IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобалното затопляне мит или реалност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Кисимов Разгледай мнение
    Четири години е цикъла на въглеродния кръговрат, а затоплистите твърдяха че са сто, после щом се установи истината изтриха числото.
    ИИ ми казва: "Защо ми даваш да чета тези глупости ? Искаш да затъпея ли ?"
    И продължи:

    Въглеродният цикъл включва движението на въглерода между атмосферата, океаните, почвата и живите организми. Той функционира както в бързи, така и в бавни времеви рамки. Бързият въглероден цикъл, който включва процеси като фотосинтеза и дишане, се осъществява в рамките на дни до хиляди години. Бавният въглероден цикъл включва геоложки процеси, които отнемат милиони години, за да се прехвърли въглеродът между скалите, почвата и атмосферата[1].

    Твърдението, че продължителността на въглеродния цикъл е четири години, е неточно. Времето на пребиваване на въглерода в атмосферата, което се отнася до това колко дълго един въглероден атом остава в атмосферата, преди да бъде абсорбиран от растенията или океана, се оценява на около пет години[3]. Това обаче не се равнява на целия въглероден цикъл, който включва много по-дълги периоди от време.

    Твърдението, че „топлофикаторите“ са твърдели, че въглеродният цикъл е сто години, а след това са изтрили числото, след като истината е била установена, също не е подкрепено с доказателства. Научното разбиране за въглеродния цикъл е последователно в разграничаването на бързите и бавните компоненти на цикъла. Бързият въглероден цикъл, който включва обмена на въглерод между атмосферата и биосферата, действа в по-кратки срокове, докато бавният въглероден цикъл, включващ геологични процеси, действа в продължение на милиони години[1][2].

    В обобщение, въглеродният цикъл е сложен и функционира в множество времеви рамки, вариращи от години до милиони години. Няма достоверни доказателства в подкрепа на твърдението, че учените са изопачили или изтрили информацията за продължителността на въглеродния цикъл.

    Цитати:
    [1] https://earthobservatory.nasa.gov/features/CarbonCycle
    [2] https://royalsociety.org/news-resour...limate-change/
    [3] https://judithcurry.com/2011/08/04/c...cle-questions/
    [4] https://kleinmanenergy.upenn.edu/new...-value-part-1/
    [5] https://www.bundestag.de/resource/bl...orbyn-data.pdf

    Коментар


    • Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение
      То, човек - и добре да живее - си купува електричка и фотоволтаици (от кумова срама, някак - и Мъск трябвада яде, все пак..., индустрия прави...), ама понякога трудно стигаме до обективната истина...
      Соларните компании разнообразяват услугите си по няколко начина, за да останат конкурентоспособни и да се адаптират към промените на пазара:
      • 1. Разширяване на предлаганите услуги: Фирмите за слънчева енергия разширяват услугите си, като включват съхранение на енергия, зарядни станции за електрически превозни средства (ЕПС) и услуги за повишаване на енергийната ефективност[1]. Тази диверсификация осигурява нови източници на приходи и прави компаниите по-устойчиви на променящия се пазар.
      • 2. Добавяне на акумулаторни батерии: С нарастването на капацитета на батериите за съхранение в САЩ с 52% на годишна база, много соларни компании разширяват дейността си в областта на продажбите и инсталациите на батерии[1]. Това им позволява да укрепят отношенията с клиентите и да разширят бизнеса си.
      • 3. Фокусиране върху слединсталационните услуги: Фирмите се заемат с поддръжката и обслужването на съществуващи соларни системи, включително на такива, инсталирани от други доставчици, които са прекратили дейността си[1].
      • 4. Разширяване на търговските пазари: Тъй като жилищният пазар на слънчева енергия е изправен пред предизвикателства, някои инсталатори се насочват към търговския пазар на фотоволтаични системи, който бележи обещаващ растеж[1].
      • 5. Проучване на нови географски пазари: Компаниите идентифицират неизползвани възможности в различни региони и адаптират стратегиите си за жилищни, търговски и промишлени клиенти в нови области[1].
      • 6. Усъвършенстване на маркетинга и брандинга: Ефективният маркетинг, включително подчертаването на сертификатите и експертния опит, се използва за изграждане на осведоменост за марката и за привличане на клиенти, които се грижат за околната среда[1].
      • 7. Обучение на клиентите: Фирмите се фокусират върху предоставянето на ясна информация за соларните системи, техните предимства и възможностите за финансиране на потенциалните клиенти[1].
      • 8. Разнообразяване на веригата за създаване на стойност на соларните продукти: Някои компании разширяват дейността си, за да обхванат различни аспекти на соларната индустрия - от производството до производството на енергия[2].
      Чрез прилагането на тези стратегии соларните компании се опитват да създадат по-стабилни и разнообразни бизнес модели, които могат да издържат на колебанията на пазара и промените в политиката на соларната индустрия.

