IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Грешно черно пророчество - 50% по-малко туристи през 09

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Но ето и за Марвел на полупансион оферта (закуска + вечеря) при 2-ма в стая/човек за 5 нощувки:
    http://www.visit.bg/oferti/index.php?oferta=4852 за 70,40 лв/човек в двойна за нощувка за периода 15.07 - 31.08.09

Не може да се надъниш на най-скъпото веднага. Все едно да слезеш на непозната гара и да почнеш да пазаруваш...

От тези пари за хотела са отишли около 60-62 лв.

Коментар

• [..

Коментар

• Добре, но не знам какво доказваш? Аз мога да пльокна 100 хотела с цена в двойна стая (защото това универсалната цена и база за сравнение в летните курорти) под 100 лв. ! Марвел да не е средното ниво в България??? Но е вярно, както и аз писах по-долу, че заетостта е доста по-ниска тази година, при това на по-ниски цени като цяло.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kosto
          Първоначално изпратено от Грую Груев
          хайде и аз с малко инфо от една разходка до морето. Каква е ситуацията:
          1. От Приморско до Сънито хотелите са полупразни, а някои (на Сънито) дори не са отворили. За сметка на това цените са космически и някои хора доста са си повервали . Примери:
          - хотел на 2 км от Созопол, далече от плаж, със строителни отпадъци около него и с цена на база нощувка+нищо - 90 кинта за единична стая!?!?
          - хотели в Сънито - 1 линия, полупразни, 4 *, нощувка+нищо - цени от под 120 кинта за единична стая нямаше.
          В България битува една "максима", че ако някой дойде и пита нарецепция за стaя, трябва да му се свалят 3 кожи. В момента можеш да запишеш за до 100,-BGN за ол инклузив над 80% от хотелите крайна цена за клиента през туроператор. За хотела прихода е още по-малък. Ето да сравнявате цени при един туроператор, че продава доста хотели: www.visit.bg тук е и печалбата на туроператора. За цифрите за които говоря: ами пред мен са - на монитора и така с много колеги си говорим ...
          сега прегледах и те само потвърждават думите ми (това е за полки, понеже съм голворил глупости). На моите критерии - 4*, единично настаняване, нощувка+закуска и първа линия, отговориха сл;едните хотели:
          1. Глобус - 210 лева
          2. Дюн - 289 лева
          3. Марвел - 145 лева
          4. Нобел - 145 лева
          5. Планета - 137 лева
          6. Феникс - тук нямаше цена за един ден, а за 2 дни е 210 лева
          Та както виждаш няма цени под 120, освен може би последния хотел, но той е спорен, ртъй като оферата е за 2 дни. Аз отивам в Ница след 10 дни, на първа линия, 4*, нощувка + закуска на 100 кинта на ден. Е, повервали ли са си или да? И както вече казах, хотелите са полупразни или пълни с шльокави туристи 6-та ръка, а за заведенията - споменах вече, че на култовия Какао бийч, в Брилянтин в Четвъртък вечер в 00.30 имаше 10 човека?!?!? Сега сигурно като се набият софийските селянчета през уикенда е фул, но през останалото време какво правим? Така не се прави бизнес, но всеки си знае. Жалко за хубавото съни от едно време - имаше и зеленина и хубав плаж и т.н., сега има мутробарок и евтини туристи - всичко е лоу кост на лоу коста. Жалко.
          Както вече казах, другата седмица ще пиша за северното черноморие - дано поне там нещата да са ок, а и Албената не беше осрана, за разлика от останалите, макар и да е леко пенсионерски курорт
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Kosto
            Първоначално изпратено от Грую Груев
            1. От Приморско до Сънито хотелите са полупразни, а някои (на Сънито) дори не са отворили. За сметка на това цените са космически и някои хора доста са си повервали . Примери:
            - хотел на 2 км от Созопол, далече от плаж, със строителни отпадъци около него и с цена на база нощувка+нищо - 90 кинта за единична стая!?!?
            - хотели в Сънито - 1 линия, полупразни, 4 *, нощувка+нищо - цени от под 120 кинта за единична стая нямаше.
            В България битува една "максима", че ако някой дойде и пита нарецепция за стaя, трябва да му се свалят 3 кожи. В момента можеш да запишеш за до 100,-BGN за ол инклузив над 80% от хотелите крайна цена за клиента през туроператор. За хотела прихода е още по-малък. Ето да сравнявате цени при един туроператор, че продава доста хотели: www.visit.bg тук е и печалбата на туроператора. За цифрите за които говоря: ами пред мен са - на монитора и така с много колеги си говорим ...
            Ами не беше точно така - давам веднага пример: Забравих точно името на хотела, но има суши ресторант - Фузен, ако не се лъжа. Та там се обадиха по телефона докато правихме запитване на рецепцията ио цената беше същата, като тази, която ми дадоха на мен. А като казвам, че са си повервали ти давам веднага и пример - тази година съм в Ница, хотел на първа линия, 4*, нощувка + закуска и всичко това за 100 евро на двойна стая, не на човек а общо за стаята, т.е двама души. Та значи в Ница е на цените в Бг - къде е ница, къде е съниту, а? Не искам да фалират, но сами си го просят, а като си изгонят платежоспособните българи, ще чакат от чужденците на водичка и фанта да им правят оборот, ама друг път - тъпи мутрагени.
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Аз което гледах като оферти е че на тасос и корфу е като при нас за ол инклузивите не сме по ефтини от гърците
              mWPCloud.com

