам? Хайде де! Ако сорта е такъв, че не се възпроизвежда, аз просто няма да си го купя, ако не ми е изгодно. Ама не да го забраняваме
              .

gigov, значи нещата не стоят така. Царевицата, която се сее за производство не е сорт а е хибрид, което означава, че е кръстоска от определена женска и определена мъжка линия.Това е практика при която се използва хетерозисния ефект при първо поколение F1 , така, че ти и да искаш не можеш да използваш семената от високодобивните хибриди.Това на 100 % се отнася за маслодайния слънчоглед, на по малък процент за рапицата и 0% за пшеницата и ечемика. Така че фирмите производители на семена не патентоват затова, че ти ще се възползваш, а заради реалната конкуренция на другите семепроизводители.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould
                Първоначално изпратено от gigow
                И кво лошо има в генно модифицираните организми?...
                Има модифицирани има и модифицирани - Виж някъде из интернет какво пише за терминаторни семена и клутури.
                Не случайно в ЕС кълцат крилцата на такива.
                Идеята ми е да не се слага всичко под един знаменател.
                Всички лоши. И да не се заклеймява като цяло генната модификация. Видовото разнообразие на Земята е станало такова поради генна модификация. Трябва да се възприема Човека и въздействието му върху природата, като част от природата.
                Също така съм против безразборното патентоване. Което в САЩ е достигнало до абсурд. Ще ми патентоват царевица и аз не мога да си я разсявам? Хайде де! Ако сорта е такъв, че не се възпроизвежда, аз просто няма да си го купя, ако не ми е изгодно. Ама не да го забраняваме. Щото веднага ще бъдат назначени една сюрия чиновници да следят за забраната. Тези неимоверни регулации на всичко няма да доведат до нищо добро. Само до бюрокрация.
                Ами патентоване на някакви гени. Как някой не си е патентовал въздуха не знам?
                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow
                  И кво лошо има в генно модифицираните организми?...
                  Има модифицирани има и модифицирани - Виж някъде из интернет какво пише за терминаторни семена и клутури.
                  Не случайно в ЕС кълцат крилцата на такива.

Първоначално изпратено от osoitza
                  Има едно основно изискване за ГМО организмите - [b]да не могат да се възпроизвежда Това поне на теория е за да не бъдем "завладени" от такъв организъм.
                  Иначе казано всяка година трябва да се купуват нови семена от производителя на семена. И когато възпроизводимите сортове посвършат ще се създаде монопол с храната. Иначе казано могат да те изнудват колкото си искат и ти ще им даваш и последния си лев щото глад не се търпи...
                  Това е само едно - има много по-лошо, катастрофа:

Както е известно насекомите опрашват растенията. По този начин от ГМО качествата отиват към тези растения които не са такива! Тоест, ако сме садили такива култури, то насекомите ще го разнесат и към всички други които не са такива. От там и другите не могат да се засадят повторно.
                  Тук само дебил като нашите политици не би съзрял катастрофата която се задава.
                  Една лоша реколта (случват се в някой години и в световен мащаб) и могат да измрат от глад милиони, даже милиарди хора, защото няма да може да се засеят нови култури за следващата година. Те просто няма да поникнат.
                  http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от osoitza
                    има редица проблеми с ГМО, но аз искам да наблегна на икономически социалния понеже това е икономически форум.
                    Има едно основно изискване за ГМО организмите - да не могат да се възпроизвежда Това поне на теория е за да не бъдем "завладени" от такъв организъм.
                    Иначе казано всяка година трябва да се купуват нови семена от производителя на семена. И когато възпроизводимите сортове посвършат ще се създаде монопол с храната. Иначе казано могат да те изнудват колкото си искат и ти ще им даваш и последния си лев щото глад не се търпи...
                    Не всички, а само някои. Това не пречи да са под купчина патенти (както е всичко в биотеха) и дори да се възпроизведат си в нарушение
                    Monsanto Canada Inc. v. Schmeiser

Monsanto Canada Inc. v. Schmeiser [2004] 1 S.C.R. 902, 2004 SCC 34 is a leading Supreme Court of Canada case on patent rights for biotechnology. The court heard the question of whether growing genetically modified plants constitutes "use" of the patented invention of genetically modified plant cells. By a narrow 5-4 majority, the court ruled that it does. The case drew worldwide attention.