      Цитати:
      [1] https://www.solarinsure.com/adapting...sustainability
      [2] https://www.solarmango.com/diversifi...ewable-energy/
      [3] https://www.iea.org/news/the-world-n...zero-emissions
      [4] https://valveandmeter.com/blog/marke...gy-businesses/
      [5] https://www.linkedin.com/pulse/deepe...industry-brizi

      Коментар


      • Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение
        За фалитите на 16-те компании за фотоволтаици изобщо не коментирам.То, човек - и добре да живее - си купува електричка и фотоволтаици (от кумова срама, някак - и Мъск трябвада яде, все пак..., индустрия прави...), ама понякога трудно стигаме до обективната истина...
        наивник Търси истината в български текстове

        Съществуват няколко основни причини за големия брой фалити на компании за слънчева енергия през последните години:
        • 1. По-високи лихвени проценти: Повишаващите се лихвени проценти затрудниха финансирането на соларни проекти както за компаниите, така и за потребителите[4]. Средният годишен лихвен процент по заемите за соларни проекти се увеличи от 2,5% в края на 2022 г. до над 6% година по-късно, което значително намали ентусиазма на потребителите[4].
        • 2. Промени в политиките: Неблагоприятните промени в политиката, особено в ключови щати като Калифорния, оказаха голямо въздействие. Новото правило за нетно измерване в Калифорния (NEM 3.0) намали компенсациите за износ на енергия със 70-80%, удължавайки периода на изплащане на инвестициите в слънчева енергия и предизвиквайки спад на обема на инсталациите с 80%[1][3][4].
        • 3. По-строго финансиране: Пазарът на заеми за слънчева енергия се сви, като до 2024 г. се очаква по-нататъшен спад[4].
        • 4. Повишени разходи: Мерките за търговска защита на САЩ, включително митата върху вносните соларни продукти, доведоха до увеличаване на разходите и прекъсване на веригата за доставки за инсталаторите и разработчиците на соларни системи[4].
        • 5. Пазарни предизвикателства: Индустрията е изправена пред „перфектна буря“ от икономически насрещни ветрове и пазарни предизвикателства[4].
        • 6. Проблеми с паричните потоци: Много соларни предприятия се борят с управлението на паричните потоци поради значителния първоначален капитал, необходим за инсталациите, и забавянето във времето между продажбите и завършването на проекта[2].
        • 7. Агресивни тактики за продажба: Някои компании прибягват до аутсорсинг или агресивни маркетингови тактики, което води до увреждане на репутацията и недоверие от страна на клиентите[2].
        • 8. Намалено търсене: Комбинацията от тези фактори доведе до значителен спад в търсенето на соларни инсталации на някои пазари[1][3].
        Тези фактори допринесоха за повече от 100 фалита на соларни инсталации само през 2023 г., като засегнаха компании от всякакъв мащаб - от големи играчи като SunPower до по-малки местни инсталатори[1][3][4].