Коментар

• Гледайки офертите преди седмица в посочения сайт и тези на голяма туристическа фирма за Турция се чудя къде е ключа от бараката. Агенцията продъниха очи и уши с цени от 230 евро за all inclusive в Анталия. Само, че тая оферта имам чувството е пусната само за да имат основание за рекламата си. Преглеждайки други периоди и хотели числата никак, ама никак не са приятни . Нямам идея как е било предни години. Същевременно оферти в сайта за Черноморието бяха 70-90 лв all inclusive, някои и в пиковия период. В крайна сметка се получава, че офертите са или на X, или в полза на нашите. Чудя се дали просто агенциите не са почнали да товарят повече, дали самия пакет на турците не се е качил или пък нашите хотели са в криза.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев

Коментар

• хайде и аз с малко инфо от една разходка до морето. Каква е ситуацията:
                    2. Там където има клиентела тя е основно от хора с доста ниски възможности - поне така изглеждат, а цените за нощувки (2-3 линия в Сънито) - 30-60 кинта за единчино настаняване (даже в един от случаите ми предлагаха апартамент!!!), но имаш страшна гледка към местното сметище, гащите на норвежката пикла отсреща и краткото отстояние от 1 км до морето, като трябва да лавираш между състезателите от формула 1, препускащи по шосето.
                    3. Заведенията са полупразни. В Брилянтин на "мега култовото" Какао бийч имаше (в четвъртък), в 12.30, цифром и словом - 10 (десет) клиента!!! В баровете има основно дечурлига, които пият вода (осоновно Девин за феновете на тази акция), фанта и кола, половинка бира или в най-добрия случай малка българска водка. В едно от заведенията, в които бяхме нашата компания (6 човека) направи половината от оборота за вечерта, а заведенито беше за около 200 човека, но реално имаше не повече от 60-70!!!
                    Не знам какъв ще им е сезона, но такива са реалностите или поне това видях аз.
                    4. И накрая да похваля хотел Катарино в Банксо - супер обслужване, невероятна закуска, страшен спа и всичко за 76 кинта при единчино настаняване. ето така се пивличат клиенти. Мразя Бнаско, но не мога да отрека очевидни неща. Браво.
                    П.С. Другата седмица щенаправя тур и на Северното черноморие - ще пиша пак.
                    П.П.С. Чалга заведенията по морето бяха фул, както и дискотеките за деца - поне те ще са на +, въпреки кризата

Коментар

• Баба ми казмаше че пилците се броят на есен, факт е че апокалиптичните прогнози за спад от 50 % няма да се сбъднат.
                      Мисля че и 30% е нереалистично много !
                      Спада ще е около 10% ....

