If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Прогнози и развитие през 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014
Българите и ЕС живеят в два различни свята: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15291326,00.html
България беше приета преждевременно в ЕС, без да изпълнява Копенхагенските критерии. Според него последният доклад на Еврокомисията е двойна плесница: както за българските политици и магистрати (заради липсата не реформи), така и за самия Евросъюз – заради провала на политиката по разширяването, особено сега, когато предстои да влезе и Хърватия.
Инвестиране има много общо със здравия разум и личните наблюдения.
Човек на улицата често знае много повече за състоянието на икономиката, отколкото политици, университетски преподаватели и финансови анализатори, които рядко пътуват, или ако го направят е само от един първокласен хотел в друг и от едно голф игрище до друго.
Пулсът и жизнеността на икономиката е обаче къде по-видим за дадена страна на места за забавления като барове, ресторанти, нощни клубове и шопинг центрове - Марк Фабер
Това което и аз съм казвал в някой теми:
Някой път, с ръце в джобовете, ходейки по улицата или влизайки в близката бакалия за пакетче дъвки, може да се научи повече за икономиката и парите отколкото и най-лъскавия финансов доклад.
Костюми носят не само министри, банкери и мениджъри, а и абитуриентите от ТОХ (Tехникум по обществено хранене). От портиера в някой хотел, от сервитьорката в дискотеката, от чистачката в офиса на някоя компания, могат да се изкопчат по ценни сведения за нея, отколкото от финансовия и мениджър.
И причината е много проста - Задайте си въпроса кой има полза да ви лъже, дори да знае и кой има желание да ви каже истината дори да не знае. Отделен е въпроса, че те понякога въобще не знаят и са като в онзи виц за човекът летящ на монголфиер.
Това не е мое, писал съм долу, но сигурно не си видял. Източници - по-голямата част е от инвестор - една статия от преди дни, има и от тук там след нея. Обаче си го вкарах на едно място, че знае ли човек кое кога ще му затрябва. Мои са само някой малки заключения, нищо повече.
Кой от вас бе мушмуроци нещастни, ми звъня сутринта и ме събуди, заради личните си финансови дела, простакът му с простак, преди да го отпратя любезно на майната му, предвид наглото му искане, без дори да се представи кой е и да каже "Добър ден, аз съм еди кой си?"
Кодът бе 0361 ..... Кой от вас е от Кърджали или кой е бил от вас там преди 11 часа?
) Познавах един оръфлек от кърджали. Казваше се момчил-юнак. Не можа да завърши техническия, понеже го напукаха още в началото. Кой го знае с какво се занмава несретника, може да е станал форекс-гуру и да е търсил съдействие... )))
търся преподавателка, за уроци по пиано, математика, масаж и испански
Кой от вас бе мушмуроци нещастни, ми звъня сутринта и ме събуди, заради личните си финансови дела, простакът му с простак, преди да го отпратя любезно на майната му, предвид наглото му искане, без дори да се представи кой е и да каже "Добър ден, аз съм еди кой си?"
Кодът бе 0361 ..... Кой от вас е от Кърджали или кой е бил от вас там преди 11 часа?
Гориво ще има ( това е според мен е 100% сигурно ) , а това че ще е от ЛУК ОИЛ или от РУмъния ми е все тая . Да ви кажа честно не мога да повярвам че така реагираха от рафинерията ( с рогата напред ) , даже съм доволен (защото имах съмнение че може да са уговорени реплики) . Ако тия реплики са инициатива на местните структори , то те се мислят за съвсем важни и незаменими и направо ще кажа нагли . Ако е с одобрението на централата , тогава нещата стават политически и натиска ще е свързан с други енергийни проекти.Като цяло ще е много голям тест за правителството и дано не се огънат .Ако издържат ще е доста дисциплиниращо за всички останали , а и ще се даде знак че са силно правителство . Мисля че след това повечето от Руските проекти ще се ускорят и то в наша полза . Ще им стискам палци . Време е да изоставим ролята на гъзоблизци .
08.03.2011 - ... помнете ми думата - в 2013 година тази рафинерия ще има много, ама много големи финансови проблеми. Дори пазарът да не е либерализиран до тогава, те пак ще загубят милиони и милиони долари...
...ПС: И да взема да добавя. Колкото и да си блъскат главите няма да се сетят от къде ще им дойде удара, колкото и да се мъчат да го предотвратят пак няма да могат защото не знаят посоката от която идва, а дори да я видят ще е вече късно. Ако някой знае как може да се спечелят пари от едни бъдещи финансови и други проблеми в Лукойл Нефтохим нека да свирка.
09.03.2011 - Много съм си мислил за това, както и, че ще има натиск от страна на ЕС да се либерализира търговията с горива в България....една от комисиите в централата на ЕС по повод някой въпроси които са поставени. Въпросите са основно за енергетиката, но има и няколко точно за пазара на горива.
10.03.2011 .... И вземи питай руските си приятели за нови директиви, защото както писах всичко това което казваш и което се прави само поражда силни антируски настроения в страната.
