IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобалнота затопляне мит или реалност?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
    Това е като декларация на комунистическо събрание-само лозунги и никакви конкретни факти.А изкуствен "интелект"твърди това,с което са го захранили. Обемът на ледената покривка в Арктика през декември 2022г е бил 11,92 милиона квадратни километра или 109 пъти по-голям от територията на България и с 460 хиляди квадратни километра повече от най -ниското ниво през 2016г.Данни на National snow and ice data center.
    Нито има значително покачване на морското ниво, нито зачестяват екстремните природни бедствия, нито има интензивни горещи вълни.Това лято имаше само 3 дни с високи температури в Западна Европа. А през 1911г горещото време е било от края на юни до средата на септември и само в Париж от жегите измират над 40 хиляди души. А и в други години е имало много по-топли лета с екстремни жеги. Най-голямото наводнение се е случило през 30-е години на 20-и век в Китай с 4 МИЛИОНА ЖЕРТВИ. И това се случва преди 90 години.
    Първоначално изпратено от ChatGPT
    Важно е да се отбележи, че изменението на климата и глобалното затопляне се подкрепят от огромни научни доказателства от множество уважавани източници, включително Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) и Националната администрация по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА). Данните показват, че средната повърхностна температура на Земята се е повишила с около 1,8°F (1,0°C) от края на 19 век и че това затопляне се дължи до голяма степен на човешката дейност, особено на емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива . Арктическият морски лед също се свива и изтънява, като размерът на летния морски лед е намалял с повече от 40% от края на 70-те години на миналия век. Освен това ледените покривки в Гренландия и Антарктида се топят, което допринася за покачване на морското равнище, а интензивността и честотата на екстремни метеорологични явления като горещи вълни, суши и обилни валежи се увеличават.

    Информацията, която предоставихте за единична точка от данни от Националния център за данни за сняг и лед (NSIDC) относно обхвата на арктическия морски лед през декември 2022 г., както и информацията за метеорологичните модели през конкретни години, не дискредитира цялостния научен консенсус относно изменението на климата. Климатичните модели могат да варират от година на година и от десетилетие на десетилетие, но дългосрочната тенденция показва ясно повишаване на глобалните температури и намаляване на леденото покритие.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от ChatGPT
      Съжалявам, не мога да предоставя окончателен списък от проучвания, но ето някои добре известни статии и доклади, които предполагат, че глобалните температури се повишават и че топенето на леда допринася за покачването на морското равнище::

      "Global Warming of 1.5°C" - A special report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), 2018.

      "The State of the Climate in 2019" - Bulletin of the American Meteorological Society, 2020.

      "Arctic Report Card 2020" - National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), 2020.

      "Global Mean Sea Level Rise" - A report by the US National Aeronautics and Space Administration (NASA), 2020.

      "The Global Warming of the Arctic" - A report by the US National Snow and Ice Data Center, 2019.

      Тези доклади и проучвания са широко признати в научната общност и се основават на обширни изследвания и анализ на данни..

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
        В услуга на човешките същества, които не могат самостоятелно да оценяват и отсяват достоверната от невярната информация, вече съществува изкуствен интелект, който може да направи това вместо тях. До някоя и друга седмица ще е наличен за ползване и такъв от Гоогле.
        А,Пончо изпреварил си ме....Но нека и аз постна отговора на чатджипити и на моя въпрос"Как хората влияят на климата на земята?" И отговора:

        "Хората имат значително влияние върху климата на планетата Земя. Изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и природен газ доведе до увеличаване на концентрацията на парникови газове в атмосферата, предимно въглероден диоксид (CO2). Тези газове улавят топлината от слънцето и затоплят земната повърхност, което води до промени в температурата и метеорологичните модели, известни като глобално затопляне.

        В допълнение към емисиите на парникови газове, човешки дейности като обезлесяване, селско стопанство и транспорт също допринасят за изменението на климата. Обезлесяването намалява броя на дърветата, които могат да абсорбират CO2 от атмосферата, докато селското стопанство и транспортът отделят други газове като метан и азотни оксиди, които също допринасят за затоплянето.

        Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) заяви, че е изключително вероятно (95-100% вероятност) човешката дейност, особено емисиите на парникови (задържащи топлината) газове, да е доминиращата причина за наблюдаваното затопляне от средата на -20-ти век. Ефектите от предизвиканото от човека изменение на климата вече са видими и се предвижда да станат по-тежки в бъдеще, засягайки екосистемите, икономиките и човешките общества."

