IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да спрем нашествието на ГМО в България!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Без ГМО, Българското земеделие в условия на глобална промяна на климата е обречено. Много важно е да го разберете, за това се създават и фирми като Монсанто, за да дадът отпор на глобалните изменения на климата, в следствие на бруталните корпорации които постоянно отравят въздуха ни и предизвикват екологични кризи.

Д-р.Черкезов, биохимик-иноватор.
    Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

• gigow

Не точно обратното е ! Богатите плашат скъпо и няма нищо самарянско в ГМ , напротив те оскъпяват произвежданата продукция , а бедните са още по изолирани и нямат възможност да си я купят.Монсанто може да ти внушават друго , но като им погледнеш цените на продуктите и падаш от коня , откъде в бедните пари да плащат такива скъпи неща.
      Ето така можеш да стигнеш до отговора на въпроса МОН храни ли бедните или ги изнудва ?
      - Направо прави хапването недостъпно за тях.
      Ясно ли ти е кой може да бъде обвинен в расизъм сега !!!!
      Затова наличието на ГМО в хранителните продукти трябва да бъде задължително обозначено. И в търговските обекти задължително да има обособени отделни щандове и помещения в които да се предлагат те и да няма измами.
      Ти като искаш произвеждай и ползвай продуктите на МОН който са на фантастични цени и ги продавай на бедните.Проблема че искаш да фалираш си е твой дето се вика.Само не ни обвинявай нас за твоето неблагополучие после.
      А не е вярно че биологичните продукти са евтини , 10 пъти са по скъпи а в производството не се влагат скъпите продукти на МОН.Тъй че за мен е ясно кой е печелиш бизнес.
      D.Y.F-091066

Коментар

• Пишеш глупости.

Ако ЕС престане да произвежда храни , в световен мащаб цената им почти няма да се промени.

Бъркаш относно дотациие в ЕС . Основните производители не дотират и пак продават с пеалба на същата цена. Просто е ЕС земеделието е нерантабилно поради високия стандарт.

Иначе си прав, че въпроса е сериозен :

Вреда за биоразнообразието
        ГМО се разпространява опасно лесно. Обикновените растения могат да бъдат опрашени от полени на ГМ растения. Вятърът, насекомите и животните благоприятстват разнасянето на полените на големи разстояния, което може да доведе до кръстосано опрашване и замърсяване на обикновените растения с ГМО.

Ето един пример: в Мексико царевицата е национална гордост и присъства в над 100 разновидности. За да бъде предпазена тази традиционна култура от замърсяване с ГМО, в страната е забранено отглеждането на ГМ царевица. През 2000 г. професор Игнасио Чапела от Университета в Калифорния прави съпоставка между ГМ и обикновена царевица, като за целта използва американска ГМ царевица и царевица от дивите райони на Оахака, Южно Мексико, за която е сигурен, че няма начин да е заразена с ГМО. Резултатът е шокиращ – дивата мексиканска царевица е генно модифицирана. Изследването на професор Чапела предизвиква бурни реакции в Мексико и Националният институт за околна среда започва да прави изследвания, които потвърждават наличието на RR и Bt гени в царевицата в 5 отделни района на страната.

Европа и ГМО
        Европа упорито се противопоставя на отглеждането на ГМ храни. Повече от десетилетие след комерсиализацията на ГМО само една култура – Bt царевицата MON810 на Monsanto, се отглежда за комерсиални цели. Въпреки че през 2007 г. се наблюдава почти двойно увеличение на площите, засети с ГМ царевица (до 110 000 ха), дългосрочните възможности за развитие на ГМО изглеждат слаби. Главни производители на ГМ царевица в Европа са Испания (70 000 ха) и Франция (20 000 ха ). В края на 2007 г. обаче френското правителство анонсира, че прекратява всякакво комерсиално отглеждане на ГМ царевица, а френският президент Никола Саркози прави изказване, в което признава: „Истината е, че имаме съмнения относно ползите от хербицидо- и инсектоустойчивите ГМО; истината е, че имаме съмнения относно контролираното разпространение на ГМО; истината е, че имаме съмнения относно здравето и ползите за околната среда от ГМО.”

По това време и европейският комисар за околната среда Ставрос Димас прави предложение да не се допускат за култивация в ЕС два нови сорта ГМ царевица (Pioneer на Dow и Bt11 на Syngenta), които вече са одобрени за внос. В подкрепа на това предложение само за месец 100 000 души пишат писма до Европейската комисия.

Румъния също пое по стъпките на Франция, като наложи забрана за отглеждане на единствената позволена за култивация ГМ култура в ЕС – царевицата MON810. Такава стъпка преди това са предприели и Австрия, Унгария, Гърция, Германия, Полша и Люксембург.

Рестрикциите в ЕС за отглеждане на ГМ култури съвсем не означават, че на пазара няма такива. ЕС е най-големият вносител на соя и соеви продукти, а те в по-голямата си част се състоят от RR соята на Monsanto. Досега над 30 ГМО и производни продукти са одобрени за разпространение на пазара в ЕС.