п.п.
                      Есента всеки да си направи изводи що за експерит са тези твърдящи такива небивалици..
                      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от markov
                        Ако найстина 20% от хотелите са затворени а другите са на 60% празни ще излезе че туризма ще има спад поне от 60-70% тази година.

Личните ми наблюдения и изказванията на хора от браншовата организация които би трябвало да са най в час говорят за спад от около 10% .......
                        поне 30% спад в приходите се очертават в резултат на 10-20% по-ниска заетост реализирана на 10-20 % по-ниски цени. Точни обобщени данни засега никой няма, но това е ситуацията при болшинството хотели. Има и по-добре, но те не са масата...

Коментар

• Семейни хотели вече затварят
                          17 юли 2009 / News.dir.bg
                          Първите семейни хотели по Южното Черноморие вече започнаха да разпускат персонала си и да затварят в средата на сезона, предаде БТА.
                          Засега случаите се броят на пръсти. Но и в хотелите, където има туристи, персоналът се оптимизира, разказа за БТА Георги Георгиев - хотелиер и бивш заместник-областен управител на Бургас.
                          По неговите думи в Слънчев бряг има много по-малко чужди туристи отколкото миналата година. По-страшното обаче е, че големите туроператори не са започнали да подписват договорите си за следващото лято. Предни години това е ставало през април, май и юни, каза Георгиев. Според него хората изчакват и не бързат да ангажират и резервират почивките си за 2010-та.
                          Георгиев очаква малък ръст на българи, които ще почиват по наши курорти, от следващата седмица. Но по думите му това няма да промени общата ситуация.
                          С категоричен коментар за състоянието на туризма по Южното Черноморие не се ангажира и председателката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Според нея сезонът е сложен. Има моменти с много свободни места, а има и моменти, когато заетостта е добра. Тя обаче обясни, че членовете на съюза наблюдават тенденция на увеличаване на българските туристи. Една от причините е уеднаквената цена с тази на големите туроператори, която се предлага на немския, английския и скандинавския пазар. Хотелиерите разчитат на изгодните оферти, за да привлекат българи в курорта. Доколко това ще се окаже успешна стъпка, ще се разбере в края на месеца или в началото на август.
                          Що се отнася до следващия сезон, според Елена Иванова е твърде рано да се правят каквито и да е било прогнози. Тя отбеляза, че вижда по паркингите в Слънчев бряг много български коли и досега не е чула някоя банка да се е сдобила с хотел, каквито информации се появиха.
                          "На банките хотели не им трябват. Ако някой има затруднения при плащане на кредити, банките са комуникативни и може да се постигне някакво споразумение. Един собственик винаги по-добре би управлявал хотела си, отколкото банката", смята Иванова.
                          Няма и нови оферти на пазара за недвижими имоти за продажба на хотели и семейни къщи за гости, коментираха за БТА експерти. Те са едни и същи от няколко години. Към тях интерес няма, тъй като са изградени така, че не отговарят на европейските стандарти, обясни за БТА Румяна Георгиева, собственик на фирма за недвижими имоти в Бургас "Инфомакс". Според нея от началото на кризата има отлив на интерес към покупката на такъв тип имоти.
                          Според Георгиева тази година сезонът на юг от Бургас доста се е забавил. Една от причините, вероятно, са изборите, смята тя. В Черноморец, Созопол, Приморско и Царево заетостта сега е около 20 процента. Ако някой собственик на къща за гости има кредит, при такава заетост ще е принуден да покачи цената, за да си плаща на банката, коментира Румяна Георгиева.
                          Очакванията на всички по Черноморието са българинът да отиде на море от 1 август.

