Първоначално изпратено от netware5
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дебитна карта за разплащане в чужбина
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mathematicianПървоначално изпратено от ВескоЗа какво спорите не мога да разбера, като всеки може да си погледне картата. няма значение как се казва, трябва да има 16 цифрен номер отпред и трицифрен на гърба за да може да се ползва пълноценно. С дебитната на ПИБ не мога да си купя самолетен билет защото няма този CVC код отзад.
Моят е 7 цифрен и въвеждам последните 3 цифри и не е мрънкало до сега. Освен ако не говориш за друг специален три-цифрен номер. А не за онзи на гърба, дето всички го искат.Oт 7-те цифри първите 4 са последните 4 от номера на картата. И като ти преиздават картата, номера се запазва, но трицифрения код отзад се променя. А дали ще ти искат ПИН код на ПОС терминал или не, зависи от настройката на апарата. То е за успокоение на картодържателя. Информацията и на чипа и на магнитната лента е една и съща.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematicianНякои да изброи 3 сайта, които не приемат дебитни карти. Щото аз не се сещам и един.
Както ви казах, Интернет разплащанията минават през няколко големи оператора. Ако е през http://ccbill.com/ или през http://www.paypal.com/ работи с дебитна карта.
Всъщност що си мислите, че търговеца знае дали картата ти е дебитна или кредитна. В САЩ Виза и МастерКарт дебитни спрямо кредитни няма разлика на външен вид. Електрон няма в САЩ, за Маестро не знам.
Ако питате мен дори и АТМ и ПОС-а не знае каква ти е картата. Освен ако не е някакъв стар модел, направен да работи с някакви супер стари протоколи. Това го знае оператора. А какъв отговор ще върне на АТМ или ПОС-а си зависи изцяло от оператора.
www.aua.com
www.ba.com
www.lufthansa.com
и още много, много авиокомпании ...
http://www.travelonline.com/
и още много, много туроператори ....
А, ето и един много забавен сайт: www.securityspace.com/netmon/index.html
Като казваш, че не се сещаш за 3 сайта, които не приемат дебитни карти е по-правилно да казваш "от тия които съм ползвал, не се сещам за такива"He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от jikevNetware стига си плещил глупости!
Електрона, се приема в цял свят!
Разплащам се с букмейкъри в наистина цял свят (сега се замислям в Африка има ли...)
Всички магазини в Европа я приемат, някъде и ПИН не щат, само се подписваш на касовата бележка!
Пазарувал съм и от Амазон!
Говоря ти за плащане в интернет! Купи си самолетен билет от сайта на някоя голяма авиокомпания с "електрона" и ела ми се обади! Или си направи онлайн резервация за хотел и кола под наем! Ако идеш на офлайн гише с ПОС терминал ще ти я приемат, ама онлайн ще духаш супата! А за кола под наем може и да не ти я приемат и на гише, щото кредитната карта е ГАРАНЦИЯ, че няма да изчезнеш с колата или да я върнеш на парчета, а дебитната НЕ Е!He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Някои да изброи 3 сайта, които не приемат дебитни карти. Щото аз не се сещам и един.
Както ви казах, Интернет разплащанията минават през няколко големи оператора. Ако е през http://ccbill.com/ или през http://www.paypal.com/ работи с дебитна карта.
Всъщност що си мислите, че търговеца знае дали картата ти е дебитна или кредитна. В САЩ Виза и МастерКарт дебитни спрямо кредитни няма разлика на външен вид. Електрон няма в САЩ, за Маестро не знам.
Ако питате мен дори и АТМ и ПОС-а не знае каква ти е картата. Освен ако не е някакъв стар модел, направен да работи с някакви супер стари протоколи. Това го знае оператора. А какъв отговор ще върне на АТМ или ПОС-а си зависи изцяло от оператора.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician
България Аир или ще кажеш, че тези не се броят, щото имат връзка с ЦКБ и онези от ЦКБ процесват всичко, само и само да не загубят клиенти.Austrian, Lufthansa, Air France, British, Aeroflot, CSA, Malev, LOT и т.н.
Нашата е изключение, а не правило.He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ВескоЗа какво спорите не мога да разбера, като всеки може да си погледне картата. няма значение как се казва, трябва да има 16 цифрен номер отпред и трицифрен на гърба за да може да се ползва пълноценно. С дебитната на ПИБ не мога да си купя самолетен билет защото няма този CVC код отзад.
Моят е 7 цифрен и въвеждам последните 3 цифри и не е мрънкало до сега. Освен ако не говориш за друг специален три-цифрен номер. А не за онзи на гърба, дето всички го искат.
Коментар
-
Виза Електрон(която е дебитна по дефиниция) на ЦКБ не ми е отказвано плащане сигурно от две години вече.
в Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия.
В Австралия и Океания още не съм пробвал
Същата работа върши и на ПИБанк, но те имат некои таксички, дето не ми харесват...
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5Първоначално изпратено от mathematicianПървоначално изпратено от netware5al64ad и mathematician
Пробвайте да си купите самолетен билет с дебитна карта по интернет ..... Или да платите в Amazon.com да речем.
Пак Ви повтарям - приемането на плащания с дебитни карти в нета е ИЗКЛЮЧЕНИЕ, а не правило. Дебитните и кредитните карти са различни продукти, които взаимно се допълват и човек трябва да е наясно коя за какво да използва. В днешно време удобството изисква да имаш и от двата вида карти.
Виж в Амазон не съм плащал. По принцип предпочитам плащанията да ми минават през ПейПал. И повечето плащания в Нета ги прекарвам от там, въпреки че мога директно да си дам номера на Електрона. Но за по-голяма сигурност се въздържам.
