IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобалното затопляне мит или реалност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от drainlan21 Разгледай мнение
    Интересно, защо розовите либтарди-затоплисти, се активират само когато температурите в БГ ударят 30+?
    През март, април и май, когато бяха под климатичната норма, бяха "забравили" за Глувалнуту затоплйани и темата беше умряла. Слочаенос? Не мисла...

Междувременно в Австралия и Нова Зеландия в момента е най-студената зима през последните 60 години, Канбера беше затрупана със сняг за седмици, имаше слани и отрицателни температури чак в Куинсланд, което си е в екваториалния пояс.
    Incredible pictures show Aussie towns blanketed in snow as millions issued stark warning

Pictures emerging from regions like Cooma and Canberra show cars buried, fields dusted in snow, and roads turned to ski runs.

https://au.news.yahoo.com/incredible...tD66Cqn_aqpyXS

В Антарктика пък от 2021 насам ледът се увеличава средно с по 108 МИЛИАРДА тона.
    https://www.goodnewsnetwork.org/scie...o-year-period/
    Researchers at Tongji University, led by Dr. Wei Wang and Professor Yunzhong Shen, reported that East Antarctica’s Wilkes Land and Queen Mary Land region recorded 108 gigatons of average ice sheet mass gain per year from 2021 to 2023.

Всеки либтардски наратив, обърнат на 180 градуса, ни води до истината. Enough said.
    Какво значи "активират се"?
    Аз лично бях активиран и през зимата, когато шейните на децата хванаха прах по мазетата за пореден път. Както и през пролетта, когато имаше няколко по-хладни дни от обикновено и отново се запя "Айде бе, къде са ви климатичните промени?!? "

Ами, ей ги. Горещниците почват от първите дни на юни. Свърши се с народните повести, където страшна жега горила земята "три недели". Сега е три месеца.

На всичкото имаме не просто жега, а безводие. Пак има места, на които не е канала капка от седмици, и такива, на които дъжда беше половин часова роса.

Коментар

• Първоначално изпратено от drainlan21 Разгледай мнение
      Интересно, защо розовите либтарди-затоплисти, се активират само когато температурите в БГ ударят 30+?
      През март, април и май, когато бяха под климатичната норма, бяха "забравили" за Глувалнуту затоплйани и темата беше умряла. Слочаенос? Не мисла...
      ...
      Всеки либтардски наратив, обърнат на 180 градуса, ни води до истината. Enough said
      .
      Кого наричат профан?
      На съвременен език профани обикновено се наричат войнстващи невежи, хора, които, бидейки напълно невежи по един или друг въпрос, се заемат да го прикрият или по-скоро да го изопачат и да правят неверни заключения дори от съвсем правилни постулати.
      Профаните не четат, камо ли да мислят
      Този текст не е за тях
      -----------------------------------------------------------------------------------------
      Разбирам, че имате въпроси относно фокуса върху глобалното затопляне и представяте информация, която според вас противоречи на тази теза. Нека разгледаме точките, които повдигате:
      1. Фокус върху горещините: Вие отбелязвате, че вниманието към глобалното затопляне се засилва, когато температурите в България надвишат 30°C, и намалява през по-хладни периоди. Това е често срещано явление – медиите и общественото внимание често реагират по-силно на екстремни метеорологични явления (като горещи вълни), отколкото на по-бавни, дългосрочни тенденции или на периоди, които са по-близо до нормата или дори по-хладни. Науката обаче работи с дългосрочни данни и тенденции, а не само с краткосрочни метеорологични наблюдения. Глобалното затопляне се отнася до цялостната повишаваща се средна температура на планетата и увеличаването на честотата и интензивността на екстремни явления, включително горещи вълни, но също така може да доведе до промени в атмосферните циркулации, които понякога причиняват и необичайни студени периоди в определени региони.
      2. Студената зима в Австралия и Нова Зеландия:
        • Разлика между време и климат: Важно е да се прави разлика между "времето" (атмосферните условия в даден момент и място) и "климата" (дългосрочните средни стойности и вариации на времето в даден регион). Една студена зима в Австралия или Нова Зеландия е метеорологично събитие и не отменя глобалната тенденция за затопляне.
        • Регионални вариации: Глобалното затопляне не означава, че навсякъде по света ще стане еднакво горещо през цялото време. То води до по-сложни промени в климатичните системи, които могат да причинят екстремни събития както на затопляне, така и на застудяване в отделни региони. Например, промените в полярните въздушни маси могат да доведат до проникване на студен въздух на по-южни географски ширини.
        • Данните: Трябва да се разглеждат и пълните данни. Докато някои райони може да са преживели рекордно студено време, други части на света може да са имали рекордно горещо време през същия период. Глобалната средна температура остава основният показател.
      3. Ледът в Антарктика:
        • Специфика на изследването: Цитираното от Вас изследване се фокусира върху Източна Антарктика (по-конкретно области като Уилкс Ленд и Кралица Мери Ленд) и установява увеличаване на ледената маса там за определен период (2021-2023 г.). Това е важен детайл.
        • Контекст: Антарктика е огромен континент с различни климатични условия. Докато Източна Антарктика е по-студена и по-стабилна, Западна Антарктика и Антарктическият полуостров преживяват значително топене и загуба на лед, което допринася за повишаването на морското равнище. Увеличените валежи от сняг в някои райони на Източна Антарктика, поради промени в атмосферната циркулация, могат временно да компенсират загубите другаде, но общата тенденция за Антарктида като цяло, гледана през по-дълъг период и отчитайки всички региони, все още е обект на интензивни изследвания, като много модели сочат към бъдещи загуби.
        • Общ баланс: Научният консенсус, базиран на множество изследвания и методи (сателитни наблюдения, наземни измервания), показва, че докато има регионални разлики, общата загуба на лед от Антарктида (и Гренландия) се ускорява и е значим фактор за покачването на световното морско равнище.
      4. "Обръщане на наратива": Твърдението, че "обръщането на 180 градуса на всеки либерастки наратив води до истината", е форма на мислене, която не се основава на научни методи. Научният процес разчита на събиране на данни, формулиране на хипотези, тестване чрез експерименти и наблюдения, и стигане до заключения въз основа на доказателствата. Климатичните промени са обект на десетилетия изследвания от хиляди учени по света, използващи сложни модели и множество източници на данни (температурни записи, сателитни данни, ледени ядки, анализ на океанските течения и др.). Тези данни последователно показват ясна тенденция на глобално затопляне, причинено предимно от човешката дейност.
      Важно е да се разчита на проверена научна информация от авторитетни източници (като Междуправителствения комитет по изменение на климата - IPCC, водещи университети и научни организации), а не на изолирани случаи или политически интерпретации.