Коментар

• има редица проблеми с ГМО, но аз искам да наблегна на икономически социалния понеже това е икономически форум.
                      Има едно основно изискване за ГМО организмите - да не могат да се възпроизвежда Това поне на теория е за да не бъдем "завладени" от такъв организъм.
                      за да останат хора в България

Коментар

• Първоначално изпратено от dimilov
                        Като нарежеш кубчета от ябълка,краставица и круша , и със затворени очи ги вземеш от масата и консумираш ,разлика едва ли ще отчетеш.Разликата е само в това ,че нямат нищо общо с традиционния вкус на нито едно от трите.Целта на пропагандата за полезността е в това веднъж да те прихванат и после докато си жив да те доят ,като си купуваш от тях семенния материал и ядеш нещо,което има форма и цвят ,но няма вкус и незнаеш какво ще ти се натресе в организма.
                        нямам спомени да съм ял ябълка с вкус на царевица , грозде с вкус на домат и пъпеш с вкус на луканка..димилов много ги преекспонираш нещата и какво значи да те "доят" и купуваш "от тях" нещо си ..Кои са тези "тях" - някакви извън земни които искат да колонизират земята ли , зелени човечета разни ...а бе ти да не четеш вестник "строго секретно" в комбинация с "шок" и "уикенд"...наистина високо специализирана научна литература с огромен принос в облъчване на бавноразвиващи се индивиди.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata
                          Първоначално изпратено от gigow
                          п.п. Преди години си гледах домати и краставици и бяха в пъти по-вкусни от тези на пазара. Каква салата ставаше. Опс, че се окапах!
                          Именно! Сега без генни каква отврат има по пазара, а тогава...Не че са с вкус на риба, но са с ръгнато ДНК да са лъскави ако не се лъжа. За вкус няма какво да се говори - липсва.

Ааай, да не ги отглеждаме на родна почва, но да си ги внасяме и да ги раздават като помощи вместо пари! ;-)
                          Апропо, в Родината от кога налитаме на кренвирши без месо, на салами с боички и на ирландско говеждо от ерата на Тачър! Та идеята ми е, че народът прост винаги ще налита на еФтинкото, а и контролът на манджите ни е "хвани единя контрольор, набий другия"!
                          Аз все се надявам Еуропейците да проконтролират производителите поне да тургат целият състав на продукта връз етикета, пък ние да си смятаме последствията...
                          Иначе лъскави домати внос от съседите вече сме хапвали, та ГМО-тата едва ли ще ги спрем...
                          BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow
                            п.п. Преди години си гледах домати и краставици и бяха в пъти по-вкусни от тези на пазара. Каква салата ставаше. Опс, че се окапах!
                            Именно! Сега без генни каква отврат има по пазара, а тогава...Не че са с вкус на риба, но са с ръгнато ДНК да са лъскави ако не се лъжа. За вкус няма какво да се говори - липсва.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata
                              Гигов, не че нещо, но чувам, че домата с ДНК на риба не е баш същия на вкус като оня в Шумян.
                              Жека, домат с вкус на риба е идиотизъм разбира се. Аз не подкрепям такива идиотизми, но това което е полезно и разумно, защо не?
                              В света има милиони неразумни и направо идиотски изобретения. Това не означава, че не бива да се изобретява.
                              Ти ще си купиш ли домат с вкус на риба?
                              Не. И аз не. Тогава кой тъпак ще отглежда подобна простотия?
                              И в генното инженерство сигурно се стига до неудачни решения или направо провали. Но да се отрича тотално всичко ми се струва като преследване на вещици.

Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Като нарежеш кубчета от ябълка,краставица и круша , и със затворени очи ги вземеш от масата и консумираш ,разлика едва ли ще отчетеш.Разликата е само в това ,че нямат нищо общо с традиционния вкус на нито едно от трите.Целта на пропагандата за полезността е в това веднъж да те прихванат и после докато си жив да те доят ,като си купуваш от тях семенния материал и ядеш нещо,което има форма и цвят ,но няма вкус и незнаеш какво ще ти се натресе в организма.

Коментар

Working...
                                X