IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Измамници и измамни схеми

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
    Искам да разкажа за следващата измамна схема, на която също се вързах и загубих около 1500$. Става въпрос за закупуването на дрон DJI Inspire 1 от eBay. Това са скъпи дронове, струващи по 10-15 хиляди долара като нови. След като излезе обаче новата версия, цените на старата версия падат доста и масово се предлагаха в eBay по около 2000-2500$.
    .
    А защо си чакал толкова много време, до момента от ибей мен не са ме мамили, имал съм забавяне на стока- изпращат нова или връщат парите, имал съм неизпратена стока- платена от мен, отново връщат парите. Имах случай стоката се забави много, писах на ибей, те казаха чакай още седмица, след споменатата седмица отново писах, на 3-4 ден стоката пристигна. Не е трябвало да чакаш толкова много

Коментар

• Искам да разкажа за следващата измамна схема, на която също се вързах и загубих около 1500$. Става въпрос за закупуването на дрон DJI Inspire 1 от eBay. Това са скъпи дронове, струващи по 10-15 хиляди долара като нови. След като излезе обаче новата версия, цените на старата версия падат доста и масово се предлагаха в eBay по около 2000-2500$.

Не знам дали сте пазарували в eBay, но там нещата изглеждат много сериозно. Продаваните артикули са придружени от десетки снимки, всяко едно елементарно дефектче задължително се съпровожда от снимка в едър план и задължително трябва да бъде упоменато в текста и въобще създава се впечатление, че всичко е много истинско. Освен всичко друго eBay гарантира връщането на парите, ако купувача нещо не е доволен от получената стока. Въобще създава се впечатление, че купувача е на 100% гарантиран срещу измами.

Да, ама мене все пак ме измамиха. Намерих си при един поляк дрон, който визуално изглеждаше в много добро състояние. Комплектацията беше много добра, цената също. Не беше кой-знае колко евтин - само малко под най-евтиното друго предложение, така че да изплува на първо място в списъка, но да не се усъмниш от прекалено ниската цена.

Та реших да го купя дрона и влязох във визарда за плащане, но там ме изненадаха, като ми поискаха да платя и ДДС (VAT). Останах учуден, защото от Полша не би трябвало да плащам ДДС и затова влязох в комуникация с продавача, за да го помоля да си огледа обявата и дали някъде не е чукнал грешно някой чекбокс. Два-три дена си писахме и аз го молих да провери едно или друго нещо, докато той най-накрая не ми писа, че имал и други кандидати за покупка, и ако продължавам да се мотам, ще го продаде на тях. Та това ме мотивира и въпреки ДДС-то хванах и платих дрона. Все още беше по-изгоден от алтернативите.

След това както си му е реда получих мейл и линк към куриерска фирма, на който да мога да проследявам доставката. Преди това обаче продавача доста се забави с изпращането и дори се наложи да го питам ще изпрати ли дрона или да се жалвам на съпорта на ebay. Както и да е - получих тракинг номер и линк към куриера. Проверих тракинга и там наистина пишеше, че има изпратен колет към България, Габрово и дори го имаше моето име. И започнах да чакам, чакам, чакам и до ден днешен ...

Когато се усетох, че нещо не е наред, вече беше минало много време, а аз не знаех, че гаранцията на еbay си има срок на валидност и след него тя не важи. Проверих и сайта на куриерската фирма и представете си - този сайт беше разработен специално за мене и за никой друг. Започнах да пиша жалване към ebay, но там като посоча номера на ордера непрекъснато ми излизаше Узбекистан, а не Полша. Въобще сложна схема, но определено работеща. Някакси те са излъгалие eBay с реалното си местоположение, и затова ми е искало ДДС, но въпреки това е показвало, че продавача е поляк. Вероятно са открили някакъв бъг в сайта на eBay и са се възползвали от него. Другото е, че те са знаели, че гаранцията на eBay е лимитирана по време и затова са се бавили, но така, щото да не предизвикат моето подозрение. И като изтекат 30-те дена, eBay им е превел моите пари и е свалил гаранцията върху дрона и аз най-накрая се усещам, но с голямо закъснение.

Извод: Въпреки че eBay и AliExpress уж имат гаранция за връщане на парите на недоволен клиент, трябва да знаете, че пак съществуват вратички да бъдете измамени. При мене се получи - измамиха ме с около 1500$. От AliExxpress също са ме мамили не един път със стоки, неотговарящи на описанието, но понеже сумите са дребни, въобще не ми се е занимавало да правя опити за рекламации.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение

Съмнявам се някой да го интересуват кокошкарските ви истории!

