IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как става вносът на автомобилна част за стара кола от САЩ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• netware, разликата в случая, който обяснявам, е че за някои стоки, GSP товарят близо 30% за митнически сборове, ако доставката е за България. Отделно по-скъпия транспорт.
    Начев, GSP пак си оправят всички митнически бумаги, и доставят на "твой" адрес в Англия. Фирмите като ггбг, габко и други, предоставят този "твой" адрес+доставка до тук. Мисля, че имаше вариант и те да ти платят ДДС-то, но не съм го правил и не знам конкретика.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
      +1
      има цяла книга на подпбна тематика
      https://www.amazon.com/Give-Take-Hel.../dp/0143124986
      Не съм я чел и вероятно няма да я прочета, че при чуждите езици вече ми се случват малко бавнично нещата, а очите поостаряха и протестират.
      Харесва ми това, че има и други такива гледни точки.

Апропо, това е едно особено изживяване, което малко се бие с изначалните елементи на "програмата хомо сапиенс".Номерът е да ти се получава истински, а не само да го декларираш. Аз си мисля, че съм стигнал донякъде, но по-вероятно е да съм едва преди средата на пътя. Просто в един момент успях донякъде да постъпкам суетата, завистта, тщестлавието и някак се диша по-леко.
      Обаче, често се ангажирам "про боно" в разни обществени дейности и каузи, ама като гледам заобикалящите ме персонажи, трябва да полагам върховни усилия, че да не дам израз (с думи и действия) на връхлитащата емоция. И в такива моменти често се залавям в заричане да престана най-сетне с тези простотии. Е така ... до следващия път.
      Шарен свят!

Скоро разправям едни неща с някакви мотиви от горните приказки пред малка аудитория от хора, с които мога да съм откровен, срещам изненадани, почти объркани погледи и накарая един не издържа и вика: Е, сигурно си много напред с матрЯла!?
      Отговарям: Не, бе! Вероятно е генетична девиация ))
      Посмяхме се.

Коментар

• ..Още съм под яркото впечатление на свършеното от Пончо, който е споделил напълно безкористно с нас труда си по автоматизирано извеждане на показателите на фирмите.
        Апропо, богатството аз така го разбирам, да ти стане приятно да даваш без да те е много грижа какво ще получиш насреща задължително във всеки един случай. Възможни са много прочити на тази теза, деликатно е, не искам да задълбавам.
        Доколкото инвеститорите сме си малко фиксирани, пристрастени, пък и леко характеропати, всяка проява на истинско богатство и широта на персонажа ме "подкупва" с неочаквана сила.....
        +1
        има цяла книга на подпбна тематика
        https://www.amazon.com/Give-Take-Hel.../dp/0143124986
        “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение

На практика точно това се случва при ползване на Global Shipping и няма нужда ти да се мъчиш да го правиш. [ATTACH=CONFIG]n3203041[/ATTACH]
          ОК! Благодаря, сега вече познаването по принцип го дооборудвам и с конкретно проверена практика и в главата ми нещата се подреждат.
          Не съм имал случай да поръчвам нещо от САЩ и не знаех как точно го правят.

Гледай само, всичко около въпроса на колегата в началото тръгна съвсем невинно, леко битово, пък накрая се получи нещо, което може да бъде полезно на много хора. Отворих да прочета темата с някакво колебание, пък сега ми е приятно.

Още съм под яркото впечатление на свършеното от Пончо, който е споделил напълно безкористно с нас труда си по автоматизирано извеждане на показателите на фирмите.
          Апропо, богатството аз така го разбирам, да ти стане приятно да даваш без да те е много грижа какво ще получиш насреща задължително във всеки един случай. Възможни са много прочити на тази теза, деликатно е, не искам да задълбавам.
          Доколкото инвеститорите сме си малко фиксирани, пристрастени, пък и леко характеропати, всяка проява на истинско богатство и широта на персонажа ме "подкупва" с неочаквана сила.

Другите неща с "кефа да вземеш", да прекараш, да изманипулираш някого ... е, имаме си ги постоянно.
          Нещата там са пределно ясни.
          Поздрави

Коментар

• Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
            Извини ме, но усетих приглождане от "професионалното" любопитство.
            Къде евентуално може да се прочете повече за тази услуга на доставка чрез Англия.
            Смисълът ми е ясен. САЩ и Англия имат много развита система на икономически отношения от всякакъв вид. Предполага се, че нещата са добре смазани, експедитивни, конкурентни.
            Поръчваме на английска фирма ?? да купи и достави до техния английски склад нещо, което значи да вкара и на ЕС митническа територия някаква стока. Това води до плащане на мито и ддс там по анг. закон??
            После изтегляме като от Англия като вътреобщностна доставка.