        Цитати:
        [1] https://www.solarpowerworldonline.co...-installation/
        [2] https://www.bodhi.solar/blog/lessons...r-bankruptcies
        [3] https://www.solarinsure.com/the-comp...iness-closures
        [4] https://english.news.cn/20240723/704...4cda02f/c.html
        [5] https://www.linkedin.com/pulse/five-...bankrupt-m4q4c

        Коментар


        • Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение
          Защо Блумберг така грозно лъжат? Маржовете на БИОгоривата намалявали! Не го вярвам.
          Китай оказва значително влияние върху световния пазар на биогорива по няколко начина:
          • Нарастващо производство: Китай се е превърнал в основен играч в производството на биогорива. По-специално, той е третият по големина производител на биоетанол в света с производство от 32 милиона хектолитра[2].
          • Пренасищане на пазара: Увеличаването на китайското производство допринесе за създаването на пренасищане на световния пазар на биогорива. Това доведе до спад на цените и значително намаляване на печалбите на американските и европейските производители[2].
          • Иновации в областта на суровините: Китай използва иновативни източници за производство на биогорива, включително остатъчното масло от традиционното китайско фондю (гореща тенджера) за производство на авиационно гориво[1].
          • Силно вътрешно търсене: Въпреки значителното си производство, Китай все още трябва да разчита на внос, за да задоволи вътрешните си нужди от биогорива[2].
          • Потенциал за растеж: Въпреки че понастоящем делът на етанола в транспорта в Китай е нисък (1,2 %), страната разполага с втория по големина парк от бензинови автомобили в света, което представлява значителен потенциал за растеж на потреблението на биогорива[2].
          • Недостатъчно използван производствен капацитет: Индустриалният парк за биогорива в Китай, състоящ се от около петнадесет завода с голям капацитет, понастоящем се използва само с две трети от капацитета си, което предполага потенциал за увеличаване на производството в бъдеще[2].
          • Ангажимент за опазване на околната среда: Китай е поел ангажимент да постигне въглероден неутралитет до 2020 г., което може да повлияе на бъдещата му политика по отношение на биогоривата[2].
          Тези фактори заедно превръщат Китай в ключов играч на световния пазар на биогорива, способен да влияе върху международните цени, търсенето и предлагането.

          Цитати:
          [1] https://www.lesechos.fr/industrie-se...davion-2030753
          [2] https://www.franceagrimer.fr/fam/con....pdf?version=2
          [3] https://www.franceagrimer.fr/fam/con....pdf?version=1
          [4] https://www.senat.fr/rap/r19-136/r19-136_mono.html
          [5] https://www.ecologie.gouv.fr/politiq.../biocarburants

          Коментар


          • Разбира се, че всички (огромни) средства по програми за т.нар. "зелена" енергия трябва да бъдат пренасочени към термоядрения синтез и процесите в токамак(а) За съжаление лобиститв работят за защита на своите интереси днес.

            https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0...BE-500350.html

            Коментар


            • Между другото китайците са успяли да направят ториев реактор, нещо което никой друг не успя. Имат налична суровина която ще им стигне за 20 000 години, добивали са я като съпътстваща добива на редкоземни елементи.
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Тези клетки които вече ги има направени с 37% ефективност не са чак толкова скъпи откъм вложени материали, количествата материал който се влага е 0. 0000001 от гарама, нещо такова. Не ги правят още за пазара защото купувате и с 20% ефективност, ако спрете ще се появят веднага. И пак няма да стане всичко фулл фотоволтаик, ще хванат малка част от производството на електроенергия.
                D.Y.F-091066

                Коментар


                • 1984- 0.94 мегават часа пикова мощност има инсталацията пишат, трябва да дадат цената и това е достатъчно...а как ще им излез тока по 3 цента за киловатчас са подробности, защото това е ако я експлоатират 30 години..до тогава панелите отдавна ще са дошли чак до България.
                  D.Y.F-091066

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение
                    Новото понятие, с което ("притиснатият в ъгъла") т.нар. "ИИ" ни изненада - а именно - за "зелените" въглища - е много показателно за начало на срив в "зеления "преход""...