Пишете актуални неща, не роднински простотии...

п.п.
        Да не би да мислиш, че някой от форума ще поръчва домати от вуйчо ти?

Ако е така и много държиш да ни предпазиш - качи му името и телефона!
        Като се сумират всичките му неща, изобщо не е кокошкарско, сумата е сериозна за онова време.

Той е социалистически апаратчик от ниско или средно ниво.

Коментар

• Само да добавя контекст. Измаменият освен мелеонер с космическо IQ е и индженер по образование. Казвам го без никаква арония, защото е 100% истина.
          Last edited by X_Y; 31.10.2024, 21:15.

Коментар

• Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
            През 2019 г. ...
            Съмнявам се някой да го интересуват кокошкарските ви истории!

Пишете актуални неща, не роднински простотии...

п.п.
            Да не би да мислиш, че някой от форума ще поръчва домати от вуйчо ти?

Ако е така и много държиш да ни предпазиш - качи му името и телефона!
            Last edited by Julius_BG; 29.10.2024, 12:18.

Коментар

• През 2019 г. леля ми от провинцията беше изпратила по един мой вуйчо кашон с градински домати, защото тя ползва наш имот с вода.

Вуйчото беше подменил доматите с купени от веригите, бяха твърди и с бяло отгоре, когато ги разрежеш, изобщо не бяха вкусни и личеше, че са лоши, купени домати.

Същият човек е близък до семейството ми и е мамил и баба ми и дядо ми през 80-те години (мога да разкажа, ако ви е интересно). От години обаче вече не го каним у нас.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                Те ако са само телефонните измамници лесна работа. С тях е лесно - искат ли ти пари значи е измама.
                Звъни ми веднъж такъв, мъжки глас, "- Татко, блъснах дете." Аз, нали съм злодей, не му обяснявам, че нямам мъжки рожби и т.н., ами си го питам директно, къде да донеса парите. Не знам какво му стана, веднага тръшна телефона.
                Last edited by Pyramid; 29.10.2024, 12:33.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                  Julius_BG, ако някой е измамил, той пак ще измами и не можеш да го убедиш да не го прави. Самите измамници са в схеми и са жертви на схеми, в най общия случай накрая и тях сами някой ги обира, обаче с чиста съвест.
                  1. Ако някой е измамил, той пак ще измами и не можеш да го убедиш да не го прави - Защо реши, че съм тръгнал да убеждавам който и да било в каквото и да било?

2. Самите измамници са в схеми и са жертви на схеми - да не би да очакваш съчувствие от моя страна?!?

п.п.
                  ОСВЕН ДА ГЕНЕРИРАШ СПАМ ПО ТЕМАТА - ТИ НЕЩО СЪЩЕСТВЕНО ИМАШ ЛИ ДА КАЖЕШ?

Коментар

• Всеки който има имейл е получавал многократно Измамни писма. Първоначално бяха за наследство като роднина, след това за спешна смяна на паролата в банка или друга финансова компания. На последък са разни изнудвания как са ми пробили компютъра и имат мои снимки и дори клипчета от камерата които ще публикуват в мрежата. Ех най на края и аз да стана звезда в мрежата!

При възрастните хора все още вървят измами по телефона. Винаги съм се чудил как се хващат на такива въдици, но явно с възраста човек престава да съобразява добре. Два пъти се обаждаха на тъста и само това че няма пари в къщи го спаси. Не обича да ходи по банки и винаги търси децата да го водят. Беше повярвал и двата пъти. Майка ми също и бяха обещали плазмен телевизор от лотария на мобилен оператор. Тя ми се обади и се разбра измамата.

Преди време завличаха хора да станат поръчители. Уж приятел много в нужда и след месеци разбираш нямал работа не плащал заема и банката ти го окачила целият плюс лихвите на теб.