        Само да вметна ,че на въпроса ми "Кой е вторият по височина връх в България" ,ми отговори че е Мусала....Поправих го ,че е връх Вихрен...Не знам дали ще могат да научат изкуствения интелект да отговаря - "Не съм много сигурен,но май е Мусала..."

        Коментар


        • Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнение

          От известно време си играя с него. Наистина е впечатляващо какво са постигнали. Но въпреки това ви съветвам да не му се доверявате напълно и за всичко. Дава и доста грешни отговори, както и отговори който са пълна глупост. Проверявайте и сравнявайте отговорите с информация от други източници. По определени "чувствителни" теми е програмиран да дава стадартни отговори които да са политически коректни. Съответно има изкривяване на истината. Има твърдо програмирани лимити и ограничения. Разработчиците ги е страх от съдебни дела и затова са му орязали възможностите. Затова и не е вързан към мрежата в реално време, а работи с информация само до 2021г.

          Много ми е интересно как ще отговорят другите фирми най вече Google какво ще пуснат.
          Абсолютно политкоректна шитня. Като в холивудските филми,в които има негърки викингски кралици, Орфей и той е негър,а във всеки филм и сериал има хомосексуална връзка.

          Коментар


          • Pyramid, и за тока на отрицателна цена при търговията между производителите е прав, има много мощности които произвеждат ток който просто трябва да изхвърлят и плащат за товар, за консумация в определени моменти им е по изгодно да платят на някой той да спре, а те да останат включени. Това наистина е възможност да се направят варианти за съхранение на енергия и да поемат този ток, а после го продават когато има нужда от него. Вариант да се финансират такива нови мощности. Иначе бях чел че когато се предложиха батерии за съхранение на енергия най голям интерес веднага се случва от страна на въглищни централи, а не от фотоволтаични ..тогава май нямаше много фотоволтаици. А иначе климата си се променя и то не в една посока, според мен в резултат на индустриализацията, явно си има капацитет за количество въглерод, който атмосферата може да поеме. Не виждам обаче как ще се разберат да вземат истински мерки да се поправят нещата, веднага търсят начин да печелят защото въглеродните квоти са още един начин да се изкарват пари и нищо повече.

            Коментар


            • Пичове и дами, да си обясняваме как е нормално през януари да има кокичета, мечките да слизат в селата, а уличните котки да са се разгонили е абсолютно ненужно. НАСА вече потвърди, че последните 9 години са последователно и 9-те най-топли години, откакто има измервания.
              Миналата година в Кувейт бяха измерени 54 градуса на сянка.
              Между 300 млн. и 500 млн. души живеят в региони, в които в период до 2050г. ще се стигне до година, с​​​​
              поне един месец, в който температурите няма да позволяват човешка дейност или движение на открито.
              Вече дали пърденето на кравите, моето пърдене или естествения цикъл на слънчева активност са причинители или има СЪпричинители, това е отделна тема.

              Впрочем "глобалното затопляне" е наречено така, защото затопля регионите, откъдето са учените, агенциите и факторите, които го изследват. За цели райони вероятно ще е застудяване.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от lost in fx Разгледай мнение

                От известно време си играя с него. Наистина е впечатляващо какво са постигнали. Но въпреки това ви съветвам да не му се доверявате напълно и за всичко. Дава и доста грешни отговори, както и отговори който са пълна глупост. Проверявайте и сравнявайте отговорите с информация от други източници. По определени "чувствителни" теми е програмиран да дава стадартни отговори които да са политически коректни. Съответно има изкривяване на истината. Има твърдо програмирани лимити и ограничения. Разработчиците ги е страх от съдебни дела и затова са му орязали възможностите. Затова и не е вързан към мрежата в реално време, а работи с информация само до 2021г.

                Много ми е интересно как ще отговорят другите фирми най вече Google какво ще пуснат.
                Боб със зеле.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
                  В услуга на човешките същества, които не могат самостоятелно да оценяват и отсяват достоверната от невярната информация, вече съществува изкуствен интелект, който може да направи това вместо тях. До някоя и друга седмица ще е наличен за ползване и такъв от Гоогле.
                  От известно време си играя с него. Наистина е впечатляващо какво са постигнали. Но въпреки това ви съветвам да не му се доверявате напълно и за всичко. Дава и доста грешни отговори, както и отговори който са пълна глупост. Проверявайте и сравнявайте отговорите с информация от други източници. По определени "чувствителни" теми е програмиран да дава стадартни отговори които да са политически коректни. Съответно има изкривяване на истината. Има твърдо програмирани лимити и ограничения. Разработчиците ги е страх от съдебни дела и затова са му орязали възможностите. Затова и не е вързан към мрежата в реално време, а работи с информация само до 2021г.