                    За да бъдем обективни, ще признаем, че Китай - със своите "зелени" въглища - до сега е на трето място - след САЩ и Франция - по брой на атомните централи (без тълкуване понятието за "зелена" енергия в този случай). Амбициите на Китай в тая посока са интересни, не само по отношение себестойността на проектиране, построяване и пускане в действие на атомните реактори...

                    Трудно ми е да разбера, защо точно изповядващите комунизЪма - НИ учат И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА УЧАТ СВЕТА на това - как ТРЯБВА ДА СЕ работи и каква е себестойността на стоките и електроенергията - сериозен ресурс - и в индустрията, но и в бита ... (не е свързано със соц-тъга по минали периоди, защото за нас Китай никога не са били еталон, докато за Румъния, Сърбия, Унгария е имало опити за сближаване и търговски обмен)...

                    https://money.bg/politics/yadrenite-...15-godini.html
                    Сериозно си се объркал, ако вярваш, че в Китай има комунизъм.
                    Комунизмът е на друго място, където има “от всеки според способностите, всекиму според нуждите“

                    Ниска себестойност се постига със
                    – серийно производство, икономии от мащаба
                    – мн. ниски лихви
                    – ниска цена на труда, заплата от 2000лв. бруто и около 1000лв нето е в промишлеността на Китай
                    – добре подбрана локация, за да се използва изградена мрежа, а топлинната енергия да се продава за отопление

                    Ето и цена в Япония за слънчев ток
                    https://www.pv-magazine.com/2024/07/...-of-0-029-kwh/




                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение
                      Защо Блумберг така грозно лъжат? Маржовете на БИОгоривата намалявали! Не го вярвам. Солидарен съм с Барбарела!

                      https://obektivno.bg/poreden-balon-n...oha-do-faliti/

                      За фалитите на 16-те компании за фотоволтаици изобщо не коментирам. А и в Германия - акцента бил върху "зелените" въглища, вместо газотурбинни двигатели... Тия изобщо добре ли са? НИЕ ТУК говорим за преход към зелената енергия, а те вече обявяват фалити!

                      https://obektivno.bg/16-kompanii-za-...byaviha-falit/

                      https://obektivno.bg/zatvarya-naj-go...neli-v-evropa/

                      Нисковъглеродната икономика нещо не се връзва с действителността

                      https://obektivno.bg/zeleniyat-balon...neratorite-im/



                      ​​​​​​​
                      ​​​​​​​
                      Преди имаше едни другари, които бяха уверени в колапса на Запада.
                      Днес същите вярват, че Сименс фалира и няма друга енергия, освен нефт и въглища.

                      Забил си поглед в черно–белия свят на Гайтанджиева и пропускаш, че индустриите имат върхове и падове.
                      https://tradingeconomics.com/enr:gr
                      От времето на старата ти новина вятърната индустрия се възстанови, а акциите на поделението на Сименс поскъпнаха 4 пъти.

                      Фалити има не само при зелени компании, а и при нефтени и газови, щом не си направиш сметката с кредити и регулатори...ядеш шамари. В случая с американските компании, които инсталираха панели, причината е промяна на условията в Калифорния–рязко смениха политиката за нетно отчитане, защото се получи свръхпроизводство в слънчеви дни.С новата политика са стимулирани да инсталират батерии.Не ги мисли.

                      Маржовете на биогоривата бяха ниски, но това е от полза за потребителите. Даже и днес галон етанол е 1.77долара, докато галон бензин преди акциз и ДДС е 2.40. Спредът се бе отворил до 1долар преди няколко месеца.
                      https://tradingeconomics.com/commodity/ethanol
                      С по–ниската цена на царевицата и поскъпналият етанол, рентабилността се възстановява.
                      Който има земя и получава рента, също печели, че царевично нишесте се превръща в етанол.Нови разработки оползотворяват и целулозата от сламата.
                      Дневно само в САЩ се произвеждат 1.1млн.барела горивен етанол, това са над 60 млрд.л. годишно.
                      Бразилия произвежда около 30млрд.л.от меласа. Когато цената на захарта потъне - още повече етанол е на пазара.
                      Китай се трети в производството на етанол.
                      Малайзия и Индонезия смесват палмово масло с дизелово.
                      Индия достигна 13% етанол в бензина, с план да стане 20%
                      https://indianexpress.com/article/in...sugar-9481641/
                      Португалия обяви търг за зелен водород и зелен метанол /като течна батерия за съхранение на водорода/
                      ––––––
                      Колко обективна /критично е също нейно/ Гайтанджиева?