Напоследък много се говори за хора които теглят заем от банката за да направят услуга на познати и ще погасят заема същият ден. Като знам през колко процедури се минава през банката и как дори и като получиш заема пари в брой не можеш да вземеш над определена сума в брой /например 3000 лв/ ми се струва има нещо съмнително в това което твърдят пострадалите. По начина по който го описват това не може да стане без участие на човек от банката.
                    Ако знаех какво да препоръчам щях да съм по-богат

Коментар

• Julius_BG, ако някой е измамил, той пак ще измами и не можеш да го убедиш да не го прави. Самите измамници са в схеми и са жертви на схеми, в най общия случай накрая и тях сами някой ги обира, обаче с чиста съвест.
                      D.Y.F-091066

Коментар

• Mateev, не са ти много правилни изводите, търговците които ги продават и са пълни 99% с ментета също са измамници, нищо или никой не им попречил да вземат едно устройство и да му напълнят капацитета, на висичко отгоре ти показва и виждаш и скороста с която се прехвърлят данните. Този начин на запис го има при всяко едно устройство, реалния капацитет е много по малък но записа се прави по начин така че данните да се екстраполират, индексацията може да бъде няколко нива - няколко числа да кажем. Когато се прочита файла се намират подходящите парчета и голяма част от тях се четат и като парчета от други файлове. Така се пести място и се спестяват електронни части, в случая при паметта това са кондензатори които се разреждат и после веднага се зареждат - възтановяват така както са били. Това е и причината при изключване на паметта в момент в който се чете данните да се объркат. За съжаление натъкват и съвременните автомобили с много такива памети и едно късо съединение и са повредени маса софтуери, а услугата да ти ги презапишат кой знае защо е толкова скъпа, явно защото е много ценна.
                        - Но оправдание за никой търговец няма ако ти продава неработеща памет, защото капацитета и е толкова надут че не се покрива от възможностите на електронните части. Те така се и повреждат като им изтече гаранцията на уредите, променят се характеристиките на електронните части в паметите и си готов да си купиш примерно нов телевизор, софтуера го нямат дори в сервиза който уж е фирмен.
                        - Това автоматично означава че не само търговците са мошенници, но и производителите на маркови стоки. Те може и да не знаят между другото какъв компонент са вложили, при тестовете им работи.
                        D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

То направо можем да генерализираме:

Ако някой иска да ви ДАВА пари, без да сте ги очаквали, бъдете сигурни, че той иска да ви ВЗЕМЕ пари !!!
                          Ами то в общия случай е така, но винаги се намират баламурници, на които им се иска да е истина! - Очакват някой да дойде от нищото и да се погрижи за тях! Искат си "спасителите"! А освен това ако са и малко мързеливи - съвсем обичат лесните, немъчените пари.............. и затова и измамите лесно вървят!

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
                            Мейлите по пощата включват още следните типове измами:

1. Пишат ви, че сметката ви в някоя банка е блокирана. Споменават се реални банки - примерно ДСК, ОББ и т.н. въпреки че вие нямате сметка там, можете да се хванете на въдицата и да последвате линка... ВИНАГИ ГЛЕДАЙТЕ МЕЙЛА НА ИЗПРАЩАЧА! - ако не завършва на реалната банка @***.bg не го отваряйте!

2. Приканват ви да участвате (не в томбола, а) в АНКЕТА - уж за потребителска удовлетвореност - примерно от А1, само че анкетата все пак не е пусната от оригиналните тиквеници в А1, а кукичка, която накрая да ви изиска картови детайли уж да ви възстановят някаква сума или подобна щуротия! Изобщо чуете ли, че искат да ви дават пари (ама ви искат картата преди това) - стойте надалеч!
                            То направо можем да генерализираме:

Ако някой иска да ви ДАВА пари, без да сте ги очаквали, бъдете сигурни, че той иска да ви ВЗЕМЕ пари !!!

Коментар

• Мейлите по пощата включват още следните типове измами:

1. Пишат ви, че сметката ви в някоя банка е блокирана. Споменават се реални банки - примерно ДСК, ОББ и т.н. въпреки че вие нямате сметка там, можете да се хванете на въдицата и да последвате линка... ВИНАГИ ГЛЕДАЙТЕ МЕЙЛА НА ИЗПРАЩАЧА! - ако не завършва на реалната банка @***.bg не го отваряйте!

2. Приканват ви да участвате (не в томбола, а) в АНКЕТА - уж за потребителска удовлетвореност - примерно от А1, само че анкетата все пак не е пусната от оригиналните тиквеници в А1, а кукичка, която накрая да ви изиска картови детайли уж да ви възстановят някаква сума или подобна щуротия! Изобщо чуете ли, че искат да ви дават пари (ама ви искат картата преди това) - стойте надалеч!
                              Last edited by Julius_BG; 29.10.2024, 11:04.