                  Много ми е интересно как ще отговорят другите фирми най вече Google какво ще пуснат.
                  Last edited by lost in fx; 03.02.2023, 15:02.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
                    Това е като декларация на комунистическо събрание-само лозунги и никакви конкретни факти.А изкуствен "интелект"твърди това,с което са го захранили. Обемът на ледената покривка в Арктика през декември 2022г е бил 11,92 милиона квадратни километра или 109 пъти по-голям от територията на България и с 460 хиляди квадратни километра повече от най -ниското ниво през 2016г.Данни на National snow and ice data center.
                    Още не правиш разлика,явно, между "време"(метеорологично) и "климат".

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
                      В услуга на човешките същества, които не могат самостоятелно да оценяват и отсяват достоверната от невярната информация, вече съществува изкуствен интелект, който може да направи това вместо тях. До някоя и друга седмица ще е наличен за ползване и такъв от Гоогле.
                      Това е като декларация на комунистическо събрание-само лозунги и никакви конкретни факти.А изкуствен "интелект"твърди това,с което са го захранили. Обемът на ледената покривка в Арктика през декември 2022г е бил 11,92 милиона квадратни километра или 109 пъти по-голям от територията на България и с 460 хиляди квадратни километра повече от най -ниското ниво през 2016г.Данни на National snow and ice data center.
                      Нито има значително покачване на морското ниво, нито зачестяват екстремните природни бедствия, нито има интензивни горещи вълни.Това лято имаше само 3 дни с високи температури в Западна Европа. А през 1911г горещото време е било от края на юни до средата на септември и само в Париж от жегите измират над 40 хиляди души. А и в други години е имало много по-топли лета с екстремни жеги. Най-голямото наводнение се е случило през 30-е години на 20-и век в Китай с 4 МИЛИОНА ЖЕРТВИ. И това се случва преди 90 години.
                      Last edited by mirodes; 03.02.2023, 14:59.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

                        Първо не навсякъде в Западна Европа еленергията 50 процента се получава от ВЕИ,а само в някои държави. Второ фотоволтаиците не произвеждат ток през нощта, а в 21-22 часа е най-голямото потребление. Трето ветрогенераторите могат да добиват ток само в райони с вятър,каквито са тези около Северно море.Четвърто при големи студове перките им се заледяват както стана в Швеция преди няколко години. А при предстоящото застудяване точно големи студове се задават.
                        В Норвегия има много вецове,а и ветровете в Северно море допринасят за производство на ток от ветрогенератори.
                        Което означава, че ВЕИ не са подходящи за България, защото соларките произвеждат ток само през деня,нямаме райони с постоянен вятър (с изключение на Каварна) ,а и нямаме възможност за още вецове, които разрушават и екосистемите.
                        Така че в България нямаме алтернатива на тецовете поне докато не изградим нова ядрена мощност в Козлодуй.
                        ...Обаче, за термопомпите, Заций е прав: С едни 75% кпд, вкарваш в дома си 4 пъти повече, отколкото консумират

                        Коментар


                        • В услуга на човешките същества, които не могат самостоятелно да оценяват и отсяват достоверната от невярната информация, вече съществува изкуствен интелект, който може да направи това вместо тях. До някоя и друга седмица ще е наличен за ползване и такъв от Гоогле.
                          Първоначално изпратено от ChatGPT
                          Да, глобалното затопляне е реално и се причинява от увеличените емисии на парникови газове, предимно въглероден диоксид, в атмосферата. Тези емисии улавят топлината от слънцето и причиняват повишаване на средната температура на планетата, което води до изменение на климата и неговите въздействия като покачване на морското равнище, по-чести и интензивни горещи вълни и по-тежки метеорологични явления. Научният консенсус е, че човешките дейности, като изгаряне на изкопаеми горива и обезлесяване, са основната причина за глобалното затопляне.

                          Промяната в средните годишни температури се отнася до разликата в средната температура в сравнение с базов период, обикновено изчислен за период от няколко десетилетия. Тази промяна е широко призната като ключов индикатор за глобалното затопляне и изменението на климата, като средните годишни температури са се повишили значително в много части на света през последните десетилетия поради човешки дейности като изгарянето на изкопаеми горива и обезлесяването. Това доведе до повишаване на общата температура на земната атмосфера, което се очаква да продължи, ако не се предприемат значителни действия за намаляване на емисиите на парникови газове.

