IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсионните фондове и колко от парите ни издухаха?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Загубата няма да се изтрие за 2-3 години. Във момента пенсионните фондове се източват като за световно, но това ще лъсне след изборите. Дали ще се източват и след това зависи от новото правителство, но дори и да спре източването ще са нужни поне 5 години за да се компенсират кражбите. За теб това са смешки, но за хората които разчитат на пенсия това ще бъде трагедия, защото парите от втория и от третия стълб ще им стигат за едно кисело мляко на ден в най-добрия случай.

Първоначално изпратено от Тъпо парче
    Pastir, това за вноските е за доброволните фондове - т.е. трети стълб. Там можеш да теглиш вноските, ако не са работодателски.
    А УПФ може да инвестира до 20% в акции и 15% в ДФ, АДСИЦ-овете не влизат в тези проценти. Та сумарно 35% може да се набутат на БФБ (и чужбинско де, но много малко дружества инвестират там). Еми БФБ като се изсипе с 60%, дяловете се изсипват с 20%. Отделно като катерят лихвите, и цените на разните облигации падат, и ето ти още загуба. Колкото до депозитите - ограничението е 25%. Сега е далавера - 6-7-8% лихви, ама преди 4 години като беше 3.5% за левчета, 2 за евро? Страшна далавера щеше да е алп ти ги бутаха за 20 години на 4% лихва. Та смисъла на тези ограничения е да накарат фондовете да имат някаква прилична доходност за сметка на умерен риск. Дори са прекалено консервативни с тази дългосрочна стратегия.

п.п. иване, ти другата тема нещо я оте*а...сега тука пишеш смешки. ПФ не е ДФ, ако са те прилъгали на гарантиран доход си е твой проблем. Тук инв. хоризонт е 10-20 години поне. След 2-3 години като се изтрие тази загуба и отиде на + ще видиш че само си си скубал косите за глупости.

Коментар

• То пенсията се актуализира през някакъв период, така че реално получените пари ще са повече от 9400лв. Освен ако не е за 6месеца или подобен кратък срок. Иначе наистина е куцо всичко да се слага под общ знаменател - 20 годишен младок и 60 годишен почти пенсионер. За това трябваше да има доброволни фондове с различна степен на риск...ама няма (все още).

п.п. наистина правилната дума е колапс...

Коментар

• Проблема е че третия стълб ДПФ ,са влагали пари и хора които им предстои да се пенсионират скоро.Влагането на големи суми в акции,особено на БФБ е ужасно безотговорно.Потърпевш е мой родител например,на който дадох съвет да внася ,за да избегне данък.И сега ме попита защо миналия декември е имал по партида около 12 000лв,а сега са около 9 000лв.Пенсионирането предстои този декември.Изтрита е цялата доходност за последните 3 години!Общо вноските са 9400,а реалните пари както казах ,малко под 9 000,като сложим и 500-600лв комсионни се вижда че чистата загуба е около 1 000.Разбира се има спестени горе-долу толкова от данъци.
        В крайна сметка аз ще поема загубата от 1 000лв и аз лично никога една стотинка няма да внеса в такъв фонд.Къде е гаранцията че като се изтрият загубите,след 10 години както казвате,след 30 ,когато се пенсионирам пак няма да сме в някой колапс.Внасянето на пари за допълнително доброволно при плосък данък от 10% пък въобще не си струва.

Коментар

• Pastir, това за вноските е за доброволните фондове - т.е. трети стълб. Там можеш да теглиш вноските, ако не са работодателски.
          А УПФ може да инвестира до 20% в акции и 15% в ДФ, АДСИЦ-овете не влизат в тези проценти. Та сумарно 35% може да се набутат на БФБ (и чужбинско де, но много малко дружества инвестират там). Еми БФБ като се изсипе с 60%, дяловете се изсипват с 20%. Отделно като катерят лихвите, и цените на разните облигации падат, и ето ти още загуба. Колкото до депозитите - ограничението е 25%. Сега е далавера - 6-7-8% лихви, ама преди 4 години като беше 3.5% за левчета, 2 за евро? Страшна далавера щеше да е алп ти ги бутаха за 20 години на 4% лихва. Та смисъла на тези ограничения е да накарат фондовете да имат някаква прилична доходност за сметка на умерен риск. Дори са прекалено консервативни с тази дългосрочна стратегия.

п.п. иване, ти другата тема нещо я оте*а...сега тука пишеш смешки. ПФ не е ДФ, ако са те прилъгали на гарантиран доход си е твой проблем. Тук инв. хоризонт е 10-20 години поне. След 2-3 години като се изтрие тази загуба и отиде на + ще видиш че само си си скубал косите за глупости.

Коментар

• Не съм подготвен...

Как е по закон? Те УПФ-тата са 5. Сигурно и другите са така.

Какво е това управление????
            Ако под управление разбират, да правят минус 40% на година..., големи управленици са.

Първоначално изпратено от Pastir
            Първоначално изпратено от stdmv
            Каква е структурата на портфейлите на УПФ. Доколкото знам едва 10% са в акции.
            Не би следвало да има такъв спад.
            на мойте хора към 31.12.2007 31.37% са им в акции :|.

