IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Още една тъпа тема "как да инвестирам..."

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Гошо Тъпото Разгледай мнение
    Здравейте,
    Следя форума от 6 години,
    гоше, за 6 години четене на форума трябва да си разбрал, че не бива да слагаш всички яйца в една кошница .................. така, че вариантите на които си се спрял по-долу е напълно нормално да ги реализираш всичките, а не да инвестираш само в един актив

    Първоначално изпратено от Гошо Тъпото Разгледай мнение
    Какви варианти съм обмислял досега:

    * недвижим имот. Живея в областен град, но не е от "великата четворка" - София, Пловдив, Варна, Бургас. Тристаен апартамент "на пъпа" се отдава за 200 лв/месец, не благодаря! Имот в някой от "великата четворка" - само Варна ми е на наблизо, но и там положението не цветущо.

    * земя. Май там се надува балон, всички земи купуват (както казва многоуважения Пунди: "Ако тръгнеш след овцете, ще те заведат в кошарата"), но въпреки това бих купил, но искам не 3-5 декара, а например "50 дка, в село с поне две кооперации", ама такава за мое съжаление не се намира или поне аз не съм попадал на такава обява.

    * акции, ЕТФ и други подобни. Не ги разбирам, не мога да отделям по 2-3 часа на ден "да си следя инвестициите", съвсем обикновен човек съм, с техническо образование.

    * депозит. Засега съм на тази вълна, предимства - гарантиран, ама не срещу малоумни политически решения, хиперинфлация и т. н.
    на депозит си остави десетина процента или сума която ти покрива разходите за 1 година ................ при тези лихви няма смисъл да държиш повече...

    вземи си във варна едно апартаментче

    вземи си 1-2 по-големи парцела и започни да ги окрупняваш, а през това време си остави парите на депозит по различни банки

    отдели си пари за инвестиции в акции .............. добре си се насочил към ЕТФ , но прецени кои пазари се търгуват на рекордно високи нива и кои пазари имат потенциал за избухване .................. тука отново не набивай парите в един пазар, а наблегни на диверсификацията

    успех в начинанието

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      Златцето ако не е истинско: за чий самолет ти е?

      Освен това не можеш да му се кефиш, ако не ти е в рачичките.
      Импе, подсети ме , че имам два наполеона вкъщи и не помня къде ги скрих....

      пп Ще трябва да питам жената, но май тя не знае , че имам...

      Коментар


      • Златцето ако не е истинско: за чий самолет ти е?

        Освен това не можеш да му се кефиш, ако не ти е в рачичките.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Гошо Тъпото Разгледай мнение
          Чичо Манчо, не се обиждам, то на обикновените хора проблемите са банални, та затова и темите им такива.
          По-точното заглавие на темата би било нещо от рода на: "Как да съхраня това, което имам", ама бива ли в инвеститорски форум да пускам такава тема?
          За риска - не съм склонен да поемам такъв, макар че не малко хора биха ми казали, че вече съм поел немалък такъв, държейки такава сума на депозит. За мен е по-важно съхраняването на спестяванията, отколкото евентуална печалба. Сам не бих се впуснал в борсова търговия, с консултант – също.

          Чичо,
          Злато физическо ли имаш предвид?
          Излиза по-скъпо и е рисково съхранението му...

          пп Да ти обяснят колегите къде и как се търгува.....

          Коментар


          • Диверсифицирай - раздели кинтите щом нямаш идея какво да ги правиш.
            Горе долу наполовина на бързоликвидни и бавно активи(пасиви)
            И вече каквото ти душа сака - ДПО, застраховка живот, акции, влог, облигации, земя, имот.
            Избери си макс 4 - че да не ставаш роб на инвестициите си.