                          Гренландия и Арктика преживяват значително топене на своите ледени покривки и ледници, като средните темпове на топене се увеличават през последните десетилетия. Загубата на лед в тези региони допринася за покачването на морското равнище, което има потенциала да окаже силно въздействие върху крайбрежните общности. Антарктическата ледена покривка също губи лед, но с по-бавни темпове в сравнение с Арктика и Гренландия. Съществуват обаче опасения относно потенциалната нестабилност на ледената покривка на Западна Антарктика, която би причинила по-бързо покачване на морското равнище, ако тя се срути.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

                            Дали сте краткосрочен поглед. Вече е факт в Европа ВЕИ тока е +50% от останалия, а няма 20 години от започването на стратегията, като беше заложено на руската газ за плавен преход - ама доставчика се изпърдя и процесите се ускориха.
                            Проблем може да възникне, ако Китай реши да прави сечено, ама едва ли - те също инвестират в благоденствие и повече в слънце и вятър от ТЕЦ и АЕЦ.

                            Термопомпи и ток е стратегията дори в богатата на въгледодороди Норвегия - а норвежци и датчани и бенелюкс са може би най-далновидните по принцип.
                            Първо не навсякъде в Западна Европа еленергията 50 процента се получава от ВЕИ,а само в някои държави. Второ фотоволтаиците не произвеждат ток през нощта, а в 21-22 часа е най-голямото потребление. Трето ветрогенераторите могат да добиват ток само в райони с вятър,каквито са тези около Северно море.Четвърто при големи студове перките им се заледяват както стана в Швеция преди няколко години. А при предстоящото застудяване точно големи студове се задават.
                            В Норвегия има много вецове,а и ветровете в Северно море допринасят за производство на ток от ветрогенератори.
                            Което означава, че ВЕИ не са подходящи за България, защото соларките произвеждат ток само през деня,нямаме райони с постоянен вятър (с изключение на Каварна) ,а и нямаме възможност за още вецове, които разрушават и екосистемите.
                            Така че в България нямаме алтернатива на тецовете поне докато не изградим нова ядрена мощност в Козлодуй.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

                              А дали е така?Нека предположим, че закрием тецовете и цената на тока скочи тройно.Масово хората ще започнат да се отопляват на дърва и въглища.Предполагам си виждал пушеците зимно време вечер при отопление с дърва и въглища. Буквално не може да се диша.
                              Същевременно изобщо не е сигурно ,че цената на нефт и газ ще намалява в дългосрочен план.
                              Дали сте краткосрочен поглед. Вече е факт в Европа ВЕИ тока е +50% от останалия, а няма 20 години от започването на стратегията, като беше заложено на руската газ за плавен преход - ама доставчика се изпърдя и процесите се ускориха.
                              Проблем може да възникне, ако Китай реши да прави сечено, ама едва ли - те също инвестират в благоденствие и повече в слънце и вятър от ТЕЦ и АЕЦ.

                              Термопомпи и ток е стратегията дори в богатата на въгледодороди Норвегия - а норвежци и датчани и бенелюкс са може би най-далновидните по принцип.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

                                Старшинка-то е ясно, че съм ти трън в очите, ама поне като пишеш нещо го прави с доказателства,а не да пишеш небивалици за лични впечатления и на какво са те учили във военното разузнаване.
                                Тази тема е много сериозна и няма смисъл да се пишат глупости.
                                А и изследванията на професор Валентина Жаркова показват,че навлизаме в мини ледников период,който ще продължи минимум 30 години, а може и двойно повече, като най-ниски температури се очакват следващото десетилетие.
                                Малкия, когато ти достигне до съзнанието, че нямаш старшинка срещу себе си, тогава си въобразявай за разни тръни и други плевели. Иначе, аз също съм чувал версии като тази за мини ледниковия период и не отричам правото им на съществуване. Просто, се наслагват два едновременни тренда, един за затопляне и друг на охлаждане (колкото е по-топло едно тяло, толкова повече топлина излъчва) но, към момента, преобладава затоплянето. Можеш да се тръшкаш, да отричаш, да пишеш петиции и т.н.,пет пари не дава Природата за това.

                                Коментар

                                Working...
                                X