Те ако са само телефонните измамници лесна работа. С тях е лесно - искат ли ти пари значи е измама.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Измамници и измамни схеми
Collapse
X
-
До ковид-кризата, бях преброил около 15000 (петнадесет ХИЛЯДИ!) пуснати по мои мейли измамни писма а след това, просто спрях да броя и им изгубих бройката. Тези са ясни, от тях не боли. Знаеш, че са тръгнали с лъжа, няма какво да ги мислиш. Има едни други, дето Лъжата им е на друго ниво, те са къде по-грозни. Те лъжат за морал, за чест, за достойнство, и - за срамотиите - хващал съм се. Постепенно, прогледнах (наложи ми се) и сега, рязко ми светва червената лампичка но, бях млад, наивен, хващах се. Сега - пореден грях на душата ми - с такива се забавлявам, като гледам, как четат морал по темата. И все по-интересно става.
Коментар
-
100 000 опита за измами по телефона само за тази година: Какво съветват експертите?
https://btvnovinite.bg/bulgaria/100-...kspertite.html
От тях 217 са успешни опити от януари до септември тази година. Тоест наистина има българи, които са се вързали на телефонните измами. Има и още 359 случая, в които полицията се е намесила и е предотвратила измамата.
Помислете си - ако измамниците по телефона получават средно по 10 000 лв. от измамен човвек, само за 9 месеца те са получили над 2 милиона лева. Тоест струвало си е да направят тези 100 000 обаждания по телефона. Явно и полицията не спи, след като все пак предотвратяват част от измамите. Но това не спира измамниците - едни влизат в затвора, ноо на тяхно място идват други.
Поуката:
Чуеш ли в телефонен разговор с непознат човек думата ПАРИ, веднага хлопвай слушалката. На мене ми се е случвало няколко пъти да ми звънят и да ми предлагат някакви инвестиционни възможности, взаимни фондове и какво ли не друго, или пък да ме канят на някакви безплатни срещи, на които да разкажат как лесно могат да се спечелят много пари. Никога не съм изслушвал до края какво имат да ми кажат - просто прекъсвам разговора и точка по въпроса.Last edited by Mateev; 29.10.2024, 08:51.
- 1 like
Коментар
-
Жена от Добринище даде 20 хил. лева за обещан колет
https://btvnovinite.bg/bulgaria/zhen...tan-kolet.html
Глупава схема, но е факт, че има хора, който са се вързали на нея.
Коментар
-
Най-масовата измама - даване на пари на заем
Това е най-масовата измамна схема, неосъзнати измамници в която са ваши приятели и познати. Те ви искат пари на заем и в момента, в който ги вземат, са дълбоко убедени, че ще го върнат както и когато сте се уговорили. Да, ама в повечето случаи това не се случва. Това е защото тези хора не могат да си направят сметката. Самият факт, че са поискали от някого заем, вече е доказателство, че не могат да си правят сметката. И както вече предполагам сами знаете, в повечето случаи този заем никога не се връща. Има дори хора, на които им е излязло името, че са вземали заеми от десетки хора и на никого не са върнали нищо.
Самият аз едно време бях арабия и давах заеми на всеки, който ми поиска. Жена ми ги записваше в едно тефтерче. И познайте - тефтерчето го пазим до ден днешен, но върнати пари по него почти няма. За да ми е чиста съвестта ще си призная, че все пак някои хора си върнаха парите, макар и със закъснение, но това например са 10% от всички, получили заем. Тъжно, но това е моята статистика - 90% от хората не си ввръщат взетите заеми. Нещо повече - тези хора ги губиш като приятели или познати. Ако срещнеш някого на улицата, той минава на другия тротоар.
Към днешна дата на никого не давам заем, колкото и да реве и да се тръшка. И в изключително редки случаи, когато причината му е много основателна (напр. болест или операция), тогава давам пари, но с думите "ето вземи и няма нужда да ми ги връщаш, за да си останем приятели". Някои се кълнат, че ще ги върнат, но аз вече знам, че няма да го направят. Затова и добавям "не се притеснявай, някога може пък аз да допра до тебе за някаква помощ". Така всъщност си запазвам приятелството и те не се чувстват гузни, че не са върнали парите.
