IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо европейската младеж е обсебена от левичарството?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

    Капитализмът е като мушмулата, колкото повече загнива, толкова по-сладък е

    Защо мислиш, че Делчо се кефи да ходи в Женева и Париж
    За да го експлоатират и да му промиват мозъка мейнстрийм медиите
    ..но не го мисли, той и там слуша само свободни радиостанции и телевизии, като ршаатудей и спутник

    Коментар


    • Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
      Мишо, въпросите ми са риторични и са по-скоро за теориите, утопиите, заблудите и манипулациите. Човекът е елементарно животно. Масово му липсва въображение и затова действа според познати му стереотипи. Колкото по-прост го държиш, толкова по-лесно го манипулираш, а той не го осъзнава и дори си мисли, че това е негов избор и решение. Като казвам прост има предвид също, че може да е прост даже при пълна глава с информация, но която не е научен да обработва и да прави изводи. Това което на някои тук им изглежда като ученост на съвременната младеж, но недаваща резултат, си има логично обяснение и е много вероятно да е търсен ефект.
      А за демокрацията, империята, олигархията, властта може да погледнеш и Тукидид или Ливий. Аз предпочитам да тръгвам от извора и да търся “тренда”. Временните флуктуации и “шум” в системата само те объркват, а те се наслояват твърде много с времето и различните упражнения по темата на по-късни теоретици. В крайна сметка откриваш, че нищо ново не е измислени и няма нещо дето вече да не е казано.
      Делчо схваща, може би интуитивно, че всичките “изми” са само вариации на нещо тръгнало и непроменящо се от много отдавна – съществуването единствено на олигархия, прост народ и власт на богатството заради богатството.
      1.
      Крайният идеализъм парадоксално е много близък до крайния цинизъм.


      2.
      Демокрацията е предимно една прагматична система на checks and balances. (На мене checks and balances доста повече ми харесва като понятие от разделение на властите.) Това не означава закостеняла институционална система. Примерно ЕС е доста демократична организация въпреки, че няма институционалната структура на класическата парламентарна демокрация.


      3.
      Всеки има някакво ниво на критично мислене. Много от хората, които смятат, че мислят супер критично всъщност са крайни идеалисти (т.е. крайни циници) и идеите им не са особено полезни.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Misho ILIEV Разгледай мнение

        Капитализмът е като мушмулата, колкото повече загнива, толкова по-сладък е

        Защо мислиш, че Делчо се кефи да ходи в Женева и Париж
        С толкоз бежанци , кефът вече става рисков .

        Коментар


        • Първоначално изпратено от DELCHO SMOKA Разгледай мнение

          Не виждам какво има да се разяснява по отношението на демокрацията и капитализма толкова. Те нещата са ясни!
          При исторически преглед на политическата организация на социуса демокрацията стои подкупващо добре, поне на пръв поглед. И това може да се твърди въпреки видимите и недостатъци и дори при допускането, че се прилага в неизкривен вид. Бг гражданинът много находчиво е илюстрирал нещата.
          В общи линии те разбирам, че демокрацията е ОК, обаче едни лоши и лукави хора дошли, изродили я, превърнали я в псевдодемокрация, която не е ОК. А как тези лоши хора са успели да постигнат всичко това? И най-вече защо?
          Отнасям се с изначална симпатия към изложеното от теб и го изтъквам единствено за да разбереш мотивите ми, но от духа на думите ти излиза, че лошите са успели, защото са били кумулативно:
          - много умни,
          - много богати,
          - много власти,
          - много егоистично-арогантни,
          Тук се сепвам и преставам с изброяването, защото се залавям, че съм описал почтии идеално или по-скоро реалистично най-успешните социални индивиди. Стъписването ми се задълбочава давайки си сметка, че ако с теб сме прави то тогава излиза, че демокрацията няма необходими качества и характеристики, които и позволяват да се брани, а тя трябва да се брани от най-успешните си членове. Защото при човеците е винаги (с незначителни изключения) така, поне от както свят светува. Успехът се постига и заверява социално при онези условия. Записано е в кода на програмата и подпечатано.
          О, ужас!

          Какво да се прави с демокрацията.?!
          Един приятел от друг форум, който е неприлично начетен човек, вика следното: Демокрацията е една обществена система, при коятао два вълка и една овца се събират за да решат, какво ще се вечеря!
          В изказването му обичайно има и едно продължение, но тук ще го пропусна, че иначе разговорът ще стане много дебел.

          Завършвам с едно предизвикателство и задача към по-младите и работливи колеги от форума:
          Колко пъти е употребена думата демокрация в Декларацията за независимост на САЩ?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
            DELCHO SMOKA

            Като цяло добре, но имам няколко забележки.

            Първо все още има храна и тоалетна хартия по магазините. Накрая комунизма знаем как свършва - с липса на храна и тоалетна хартия по магазините.
            Капитализмът е като мушмулата, колкото повече загнива, толкова по-сладък е

            Защо мислиш, че Делчо се кефи да ходи в Женева и Париж

            Коментар


            • DELCHO SMOKA

              Като цяло добре, но имам няколко забележки.

              Първо все още има храна и тоалетна хартия по магазините. Накрая комунизма знаем как свършва - с липса на храна и тоалетна хартия по магазините. Така че, все още не е комунизъмХ10 а, по-скоро комунизъмХ0.1 - примерно.

              Отделно такова нещо като глобалисти и олигархия са си чисти конспиративни теории. Чети Талеб за Линдзи ефекта. Като имаш изолирани групи от хора - професионални политици, професионални журналисти. Понеже те са изолирани и почват да мислят и творят в една посока.

              Отделно има и учени и разни други, които предпочитат чисто теоретични модели, които доказано не работят, вместо чисто практичните решения, които работят.

              Същия модел може да го видиш и при Ердоган и при Путин. Там са на власт от години, помислиха си че са Богове, оградиха са с верни хора, които им повтарят едно и също, съответно творят в тази насока само.

              Почти по същия начин работят и партиите и журналистите в големите медии. Изолирани групи от хора, които комуникират помежду си и се получава нещо като коне с капаци.

              Само че в демокрацията все пак има една малка подробност. От време на време допуска такива като Тръмп - които почват да говорят на по-разбираем език за хората, почват да се фокусират върху проблемите на хората и съответно помитат политическата класа.

              В Европа това малко трудно ще се получи - щото и оня в Холандия и Льо Пен са професионални политици и трудно излизат от клишето.


              Иначе в момента ако влезеш в Твитер, Ютуб, Фейсбук - те са си направо расистки, фашистки, нацистки и прочие. И политическата класа виждайки това се опитва да вкарва простотии от сорта на език на омразата, цензура на социални мрежи, етц.

              Тая цензура обаче както може да се сетиш съществува и в Турция, Русия, Китай, етц.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                Докато видиш ли на Изток е рая, където свобода и демокрация, хората .....никога не са и помирисвали.
                Казваш . и там е осрано , като на запад ...нъл , и ти става едно топло на помиярската душица !

                Коментар


                • Докато видиш ли на Изток е рая, където свобода и демокрация, хората .....никога не са и помирисвали.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от DELCHO SMOKA Разгледай мнение

                    Не виждам какво има да се разяснява по отношението на демокрацията и капитализма толкова. Те нещата са ясни!
                    Псевдодемокрация, защото всички медии се държат от 3-4 групи и информацията от майнстрима е тотално манипулирана. Политиците са корумпирани по върховете, от международни финансови и олигархични групи, но никое разузнаване не се занимава с това, дали определени политици не прокарват интереси на международни олигархични и корпоративни кръгове. Образованието е обсебено от същите групи!

                    Дори законово нещата в условията на демокрация са бламирани!
                    Липсва свобода на словото, а често най-важните въпроси са вкарвани в клишето "език на омразата", срещу който в законодателството са приложени репресивни мерки!
                    Реално, демократичния избор е просто клише, защото когато информацията е обсебена, както и образованието от определени групи, това е като да ти дадат свободата да шофираш в кола с боядисани черни стъкла! Накрая ти казват, ти си избираш на къде да караш. Има "демокрация" На Карбовски му заведоха 10 дела за "език на омразата". Политическата свобода е подменена, както и свободата на изказа. Това е чиста форма на репресия! ЗАКОНОВО!!!

                    Никой никога няма да разследва политици като Шултц или Юнкер, защото те крепят олигархичният монопол! Никое разузнаване не се занимава с въпроса тези хора в интересна на нациите, които представляват ли работят, или в интерес на някаква клика?
                    В миналото при императорите, те са крепяли властта си благодарение на войската и репресиите над населението! Днес от политиците се сменят някакви пионки, а олигархията в Запада остава една и съща! Създава се псевдоизбор и визможност за псевдодемокрация! Срещу тези, които се бонтуват започват репресии. Медийни, съдебни...
                    Просто днес за разлика от императориите, не е необходимо да имаш преторианска гвардия, която да насъскаш срещу разбонтувало се село, а просто насъскваш медиите, които държиш, а тези международни олигархични групи, държат майнстрима на 100%!

                    Как може да се твърди, че има избор и демокрация?

                    На второ място, за капитализма! Разбира се, че няма капитализъм и свободен пазар.

                    Ако имаше, то всеки, който допуска стопански грешки трябва да понесе отговорност за своите действия чрез фалит! Всички голями банки се спасяват! Къде тука е капитализма и свободния пазар.ЕЦБ купува за 50 милиарда на месец облигации на частни корпорации. СССР и соца по същия начин подпомагаше закъсалите дружества.Страни като Франция непрекъснато спасяват предприятия с ненужни държавани поръчки, последния пример беше огромната сделка за фалиралото предприятие за влакове и държавната поръчка! Тази последна сделка не се прави по необходимост, а просто видители да се крепят работните места. В соца имаше много подобни предприятия, които се занимаваха с "местене на камъни", а държавата ги крепеше!

                    В заключение, я да видим какво имаме!

                    Псевдоизбор, предопределен от достъпа на информация. Спускани политици пионки от глобалната олигархия, които да ги обслужат!

                    Съдебни репресии, срещу неудобните и то съвсем официално, чрез написаното законодателство!

                    В стопанството имаме държавен капитализъм, чрез дотации! Финансиране на губещи отрасли, чрез печатане на пари. Бетониране на олигархични монополни дружества, чрез вечното им спасяване и писане на закони за да обслужат монопола им! Планова икономика, чрез дотациите от държавата на ВЕИ сектора. Това е 1:1 планова икономика, където с дотации се постига определен стопански план, без оглед на рентабилността!

                    Разбираш ли за какво говорим. Днес имаме комунизъм Х10! Никаква демокрация. А новата аристокрация, която мачка хората е псевдоелита, представен от глобалната олигархия и глобалистите!
                    Ми поздравления бравос

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от DELCHO SMOKA Разгледай мнение

                      Общество от свободни хора, правещи легитимен избор, на базата на обективна НЕманипулирана информация, в условията на липса на икономическа или друга зависимост, в рамките на пълна политическа свобода!
                      Мечтите са едно реалността друго.В момента западният свят живее в диктатурата на алчността на корпорациите.Те всичко са задушили и нищо ново не мое се пръкне без те да го задушат или лапнат още в зародиш....

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от DELCHO SMOKA Разгледай мнение

                        Общество от свободни хора, правещи легитимен избор, на базата на обективна НЕманипулирана информация, в условията на липса на икономическа или друга зависимост, в рамките на пълна политическа свобода!
                        Има такива.....дълбоко в Амазония.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
                          Каква ти е дефиницията за демокрация? Каква е разликата с псевдодемокрацията за която говориш?
                          Общество от свободни хора, правещи легитимен избор, на базата на обективна НЕманипулирана информация, в условията на липса на икономическа или друга зависимост, в рамките на пълна политическа свобода!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение

                            Общо взето има доста неща за които пишеш и с които съм напълно съгласен относно империализма и там нямаме спорове, но това за псевдодемокрацията и псевдокапитализма не ми е ясно.
                            Какво значи приемливо предложение и за кого? Каква ти е дефиницията за демокрация? Каква е разликата с псевдодемокрацията за която говориш?
                            Същото питане е и за капитализма и свободния пазар.
                            Какво е държава и какво е олиргахичен кръг?
                            Ако няма капитализъм имаше ли и социализъм? Социализмът псевдокапитализъм ли е и обратното?
                            Сред утопии и заблуди ли живеем? Кой е виновен тогава – излъганите или измамниците?
                            Ако казваш, че масата не може да отличи лъжа от истина защо смяташ, че тя е в състояние да взема правилни решения и да управлява? За каква демокрация пледираш тогава?

                            Дедо ми Анахарсис навремето, като отишъл да види що е то демокрация и атинска агора, слушал, гледал па накрая направил заключение: “Значи това било демокрацията - говорят умните, а решават глупаците.” Но това е било тогава и е имало мъдреци дето да говорят. Тях продължаваме да ги цитираме и днес, а сега няма и такива та да ги цитираме, и заключението за днешната демокрация ще трябва де е нещо от сорта на: “При демокрацията обещават лъжците, а решават глупаците.”
                            Не виждам какво има да се разяснява по отношението на демокрацията и капитализма толкова. Те нещата са ясни!
                            Псевдодемокрация, защото всички медии се държат от 3-4 групи и информацията от майнстрима е тотално манипулирана. Политиците са корумпирани по върховете, от международни финансови и олигархични групи, но никое разузнаване не се занимава с това, дали определени политици не прокарват интереси на международни олигархични и корпоративни кръгове. Образованието е обсебено от същите групи!

