IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Прогнози и развитие през 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Jay Gould
    Първоначално изпратено от wannarock
    Jay благодаря!
    Моля... Между другото интересува ме покупателната сила на долара в 1970 година и сега. Тоест какво и колко е можело да си купиш със 100 $ в 1970 година и колко от същото (което си купил в 70-та) сега.
    Интересува ме и растежа на БВП пак на САЩ за този период - 1970 - 2008. Ако някой има мераци да ме улесни в търсенето да драсне инфото тук или на бележка
    1970: 1 tr. oz. gold = $35
    sega : 1 tr. oz. gold = $930
    "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

Jay благодаря!
      Моля... Между другото интересува ме покупателната сила на долара в 1970 година и сега. Тоест какво и колко е можело да си купиш със 100 $ в 1970 година и колко от същото (което си купил в 70-та) сега.
      Интересува ме и растежа на БВП пак на САЩ за този период - 1970 - 2008. Ако някой има мераци да ме улесни в търсенето да драсне инфото тук или на бележка
      Мъдро, но е трудно е да се направи съпоставка, услугите в момента са с много по-голяма тежест от онези времена. Измислена държава, но добре измислена

Коментар

• Първоначално изпратено от wannarock
        Jay благодаря!
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Jay благодаря!
          Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от wannarock
            Jay на бфб още колко ще спускаме?! как я виждаш
            Ами за сега нищо ново, почти няма промяна:

Първоначално изпратено от Jay Gould
            И да върне малко, страшно няма. Не вярвам да е повече от 340: http://borsi.blog.bg/photos/71246/or...260906325.jpeg
            Както видяхме Софикс наистина обърна на 343, но все още има риск. Едно спадане на цените под 340 би пратило индекса в средносрочен план на Юг, но е силно вероятно оформяне на една сложна корекция на пазара в следващите дни и седмици, между максималните нива и 340. В момента като, че ли всички чакат, но какво едва ли някой знае.

Добавих само това. Ако слезе под 340 ще го обърне някое от тези нива, като 290 е най-ниското, но кое точно ще е за сега не знам. Ето и няколко дати около които, ако има пробив може да се чака край на мечия пазар.
            Най-късно обаче, от средата на октомври, Софикс пак е за на горе.
            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Jay на бфб още колко ще спускаме?! как я виждаш

Коментар

• Re: Петрол - Light

Петрол - Light - между 73 и 84 $ очаквам забавяне на тренда. Не вярвам върха на пазара да се заформи преди средата или края на 7 месец, освен ако петролът не мине 84 $, което поне за сега не ми се вярва. http://www.imagefreehost.com/files/3...399485106.jpeg
                "...Сегашното покачване на петрола може да продължи до 71-74 долара..." Около 73 е вероятно да имаме корекция. Пък и индикаторът Юки се появи
                Много е вероятно сегашните движения на цените да се развиe във вид на сложна корекция и да консолидират някъде между 73 и 63.80 долара като южна цел. Един спад обаче под 63.80 би означавал край на възходящия тренд и би свалил цените до около 53-54 долара. Покачването над сегашните максимални нива ще изведе цените до следващите цели от предишния анализ - 84-85 долара.
                Малка промяна. 62.00, а не 63.80 !

..........

Коментар

• Първоначално изпратено от Optic
                  Първоначално изпратено от blah blah
                  Първоначално изпратено от Optic
                  Първоначално изпратено от polki
                  Мрише ми все повече на инфлация
                  все повече анализатори говорят за хиперинфлация Hyperinflation Could Hit US In 5-10 Years: Dr. Doom
                  Faber e velik!
                  Марк Фабер и Джим Роджърс са най - добрите анализатори, които Блумбърг интервюира.
                  Наскоро поръчах двете книги на Фабер, мога да ги снимам и да ги кача онлайн.
                  Ще бъде много хубаво, ако го направиш.
                  И аз мисля така
                  Останах разочарован. Книжките са пълни с теория на бизнес-циклите, вълни на Кондратиев и цитати от Шумпетер и Рьопке /бащата на "третия път" - "социалният" капитализъм /. На Джей като привърженик на техн. анализ предполагам ще му харесат. За мен това е отрова, за която единствената противоотрова е Лудвиг фон Мизес.
                  Не съм ги чел Сега ще ме караш да ровя из нета за да видя какви са тия Шумпетер и Рьопке с имена на обергрупенфюрери