Коментар

• Първоначално изпратено от stdmv
              Каква е структурата на портфейлите на УПФ. Доколкото знам едва 10% са в акции.
              на мойте хора към 31.12.2007 31.37% са им в акции :|.

Коментар

• Каква е структурата на портфейлите на УПФ. Доколкото знам едва 10% са в акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
                  Брат'чед, предполагам визираш 2-ия осигурителен стълб от триколонната осигурителна система.

Ъм, нЕма как да се тегли оттам, освен като се изпенсим някой ден може би.

Може само да сменяш фонда, срещу "леко" капаро кат' не те кефи.

За по-горния ти колега с коментара - тук няма риск, така че кой да го поема? Вярно, говори се за доходност, дялове / както го промениха / индивидуални партиди и т.н. / твърдо няма застрахователен елемент - така, че какви рискове?? /

Смея да твърдя, че моделът е добър, даже е малко 5% да отиват за втори стълб, поне 7% да е, ще е добре.

Опасността идва от друго място и то е, че ПОД искат да отпадне наследствената клауза, т.е. спестеното индивидуално да не попада в наследствена маса после, а да се изплаща месечна рента само на доживялите ... някога си .... ако са живи някога да се пенсионират.

Гледаме мача засега!

Поздрави!
                  Доколкото знам може да се тяглят личните вноски, а тези от работодателя не.

А тва за наследниците квото и да го направят се ше го идем (разбирай ядем). Тия пари при всички случаи минават през закона за наследството и ако не ме лъже паметта данък наследство е 30 %.

Коментар

• ТЕ ИМАТ МАЛКИ ПАКЕТИ В БГ, ама какво са набутали по чужбина ... ???

Коментар

• Re: Пенсионните фондове и колко от парите ни издухаха?

Така е, около 30% от парите във универсалните фондове са източени. Лошото е, че продължават източването и в момента. Истината ще се разбере чак след една година, а дотогава може и над 50% от вторият стълб да са се изпарили в нечии джобове.

Първоначално изпратено от Pastir
                      Братчеди, дайте да отвориме въпроса и за пенсионните фондове.
                      Гледам една разпечатка от УПФ "Съгласие" с вноските ми за 2007-ма, имам и за 2006-та. Значи, когато месечната ми вноска стигне до тия пичове от УПФ-то, те ми ги конвертират в техните си дялове по текуща цена. За периода 01.2007-12.2007 съм си купувал дялове на цени между 1.36 лв. и 1.56 парчето, а към днешна дата се котират към 1.16 :|.

Сетих се да фърлим един поглед покрай репортажа на Нова, че хората си били теглили парите, та се замислих дали и аз да не го направа, че поне на депозит да ги тресна, ама вече май е късно.

Убавото е, че със сегашните ми вноски поне купувам "евтини" дялове .

Та некви мнения по въпроса?

Коментар

• Брат'чед, предполагам визираш 2-ия осигурителен стълб от триколонната осигурителна система.

Ъм, нЕма как да се тегли оттам, освен като се изпенсим някой ден може би.

Може само да сменяш фонда, срещу "леко" капаро кат' не те кефи.

За по-горния ти колега с коментара - тук няма риск, така че кой да го поема? Вярно, говори се за доходност, дялове / както го промениха / индивидуални партиди и т.н. / твърдо няма застрахователен елемент - така, че какви рискове?? /

Смея да твърдя, че моделът е добър, даже е малко 5% да отиват за втори стълб, поне 7% да е, ще е добре.

Опасността идва от друго място и то е, че ПОД искат да отпадне наследствената клауза, т.е. спестеното индивидуално да не попада в наследствена маса после, а да се изплаща месечна рента само на доживялите ... някога си .... ако са живи някога да се пенсионират.

Гледаме мача засега!

Поздрави!

Коментар

• теорията за дългосрочното инвестиране в пенсионни фондове се разби тотално
                          излезе, че за да получиш доходност от 7-9% на година, трябва да поемеш много голям риск и вероятността това да не се случи е много голяма
                          сложете и всички такси и комисионни, които ви се вземат
                          и накрая излиза, че ако НОИ ти превежда вноските в някоя банка на депозит ще сме много по-напред с парите

Коментар

• Пенсионните фондове и колко от парите ни издухаха?

Братчеди, дайте да отвориме въпроса и за пенсионните фондове.
                            Гледам една разпечатка от УПФ "Съгласие" с вноските ми за 2007-ма, имам и за 2006-та. Значи, когато месечната ми вноска стигне до тия пичове от УПФ-то, те ми ги конвертират в техните си дялове по текуща цена. За периода 01.2007-12.2007 съм си купувал дялове на цени между 1.36 лв. и 1.56 парчето, а към днешна дата се котират към 1.16 :|.

Сетих се да фърлим един поглед покрай репортажа на Нова, че хората си били теглили парите, та се замислих дали и аз да не го направа, че поне на депозит да ги тресна, ама вече май е късно.

Убавото е, че със сегашните ми вноски поне купувам "евтини" дялове .

Та некви мнения по въпроса?
                          Working...
                          X