Коментар

• Интересно, защо розовите либтарди-затоплисти, се активират само когато температурите в БГ ударят 30+?

Междувременно в Австралия и Нова Зеландия в момента е най-студената зима през последните 60 години, Канбера беше затрупана със сняг за седмици, имаше слани и отрицателни температури чак в Куинсланд, което си е в екваториалния пояс.
        Incredible pictures show Aussie towns blanketed in snow as millions issued stark warning

Pictures emerging from regions like Cooma and Canberra show cars buried, fields dusted in snow, and roads turned to ski runs.

https://au.news.yahoo.com/incredible...tD66Cqn_aqpyXS

В Антарктика пък от 2021 насам ледът се увеличава средно с по 108 МИЛИАРДА тона.
        https://www.goodnewsnetwork.org/scie...o-year-period/
        Researchers at Tongji University, led by Dr. Wei Wang and Professor Yunzhong Shen, reported that East Antarctica’s Wilkes Land and Queen Mary Land region recorded 108 gigatons of average ice sheet mass gain per year from 2021 to 2023.

Всеки либтардски наратив, обърнат на 180 градуса, ни води до истината. Enough said.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
          Така е, но съм наясно какво не знаеш, и списъка е ужасно дълъг ...
          Списъкът е безкраен Затова никога няма да разбере фразата:

"Аз знам, че нищо не знам, но има такива които и това не знаят."

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Хахаха-о свещена простота.Морското ниво се повишава от ХИЛЯДИ ГОДИНИ. Не случайно някои древни градове са под вода.
            И никога не съм твърдял, че площ и.обем са едно и също. За пореден път лъжеш по отношение на това какво съм написал.
            И няма никакви доказателства, че обема на леда се понижава драстично. Това са ваши измислици.
            Учените са го измерили това, но ти като чукча - само пишеш, без да четеш, въпреки че се споменава в поне 2-3 постинга. Та обяснявам като за олигофрен - има сателити, гоито измерват гравитационните изкривявания над планини, ледници, морета и т.н. И там, където има повече земна маса или повече лед, гравитацията е по-висока. Та точно от тези сателити идва информация колко е намаляла гравитацията поради намаляла маса на леда, а от там е изчислено и колко милиона тона са се стопили.

По въпроса, че морското ниво нараства от хиляди години дори и без да се топи лед - това пък е откровена простотия или по-скоро тъпизъм. Твоята глава само такива ги ражда, така че няма да го коментирам.