Коментар

Първоначално изпратено от polki
                    Мрише ми все повече на инфлация
                    все повече анализатори говорят за хиперинфлация Hyperinflation Could Hit US In 5-10 Years: Dr. Doom
                    Faber e velik!
                    Марк Фабер и Джим Роджърс са най - добрите анализатори, които Блумбърг интервюира.
                    Наскоро поръчах двете книги на Фабер, мога да ги снимам и да ги кача онлайн.
                    Ще бъде много хубаво, ако го направиш.
                    И аз мисля така
                    Останах разочарован. Книжките са пълни с теория на бизнес-циклите, вълни на Кондратиев и цитати от Шумпетер и Рьопке /бащата на "третия път" - "социалният" капитализъм /. На Джей като привърженик на техн. анализ предполагам ще му харесат. За мен това е отрова, за която единствената противоотрова е Лудвиг фон Мизес.
                    "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• http://bigbear.blog.bg/biznes/2009/0...-na-bfb.358021
                      Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от growth
                        ... Добър поглед върху нещата, но според мен си прекалено запленен от ИТ сектора. Така, богатите държави нямат интерес да развиват бедните, на този отговор може да си отговориш вероятно и сам, особено тези в които са богати на природни ресурси...
                        Бъркаш адски много. Богатите държави имат ОГРОМНА нужда да развиват по-бедните с редица трикове (разбира се до едно контролирано образователно ниво ).

За просветление утре ще ти драсна един иконо-историографски пост за човешкото развитие в последните 600 години и тогава ще разбереш идеята. Ключовите думи са индустриална революция --> урбанизация --> ресурсен срив --> колонизация --> нов евтин ресурс --> технологична революция --> медицина --> демографски промени --> комуникационна и информационна революция. Това важи засега само за богатите страни. Те са вече на края на уравнението. Новата история на Азия (без Япония), Африка и Ю.Америка, които са по средата, се пише в момента.

За справка -- само преди 100 год. градското население е било 25%, а тези в селата: 75%. Сега = 50:50. През 2050 ще бъде вече 75:25. Това какво ни подсказва?! Че целият бурен икономически бум е следствие от преселението към града (urbanization) и от популационния бум (от 1.5 млрд до 6.5 млрд за 100 год.!!!!)

Друго за размисъл -- компютри на глава от населението:
                        - Китай = 4% !
                        - САЩ = ~75%
                        - Индия = 1% !!!

Дали няма потенциал за развитие?! Колко милиарда съществуващи и още несъществуващи нови градски потребители... ? И ръстът на вноса в BRIC го доказва - ще произвеждат, но и ще се урбанизират => нова работническа средна класа => нови консуматори.

Заветната цел на западната капиталистическа система е следната: аз измислям, друг го произвежда евтино, светът го купува. Хубаво, но какво правим като намалеят поръчките и се свият потребителите? Създаваме нови!!! Как най-лесно се създават потребители: като им дадеш пари. Но как да дадеш пари на някои беден и раздърпан филипинец? Еми ще си ги изкара: вадиш го от сламената къща и му даваш работа. Едно заводче във Филипините за 1000 човека е не само инвестиция в евтина работна ръка -- а инвестиция в бъдеща средна класа. Тази бъдеща средна класа за 1 човешки живот потребява много повече отколкото, ако стои в сламената палатка. Отделно само от 1 работник се изкарват стотици хиляди $ като стойност в продукция, а той получава по 2$ на час. На национално ниво ефектът е поразително лавинообразен! Новата средна класа нали бачка по 12 часа на ден: няма време за всичко останало и му трябват услуги! Фризьор, водопроводчик, техник, лекар, по-късно и банкери. А това е още нова средна класа. Ето как 1000 бивши фермери станаха консуматори и доведоха още 1000 нови сред тях.

А тук най-важната е теорията за конвертиране на сегашен труд и бъдещо потребление в НАШАТА капиталистическа валута, щото парите се връщат при нас - което да напомпа банковата ни система до неузнаваемост (тя така или иначе ползва кредитен ливъридж 1:10). Напомпването естествено води до безгранично увеличаване на паричното предлагане У НАС --> кредит и облажване на всички --> инфлация --> още по-висок стандарт И ТВЪРДЕ ВИСОКИ ЦЕНИ ЗА ЕКСПЛОАТИРАНИТЕ, за да си стоят вкъщи и да не могат и да си помислят да дойдат У НАС. ("За какво са ни вече роби след като можем да ги ползваме легално нваън?").

