IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобалното затопляне мит или реалност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Загледах се във фактурата - за върната капацитивна енергия ме глобяват с по 27 стотинки на върнат киловатчас, а за лош Cos(Ф) начисляват само допълнителни 2.7 стотинки към енергията. От тука си вадя извода, че ако просто реактивната ми мощност от капацитивна я направя индуктивна, пак ще ме глобяват, но с по-малко.

А да го балансирам някакси вече ми изглежда мисия невъзможна. Причината - ами то се оказа, че по различните фази е различно, и освен това непрекъснато мърда насам-натам. Има както индуктивни, така и капацитивни фази.

Виж как са в момента:

Тук е доста по-интересно от онази тема, дето се дърляме като ненормални. Помня, когато си говорехме за земното ядро и достигнахме до заключения, дето не можеш да ги прочетеш никъде. Така и тук - отдавна съм размишлявал как мога да прецаквам енергото в чисто теоретичен план и съм изграждал мисловни конструкти. Безрезултатно, разбира се. Ти говориш за връщане на капацитивна мощност, но аз мисля, че става въпрос не за връщане на мощност, а за еквивалент на доставена с тази стойност по-малка пълна мощност до теб заради по-ниските загуби по трасето от оператора до теб. И би трябвало да бъдеш възнаграден за това, но си глобен. До теб достига пълна мощност с индуктивен товар от турбини, генератори, централи и прочие. Ти не можеш, наред с други масови консуматори, "връщащи капацитивна мощност", да промениш индуктивния характер на достигащата до теб захранващата те пълна мощност, а можеш чисто теоретично да намалиш загубите в мрежата до нула при доставка на активна мощност. Трябва да се замислим защо глобите са с цял порядък разлика за подобрен фактор /2,7 срещу 27 стотинки/ на мощността и за влошен от страна на потребителя /промишления/. Битовите потребители няма как да влошат фактора на мощността, това могат само промишлените предприятия и затова те слагат капацитивни батерии. Въпросът опира до поддържането на Cos(Ф) в определени граници, които вероятно биват засегнати в по-висока степен от битовите консуматори предвид все по голямата консумация на капацитивна по своя характер мощност, следствие от зареждачки, телевизори, ледове и т.н.

Коментар

• Е крайна сметка, плащаш за реактивна ЕНЕРГИЯ. МОМЕНТНО, мощностра може да е буквално произволна. Оказва се, не е Проблем. Когато комутираш само реактора =(½) проблем. Ама задължително с триак към неутрала.

Коментар

Отвори нова тема, за да не цапаме тази ....
        Ох.Едва ли ще помогне. Както и да е.
        Пофазно. В паралел. L+C.Комутираш ги с SSR/триак всеки един полупериод, според моментния косинус. И ще имаш практически идеална компенсация.
        Last edited by Pyramid; Днес, 09:18.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Между другото,, приемаш ли задачки-закачки?
          Отвори нова тема, за да не цапаме тази ....

Коментар

Благодаря за линка. Още утре ще ги потърся.
            Между другото,, приемаш ли задачки-закачки?

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
              Твърде добре звучи, само знам че навремето просто си я плащаха и единственно съм виждал че определени електроднигатели връщаха много реактивна, един колега се занимаваше да ги следи които като се ползват връщат много реактивна. Дори беше си набелязал, кои са по добри и си предложи откритието на един завод, да ползват по добрите двигатели, познати колеги. Те казаха - това е много трудно за нас, защото машините си идват оборудвани и няма как да обясним разхода за смяна на двигатели. Иначе от мрежата са прави да притискат потребителите за по ниска реактивна.
              Генерацията, волно или не, вкарва своя дял реактивна. Просто не е редно дребните производители да бъдат мачкани за нещо, за което едрите не ги закачат.

Коментар

Реактивната енергия е енергия, която пътува насам-натам по жиците между различните индуктивни и капацитивни товари, и като такава създава допълнително загряване на жиците и от там допълнителна загуба на активна енергия, която се превръща в топлина. Тоест това са паразитни токове, които не носят в себе си активна енергия, и като такива са безполезни, но съгласно Закона на Ом генерират загуби на енергия и загряване на жиците. На енергото в общия случай не му пречат, но защо да не ме глоби някой друг лев (мене и другите нещастници).