Коментар

• Строежите продължават, рекетът по плажовете - също
                            Само басейнът е екстрата, за която летовникът не си плаща в скъпия петзвезден хотел. сн. авторката
                            Натрошени миди по плажа и багери над главите, недовършени строежи, оформящи китайска стена, но затова пък достъпът до пясъка в тези райони е безплатен. сн. авторката
                            Изкусният фалшификат на “Слънчогледите” на Ван Гог е на цена 1400 евро. сн. авторката

Млади рускоговорящи семейства с невръстни неколкомесечни бебета, както и полски тийнейджари са чуждестранните летовници това лято в Поморие. По плажа тук-там са се изпружили и българи, но предимно на неохраняваните плажове, където достъпът е безплатен.
                            60 % от легловата база на хотелите остава празна, каза Румен Драганов председател на Института за анализ и оценка на туризма. Той посочи, че недоброто използване на кадровия потенциал само три месеца в годината води до срив в качеството на туристическата услуга.
                            Но на момчетата на концесионера на плажа в Поморие изобщо не им пука. Чакаш ги да отключат катинара на шезлонгите, да довлекат пластмасовите легла до шатрите, “естествено” първо се нареждат празните и после тази, до която си се спрял. А когато вече си седнал, захапал цигара и отпиващ блажено от хартиената чашка с кафе, младежът с масичките те подминава и подхвърля през гърба си: “Чакай малко, ще дойда”. Това не е всичко - плажът затваря в 18 ч. и шезлонгът трябва да бъде освободен.
                            А удоволствието да усетиш слънчевата ласка и да се потопиш в затоплената морска вода никак не е евтино удоволствие. Чадърите са заменени с просторни бамбукови шатри, под които има два шезлонга и пластмасова табуретка, играеща ролята на масичка. Този комфорт за тялото и за предпазване от вредния слънчев пек струва точно 20 лв., макар че е на няколко метра от хотела на първа линия и по всички правила на туризма цената би трябвало да е включена в нощувката и олинклузива, както е в съседните ни Гърция и Турция. Но не е. Ако ви е скъпичко, вземате само шезлонг и плащате само 5 лв. Но нямате право да си забиете чадър в пясъка, който между другото би трябвало да е почистен от натрошените миди и боклуци. Но не е.
                            Докато шаря с поглед какво се случва по плажа, виждам футболната ни легенда Благой Георгиев с елегантното си гадже също да се пържат директно на слънцето, решили да спестят двайсетачката за шатра.
                            Заведенията по плажната ивица са рехаво пълни и сервитьорите отдалеч посрещат хората, които стъпват на пясъка, с поклон и почти пируетна покана към масите. Без излишни разкоши в похапването, човек може да се нахрани добре за обяд за около трийсетина лева. Кафето на плажа до луксозните хотели е 2,50 лв., бирата - петарка.
                            На първа линия хотелите са четири- и петзвездни, до един - лъскави и модерни. Естествено от нито един от тях човек не би могъл да излезе и да отиде директно на плажа - първо трябва да си намери пътечка до него. И усещането за морско безгрижие също отсъства - излизаш от хотела, оглеждаш се старателно в двете посоки да не те отнесе туристически автобус, много бързащ джип, а после и по-дребни коли.
                            Да си в петзвезден хотел и то в “Топ 12” на балнеологията в Европа, също си е нашенско преживяване, което не се забравя бързо и лесно. Никога не съм си представяла, че срещу маса пари за престой в луксозния хотел, за обяд на блокмасата ще трябва да избирам между повехнали задушени зеленчуци без зехтин, направеното от кайма руло “Стефани” и не до там пресни краставици за салата с “гумени” домати. Оказва се, че мога здравословно да си разквася устата основно с цитрусови плодове, на каквито карам през цялата зима. Но пък пастички и баклавички има в изобилие. Нали после с лечебни масажи и кални бани ще изгоря калориите.