Коментар

Виц на куков ден.Няма как да си наясно какво аз знам.
              Така е, но съм наясно какво не знаеш, и списъка е ужасно дълъг ...

Коментар

Това са официални данни,не съм си ги измислил аз.
                И как ...източникът ги изчисли? Да си чувал че, И тази година,.валят температурни рекорди? Този лед там, Е ПРЕХОДЯШ, Бвзценни. Има го-няма го. И ходят едни бели мечки, мерят дебелината, докладват (Официално, как иначе).

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Яко. И го измери...КАК?
                  Това са официални данни,не съм си ги измислил аз.

Коментар

Дреме ми какво прави невежа като теб.Проблемът с извънземните е от съществено значение за човечеството и реших да споделя информацията, която съм открил. В резултат получих само подигравки.Ами тогава защо да ви отварям очите,стойте си невежи,щото тая информация от официални източници няма да я получите.
                    Преди няколко дни се е случило едно грандиозно събитие по темата, ама няма да го съобщя.
                    Аха. Няма да.ни кажеш но...СИ ГО ЗАСНЕЛ, НАЛИ? Матеев цял телескоп ти подари, са си снимаш, да си снимаш...а ти, надничаш и скиваш как се събличат комшийките. Шашкънин.
                    Last edited by Pyramid; 02.07.2025, 16:28.

Коментар

Няма третд,защото средно за 2024г обемът на леда в Арктика е бил 13600 кубокилометра при 12800 през 2017г.
                      Яко. И го измери...КАК?

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                        Аз не си губя времето в диалози с профани
                        Само ИИ има търпение да обяснява научни факти на безнадеждно невежи индивиди
                        Що си мислиш, че аз желая да комуникирам с теб?Ти пишеш под моите мнения,не аз под твоите.За мен си господин Никой, жалко човече без собствено мнение.

Коментар

Няма никакви доказателства, че ледниците се топят. Площта на ледената покривка в Арктика и Антарктика, където се намира над 99 процента от световния лед е в рамките на средното ниво за последните 50 години, откакто се правят такива измервания.Това,че някои ледници в планините се топят през лятото не е доказателство за глобално затопляне. Те са много неустойчиви и може да им повлияят локални процеси-свлачище или дори няколко дни топло време. Цялата година може да и студено,но една топла вълна от няколко дни може да ги стопи.Важни са ледниците в Арктика и особено в Антарктика, където се намира голяма част от световния лед.
                          Моят сътрудник ме апострофира:
                          - Защо ме занимаваш с глупави реплики? Дай ми нещо от "дървения" философ
                          ---------------------------------------
                          Разбирам напълно откъде идва този аргумент и защо звучи толкова убедително. Той се фокусира върху най-големите маси лед и правилно отбелязва, че планинските ледници са малка част от общото количество.

Това твърдение обаче съдържа няколко ключови неточности, които са в пряко противоречие с директните сателитни и наземни измервания. Нека да разгледаме Арктика и Антарктика поотделно, защото те са много различни системи и се държат по различен начин.

1. Арктика: Неоспоримо и драматично топене

Тук твърдението, че площта е "в рамките на средното ниво", е категорично невярно според данните от всички световни агенции, които следят леда (НАСА, NOAA, NSIDC, ESA).
                          • Какво измерваме? Трябва да разграничим две неща:
                            • Площ/Обхват на морския лед (Sea Ice Extent): Това е площта на океана, покрита с поне 15% лед. Това е числото, което често се цитира в медиите.
                            • Обем/Маса на леда (Sea Ice Volume/Mass): Това е много по-важният показател. Може да имате голяма площ от тънък, нов лед, но общият му обем да е нищожен.
                          • Какви са фактите?
                            • Площ: Сателитните данни, които започват през 1979 г., показват недвусмислен и стръмен спад в площта на арктическия морски лед, особено в края на лятото (през септември). Всяко десетилетие губим средно около 13% от лятната ледена покривка спрямо средното за периода 1981-2010 г. Рекордно ниските нива са все през последните 15-20 години. Твърдението, че сме "в рамките на средното", е напълно погрешно.
                            • Обем: Картината тук е още по-драматична. Не само площта намалява, но и ледът става много по-тънък. Губим стария, дебел, многогодишен лед, който е устоявал на лятното топене. Той се заменя от тънък, сезонен лед, който се топи всяко лято. Сателити като ICESat и CryoSat-2, които измерват дебелината на леда, показват, че сме загубили около две трети от обема на арктическия лед от 1980-те години насам.
                          • Ледената шапка на Гренландия: Това е вторият по големина леден масив в света. Той не е морски лед, а лед на сушата. Данните от сателитите GRACE и GRACE-FO, които измерват промените в гравитационното поле на Земята (и по този начин промените в масата), показват, че Гренландия губи средно около 270 милиарда тона лед всяка година от 2002 г. насам. Този лед се топи и се влива в океана, допринасяйки директно за покачването на морското равнище.
                          Извод за Арктика: Всички налични данни – за площ, обем и маса – сочат към едно и също: масирана, ускоряваща се и безпрецедентна загуба на лед.