Коментар

• ..

Коментар

• Ми я сега кажи, защо приходите са малки при свободен пазар

Щото цените са ниски. А що са ниски - щото има свръхпредлагане , търсенето е относително постоянно.

А се дотира, защото в ЕС няма да остане жив фермер. То не че е лошо, ама хем се грижат за безработицата, хем храната е от стратегиеско значение.

Иначе си прав за доматите де, такива от двора , отдавна не се продават.
            Moнетата няма една страна.
            Ако не ги дотират, много хора няма да могат да си позволят да купуват.

Както и да е.
            Въпроса с ГМО-тата обаче е сериозен, и не би трябвало да се влияем от greenpee или хора като Черкезов.

Сигурен съм, че Монсанто или който и да било няма да може да манипулира съответните комисии в ЕС и истината ще излезе наяве.

Коментар

• Гигов бре , Монсанто десетки години са продавали ДДТ КАТО НАПЪЛНО БЕЗВРЕДЕН !!!!

На тях ли ще им вярваш ? Ами вярвай им, ама за твоя сметка, не за моя.

И не ми разправяй, че тогава не било като сега, и сега говорели истината.

Дори и сега да са прави, риска е безумно голям (поне за мен) . Аз такова нещо няма да ям.

А най лошото е, че ако ГМО се разрешат , продавачите няма да го отразават върху етикетите !!! . Надявам се, че поне нямаш вяра на родните търговци

Първоначално изпратено от gigow
              Някакви разумни гласове ли чувам? Не истерията колко са вредни ГМО?
              Ако нещо е вредно, рано или късно ще се разбере. Тогава АЗ няма да си го купя. И Монсанто да духат супата! Ако не е вкусно също! Ама моля да не ми се налага против моята воля!
              И всички приказки как фермерите сеят генномодифицирана царевица на загуба, са откровена лъжа. Щом съм на загуба няма да я сея. Елементарно Уотсън. И никой не може да принуди американския фермер да го прави.

Коментар

• Ми я сега кажи, защо приходите са малки при свободен пазар

Щото цените са ниски. А що са ниски - щото има свръхпредлагане , търсенето е относително постоянно.

А се дотира, защото в ЕС няма да остане жив фермер. То не че е лошо, ама хем се грижат за безработицата, хем храната е от стратегиеско значение.

Иначе си прав за доматите де, такива от двора , отдавна не се продават.

И там е въпроса, че май вноса на ГМО в ЕС е забранен . То затова САЩианците доста време ревят , че ЕС налага търговски бариери.

Първоначално изпратено от Фaкушка
                Стоилов, точно обратно е с дотациите:

Дотира се нещо което е неизгодно за производство. В смисъл разходите са повече от евентуалните приходи.
                Ако не се дотира, ще е толкова скъпо, че ще е непродаваемо.

Не може да се каже че съм противник на ГМО, но не съм и фен.
                Например дори и в България може би повече от 40 години се използват изкуствени торове.
                Е - храната не е генномодифицирана, но доста добре химизирана.
                Все пак доколкото си спомням в България имаше два завода за изкуствени торове!
                Дори и сега приказките за доматите от задния двор са лъжа - къде на пазарите се продават такива домати?
                Просто са недостатъчно за ги има навсякъде.

Съвсем друг е въпроса обективно да се каже дали например ГМО царевицата от САЩ е опасна или не.
                Ако е разрешена за внасяне в страните от ЕС то 99% няма никаква опасност.
                Така че най-добре е според мен да изчакаме становище от ЕС по въпроса.

Коментар

• Някакви разумни гласове ли чувам? Не истерията колко са вредни ГМО?
                  Ако нещо е вредно, рано или късно ще се разбере. Тогава АЗ няма да си го купя. И Монсанто да духат супата! Ако не е вкусно също! Ама моля да не ми се налага против моята воля!
                  И всички приказки как фермерите сеят генномодифицирана царевица на загуба, са откровена лъжа. Щом съм на загуба няма да я сея. Елементарно Уотсън. И никой не може да принуди американския фермер да го прави.
                  Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Стоилов, точно обратно е с дотациите:

Дотира се нещо което е неизгодно за производство. В смисъл разходите са повече от евентуалните приходи.
                    Ако не се дотира, ще е толкова скъпо, че ще е непродаваемо.

Не може да се каже че съм противник на ГМО, но не съм и фен.
                    Например дори и в България може би повече от 40 години се използват изкуствени торове.
                    Е - храната не е генномодифицирана, но доста добре химизирана.
                    Все пак доколкото си спомням в България имаше два завода за изкуствени торове!
                    Дори и сега приказките за доматите от задния двор са лъжа - къде на пазарите се продават такива домати?
                    Просто са недостатъчно за ги има навсякъде.