Но тренда няма да спре. Просто има твърде много бедни. Единственото, което може да спре движението "от тръстиката към града" в Азия е появата на месия, който да убеди няколко милиарда да се откажат от по-добър стандарт на живот и да стоят в сламени колиби и да правят амулети. И голямата Рецесия от 2007-2010 (?) не може да бие тоя 600 годишен тренд. Сори. Тва, че се е изпарила набалончена капитализация, заради промяна в лихвения климат, породена от дисбаланс (наслагване на фактори) и последвал трейдърски ураган, заради промяна в очакванията е съвсем друга тема. Всички рецесии досега са породени само и единствено от външен дисбаланс, създаден най-често или от мн малко регулации или от твърде пресилени регулации, които по някакъв начин надуват или забавят световната търговия. Това е. Доста просто.

За 3-тия свят развитието е трендово и е ясно - щото филма вече сме го гледали в развитите страни: нарастващо градско население, което бачка, папа и лапа. Нещата обаче, които продължават растежа при развитите страни (освен интелектуалния труд към производствата в по-бедните) и ще са водещи в следващите 50 год. са:

* медицина и био-технологии (не случайно големи фармацевтични компании изкупиха малки био-технологични на прИмоция в последната 1 год. - заради патентите!!). Медицината в момента е там, където компютърните технологии бяха през 1970. След няма и 20 год. с едно малко чипче под кожата, на екрана на лекарят ти ще мигат всички твои биометрични данни, както сега на екрана ти мигат котировки. И ще се откриват болести още в супер начален стадий. (Да, Джако нямаше да е мъртъв, ако тва вече го имаше..) Но това освен чисто медицински принос, ще породи мега висок survival rate и още по-силен бум в населението - дори и при богати държави с нисък растеж.

* енергийна диверсификация и оптимизация: енергия от всичко свързано с ВЕИ и по-малка консумация от всичко, което черпи ен. Не бих се учудил ако след 50 год. 1л. петрол струва не 250$, а 20$ - около себестойността си (без инфлационни сметки). За справка проверете новите инсталирани соларни мощности само в Калифорния за последните 3 год (и то по време на криза). Аз залагам на много повече Калифорнии.

* контролирано и професионално земеделие: папу ще има за всички, споко. тук не съм специалист, но производителността на аграрния сектор в много страни е просто смешна

И btw - проблемът с изхранването на разрастващото градско население е чист МИТ и цените на хранителните фючърси бяха мега балон, мн по-голям от петрола. 5% от хората могат да произвеждат храна за другите 95%, стига да имат нужната производителност, а не да копат с мотиката. И в Азия постепенно се решава. Интересно е, че когато китайското правителство премахва техните ТКЗС-та и намаля постепенно субсидираната храна (~1978), аграрният сектор подема силно нагоре. Отварянето на свободния пазар за хранителни култури стимулира вече комерсиално фермерско производство, като фермерите се концентрират около градовете и внасят разнообразие при предлагането: освен ориза стават популярни и все повече плодове, зеленчуци, месо, чай, риба. Разбира се изобилието от храна стимулира още повече нарастването на населението, както и внася страшно много модернизации в самото земеделие: фертилайзъри, по-високодобивни култури, използването на електричество се увеличава 8 пъти оттогава. Но още има много потенциал да се оптимизира.

В тази връзка ми дойде наум за земеделието в БГ. Еми ... скандално е как се поддържа един мъртвец жив с помощи, които могат да отидат другаде:
                        http://www.capital.bg/shimg/oo_335196.jpg
                        Така или иначе износът ни е слаб, заради слабата производителност и праисторическите методи => на световните пазари сме слабо конкурентни; затова и повечето зеленчуци и плодове по пазарите и особено големите вериги са гръцки и турски. Тогава има ли смисъл да се раздават милиони субсидии подаръци от популизъм за един неефективен сектор? Няма! Това не стимулира оптимизиране на продуктивността, а бройкане и чакане на парите от Ивропата. Същото е като поддържането на Кремиковци на системи. Неефективен икономически бацил, държащ 5000 заложници, които могат да са заети в друга сфера, а не да живеят с мечти и обещания. И това, че е "стожерът на българската икономика и трябва да се държи докрай" са пълни глупости. Стомана Индъстри има 5 пъти по-малко работници и прави 2.5 пъти повече приходи. За печалба няма да коментираме, щото едното предприятия май няма такава Колкото и неетично да звучи, 4000 човека от Крем трябва да съберат багажа и да останат 1000, с които да се оптимизира бизнес модела. После могат да се наемат постепенно нови и нови. Но не става само с популизъм, трябва и акъл.

