Първоначално изпратено от Mateev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Глобалното затопляне мит или реалност?
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Отвори нова тема, за да не цапаме тази ....
Пофазно. В паралел. L+C.Комутираш ги с SSR/триак всеки един полупериод, според моментния косинус. И ще имаш практически идеална компенсация.Last edited by Pyramid; Днес, 09:18.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Между другото,, приемаш ли задачки-закачки?
Коментар
-
Благодаря за линка. Още утре ще ги потърся.
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеТвърде добре звучи, само знам че навремето просто си я плащаха и единственно съм виждал че определени електроднигатели връщаха много реактивна, един колега се занимаваше да ги следи които като се ползват връщат много реактивна. Дори беше си набелязал, кои са по добри и си предложи откритието на един завод, да ползват по добрите двигатели, познати колеги. Те казаха - това е много трудно за нас, защото машините си идват оборудвани и няма как да обясним разхода за смяна на двигатели. Иначе от мрежата са прави да притискат потребителите за по ниска реактивна.
Коментар
-
Реактивната енергия е енергия, която пътува насам-натам по жиците между различните индуктивни и капацитивни товари, и като такава създава допълнително загряване на жиците и от там допълнителна загуба на активна енергия, която се превръща в топлина. Тоест това са паразитни токове, които не носят в себе си активна енергия, и като такива са безполезни, но съгласно Закона на Ом генерират загуби на енергия и загряване на жиците. На енергото в общия случай не му пречат, но защо да не ме глоби някой друг лев (мене и другите нещастници).
Едно време масово предприятията имаха лош Cos(Ф) заради многото електромотори (индуктивен товар). И ги задължаваха да компенсират този лош Cos(Ф) с капацитивни батерии. В наше време обаче се появиха огромно количество устройства с капацитивен товар - UPS-и, компютри, всякакви GSM зареждачки, всякакви LED лампи, всякакви телевизори, монитори и какво ли не друго. И в момента масово домакинствета, а и предприятията, са с капацитивен товар (връщат капацитивна енергия). И тука глобите са жестоки - 10 пъти по-големи спрямо глобите за индуктивен товар.
Коментар
-
Благодаря за линка. Още утре ще ги потърся.D.Y.F-091066
Коментар
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеhttps://inotech-es.com/bg/reactive_power, някой в България предлага решение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
Мисълта ми е, че активната съставка винаги си е една и съща, cos(f) само подобрява разхода на енергия, защото намалява реактивната съставка и общият вектор е по-къс.
Едно време масово предприятията имаха лош Cos(Ф) заради многото електромотори (индуктивен товар). И ги задължаваха да компенсират този лош Cos(Ф) с капацитивни батерии. В наше време обаче се появиха огромно количество устройства с капацитивен товар - UPS-и, компютри, всякакви GSM зареждачки, всякакви LED лампи, всякакви телевизори, монитори и какво ли не друго. И в момента масово домакинствета, а и предприятията, са с капацитивен товар (връщат капацитивна енергия). И тука глобите са жестоки - 10 пъти по-големи спрямо глобите за индуктивен товар.
Коментар
-
Загледах се във фактурата - за върната капацитивна енергия ме глобяват с по 27 стотинки на върнат киловатчас, а за лош Cos(Ф) начисляват само допълнителни 2.7 стотинки към енергията. От тука си вадя извода, че ако просто реактивната ми мощност от капацитивна я направя индуктивна, пак ще ме глобяват, но с по-малко.
А да го балансирам някакси вече ми изглежда мисия невъзможна. Причината - ами то се оказа, че по различните фази е различно, и освен това непрекъснато мърда насам-натам. Има както индуктивни, така и капацитивни фази.
Виж как са в момента:
Коментар
-
Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
Мисълта ми е, че активната съставка винаги си е една и съща, cos(f) само подобрява разхода на енергия, защото намалява реактивната съставка и общият вектор е по-къс.
Коментар
-
Правят ни на идиоти но, ти разбра идеята и това е главното.
А да го балансирам някакси вече ми изглежда мисия невъзможна. Причината - ами то се оказа, че по различните фази е различно, и освен това непрекъснато мърда насам-натам. Има както индуктивни, така и капацитивни фази.
Виж как са в момента:
Last edited by Mateev; Вчера, 22:13.
Коментар
-
Ами аз ще платя само активната, пък той да си показва каквото ще.
- 1 like
Коментар
Коментар