18.03.2011 - Лукойл е частна, но като такава, попада под антимонополното законодателство. Те и бакалиите са частни, но трябва да спазват законите нали? А проблема с рафинерията е че нея дори не я проверяват за източване на ДДС, а какво остава за антимонополните закони.
27.03.2011 - Днес разбрах за още една далавера на "Лукойл", на пристанище Варна, от която бюджета се ощетява за милони левове месечно от неплатени акцизи и ДДС
27.03.2011 - Въобще не се хабя ... да взема да видя колко човека освен мен още знаят за едни танкери с дизел на Лукойл, които се разтоварват във Варна и така се пестят едни милиони от акцизи и ДДС ..И това редовно ... от кой знае колко време и години. И си мисля, щом аз го знам това, то колко ли човека нагоре по веригата са наясно и кога ли ще излезе? ... ако това излезе в медиите, ще помете не само много висши чиновници и сума ти митничари, ами нищо чудно и целия кабинет. Добре е Бойко да вземе да изчисти малко около себе си....ПС: Няма да се учудя някой вече и да е подал сигнал към някоя от институциите в ЕС или към някой медии. Ще се види.
28.03.2011 - Всъщност, по това което се знае вече във Варна, гориво на Лукойл което е без ДДС и акцизи и е предназначено за гориво за кораби, се разтоварва от танкер на Лукойл, но една не малка част от него се източва още следните дни и зарежда в бензиностанции, както на самата компания, така и в такива на нейните "конкуренти". За какво му е да внася на някой гориво, като тук може да ползва такова без акцизи, а да го продава на цена с акциз и ДДС, а после и счетоводно да си източи и ДДС то?! Предполагам само, че подобни схеми се разиграват и в Бургас. Дали в тази далавера за милиони месечно - кражби на ДДС и акцизи участват компаниите не зная, но техни цистерни са засичани да товарят от некачественото гориво за кораби. Незнайно обаче за чии джобове отива разликата от тези "данъчни" постъпления
28.05.2011... както съм казвал и назад в темата, огромна част от контрабандата на гориво е работа на самия Лукойл. Златев продава горивото си, но не плаща за него ДДС и акцизи, а си прибира разликата в джоба. За това и много не му пука от спада в продажбите, но пък някой руски другари акционери може и да изреват, освен ако не дели с тях ...
Пак към - Forex Master - 29.03.2011 - Ще вземеш да си докараш някой инфаркт от притеснения .. Лукойл, та Лукойл. Какво ти пука за шибаната компания?
Ето, аз не съм им акционер, ако иска някой и да ги подпали, най-много да отида да си запаля цигарата.
Първоначално изпратено от Jay Gould
16.07.2011
Бу-у-уммм ......
В какви ли цифри се измерва загубата на Лукойл от ставащото..?
В момента гледам изпълнителният директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов по канал 3.
Изключително приятно съм изненадан от действията на кабинета в този случай. За което и поздравления, до каквито и последици да доведе това. Тук се покланям и размахвам шапка за поздрав
Със снимката с цигарта се бъзикам, но как стоят вече нещата? Някой събития се случиха по-рано от очакваното, а някой още тепърва предстоят:
27.07.2011 ... До колкото чух Лукойл има в момента готови големи запаси от гориво. Не е проблем да продава от тях, след като си плати акциза. ...
Тоест, гориво в България има, въпросът е дали Лукойл ще иска да воюва с кабинета, или не. Дали ще пусне това гориво, или ще иска да извива ръцете на кабинета? Или пък не искат да продават горива с платени данъци и акциз? Ще се види. Да воюват обаче с правителството ще е глупаво. И най-силната корпорация е по-слаба и от най-слабото правителство, ако то реши да се разправи с нея, или ако тя реши да му прави сечено.
Ако сте забелязали, макар и плахо, доста от медиите като, че ли застават на страната на компанията. Току що показваха детенце, което щяло да остане едва ли не сираче, ако Лукойл затвори. Това е нормално, все пак компанията е един от най-големите рекламодатели в страната и ако клъцне бюджета на БТВ например (тия с детенцето което не може без Лукойл) такива като Ани Салич и Юки може да останат без работа..
Обаче, едно правителство, ако им се ядоса може да им докара повече проблеми. Защо и как? По същия начин както с компанията - Ревизия... Така, че опитите за сега да крепят Лукойл за сега са доста плахи. Хем им се иска да не си загубят покровителя, хем им се иска да не се карат с Дянков и Борисов.
Горе съм писал за акционерите в Москва, които може би не са 100 % наясно какви е ставало тук. Имам познат в Москва който бях питал, тогава каза "не знам" повече не съм питал. И няма как да кажем със сигурност, поне не още. Ако долетят биг-босовете, това за мен ще е сигнал, че някой неща са ставали зад гърба им. Разбира се не съм съвсем сигурен, но факта, че оставят все още нещата в ръцете на Златев, значи, че или още му имат доверие, или още не са решили какво да правят. Още повече били в отпуск, доколкото чух.
На местно ниво ръководството на Лукойл явно е силно объркано въпреки, че демонстрира самочувствие по медиите.