                            На сервитьорката, която не е в първа младост, което означава, че не би трябвало да е новобранка и да е наясно с правилата в занаята, изобщо не й прави впечатление, че на масата няколко човека сме запалили цигари, а няма пепелник. Когато най-учтиво я молим дали би ни донесла, тя идва и оставя пепелариума точно на другия край, където никой не е седнал.
                            Липсата на култура в обслужването донякъде се компенсира с екстрите на лукса, които са навсякъде в хотела. Почти под сами прозореца ми е ултрамодерното тренировъчно игрище на “Черноморец” - Бургас с изрядно поддържаната изкуствена трева, перфектните трибуни.
                            Българското черноморие се оказва добър пазар за произведения на изобразителното изкуство. Удоволствие е да пиеш кафе в лоби бара в “компанията” на Ван Гог, Моне, Реноар, Дега и Густав Климт. В хотела имаше разпродажба на уникални фалшификати на най-популярните картини в света, рисувани от класиците. Цените, както се очаква, са за заможни ценители. Най-евтино беше оценена “Морски пейзаж” на Клод Моне - само за 1200 евро. “Целувката” на Густав Климт държеше ценовото чело с цена от 1700 евро.
                            Изобщо не се чудя сега, съпоставяйки условията, цените и обслужването, че 60 % от леглата по морето ще останат празни през това лято. Причината е свръхзастрояването, твърдят експерти. И в Поморие не е изолирана гледката недовършени хотели на първа линия да са накичени с надписи FOR SALE.
                            Очакваните приходи от чуждестранните туристи това лято са 1,9 млрд. евро, или с 25 % по-малко от м.г., посочват от Института за анализи и оценка на туризма. Тези пари обаче ще се компенсират от родните гости и екскурзианти. Така общо браншът ще генерира 8 млрд. лв. за 2009 г.
                            Ако не се промени културата на обслужване, прогнозите на Института по анализи и оценки в туризма, ще се “сбъднат” както прогнозите на социолозите в нощта на изборите.
                            Накрая и диспутът дали сме евтина дестинация, или сме скъпи на триците и евтини на хляба също получи свой отговор. В света туристически продукт като нашия се нарича “бюджетен”, т.е. човек не идва в България да се нахарчи и да му отпусне края, а с ясната прогноза колко му предстои да плати за определен период от време и тази сума да не нарушава баланса на месечните му доходи. Защото всеизвестен е пазарният принцип, че се печели не от спорадичните, а от постоянните клиенти.
                            Парадоксите в родния туризъм не са от вчера. Не е нужна дълга и услужлива памет, за да си спомним как през 2007 г. лично премиерът Станишев преряза лентата на 20 април, за да открие туристическият сезон на родното Черноморие, а в същото време на метри от високите скелета на строежите работници мълчаливо наблюдаваха странната гледка.
                            Да сменим чипа, призова също не отдавна Царят. Но не го послушахме. Ако не го направим и не променим културата на обслужване в курортите, със сигурност масово ще тръгнем да летуваме зад граница.
                            Здравка Маслянкова -Янтра Днес

Коментар

• Първоначално изпратено от Дебнем на замаушка
                              Всичко е празно, а принципа отново е "ден година храни" - цените безбожни - повишени, мъчат се да изцицат и малкото излъгали се да почиват на черноморието.

Колко сезона ще е така? Защо си въобразяват, че догодина изобщо някой ще им стъпи?
                              Празни са квартирите и мизерните хотели....
                              Приличните места на първа и втора линия имат хора......даже за някои от уикендите като ходим до морето на набелязаните от нас цели се оказва че няма места......
                              Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Всичко е празно, а принципа отново е "ден година храни" - цените безбожни - повишени, мъчат се да изцицат и малкото излъгали се да почиват на черноморието.

Колко сезона ще е така? Защо си въобразяват, че догодина изобщо някой ще им стъпи?

Коментар

Working...
                                X