Съвсем друг е въпроса обективно да се каже дали например ГМО царевицата от САЩ е опасна или не.
                    Ако е разрешена за внасяне в страните от ЕС то 99% няма никаква опасност.
                    Така че най-добре е според мен да изчакаме становище от ЕС по въпроса.

Коментар

• Re: gigow

Аз не виждам причина за съществуването на ГМО храни , освен печалбите ма монсанто и подобни.

Както казах в световен мащаб има свръхпроизводство ( и от от доста отдавна , още преди да се заговори за ГМО) и храната е евтина (на ниво фермери , след това поскъпва) .

А това, че има гладуващи , причината не е в липсата на ГМО и те няма да премахнат нито причината, нито гладуващите.

Коментар

Първоначално изпратено от SStoilov
                        не че го защитавам, ама бедните винаги го духат . имаше и филм по темата (история на света)

Ти от желание да защитиш бедните, чак ще вземеш да отречеш правото на по-богатите да ядат нормална(естествена) храна.
                        Не бе Стоилов,
                        богатите да си поръчват скъпите "екологични" храни. Няма лошо. Ама нека и бедните да могат да си купуват по-евтините "вредни" храни. Пазарът ще покаже кой крив, кой прав. Нали всички сме застъпници за пазарната икономика?!
                        Впрочем, ти вярваш ли, че американските фермери гледат генномодифицирани храни на загуба, и освен това американското правителство ги спонсорира?
                        Егати идиотизма!
                        Последното не е към теб.

Коментар

не че го защитавам, ама бедните винаги го духат . имаше и филм по темата (история на света)

Ти от желание да защитиш бедните, чак ще вземеш да отречеш правото на по-богатите да ядат нормална(естествена) храна.

п.с.

В света има СВРЪХПРОИЗВОДСТВО на храна. храната е толкова евтина, че ЕС дотира с милиарди замеделието. ЗАЩО ни е да увеличаваме още добивите. тоя аргумент издиша

аа, и за американците - ти виждал ли си американец ? Аз това, от което стават такива не ща да го ям.

И българи живели повече гидини там стават същите - някак си порастват с 5-10 см и натежават с 10-20-30 кг.

Първоначално изпратено от supertrader
                          Ти какво искаш да търсим пари в бедните народи ли , те да плащат за напредъка.Няма да могат защото нямат пари и не те се облагодетелстват от напредъка. Тъй че него го плащат тези които се облагодетелстват най много , забрави че бъдещето не е на скъпите както се изразяваш технологи и храни ! Точно тяхно е и за тях ще плащат напредналите народи и ще ги ползват , изостаналите няма да могат да ги ползват ако не си направят труда да напреднат и това не е расистко защото не може да се поддържат изостаналите и изоставането и да развиваме наука за да им станел живота по лек и да не им тежи че са изостанали.
                          Може ли малко по-членоразделно? Да се разбира какво искаш да кажеш.
                          "Бедните да го духат!" Или какво?

Коментар

Ти какво искаш да търсим пари в бедните народи ли , те да плащат за напредъка.Няма да могат защото нямат пари и не те се облагодетелстват от напредъка. Тъй че него го плащат тези които се облагодетелстват най много , забрави че бъдещето не е на скъпите както се изразяваш технологи и храни ! Точно тяхно е и за тях ще плащат напредналите народи и ще ги ползват , изостаналите няма да могат да ги ползват ако не си направят труда да напреднат и това не е расистко защото не може да се поддържат изостаналите и изоставането и да развиваме наука за да им станел живота по лек и да не им тежи че са изостанали.
                            Може ли малко по-членоразделно? Да се разбира какво искаш да кажеш.
                            "Бедните да го духат!" Или какво?

Коментар

• gigow

D.Y.F-091066

Коментар

• Re: SStoilov

Първоначално изпратено от Черкезов
                                По принцип е хубаво че се надуват балони за чиста енергия , сега ще се стигне и до такъв на чистите храни неизбежно и ще се харчат пари а така ще се задвижи икономика.
                                Това ли е начинът да се задвижи икономиката? Като се наливат пари в балони, като чистата енергия (такава няма), чистите храни (дето са три пъти по-скъпи).
                                Като се харчат безбожни пари за някакви измислени ползи (да запазим белите мечки!)? И на каква цена ще се прави това? С цената на милиони животи на имаме право на съществуване?
                                Всички, които са против напредъка на науката за сметка на по-изостаналите народи са проклети расисти!
                                Брааво приятело. Това е обосновано становище, не знам защо са хабим тука. Имам усещането че аудиторията е от невръстни тиинове.
                                Можеш винаги да ми се обадиш, сега създавам групи за подкрепа на бизнеса в цялата страна.

Д-р.Черкезов, биохимик-иноватор
                                Мераклия!!!

А сега са извини публично на целия форум защото вече все ще се намери кой да те съди за обида другарю Черкезов...
                                Простак съм Азъ - Непобедим !!!

Коментар

Working...
                                X