Истинският проблем на Азия не е в изхранването. Реалният и много по-страшен проблем е ВОДАТА! Примерно в китайските фабрики 80% от индустриалните течни боклуци се изхвърлят директно в реки, езера и водни басейни. Шокиращо, нали?! Става въпрос естествено за супер вредни химически отпадъци. От същите тези "чисти" сладководни и повърхностни води дръпнатите и кафявите си поливат ориза. Отделно 75% от градските райони нямат входни пречиствателни станции и съответно и водата от чешмата е п*кня. Да не говорим в много райони самата п*кня и цялата канализация не завършва с финална пречиствателна станция. А се влива отново в някоя река или море. Е да ама на планетата има 70% океани?! Солено, батка - не става. По-точно става, но е "солено" и в пари, ако го правиш за няколко милиона в града. Не съм прекалено суеверен, но си спомням едни думи на Ванга: "Ще събирате вода в буркани." Тогава звучеше абсурдно и всички си мислеха - "ебаси, ще има луда суша, заради глобалното затопляне." Глупости. И може въобще да не е ставало въпрос за нас (все пак имаме планини -> езера + топене -> реки и водата не се замърсява безразборно). Азия има да решава доста трудна задача, която струва и много пари, ако иска населението и да не е жадно и да не мирише. А това беше за Китай - да не споменава за Индия, щото ми става лошо. Не случайно като отиде там някой изнежен западен бял човек и 1 седмица не може да стане от леглото от инфекции и стомашни водовъртежи

Първоначално изпратено от growth
                        За златото, мога да ти кажа, че е много надценане стока, никога, ама никога световните икономически сили няма да се въранат към подобен начин на защита от икономически кризи...
                        Никой не е говорил за връщане на златния стандарт. Това е практически и дори теоритично невъзможно. Че златото е пренадуто в сравнение с реалната си производствена стойност е повече от ясно, въпросът е че срещу вятъра не се пикае. А инфлационен вятър (или поне очаквания) има.

По-дългосрочната графика (реални adjusted пари) е интересна и ни показва какво се случва:
                        http://www.zealllc.com/c2006/Zeal011306A.gif

Преди да падне златният стандарт през 1971 златото е мега търсено, защото е нужно за увеличаване на парична маса. Също след падането на Бретън Уудс корелира с петрола по време на петролната криза от 70-те, както става и сега. След това огромното му предлагане го прави безполезно и цените се сриват (с вкл. инфлация) в продължение на 20 год след 1980. Последните 10 год. се натрупват инфлационни очаквания и се ползва за хедж с голям ливъридж (търгуваните контракти са се увеличили над 250% за 2 год., но всичко това е инвестиционно злато на марджин без диливъри). Ако вятърът задуха в другата посока, 50% надолу може да станат и за 2-3 месеца. (Което не значи, че ако настроенията и течащите пари се поддържат няма да продължи да се балонира засега)

вероятността да греша е голяма, но swifter е банкер
                        грешиш. инженер с наклонности на спекулант в свободното време

стана ибати дългия пост .. май тряба да са гмуркам обратну в лиглоту при мациту

Коментар

За златото, мога да ти кажа, че е много надценане стока, никога, ама никога световните икономически сили няма да се въранат към подобен начин на защита от икономически кризи, това май последното по - сериозно поскъпване, според мен. Златото е било важно в ония времена на ниско - технологично общество, обще повече дори приложението му в индустрията е твърде ограничено.
                          Не златото, а хартиените пари без обезпечение са много надценена "стока". Когато почнат да си губят покупвателната способност прекалено бързо и очевидно, пазарните участници ще трябва да изберат друго средство за разплащане, за да има прогнозируемост.

А в бижутерската индустрия златото има доста широко приложение

Коментар

Първоначално изпратено от swifter
                            Суифтър, хубави постове, само искам да те поправя - Бретън Уудс не е от 71, ами от 44 год.
                            Да, от 44 е, но е премахнат през 1971 - златото не стига, а и има много други причини (примерно не може да се реагира гъвкаво при кризи и да се контролира паричното предлагане и т.н.). Това развързва стабилна постепенна инфлация заради безконтролното парично предлагане след това, особено след петролната криза.

Ако през 1971 с $1 си можел да си купиш кифла и кафе, сега ги купуваш с $5. И това е според CPI, който е най-манипулируемият инфо-индекс в света; реалното валутно обезценяване е много по-голямо.

