Първоначално изпратено от Shadow1
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Как определяте дали една монета си струва да се купи като инвестиция
Collapse
X
-
Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!
- 1 like
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеАко не си нумизмат с опит... по-добре оценявай монетите на база златното/сребърното съдържание и не се занимавай с материя, която не познаваш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Високо проба метал, значима художествена и тематична стойност, технологична сложност, нисък тираж. На такива обаче цената е по-висока, та си е рисково. Купувай си инвестиционни монети от чужбина, за да е сигурно обръщението впоследствие. В Тавекса и Фиб-ата има голям избор.
Цените им нявга къртят мивки, зъби, портфейли...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнениеХаресах си една златна монета на БНБ в auction bg, какво бихте съблюдавали за да не вземете фалшификат ? Те дават сертификати към монетите но на мен по сигурно сякаш ми се струва ако даваха касова бележка и фактура от първото ѝ закупуване отколкото този сертификат. Практика ли е да се фалшифицират ?
Ти хартия или монета купуваш?
Да не говорим за менте хартии.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнениеМного ми се иска да купя някакви монети от БНБ. Изобщо не съм сравнявал цените на чужди монети понеже и в банк продават и тавекс и в интернет, просто ми харесаха няколко от БНБ, но от 4 пуснати монети тази година само една се е продала. А има разни от 90те които даже ги продавата под номинала си и стоят, а като купя искам да имам добър шанс след 10 години да струва повече отколкото днес. Какво гледате ? Към тази от европредседателството очаквахте ли да има такъв интерес преди да я пуснат например ? А причината за тези които не са изпродадени от 10+ години просто в големия тираж ли е ?
- 1 like
Коментар
-
Харесах си една златна монета на БНБ в auction bg, какво бихте съблюдавали за да не вземете фалшификат ? Те дават сертификати към монетите но на мен по сигурно сякаш ми се струва ако даваха касова бележка и фактура от първото ѝ закупуване отколкото този сертификат. Практика ли е да се фалшифицират ?Last edited by Shadow1; 17.12.2018, 20:13.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнение
Добре, мерси, воторото изречение май не го разбрах цялото, за медните монети на Пенчо и Елин ли говориш ? А за евро председателството предполагам е заради това че се случва за пръв път, само 2000 налични и е нещо което касае целия ЕС а не само България както е при останалите монети.
Все преценява все пак и каква стратегия гони.
За медни Елин и Пенчо, други има ли?
ЕС - там истерията уж да се избегне я направи БНБ. По една ли, по три на човек ли беше, пък едни опашки, чудесии.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение
Златните просто си изискват по-голям ресурс. Не може да ги тряскаш в тия тиражи, еле пък с тая надценка.
Ментета...криво-ляво на Евреите, смешни на Пенчо и Елин, естествено имаш читави такива на 16-та година и това е като цяло.
Официалните представители много често продават на немалка разлика от неофициалните такива.
Но всеки си преценява.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнениеА в такъв случай коя от в момента наличните е най-привлекателна? На мен ми харесва например Цар Иван Асен II на външен вид заради съчетаването на сребро и злато. А от затните монети ми изглежда че заради доста по-високата стойност ще има доста по-ограничено търсене заради риска от фалшификат когато се продава не от официални представители, така ли е ?
Ментета...криво-ляво на Евреите, смешни на Пенчо и Елин, естествено имаш читави такива на 16-та година и това е като цяло.
Официалните представители много често продават на немалка разлика от неофициалните такива.
Но всеки си преценява.
- 1 like
Коментар
-
А в такъв случай коя от в момента наличните е най-привлекателна? На мен ми харесва например Цар Иван Асен II на външен вид заради съчетаването на сребро и злато. А от затните монети ми изглежда че заради доста по-високата стойност ще има доста по-ограничено търсене заради риска от фалшификат когато се продава не от официални представители, така ли е ?Last edited by Shadow1; 04.12.2018, 17:32.
Коментар
-
Сякаш наистина монети от преди 10 години изкупени от БНБ нямат много или изобщо по-висока продажна цена от оригиналната, така ли е и според вас ? Може би тази от началото на тази година е доста рядко изключение? Добре кое се продава по-лесно сребърни монети или сребърни кюлчета ? Понеже среброто ме привлича и ако реша да си купя от интернет, от чужбина какво мога да очакват да представлява доставката, мога ли да мина без ддс и мито ?
Колко по-висока цена е допустимо да се плати от борсовата за инвестиционно сребро, 15$ за тройунция 15.5 ?Last edited by Shadow1; 04.12.2018, 14:16.
Коментар
-
Трябва да се има предвид, че продажната цена на тези монети от БНБ е по-висока от цената на вложения метал по обясними причини. Затова, ако покупката е с цел да се инвестира в метала (отнася се най-вече за златото) и да се очаква покачване на цената му, трябва да се вземе под внимание платената по-висока цена в началото.
Ако се търси печалба от колекционерската стойност на тези монети, т.е. да се продаде на по-висока цена заради голямо търсене, тогава трябва да се прецени интереса на колекционерите, тиража, темата, цената и т.н.
За мен лично, без да налагам мнението си или да твърдя, че съм напълно прав, доста от монетите на БНБ са по-скоро за лична колекция, за хора, които харесват такива неща, отколкото за инвестиция с цел голяма печалба. Но да, факт е, че някои монети могат да се продадат по-скъпо от първоначалната цена.
Говорим за родните монети, а иначе има чужди монети, популярни в цял свят, които наистина се купуват за съхранение на богатството или за печалба от ценови разлики при благородните метали.
- 4 Харесвания
Коментар
-
Как определяте дали една монета си струва да се купи като инвестиция
Много ми се иска да купя някакви монети от БНБ. Изобщо не съм сравнявал цените на чужди монети понеже и в банк продават и тавекс и в интернет, просто ми харесаха няколко от БНБ, но от 4 пуснати монети тази година само една се е продала. А има разни от 90те които даже ги продавата под номинала си и стоят, а като купя искам да имам добър шанс след 10 години да струва повече отколкото днес. Какво гледате ? Към тази от европредседателството очаквахте ли да има такъв интерес преди да я пуснат например ? А причината за тези които не са изпродадени от 10+ години просто в големия тираж ли е ?Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар