Първоначално изпратено от 4i40
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Инвестиране
Collapse
X
-
Земята също е стока ...
Купуваш , продаваш....купуваш , обработваш , продаваш....Въпрос на сметки и малко сантимент..
Ако си купил на 400, защо да не продадеш на 1400 ..?
Земята е тегав актив - иска гледане и разправии...И аз купих 24 дкр, но нито съм ги виждал ( освен на картата ), нито ми се занимава....
Коментар
-
Песимистчев: бъркаш повече или по-малко и за БФБ, и за фондовете, и за златцето.
И трите варианта са печеливши, ако знаеш какво и как да правиш. Доходността, която търсиш, скромна е - значи - може доста безрисково да.
Равновесиев - сигурни 10% - ама колко сигурни? - Купи си Жабешки облизвации - 100% сигурност няма - а тия - обезпечени със златце.
Бамките НЕ са сигурни. И Българинът (забравил това от 96-а досега, защото помни като катеричок) щеше да го научи по най-най-най-мъчителният начин, ако бе изгърмяла и ПИБ миналата година. Секси акциите са 138 пъти по-сигурни от - при добра диверсификация.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениесорри да добавя няколко факта които леко променят ливадената картина.
1. 2006-7 цените в Добруджа са 500-600 на декар, сега поне 1500. Кво ще се случи ако субсидиите понамалеят ? И какво ще правиш с тази земя после ? За неизбежните /въпрос на време е , а не дали/ шисти по-добре да не говорим въобще нали ?
2. От нашто село по-убаво нема ! Е да ама има Аржентина, Канада и дори Украйна земята е по-добра за същият тип култури които се гледат в Добруджа ...и по-евтина...
3. Както равновесие каза ликвидност няма - тя си е завинаги твоя...е може на половин цена да я продадеш бързо...И какво се случва с рентата когато цените паднат на световните борси...
4. Последно по принципа на относително изнесеният наблюдател. Защо фермера не я купи тази земя /вервай ми имат кеш/ а плаща 10% рента/лихва/ на теб ? Той е про-то там...Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНисколиквидно и далеч не е сигурно - едно че самата земя която се купува може да се прецака, замърси, и така нататък и друго че нищо не пречи цената на земята и да пада.
За рискова доходност от 10% няма особени проблеми човек да намериПриятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениеблагодаря, този вариант е ок мисля ...
Той пазара е близо да върха мисля...освен ако улесненията не доведат до нови върхове...
Чакането може да е да речем 4-5 години...През това време инфлационните мишки ще са изяли едни 30-ина % от дюшека...Кво праим до тогава за да не ядат тия мишки толкова ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениебраво купила си навреме, обаче както показва практиката /в США/ рентата е променлива величина ...не е само нагоре...Дори и да е само нагоре я докато ойдем от Шоплъка до Добруджа ша омахам половината рента за бензин..., а при назе рентите на сеуо са по 20 лв ...Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
Мечо
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнениеОт няколко години купувам земи в Чужденеция /Добруджа/. Започнах от 800 лв. и стигнах до 1200 лв на дка, защото държа парцелите да са в три определени землища.
Аренда по-ниска от 80 лв не съм получавала. Дори по-миналата година беше 98 лв.
Мързи ме да смятам, но май доходността е доста по-добра от лихвите в банката.
1. 2006-7 цените в Добруджа са 500-600 на декар, сега поне 1500. Кво ще се случи ако субсидиите понамалеят ? И какво ще правиш с тази земя после ? За неизбежните /въпрос на време е , а не дали/ шисти по-добре да не говорим въобще нали ?
2. От нашто село по-убаво нема ! Е да ама има Аржентина, Канада и дори Украйна земята е по-добра за същият тип култури които се гледат в Добруджа ...и по-евтина...
3. Както равновесие каза ликвидност няма - тя си е завинаги твоя...е може на половин цена да я продадеш бързо...И какво се случва с рентата когато цените паднат на световните борси...
4. Последно по принципа на относително изнесеният наблюдател. Защо фермера не я купи тази земя /вервай ми имат кеш/ а плаща 10% рента/лихва/ на теб ? Той е про-то там...
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнениетвоите постове са ми от любимите /ква четка а/...Обаче сега излезе, че си по-голям песимист от мен, а уж си равновесие...около 3% е лесно да се правят почти безрисково /в депозити ако не у нас то наблизо/...Почти... освен ако някъде няма сценарии Аржентина и пак почти щото 3% не компенсират реалната инфлация....
Аз не искам да богатея а да запазя спечеленото досега затва 5-8% ми е рейнджа..След като онези от класацията на Форбс го правят трябва да е възможно и за робите...или не е ?
Тези от Форбс рискуват - техните пари идват от акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнениеОт няколко години купувам земи в Чужденеция /Добруджа/. Започнах от 800 лв. и стигнах до 1200 лв на дка, защото държа парцелите да са в три определени землища.
Коментар
-
За рискова доходност от 10% няма особени проблеми човек да намери
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеАко намериш от някъде 10% сигурни кажи и на нас
Сигурна доходност към 0,3% - толкова е в момента за евро.
Аз не искам да богатея а да запазя спечеленото досега затва 5-8% ми е рейнджа..След като онези от класацията на Форбс го правят трябва да е възможно и за робите...или не е ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениекупи обор и гледай овце и крави. Ще има мляко, месо, субсидии
Обаче съм мързелив и освен това след като съм се скапал от работа досега очаквам парите да работят за мен вече , а не аз за тях...
Коментар
Коментар