Коментар

• Купуване на евтино SSD или SD карта с голям капацитет

Това е една много масова измама, която се среща в eBay, AliExpress и дори понякога и в български магазини. Потенциалния клиент вижда много евтино устройство, което по външен вид на 100% копира някоя известна марка, купува го щастлив, получава го, и дори в началото всичко изглежда наред. SSD-то или SD картата казва на Windows-а, че капацитета е същия, какъвто е купен, форматира се успешно и дори успешно започвате да записвате файлове, снимки или каквото друго там решите. Ползвате го щастливи няколко месеца и дори се хвалите на приятели, за да ги излъжете и те да си купят, и в един момент става гаф - устройствотто започва да дава грешки, стари вече записани файлове се повреждат или самоизтриват и въобще пълна трагедия.

Къде е проблемът:
                                Измамници купуват евтини SSD или SD карти с малък капацитет и след това с хакерски софтуер ги препрограмират така, щото те да се идентифицират пред Windows-а като таакива с много по-голям капацитет. След това трият изображението на корпуса и със ситопечат слагат ново изображение на някаква известна марка и с по-голям капацитет, което изображение е неотличимо от оригинала. След това започват да продават фалшивите SSD-та или SD карти, като прилагат агресивна рекламна стратегия по всички медии и социални мрежи. Дето се казва продават ги навсякъде и много масово дотолкова, щото дори в известните сайтова за продажба фалшивите устройства са 99% от всички предложения и само една малка част от предложенията са за истински SSD-та или SD карти. Потребителя когато разглежда сайтовете сортира от по-евтино към по-скъпо и винаги буквално на 100% от случаите попада точно на фалшификати.

Когато закупеното SSD или SDD карта пристигнат, те се дъжат като нормални такива. Например закупили сте 2TB SD карта, но в действителност тя е само 16GB. Започвате да записвате и всичко работи добре до момента, до който не се напълнят тези 16GB. След това Windows-a започва да записва на 17-тия GB, но в действителност записа се наслагва върху първия GB, като така поврежда старите вече записани файлове. Повреждат се и файловите структури, и SD картата започва да дава грешки. И колкото повече опити правите да спасите нещо, толкова повече стари файлове унищожавате.

Измамата е много хитра и елегантна, защото потребителя се усеща че е измамен с голямо закъснение, когато вече е изтекъл гаранционния срок, ако въобще е имало такъв. Няма на кого да се оплаче, защото вече търговеца е закрил акаунта си и е създал нов такъв под друго име.

Алтернатива на тази измама е друга, при която директно има легални производители, и те не лъжат в капацитета, но лъжат в бързодействието. Например ако едно SSD е 2TB и вътре има например 8 чипа, само първият чип е с голямо бързодействие, а другите 7 са евтинийки с много ниско бързодействие. Тука потребителя пак с огромно закъснение разбира, че е измамен, защото в началото SSD-то работи перфектно, но в един момент записа започва да се влачи като народна песен - 10 или дори 100 пъти по-бавно.

Друга алтернатива на този тип измама - когато един производител произведе някакъв чип, той задължително го тества. И ако се появи брак, той не се изхвърля на боклука, а се продава на някого на безценица. И при съвременните интегрални схеми с висока плътност брака може да достигне до 50% от цялото производство. Тези, които купиуват брака на безценица, пак могат да го фалшифицират че е някаква известна марка и да го продават евтино и с голям успех. Брака обаче се състои от повредени сектори, които ако са малко, Windows-a ще ги хване и ще ги изолира, но ако са много, пак изпадате в ситуация на грешки, загубени файлове и т.н.

Поуката:
                                1. Никога не купивайте SSD или SD карта, ако цената им е доста по-ниска от тази на марковите производители
                                2. Никога не купивайте в AliExress от търговци с малък брой положителни отзиви. Аз лично купувам само от търговци, които имат по няколко стотин хиляди положителни отзиви.

ПП: Абсолютно същият вид измама масово се използва и при продажбата на батерии или акумулатори или клетки за тях. Масово на етикетката пише един капацитет, а пристигат такива с много по-малък капацитет. И ако нямате в къщи уред за измерване на капацитета, може и да не се усетите, че сте измамени. Тука измамниците са толкова нагли, щото по корписа на акумулатора пишат направо невъзможни капацитети. Например за 18650 литиева батерия максималния възможен капацитет е около 3000-3300 mAh, а измамниците пишат по 5000, 10000 и т.н. и най-интересното - масово се намират лапнишарани, които да ги купуват, въпреки че измамата си личи от 1 километър.

Коментар

Working...
                                X