Сигнал и то много-много силен, че се ловят и за сламка е днешната им покана към ръководството на СИЛА (сякаш от там могат с нещо да им помогнат) да посетяли централата и там заедно (забележете заедно с тия които само до преди месец наричаха "лумпени" да обсъдили цените на горивата - Справка БТВ - някъде тук - http://www.btv.bg/news тази вечер в новините от 19 часа)
Почти смешно, Вальо Златев на една маса с някакви момченца и момиченца. За мен това е сигнал за слабост. По всяко друго време в миналото, тази среща щеше да е нещо нормално, но точно сега?! Удавник за сламка се лови. До колкото чух от БТВ от тази организация са отказали срещата.. Не съм се интересувал за подробности, но ми стана весело.
За проблемите в компанията – Някой неща станаха по-рано, но това не значи, че проблемите пред нея в 2012 към края може би и началото на 2013 ще се разминат. Напротив, някой още предстоят, така, че ще падат още бомби. Въпросът е доста сериозен и ще докара огромни загуби на компанията в размери на милиони евро, но имам съмнение, че ръководтвото и съзнава какво ще се случи. Дори мисля, че не подозират, но това не е наш проблем.
Ще видим, ще видим, дано да е както казвате. Но май сте прекалено оптимисти
Ще се види наистина, но ако вноса се либерализира не би следвало да им и най-малки проблеми. Има и друго - До колкото чух Лукойл има в момента готови големи запаси от гориво. Не е проблем да продава от тях след като си плати акциза. Което ме навява, че те щом се цупят сега за това, значи не са плащали всичко. Готови запаси обаче има и в интерес на компанията е да ги продава иначе може да се случи следното - След месец-два цените на петрола да са по-ниски, а те да имат горива произведени по високи цени. Не зная де.. Ще се види. Вальо Златев да му мисли. Дори това да е договорка с Борисов, то компанията ще не ще отбелязва някой и друг милион загуба.
Точно и ей сега някакъв който се познавал с шефът на Лукойл в Русия спомена нещо подобно. КЗК - която би следвало да стълба пред свободната инициатива в страната, не си е свършила работата и се налага държавата да се намесва пряко и по-брутално.
А за монополите - за мен основния проблем за който споменах (източването на капитали само в няколко пера вместо в цялата икономика) имат и още една още по-неприятна страна за която писах пак долу.
Причината за застоя при социализма у нас са пак точно монополите - във всички сектори на икономиката тогава. Монополът няма ползва да се развива, дори напротив, развитие значи да влага пари, а монополът не обича да прави излишни разходи. По тази причина от древността до днес икономиките винаги са изпадали в застой когато са били окупирани от монополи. Има ли монополи няма наука, няма иновации, няма развитие към нещо ново - Тях статуквото ги задоволява и те не искат промени - не искат прогрес, дори напротив, всичко ново ще е смазано от тях стига да могат, защото ще ги кара да се променят. Ще дам за пример банковите карти - кредитните и дебитните. Знаете ли кои са били най-големия им противник 15 години и кой ги е спирал? Точно банките - защо да зарежат старата система с чекове, която им носи добри печалби и да минават на някакви карти заради които ще се налага да се оборудват с нова скъпа техника? Единствено конкуренцията в сектора е довела до пробив и пак след цели 15 години. А ако я нямаше?
Всички помните например края на 80 те. Големия дефицит на елементарни стоки. Той обслужваше държавните тогава монополи. Защо да продават нови стоки или да има складови запаси като има силно надвишаващо предлагането търсене... И социализмът си отиде заради това - монополи и дефицита който ги съпътства винаги. Малко по-нов пример е М-Тел - бе жестока съпротива да се появи дори един конкурент на компанията защото тогава най-ниската месечна такса - Само за привилегията да имаш мобилка бе 40 лева и от там нагоре вече, по няколко лева на минута. А цените днес? Ами ако имахме не 3 оператора, а 5 - 7 къде щяха да са те?! Колко още щяха да паднат, какви апарати и промоции щяха да набутват само и само да им станеш клиент?
Да вземем обаче иновациите - Защо соца изостана значително от запада? Много е просто. Статуквото устройваше соц монополите и за какво им е да имат развитие?
Истината е, че без морков и тояга нищо не става и не върви напред! Наполеон е казал - "Хората се движат само от 2 неща - страх и интерес!" и императорът на френската република е прав. Ако махнеш дори едното, то все едно вадиш колелата от едната страна на колата. Свободния не-монополен пазар е основа за изобилие и качество, а в тия области където той не е възможен - ВИК, Енерго и т.н. е нужен зверски контрол. Шибаната Комисия за защита на конкуренцията е точно за това! Тя дори следва да контролира Държавна комисия за енерго и водно регулиране щом тя видимо не си върши задълженията. Действията на Комисия за защита на конкуренцията, са много по-важни дори от тези на икономическия министър.
Ако при соца има държавен монопол, то в латино-икономиките има частен такъв. Нищо по-добро, дори по-лошо. Хората са го казали - от държавния монопол, по-лош е само частния. Още в 19 век Ейбрахам Линкълн е стигнал до този извод, но на нашите политици май и в 21 век още не им е увряла главата. Какво ще стане сега ще видим.
Коментар