Или става дума за някакъв вид режим на транзит, временен внос или сходни??, а митницата се прави тук в Бг?
            На практика точно това се случва при ползване на Global Shipping и няма нужда ти да се мъчиш да го правиш. При последната ми доставка от Калифорния следях пратката през цялото време. След като се мота из Щатите няколко дни тя прескочи океана и пристигна в UK. Там ми се появиха разни неща като "customs clearance" и т.н. След това вече тръгна към България. Когато пристигна видях, че е била ПРЕОПАКОВАНА и за нашите митници си изглеждаше като пратка от UK, т.е. вътреобщностна доставка. На практика е платено ДДС и мито (ако има такова) в UK. Та затова си мисля, че няма нужда от подобни упражнения в "ръчен режим". Пускаш си я през Global Shipping и си свиркаш. Като излезе UK от ЕС, най-вероятно Ирландия ще я замести.

Ето как изглеждат нещата: Click image for larger version

Name:	Capture.jpg
Views:	1
Size:	43.9 КБ
ID:	3203041
            Last edited by netware5; 02.06.2017, 13:44.
            He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от Тъпо парче Разгледай мнение
              Малко и от мен - ако ползваш GSP на ebay, по-евтино излиза доставка до Англия, и от там някоя от фирмите за доставка до България - примерно ггбг за 2лв.
              Извини ме, но усетих приглождане от "професионалното" любопитство.
              Къде евентуално може да се прочете повече за тази услуга на доставка чрез Англия.
              Смисълът ми е ясен. САЩ и Англия имат много развита система на икономически отношения от всякакъв вид. Предполага се, че нещата са добре смазани, експедитивни, конкурентни.
              Поръчваме на английска фирма ?? да купи и достави до техния английски склад нещо, което значи да вкара и на ЕС митническа територия някаква стока. Това води до плащане на мито и ддс там по анг. закон??
              После изтегляме като от Англия като вътреобщностна доставка.

Или става дума за някакъв вид режим на транзит, временен внос или сходни??, а митницата се прави тук в Бг?

Коментар

• Малко и от мен - ако ползваш GSP на ebay, по-евтино излиза доставка до Англия, и от там някоя от фирмите за доставка до България - примерно ггбг за 2лв. При последната ми поръчка, чичо Питни искаше 50$ повече за доставка директно до България.
                И от бивше професионално изкривяване, потърсих тоя комп що за птица е - повечето ги продават без prom-a, което значи, че ако на теб това ти е проблема, трябва да внимаваш какво си поръчваш. Не е за тоя форум, но ПРАВЕЦ-а по-лесно се ремонтира, а и има разни афтермаркет алтернативи

Коментар

• Първоначално изпратено от Novakat Разгледай мнение
                  Здравейте но преди малко се прибрах.
                  Благодаря Ви за описаният друг начин, сега започвам да чета линкът който сте дали.
                  Надявам се темата да е полезна и на други потребители, на мен определено ми помага ( до сега не съм се сблъсквал с такъв проблем и .... ).
                  Още веднъж благодаря на всички съфорумци за дадената помощ
                  Лека и приятна вечер
                  Е, въпросът не беше за отговаряне, а просто исках да покажа едно приятелско отношение.

След като завърших писмото си съобразих, че дадох пример с конкретен голям американски куриер и неговия бг партньор, но всъщност от познавателна гледна точка по-подходящо би било да се посочат и други възможни куриерски двойки, като всеки да си избере някой подходящ за него.

Вероятно най-популярният американски куриер у нас, не на последно място и заради великата роля на Том Ханкс в "Корабокрушенецат" е Фед Екс, ама признавам си, че не съм много в час, с кой точно в Бг работи Фед Екс. По едно време се говореше, че са направили някаква уния с ТНТ, ама после съм чувал и за някаква друга куриерска компания, която поема поръчките на Фед Екс. Имах повод вече да споделя, че след като съдбата ми помогна да приключа най-накрая с този вид активност, не намирам мотивация да се информирам за новости и развития.

Разписах се много и съобразявайки прекаляването си съкратих нещо важно. Предлаганата от мен възможност има един сериозен недостатък. По-скъпо ще излезе. Обаче, има и едно много голямо предимство. Договорът за експедиране, транспорт, митнически формалности и доставка до адрес ще го сключиш директно ти, при тази форма в документите ще се отбележи: условие на доставка - DDP (delivered duty paid,) от свое име и после имаш директно правото да изискваш, претендираш, настояваш пред страната по договора, която е едновременно куриер и митнически посредник. А митничарите нямат никакво основание да се обръщат към теб с претенции относно аргументиране на условията на доставка, цената, тарифни номера и др. подробности. Това ще е работа на посредника.
                  Ако оставиш въпроса с експедиране и доставка на американския доставчик, той ще направи това, което за него е най-удобно и в никакъв случай не искам да кажа, че това е нещо лошо, но ако някъде по пътя нещо се случи (чисто хипотетично), ти си просто никой и единственото, което може да направиш е да мрънкаш пред американците те да търсят куриера и да го накарат да си размърда зад..ка.

Сключвайки договора сам и от свое име, просто си стоиш у дома и чакаш да ти предадат пратката.

