IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Людмилата с емблемите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ЛЮДМИЛАТА С ЕМБЛЕМИТЕ

Първоначално изпратено от tod74 Разгледай мнение
    Поредната куриозна монета е свързана с една много противоречива личност в българската история – Людмила Живкова, дъщерята на управлявалия 33 години България комунистически лидер Тодор Живков. Живкова е председател на Комитета за изкуство и култура с ранг на министър от 1975 г., член на ЦК от 1976, член на Политбюро от 1979, народен представител е в VII (1976-1981) и VIII (1981) Народно събрание. В качеството си на министър на културата Людмила Живкова организира честването на 1300 години България, домакинството на България на Международната детска асамблея „Знаме на мира” под егидата на ЮНЕСКО и УНИЦЕФ и построяването на Национален дворец на културата в София.

Людмила Живкова умира при мистериозни обстоятелства на 16 юли 1981 г. На следващата година БНБ издава две монети, от 5 и 20 лева, носещи лика й, с които отбелязва 40 години от нейното рождение, а и домакинството на България на детската асамблея.

Монетата от 20 лева е сребърна, с диаметър 30 мм, тираж 10 000 броя. Както споменахме, на реверса на монетата е портретът на Живкова, текст с нейното име, годините 1942 – 1982 и текст •АСАМБЛЕЯ•ЗНАМЕ НА МИРА•. На лицевата страна са текстът НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, номиналът от 20 лева и гербът на страната.

Освен този вариант обаче се оказва, че съществува и още една разновидност на монетата с неизвестен тираж. Разликите са минимални, но за сметка на това съществени. От лицевата страна, от ляво и дясно на числото 20 се появяват две емблеми. Лявата емблема е на детската асамблея, а дясната е емблемата на УНИЦЕФ (Детския фонд на Организацията на обединените нации).

Именно своеволното решение да се постави емблемата на световната организация без нейното разрешение, и то в монета, която носи лика на дъщерята на тоталитарен вожд, води до скандал. „Людмилата с емблемите“ бързо потъва в трезорите на БНБ, малцина са щастливците, сдобили се с този вариант на двайсетолевката.

Днес тази монета е един от диамантите за колекционерите, мнозина са готови да се разделят с 3-4, та дори и 5000 лева, за да притежават този рядък екземпляр. А от обикновената „Людмила“ днес никой не се интересува. Срещу 5,50 лева можете да се сдобиете с къс от историята на социализма.

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
      Не знам на вас, но на мен ЛЮдмилата с емблемите ми звучи като "Грешната мадона с големите бомби"
      http://www.investor.bg/forum/attachm...1&d=1392317088

Коментар

• ЛЮДМИЛАТА С ЕМБЛЕМИТЕ

Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
        Не знам на вас, но на мен ЛЮдмилата с емблемите ми звучи като "Грешната мадона с големите бомби"
        Продавам-Людмилата с емблемите една от най-редките монети в съвременната нумизматика мечта за всеки колекционер.Тираж 40бройки.Грейдвана в най-престижната компания с грейд PR65DCAM грейдвах я за да бъде сигурен купувача че е автентична това е на 100% гарантирано защото иначе ако е фалшификат не ги грейдват.Предложения на имейл:tod74@mail.bg може и бартер+доплащане.

Коментар

• ЛЮДМИЛАТА С ЕМБЛЕМИТЕ

Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнение
          бартер, какъв бартер ви интересува?
          Имам горе-долу красив автомобил, хубава жена, къща на два ката?
          Много сте готини в този форум никой не разбира от НУМИЗМАТИКА но всеки си пише каквото го е кеф.ЕВАЛЛЛА да сте живи и здрави.

Коментар

• ЛЮДМИЛАТА С ЕМБЛЕМИТЕ

Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
            Браво един пич.Изкефи ме.Да си жив и здрав много дълги години и каквото си пожелаеш това да ти се сбъдне!

Коментар

• ЛЮДМИЛАТА С ЕМБЛЕМИТЕ

Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
              tod74объркал си влака .Просто ми стана смешно изцепването на Николайчо и за туй така реагирах
              Не знам кой е Николайчо но влака ти си го объркал.За всеки влак си има пътници ти не си за този влак.Явно нямаш пари за билет това е Ориент Експрес за пътници с мангизи.

Коментар

• Не знам на вас, но на мен ЛЮдмилата с емблемите ми звучи като "Грешната мадона с големите бомби"

Коментар

• Първоначално изпратено от tod74 Разгледай мнение
                  Коки и Черкезов един и същи потребител с два профила ли сте?
                  tod74объркал си влака .Просто ми стана смешно изцепването на Николайчо и за туй така реагирах
                  Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

• ЛЮДМИЛАТА С ЕМБЛЕМИТЕ

Първоначално изпратено от коки Разгледай мнение
                    Коки и Черкезов един и същи потребител с два профила ли сте?

Коментар

• Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнение
                      бартер, какъв бартер ви интересува?
                      Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

• бартер, какъв бартер ви интересува?
                        Да се поучим от п-р Петров, да прегърнем дори и враговете си за да живеем в мир и разбирателство.

Коментар

• Людмилата с емблемите

Продавам-Людмилата с емблемите една от най-редките монети в съвременната нумизматика мечта за всеки колекционер.Тираж 40бройки.Грейдвана в най-престижната компания с грейд PR65DCAM грейдвах я за да бъде сигурен купувача че е автентична това е на 100% гарантирано защото иначе ако е фалшификат не ги грейдват.Предложения на имейл:tod74@mail.bg може и бартер+доплащане.
                          Last edited by Andi11; 16.02.2014, 13:16.
                        Working...
                        X