Поуката:
Ако искате да си запазите приятелите, не им давайте пари на заем. Ако все пак ситуацията е критична, по-добре им подарете парите с уговорката, че ще ги връщат ако и когато могат, а ако не ги върнат, здраве да е. Може пък някога вие да допрете до тях за някаква услуга - това те го приемат и наистина ви остават задължени и наистина ми се е случвало такива хора да ми правят услуга.Last edited by Mateev; 29.10.2024, 08:33.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Започвам с най-масовите Mail измами - получаването на мейл, че от някаква лотария си спечелил някаква голяма сума, или че си получил наследство за някаква голяма сума. Предполагам всеки един човек е получавал десетки такива мейли и горещо се надявам, че не се е връзвал на тях. Аз лично си имам колекция от хиляди такива мейли и си ги събирам в специална папка. Досега не съм се връзвал на този тип измама, но самият факт, че е толкова масова, ме навява на мисълта, че явно има хора, които се връзват, в резултат на което бизнеса на измамниците е печеливш и се развива и разраства все повече и повече.
Измамната схема се състои в следното:
1. Получаваш персонален мейл, в който дори понякога ти знаят името
2. В този мейл под поне 1000 различни причини ти се съобщава, че си спечелил или че някой иска да ти даде милиони долари, евра и т.н.
3. От тебе се очаква да им отговориш на мейла и да дадеш някакви данни с имена, адрес и т.н.
4. В завързалата се комуникация се изяснява, че за да си получиш парите, трябва да изпратиш някаква малка сума за адвокат, оформление, застраховка или нещо друго. Под малка сума се разбират 1000-2000$
5. Естествено се иска и банкова сметка, на която да ти изпратят спечелените милиони
6. Тука има няколко варианта на схемата и най-елементарния е просто да се лишиш от тези 1000-2000$ уж за разходи по изпращането
7. Ако лапнишарана е много голям, схемата може да доведе до източване на банковата му сметка. Начини много, но най-явния е в някой от мейлите да ти изпратят линк, от който на компютъра да ти се инсталира зловреден софтуер, който да открадне паролите ти.
Въобще това с изпращането на зловреден линк го има в стотици различни схеми, за което ще говорим в някой от следващите постинги. За да се защити човек най-лесното е да не чука никакви съмнителни линкове в интернет или в мейлите си. Да, ама много наивници го правят и често стават жертви на измамници.
Едно време масово се пишеха вируси и затова се появиха и антивирусни софтуери. Към днешна дата обаче никой хакер вече не пише вируси. Пишат се троянски коне, задачата на които е да откраднат от вашия компютър някаква парола или някаква финасова информация, която да се използва с цел да ви измамят или директно да ви оберат.Last edited by Mateev; 29.10.2024, 08:03.
Коментар
-
Измамници и измамни схеми
Светът е пълен с измамници. Те са навсякъде около нас. Отварям тази тема с цел всеки да опише с какви измамни схеми се е сблъсквал, за да може всички да са наясно и да се предпазват от подобни измамни схеми.
Самият аз въпреки че съм със самочувствието, че няма да се оставя да бъда измамен, сега като се замисля за моето минало, бил съм измамван поне 10-20 пъти и продължават да ме мамят до ден днешен. Затова реших да създам специална тема, в която да се опитаме да опишем и класифицираме по възможност всички видове измамни схеми, за които знаем или се досетим.
Темата е особенно важна в един инвестиционен форум, защото част от инвестиционните възможности, широко рекламирани в целия свят, също са измамни схеми. Някои от тези измамни схеми са толкова съвършени, щото човек си губи парите без дори да се усети, че е измамен.
Съществува и един психологически аспект -- измамените ги е срам да си признаят, че са измамени, като с това обаче те спомагат измамната схема да остане неразкрита и измамниците да мамят още и още други хора. Затова реших аз да съм първият, който да си признае какво и как са го мамили през живота, за да може да предпазя други хора да не бъдат измамени по същия начин.Last edited by Mateev; 29.10.2024, 08:12.Тагове: Отмаркиране на всички
- 5 Харесвания
Коментар