Друго - ако някой си мисли, че с тази криза световната икономика пътува към тотален срив, значи бърка много. Ако също си мисли, че с 3-месечен бул тренд шоуто ще продължава само ъп, вероятността да е в грешка засега е също много голяма:

http://www.voxeu.org/index.php?q=node/3421
                            (сравнение на депресията от 1929 и сега, доста паралелно се движим)

Истината е, че докато и последният негър от Чимичунгма няма i-pod, лаптоп и дънки, а след време и електрическа кола, растеж ще има и то доста добър (не от утре естествено). Затова историята ще се повтори и борбата ще е за потенциални пазари за потребители чрез привидни социални мисии в бедните страни. Може би най-добрата инвестиция на богатите държави би била в образование в бедните. Не помощи с храни (което така или иначе убива местният аграрен бизнес), а програми за квалификация. Така ще си осигурят една бъдеща тамошна средна класа, която да потребява като луда. Което ще прати Интел, Apple и Replay в космоса.

... Добър поглед върху нещата, но според мен си прекалено запленен от ИТ сектора. Така, богатите държави нямат интерес да развиват бедните, на този отговор може да си отговориш вероятно и сам, особено тези в които са богати на природни ресурси. Така относо икономиката, няма да стане от днес за утре, но вече нещата се движат в друга посока....

За златото, мога да ти кажа, че е много надценане стока, никога, ама никога световните икономически сили няма да се въранат към подобен начин на защита от икономически кризи, това май последното по - сериозно поскъпване, според мен. Златото е било важно в ония времена на ниско - технологично общество, обще повече дори приложението му в индустрията е твърде ограничено. Така, че ще се търсят други острови на спасението по време на икономически кризи, навяно инвестиции и балонизиране на отделни отрасли...
                            в подкрепа на това е корелацията на златото с щатските индекси
                            навремето в една контролна работа по финанси бях писал неща, които се оказаха вярни
                            вероятността да греша е голяма, но swifter е банкер

Коментар

• Първоначално изпратено от swifter
                              Суифтър, хубави постове, само искам да те поправя - Бретън Уудс не е от 71, ами от 44 год.
                              Да, от 44 е, но е премахнат през 1971 - златото не стига, а и има много други причини (примерно не може да се реагира гъвкаво при кризи и да се контролира паричното предлагане и т.н.). Това развързва стабилна постепенна инфлация заради безконтролното парично предлагане след това, особено след петролната криза.

Ако през 1971 с $1 си можел да си купиш кифла и кафе, сега ги купуваш с $5. И това е според CPI, който е най-манипулируемият инфо-индекс в света; реалното валутно обезценяване е много по-голямо.

Друго - ако някой си мисли, че с тази криза световната икономика пътува към тотален срив, значи бърка много. Ако също си мисли, че с 3-месечен бул тренд шоуто ще продължава само ъп, вероятността да е в грешка засега е също много голяма:

http://www.voxeu.org/index.php?q=node/3421
                              (сравнение на депресията от 1929 и сега, доста паралелно се движим)

Истината е, че докато и последният негър от Чимичунгма няма i-pod, лаптоп и дънки, а след време и електрическа кола, растеж ще има и то доста добър (не от утре естествено). Затова историята ще се повтори и борбата ще е за потенциални пазари за потребители чрез привидни социални мисии в бедните страни. Може би най-добрата инвестиция на богатите държави би била в образование в бедните. Не помощи с храни (което така или иначе убива местният аграрен бизнес), а програми за квалификация. Така ще си осигурят една бъдеща тамошна средна класа, която да потребява като луда. Което ще прати Интел, Apple и Replay в космоса.

... Добър поглед върху нещата, но според мен си прекалено запленен от ИТ сектора. Така, богатите държави нямат интерес да развиват бедните, на този отговор може да си отговориш вероятно и сам, особено тези в които са богати на природни ресурси. Така относо икономиката, няма да стане от днес за утре, но вече нещата се движат в друга посока....

За златото, мога да ти кажа, че е много надценане стока, никога, ама никога световните икономически сили няма да се въранат към подобен начин на защита от икономически кризи, това май последното по - сериозно поскъпване, според мен. Златото е било важно в ония времена на ниско - технологично общество, обще повече дори приложението му в индустрията е твърде ограничено. Така, че ще се търсят други острови на спасението по време на икономически кризи, навяно инвестиции и балонизиране на отделни отрасли...

Коментар

• Re:

swifter - интересни неща пишеш. Мерси..

Коментар

Working...
                                X