IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Подценена или надценена е дадена акция

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Най чистия пример тук е със земеделска земя.
    Ако 1 дка ти носи 100 лв рента, под 2000лв/дка не ми се вярва да я продаваш.
    Last edited by vikhunter; 05.07.2015, 08:56.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
      Оказа се, че според бързото ми допитване сред познати, масово хората са склонни да платят между 1-3 пъти годишната печалба за този теоретичен бизнес, докато на борсата P/E под 10 е рядко срещано явление.
      Попитай същите тези хора за колко биха ПРОДАЛИ въпросния бизнес, ако беше техен.

Коментар

• Аз във ФБ ти отговорих, че знам за стандарт 7 пъти EBITDA.

Нека се направи разлика между това какво познатите ти биха дали и това, което имагинерният пазар предлага. За 1 до 3 пъти печалбата може да се продаде бизнес, който е раздул здраво последния си отчет

Пропуска се разликата в обичайнито P/E между различните сектори. Теоретичният бизнес според мен не е удачен пример за анализ на борсовата търговия.

Коментар

• Подценена или надценена е дадена акция

Да предположим, че искате да купите бизнес, който генерира чиста печалба от 1000 лева на месец. Това прави чиста печалба в размер на 12 000 лева на година. Да предположим, че бизнесът е стабилен и тези 1000 лева чиста печалба на месец са абсолютно гарантирани. Да предположим, че има потенциал за ръст (който не е гарантиран, но го има) на бизнеса от 10-15% на година през следващите няколко години. Няма подводни камъни, всичко е законно и всичко около бизнеса е уредено.

При тези почти идеални условия колко най-много бихте платили, за да закупите този бизнес?

http://invest.idzona.com/2015/07/pod...ena-akcia.html

Оказа се, че според бързото ми допитване сред познати, масово хората са склонни да платят между 1-3 пъти годишната печалба за този теоретичен бизнес, докато на борсата P/E под 10 е рядко срещано явление.
        Working...
        X