Коментар

• Здравейте nachev, извинявам се че чак сега Ви отговарям, но преди малко се прибрах.
                    Благодаря Ви за описаният друг начин, сега започвам да чета линкът който сте дали.
                    Надявам се темата да е полезна и на други потребители, на мен определено ми помага ( до сега не съм се сблъсквал с такъв проблем и .... ).
                    Още веднъж благодаря на всички съфорумци за дадената помощ
                    Лека и приятна вечер

Коментар

• Здравей,
                      Писмото и тонът ти са добри, което ме мотивира да споделя едно предложение.
                      Без ангажимент, разбира се, но имам известен опит в тази област и тематиката не ми е чужда. Същевременно, колчем се сетя, че повече не ми се налага да имам работа с митницата, отправям горещи благодарности към Бога. Последното казвам в израз на пълно разбиране и съпричастност на твоята тревога, че евентуално ще се наложи да общуваш с тях.
                      Неприятно е и крие рискове!

1. Предлагам да не се занимаваш с разни идеи за писане ва фалшива фактура на занижена стойност. От Китай (още) върви, но е до време. От САЩ - не бих си правил устата за подобно нещо.
                      2. Предполага се, че доставчикът е американско юридическо лице, а получател си ти - българско физическо. Следователно попадаш в следната хипотеза

Попадаш в категорията на пратка между 15 и 150 Евро, което значи, че ще се дължи ДДС. Не е хич страшно.

Колегите са те напътили добре, може да съобразиш съветите им.

Аз ще си позволя още едно предложение.
                      Обади се, при необходимост иди при куриера ИнТайм. Офисът в Пловдив е: Пловдив

ул. Кукленско шосе 11, хале 14

тел.: 032/670321, 032/670324
                      тел./факс: 032/ 670328
                      e-mail: plovdiv@intime.bg
                      e-mail: sales.plovdiv@intime.bg
                      ИнТайм, доколкото помня са представители за Бг на UPS.
                      Напълно реалистично е да им кажеш: Отивате в Щатите на следния адрес ХХХХХ, там ще ви чака една пратка от американски доставчик, която е авансово платена от мен. Описваш им подробно какво ще съдържа пратката. Получавате я, извършвате всичко необходимо и ми я носите на посочения от мен адрес в Пловдив.
                      Слушаш съветите им за оформяне на съпровождащите документи, как да се опише стоката, евентуално да се определи сгоден митнически тарифен номер, макар че в твоя случай не е от голямо значение. Всичко важно, което ще те посъветват, съобщаваш на американския доставчик и не му плащаш, преди да даде знак, че е разбрал и ще изпълни.

Ще излезе по-скъпо от разни други алтернативи, за които вече ти споделиха, но дето се вика: Кефът цена няма.

Пък и не ти знам приоритетите - удобство или бюджетност. Не те питам, всеки отговор и нормален и напълно приемлив.
                      Успех!

Коментар

• Супертрейдър, при един от многото сервизи ми казаха "докарай компютъра и ще му отпоим част от елементите, препрограмираме ги и готово" Ама като му занесох това :
                        http://www.ebay.com/sch/i.html?_from...26869&_sacat=0
                        и човекът , като се опомни, ми вика: "Какъв е този ПРАВЕЦ, дето си ми го докарал бе, човек?
                        И така, остана ми варианта да търся в нета работещ. Само се надявам да не изям дървото от там.
                        Благодаря за информацията на всички участници във форума

Коментар

• Novakat - че колко ще струва този електронен блок, най много 10 долара. Какви митници, ДДС и декларации да попълваш за тази огромна сума няма такива неща..до 15 долара няма. Можеш през ЮКей да си го получиш много по бързо ще пристигне там отколкото направо тук, защото от там до тук не знам точно но сигурно 2 месеца чакане ще падне. По принцип тези електроники не се повреждат, но имат памет от най елементарните чипове и си забравят програмката. Програматорите са по 15 лв за такива чипове вече, но чипа се отпоява, изтрива и записва наново и си тръгва.
                          D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от analog Разгледай мнение

Това важи единствено ако продавачът се е регистрирал към Global shipping програмата на ebay. Оскъпяването е неистово, но пък е удобно.
                            Да, точно така се казваше програмата - просто ми излезе от главата и ме мързеше да влизам в Ebay да търся. Така че колегата, който задава въпроса нека потърси в Ebay за тази програма. Скъпичко е, но си заслужава. Аз за нещо, което струваше около 90 долара платих още около 50 за доставка, данъци и такси. Като от тия 50 горница около половината бяха за доставката (така или иначе трябва да ги платиш), а останалото - за данъци и такси. Мисля, че тия 25 долара за данъци, такси и митническо оформяне са едни от най-добре похарчените ми пари. Не ми се мисли иначе какви разправии с митници трябваше да имам.
                            He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Ако ли пък не - заявяваш си я, пращат ти с куриер, той тук ти праща писмо и варианта е или си попълваш сам митническа декларация, за целта ЕОРИ номер и електронен подпис, или плащаш на гише на частен брокер да ти я попълни около 20-30 лв., или плащаш на куриера да движи 50 + лева. И това АКО я спрат на митница.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                                Ако купуваш от Ebay или Amazon обикновено всичките митнически такси и формалности ти ги добавят към цената.
                                Това важи единствено ако продавачът се е регистрирал към Global shipping програмата на ebay. Оскъпяването е неистово, но пък е удобно.

Коментар

Working...
                                X