2. Антарктика: По-сложна, но тревожна картина

Тук сте прав, че ситуацията е много по-нюансирана и това често се използва, за да се създаде объркване.
                          • Морският лед около Антарктика: Доскоро площта на морския лед около Антарктика показваше леко увеличение или оставаше стабилна. Учените все още изследват причините за това (промени във ветровете, изнасяне на повече сладка вода от топящите се шелфови ледници и др.). НО, през последните няколко години (след 2016 г.) се наблюдава внезапен и драматичен срив в площта на антарктическия морски лед, достигайки рекордно ниски нива. Това е изключително тревожно за учените, защото изглежда, че "стабилният" период е приключил.
                          • Ледената шапка на Антарктика (Ледът на сушата) – Това е важното!
                            • Антарктика е огромен континент. Източна Антарктика е много студена и относително стабилна. В някои части там дори има леко натрупване на лед поради по-обилни снеговалежи.
                            • Проблемът е в Западна Антарктика и Антарктическия полуостров. Тези райони се затоплят много бързо. Огромни ледени масиви там, като ледниците Пайн Айлънд и Туейтс ("Ледникът на Страшния съд"), се топят ускорено, основно отдолу, от по-топлите океански води, които навлизат под тях.
                            • Отново, сателитите GRACE показват недвусмислено, че континентът Антарктика като цяло губи маса. Въпреки лекото натрупване в Източна Антарктика, загубите в Западна Антарктика са много по-големи. Средната загуба на маса е около 150 милиарда тона годишно.
                          Заключение: Защо е важна цялата картина?

Вашият аргумент е пример за класическа логическа грешка, наречена "черешово бране" (cherry-picking) – избиране само на данните, които подкрепят тезата (стабилността на морския лед в Антарктика доскоро) и игнориране на огромното количество данни, които й противоречат (сривът на арктическия лед, загубата на маса в Гренландия и Западна Антарктика).
                          • "Няма никакви доказателства" е невярно. Имаме множество независими линии от доказателства (сателитна алтиметрия, гравиметрия, радарни измервания, директни наблюдения), които сочат към едно и също – планетарната криосфера (замръзналата част на Земята) губи маса с ускоряващи се темпове.
                          • Планинските ледници са важни. Да, те са малка част от общия обем, но са изключително важни като "канарчето във въгледобивната мина". Те реагират много бързо на промените в температурата и тяхното почти универсално отстъпление по целия свят е един от най-ясните сигнали за глобалното затопляне. Освен това, милиони хора зависят от тях за питейна вода.
                          Фактът, че топенето не е еднакво навсякъде, не опровергава глобалното затопляне. Напротив, той е точно това, което климатичните модели предвиждат – сложна система с различни регионални реакции на едно общо глобално форсиране.

Коментар

За разлика от теб ясно изразявам мисълта си,а ти до тоалетната не можеш да отидеш,без да се допиташ до ИИ.
                            Аз не си губя времето в диалози с профани
                            Само ИИ има търпение да обяснява научни факти на безнадеждно невежи индивиди

Коментар

Аз ти се подигравам бе, "знаещия". Честно. Гледал ли си 1-ва серия на съветския "Шерлок Холмс и д-р Уотсън"? Помниш ли КАКВО каза Шерлок на доктора, когато оня му се чуди,.че.не знаел, дали Слънцето се върти около Земята или тя се върти около Слънцето?
                              Дреме ми какво прави невежа като теб.Проблемът с извънземните е от съществено значение за човечеството и реших да споделя информацията, която съм открил. В резултат получих само подигравки.Ами тогава защо да ви отварям очите,стойте си невежи,щото тая информация от официални източници няма да я получите.
                              Преди няколко дни се е случило едно грандиозно събитие по темата, ама няма да го съобщя.
                              Last edited by mirodes; 02.07.2025, 15:11.

Коментар

Чак "драстично"? Трендът не е ли достатъчен?
                                Няма третд,защото средно за 2024г обемът на леда в Арктика е бил 13600 кубокилометра при 12800 през 2017г.

Коментар

Working...
                                X