Така, че ако Амазон поддържат ПейПал не виждам проблеми. Прекарваш си плащането през ПейПал - нито идва по-скъпо, нито нищо. Даже е по-сигурно когато се вреш из някакви съмнителни сайтове.
Всъщност повечето търговци онлайн поддържат ПейПал, така че так си регваш картата веднъж и си даваш само пейпал акаунта на другите места.Може и да е така, но пак е изключение. Повечето въобще не признават дебитни карти. Същото се отнася и за всякакви сайтове в нета. Наличието на някои по-известни не означава че всички приемат дебитни карти. Докато кредитните (особено Mastercard и Visa) се приемат навсякъде. За авиокомпаниите, хотелите и фирмите за коли под наем това е правило.
Аз също имам дебитна карта от ПИБ, но я ползвам в чужбина за теглене кеш от банкомат. За пазаруване в офлайн магазин я ползвам само ако магазинът не приема кредитни карти. За плащания в нета (без e-pay.bg) и за пазаруване в офлайн магазини у нас и в чужбина ползвам някоя от кредитните ми карти (пак от ПИБ).
България Аир или ще кажеш, че тези не се броят, щото имат връзка с ЦКБ и онези от ЦКБ процесват всичко, само и само да не загубят клиенти.
Коментар
-
Като продукти ми е ясно, че има разлики. Обаче въпросът е в техническите разлики.
Значи навремето като се подвизава в САЩ имах и дебитна и кредитна карта. И двете имаха ПИН и с двете можеше да се плаща чрез подпис. Като плащах в магазините питаха "credit or debit" в смисъл, че като е кредит се подписваш на бележката без да начукваш ПИН, като е debit си начукваш ПИНа и без подпис.
На някои само подпис искаха, т.е. май нямаха такова да начукваш ПИН (ама работеше и с двете карти). На едно такова място явно им се бях сторил много подозрителен и ми искаха ID и свериха подписите и свериха имена на ИД-то и на картата и снимката и всичко под лупа гледаха. Не знам защо така - явно много съмнителен съм им изглеждал.
За Интернет разплащанията нещата са доста по-прости. В САЩ има закон и не всеки може да прави Интернет разплащания и да събира номера на карти и да ги складира. Повечето плащания минават през http://ccbill.com/ и през подобни системи. А те са 2-3-4 най-много. Търговеца изобщо няма достъп до кредитната/дебитната ти карта. Той си получава парите накрая и него това го интересува. Нещо като http://www.paypal.com/.
Така, че имаме крайни устройства като ПОС и АТМ терминали, които сигурно обработва картата по един и същи начин. Едва ли има някаква техническа логика в тях. Може би в по-старите модели да имат някакви проверки.
Имаме оператори Мастер, Виза, АмЕх, Борика и разни други. Те сигурно имат някаква техническа логика при тях. Ако е Виза Електрон прави еди си що това в мрежата на Виза става.
И накрая опираме до банките. И най-вероятно и те имат някаква логика при тях. Все пак при дебитните карти те отчитат наличността, за кредитните не знам. Но за дебитните банката казва на оператора колко пари имаш и дали може да мине транзакцията или не.
В Интернет имаме пак няколко оператора и всичко минава през тях.
Така, че технически е лесно да се променят нещата, защото нямаш много играчи.
Отделно лично аз не виждам причини да има някакви технически различия при обработката на данните, но това е само мое мнение. И отделно това, че няма нужда от технически различия, не значи че няма. Просто калпав технически дизайн и сме готови с кашата и бозите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematicianПървоначално изпратено от netware5al64ad и mathematician
Пробвайте да си купите самолетен билет с дебитна карта по интернет ..... Или да платите в Amazon.com да речем.
Пак Ви повтарям - приемането на плащания с дебитни карти в нета е ИЗКЛЮЧЕНИЕ, а не правило. Дебитните и кредитните карти са различни продукти, които взаимно се допълват и човек трябва да е наясно коя за какво да използва. В днешно време удобството изисква да имаш и от двата вида карти.
Виж в Амазон не съм плащал. По принцип предпочитам плащанията да ми минават през ПейПал. И повечето плащания в Нета ги прекарвам от там, въпреки че мога директно да си дам номера на Електрона. Но за по-голяма сигурност се въздържам.
Така, че ако Амазон поддържат ПейПал не виждам проблеми. Прекарваш си плащането през ПейПал - нито идва по-скъпо, нито нищо. Даже е по-сигурно когато се вреш из някакви съмнителни сайтове.
Всъщност повечето търговци онлайн поддържат ПейПал, така че так си регваш картата веднъж и си даваш само пейпал акаунта на другите места.Може и да е така, но пак е изключение. Повечето въобще не признават дебитни карти. Същото се отнася и за всякакви сайтове в нета. Наличието на някои по-известни не означава че всички приемат дебитни карти. Докато кредитните (особено Mastercard и Visa) се приемат навсякъде. За авиокомпаниите, хотелите и фирмите за коли под наем това е правило.
Аз също имам дебитна карта от ПИБ, но я ползвам в чужбина за теглене кеш от банкомат. За пазаруване в офлайн магазин я ползвам само ако магазинът не приема кредитни карти. За плащания в нета (без e-pay.bg) и за пазаруване в офлайн магазини у нас и в чужбина ползвам някоя от кредитните ми карти (пак от ПИБ).He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5al64ad и mathematician
Всъщност повечето търговци онлайн поддържат ПейПал, така че так си регваш картата веднъж и си даваш само пейпал акаунта на другите места.
Коментар
Коментар