                            Дори законово нещата в условията на демокрация са бламирани!
                            Липсва свобода на словото, а често най-важните въпроси са вкарвани в клишето "език на омразата", срещу който в законодателството са приложени репресивни мерки!
                            Реално, демократичния избор е просто клише, защото когато информацията е обсебена, както и образованието от определени групи, това е като да ти дадат свободата да шофираш в кола с боядисани черни стъкла! Накрая ти казват, ти си избираш на къде да караш. Има "демокрация" На Карбовски му заведоха 10 дела за "език на омразата". Политическата свобода е подменена, както и свободата на изказа. Това е чиста форма на репресия! ЗАКОНОВО!!!

                            Никой никога няма да разследва политици като Шултц или Юнкер, защото те крепят олигархичният монопол! Никое разузнаване не се занимава с въпроса тези хора в интересна на нациите, които представляват ли работят, или в интерес на някаква клика?
                            В миналото при императорите, те са крепяли властта си благодарение на войската и репресиите над населението! Днес от политиците се сменят някакви пионки, а олигархията в Запада остава една и съща! Създава се псевдоизбор и визможност за псевдодемокрация! Срещу тези, които се бонтуват започват репресии. Медийни, съдебни...
                            Просто днес за разлика от императориите, не е необходимо да имаш преторианска гвардия, която да насъскаш срещу разбонтувало се село, а просто насъскваш медиите, които държиш, а тези международни олигархични групи, държат майнстрима на 100%!

                            Как може да се твърди, че има избор и демокрация?

                            На второ място, за капитализма! Разбира се, че няма капитализъм и свободен пазар.

                            Ако имаше, то всеки, който допуска стопански грешки трябва да понесе отговорност за своите действия чрез фалит! Всички голями банки се спасяват! Къде тука е капитализма и свободния пазар.ЕЦБ купува за 50 милиарда на месец облигации на частни корпорации. СССР и соца по същия начин подпомагаше закъсалите дружества.Страни като Франция непрекъснато спасяват предприятия с ненужни държавани поръчки, последния пример беше огромната сделка за фалиралото предприятие за влакове и държавната поръчка! Тази последна сделка не се прави по необходимост, а просто видители да се крепят работните места. В соца имаше много подобни предприятия, които се занимаваха с "местене на камъни", а държавата ги крепеше!

                            В заключение, я да видим какво имаме!

                            Псевдоизбор, предопределен от достъпа на информация. Спускани политици пионки от глобалната олигархия, които да ги обслужат!

                            Съдебни репресии, срещу неудобните и то съвсем официално, чрез написаното законодателство!

                            В стопанството имаме държавен капитализъм, чрез дотации! Финансиране на губещи отрасли, чрез печатане на пари. Бетониране на олигархични монополни дружества, чрез вечното им спасяване и писане на закони за да обслужат монопола им! Планова икономика, чрез дотациите от държавата на ВЕИ сектора. Това е 1:1 планова икономика, където с дотации се постига определен стопански план, без оглед на рентабилността!

                            Разбираш ли за какво говорим. Днес имаме комунизъм Х10! Никаква демокрация. А новата аристокрация, която мачка хората е псевдоелита, представен от глобалната олигархия и глобалистите!

                            Коментар


                            • Мишо, въпросите ми са риторични и са по-скоро за теориите, утопиите, заблудите и манипулациите. Човекът е елементарно животно. Масово му липсва въображение и затова действа според познати му стереотипи. Колкото по-прост го държиш, толкова по-лесно го манипулираш, а той не го осъзнава и дори си мисли, че това е негов избор и решение. Като казвам прост има предвид също, че може да е прост даже при пълна глава с информация, но която не е научен да обработва и да прави изводи. Това което на някои тук им изглежда като ученост на съвременната младеж, но недаваща резултат, си има логично обяснение и е много вероятно да е търсен ефект.
                              А за демокрацията, империята, олигархията, властта може да погледнеш и Тукидид или Ливий. Аз предпочитам да тръгвам от извора и да търся “тренда”. Временните флуктуации и “шум” в системата само те объркват, а те се наслояват твърде много с времето и различните упражнения по темата на по-късни теоретици. В крайна сметка откриваш, че нищо ново не е измислени и няма нещо дето вече да не е казано.
                              Делчо схваща, може би интуитивно, че всичките “изми” са само вариации на нещо тръгнало и непроменящо се от много отдавна – съществуването единствено на олигархия, прост народ и власт на богатството заради богатството.

                              Коментар


                              • Тоз дали си помни думите 4 години по-късно. Този е шеф на Работническа партия в Англия.

                                Коментар

                                Working...
                                X