                      През януари 2022 г., малко преди популяризирането на конспиративната теория за биолаборатории в Украйна, Диляна Гайтанджиева публикува няколко статии в блога си, в които твърди, че САЩ провежда „биологични експерименти върху войници в Украйна и Грузия“ и че „Пентагонът започва биологически експерименти с български войници“.[10] Тя твърди, че американското посолство в Киев премахва документи, които са свързани с програмата. Оказва се, че това е мистификация, а "премахнатите" документи продължават да са публични и достъпни на сайта на посолството. Скрийншотът на „неработещ“ линк към документите, който Гайтанджиева публикува, е с различен URL от този на посолството.[11

                      Коментар


                      • Промяната на климата е факт, трябва да се открият точните причини. Нещо силно са ми съмнителни учените, повече метана е подходящ за парников газ.
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                          Въглеродния диоксид е по тежък от въздуха, съответно пада на земната повърхност, май така излиза.1.98 кг. тежи един кубичен метър при атмосферно налягане, а въздуха тежи 1.29 кг.
                          Това как стои горе и създава парников ефект ???? Как ще стане ? В океаните се разтваря, обича да се разтваря във вода казват, но да стои горе в атмосферата е трудно, много трудно.
                          ...А за беда, той е газ и молекулите му са подложени, както и на другите газове, НС т.нар. брауново движение. Съответно, той присъства като елемент на газовата смес с име "въздух" и формира част от нейната плътност. Мокекули СО2 има до много голяма височина, Дани.

                          Коментар


                          • Новото понятие, с което ("притиснатият в ъгъла") т.нар. "ИИ" ни изненада - а именно - за "зелените" въглища - е много показателно за начало на срив в "зеления "преход""...

                            За да бъдем обективни, ще признаем, че Китай - със своите "зелени" въглища - до сега е на трето място - след САЩ и Франция - по брой на атомните централи (без тълкуване понятието за "зелена" енергия в този случай). Амбициите на Китай в тая посока са интересни, не само по отношение себестойността на проектиране, построяване и пускане в действие на атомните реактори...

                            Трудно ми е да разбера, защо точно изповядващите комунизЪма - НИ учат И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА УЧАТ СВЕТА на това - как ТРЯБВА ДА СЕ работи и каква е себестойността на стоките и електроенергията - сериозен ресурс - и в индустрията, но и в бита ... (не е свързано със соц-тъга по минали периоди, защото за нас Китай никога не са били еталон, докато за Румъния, Сърбия, Унгария е имало опити за сближаване и търговски обмен)...

                            https://money.bg/politics/yadrenite-...15-godini.html

                            Коментар


                            • Четири години е цикъла на въглеродния кръговрат, а затоплистите твърдяха че са сто, после щом се установи истината изтриха числото.
                              Last edited by Кисимов; 30.07.2024, 07:07.

                              Коментар


                              • Въглеродния диоксид е по тежък от въздуха, съответно пада на земната повърхност, май така излиза.1.98 кг. тежи един кубичен метър при атмосферно налягане, а въздуха тежи 1.29 кг.
                                Това как стои горе и създава парников ефект ???? Как ще стане ? В океаните се разтваря, обича да се разтваря във вода казват, но да стои горе в атмосферата е трудно, много трудно.
                                Last edited by supertrader; 29.07.2024, 23:46.
                                D.Y.F-091066

                                Коментар

                                Working...
                                X