Едно време масово предприятията имаха лош Cos(Ф) заради многото електромотори (индуктивен товар). И ги задължаваха да компенсират този лош Cos(Ф) с капацитивни батерии. В наше време обаче се появиха огромно количество устройства с капацитивен товар - UPS-и, компютри, всякакви GSM зареждачки, всякакви LED лампи, всякакви телевизори, монитори и какво ли не друго. И в момента масово домакинствета, а и предприятията, са с капацитивен товар (връщат капацитивна енергия). И тука глобите са жестоки - 10 пъти по-големи спрямо глобите за индуктивен товар.
                Аз си мисля, понеже си в средите на производителите,може пък да си издействат някакви законови защити срещу лоши практики. Добра или лоша, реактивната енергия е неизбежен спътник на преноса и разпределението и все някой трябва да компенсира, нали така?

Коментар

Твърде добре звучи, само знам че навремето просто си я плащаха и единственно съм виждал че определени електроднигатели връщаха много реактивна, един колега се занимаваше да ги следи които като се ползват връщат много реактивна. Дори беше си набелязал, кои са по добри и си предложи откритието на един завод, да ползват по добрите двигатели, познати колеги. Те казаха - това е много трудно за нас, защото машините си идват оборудвани и няма как да обясним разхода за смяна на двигатели. Иначе от мрежата са прави да притискат потребителите за по ниска реактивна.
                  D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                    https://inotech-es.com/bg/reactive_power, някой в България предлага решение.

Коментар

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Мисълта ми е, че активната съставка винаги си е една и съща, cos(f) само подобрява разхода на енергия, защото намалява реактивната съставка и общият вектор е по-къс.
                      Реактивната енергия е енергия, която пътува насам-натам по жиците между различните индуктивни и капацитивни товари, и като такава създава допълнително загряване на жиците и от там допълнителна загуба на активна енергия, която се превръща в топлина. Тоест това са паразитни токове, които не носят в себе си активна енергия, и като такива са безполезни, но съгласно Закона на Ом генерират загуби на енергия и загряване на жиците. На енергото в общия случай не му пречат, но защо да не ме глоби някой друг лев (мене и другите нещастници).

Едно време масово предприятията имаха лош Cos(Ф) заради многото електромотори (индуктивен товар). И ги задължаваха да компенсират този лош Cos(Ф) с капацитивни батерии. В наше време обаче се появиха огромно количество устройства с капацитивен товар - UPS-и, компютри, всякакви GSM зареждачки, всякакви LED лампи, всякакви телевизори, монитори и какво ли не друго. И в момента масово домакинствета, а и предприятията, са с капацитивен товар (връщат капацитивна енергия). И тука глобите са жестоки - 10 пъти по-големи спрямо глобите за индуктивен товар.

Коментар

Загледах се във фактурата - за върната капацитивна енергия ме глобяват с по 27 стотинки на върнат киловатчас, а за лош Cos(Ф) начисляват само допълнителни 2.7 стотинки към енергията. От тука си вадя извода, че ако просто реактивната ми мощност от капацитивна я направя индуктивна, пак ще ме глобяват, но с по-малко.

А да го балансирам някакси вече ми изглежда мисия невъзможна. Причината - ами то се оказа, че по различните фази е различно, и освен това непрекъснато мърда насам-натам. Има както индуктивни, така и капацитивни фази.

Виж как са в момента:

Несправедлива е тази игра на ЕРП-тата и, признавам, тогава (2008-ма), за нея, дори не бях се замислял. Интересно ми е, а на големите мощности (ТЕЦ, АЕЦ, ВЕЦ) дали им плащат за реактивна? Защото, ТАКОВА плащане, би могло да бъде повод на при ципа на прецедента, да бъде търсена закрила от КЗК срещу неравнопоставено третиране на пазарните субекти - нещо, което, би могло да бъде спечелено в съда.

Коментар

• https://inotech-es.com/bg/reactive_power, някой в България предлага решение.
                          D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Мисълта ми е, че активната съставка винаги си е една и съща, cos(f) само подобрява разхода на енергия, защото намалява реактивната съставка и общият вектор е по-къс.
                            Факт.

Коментар

Правят ни на идиоти но, ти разбра идеята и това е главното.

Виж как са в момента:

Last edited by Mateev; Вчера, 22:13.

Коментар

Ами аз ще платя само активната, пък той да си показва каквото ще.

Коментар

Working...
                                X