Shadow1 няма такова нещо в правото - закон със задна дата, това би трябвало да важи и за всякакви споразумения включително и междудържавни, законите трябва да имат последствия само напред във времето, но назад е беззаконие и престъпление.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво смятате за писането на закони с обратна сила
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнениеShadow1 в конституцията със сигурност няма текстове забраняващи подобно обсъждане или говорене, но закон който да го забранява със задна дата може да бъде приет утре да кажем.
Коментар
-
Не съм чел конституцията признавам си, малко неловко ще се получи ако съм писал за нещо което попринцип е забранено, но според разни закони, които случайно съм чел оставам с впечатление, че е напълно позволено. Просто се използва достатъчно умело за да не привлича такъв интерес, който да доведе до налагането на забрани. Това са два примера за такива закони според мен:
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showM...p?idMat=121759
https://www.mediapool.bg/zakon-s-obr...ews294167.html
Сещам се сякаш за още един от 2015-2016 г., който целеше да развали арендни договори за целия имот сключени от собственици на малка идеална част от земеделската земя каквато представлява имота но не мога да го намеря в момента.Last edited by Shadow1; 25.11.2019, 22:58.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Shadow1 Разгледай мнениеМое скромно мнение е, че все още законодателната система в България е на ниво малко над "дивият запад", понеже през 90те навярно може да приемем, че сме били в разгара му. Та законите с обратна сила са като трън в очите ми, когато ги видя. Интересното обаче е, че обикновенните хората не им обръщат внимание или ги смятат за нещо нормално. Най-вероятно причината е, че такива закони засягат частни случаи, заможни хора или "правдата" тоест да улеснят държавата в налагането на наказателни мерки в нещо което е било законно когато е направено но вече не е удобно на някого. Няма да е такъв случая ако утре някой реши да промени закона за движение по пътищата като ограничи магистралите на 50км/ч и изпрати глоби на всеки, който някога е карал с повече на такава. Естествено точно такова нещо няма да се случи никога, но логиката е същата. Дали целиш да развалиш законни до момента договори или да си улесниш доказването на вина срещу някой или да обложиш с данък за 5 години фирма която законно не го е плащала до момента, така създаваш несигурност в системата, а по-лошо от това хората да нямат доверие в държавата е само някой да ни е обявил война сигурно.
Вие как гледате на този въпрос ?
Допълнение: Ще дам определение за закон с обратна сила в случай, че някой не е запознат с термина. Това е просто закон, който в момента в който бъде приет освен че е валиден за в бъдеще, той става валиден и за миналото. И действия попадащи под негово влияние извършени преди да съществува закона стават незаконни ако той ги забранява, или законни ако ги позволява(но втория случай не съм чувал да се е прилагал на практика). Както казах: днес карате със 100 по магистралата, утре пишат закон с обратна сила за 50км/ч. и си получавате глобата да превишението извършено днес, макат и да е било законно към момента.
- 1 like
Коментар
-
Shadow1 , създаването на подобни закони е противоправно, лошо е и може би е предвестник че не идва добро за съжаление. Не съм съгласен че през 90те или след тях е имало такива закони, на мен не ми е известно - дай пример ако не те затруднява.D.Y.F-091066
Коментар
-
Какво смятате за писането на закони с обратна сила
Мое скромно мнение е, че все още законодателната система в България е на ниво малко над "дивият запад", понеже през 90те навярно може да приемем, че сме били в разгара му. Та законите с обратна сила са като трън в очите ми, когато ги видя. Интересното обаче е, че обикновенните хората не им обръщат внимание или ги смятат за нещо нормално. Най-вероятно причината е, че такива закони засягат частни случаи, заможни хора или "правдата" тоест да улеснят държавата в налагането на наказателни мерки в нещо което е било законно когато е направено но вече не е удобно на някого. Няма да е такъв случая ако утре някой реши да промени закона за движение по пътищата като ограничи магистралите на 50км/ч и изпрати глоби на всеки, който някога е карал с повече на такава. Естествено точно такова нещо няма да се случи никога, но логиката е същата. Дали целиш да развалиш законни до момента договори или да си улесниш доказването на вина срещу някой или да обложиш с данък за 5 години фирма която законно не го е плащала до момента, така създаваш несигурност в системата, а по-лошо от това хората да нямат доверие в държавата е само някой да ни е обявил война сигурно.
Вие как гледате на този въпрос ?
Допълнение: Ще дам определение за закон с обратна сила в случай, че някой не е запознат с термина. Това е просто закон, който в момента в който бъде приет освен че е валиден за в бъдеще, той става валиден и за миналото. И действия попадащи под негово влияние извършени преди да съществува закона стават незаконни ако той ги забранява, или законни ако ги позволява(но втория случай не съм чувал да се е прилагал на практика). Както казах: днес карате със 100 по магистралата, утре пишат закон с обратна сила за 50км/ч. и си получавате глобата да превишението извършено днес, макат и да е било законно към момента.Last edited by Shadow1; 24.11.2019, 00:45.Тагове: Отмаркиране на всички
- 1 like
Коментар