            Мали написах учебникарски глупости.
            Сега нещо практично - НЕ ДАВАЙ НА ДРУГ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ИНВЕСТИЦИИТЕ ТИ.
            Питаш, разпитваш, смяташ и инвестираш САМ, правиш това което ти искаш, другите само да изпълняват

            Сетих се още нещо.
            Който и да те омайва - питай го директно той кое от "омайваните" неща САМ е направил. 99% нищо от това не са направили - ДИРЕКТНО отсвирвай.
            На всички хора им се плаща да лъжат другите, да търсят балъци от които да изкарат пари. И човек с готови пари почти всеки ще се опита да ти ги вземе, а не да ти ги умножи
            Виж в подписа ми
            Last edited by bota156; 16.03.2015, 21:38.
            Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

            Коментар


            • Чичо Манчо, не се обиждам, то на обикновените хора проблемите са банални, та затова и темите им такива.
              По-точното заглавие на темата би било нещо от рода на: "Как да съхраня това, което имам", ама бива ли в инвеститорски форум да пускам такава тема?
              За риска - не съм склонен да поемам такъв, макар че не малко хора биха ми казали, че вече съм поел немалък такъв, държейки такава сума на депозит. За мен е по-важно съхраняването на спестяванията, отколкото евентуална печалба. Сам не бих се впуснал в борсова търговия, с консултант – също.

              Чичо,
              Злато физическо ли имаш предвид?

              Коментар


              • 25 % - злато
                25% - акции
                20 % - евра
                20 % - долари
                10 % - лв

                Коментар


                • Поздравления за заглавието. Издава самоирония, което е похвално. Препоръка от мен обаче няма да получиш. Първо защото в сравнение с повечето от пишещите тук съм новобранец в областта на инвестирането. Второ защото парите, които се каниш да "съхраниш" и с малко повече късмет дори да увеличиш са в пъти повече от тези, с които самия аз разполагам и за по-сигурно съм инвестирал на различни места (не само в акции). И на трето място, но не и по значение защото е лесно да се дават съвети за чужди пари, но друг е въпроса дали ти трябва да се вслушваш в подобни "лесни" съвети.

                  След като вече 6 години хвърляш по едно око в този форум трябва вече да си разбрал поне едно основно правило - връзката между риск и доходност е директна и право пропорционална. Т.е. първо трябва да си отговориш на въпроса какъв риск си склонен да поемеш, съответно каква загуба можеш да си позволиш да преглътнеш и след това е лесно. В нета има не море, а океан от съвети на тази тема, но на твое място бих оставил тая работа на професионалист.

                  П.П. Темата съвсем не е тъпа, а е само малко банална. Темите, според мен, не подхожда да се делят на "тъпи" и "умни", а на "оригинални" и "банални". Без да се обиждаш, но твоята е леко банална, но пък е с оригинално заглавие. Успех!
                  Vanitas vanitatum...

                  Коментар


                  • Разбрах, че ти не от София - това не е непреодолимо, а за ДПО не говоря, но за други продукти с доста по-голяма доходност и гъвкавост.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                    Коментар


                    • Благодаря за отговорите.

                      За земята писах, че трудно се намират по-големи парцели, както казват тя е единствената стока, от която колкото по-голямо количество купуваш, толкова е по-висока цената.

                      За ETF, още не съм узрял, ама щом ги споменавам, значи семето е посято. В момента съм на етап „натрупване на информация“.

                      Императоре, не съм от София, ДПО не влиза в плановете ми, най-вече защото смятам в следващите 5-6 години да се оттегля от активна трудова дейност (ако не ми мине котка път, пу, пу), а до 65 имам доста.

                      Коментар


                      • Ха-ха-ха - виждам, че доста си ми чел мненията - и вече разбираш от облизвации и бимберици и мишоци - ако искаш да ти дам съвет как да инвестираш успешно, без да се занимаваш пряко и лично и без ного разбиране, пиши ми на лични. Мога да ти предложа прилична доходност, и добро ниво на сигурност.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                        Коментар


                        • ами вземи си земя, етф акции, етф облигации и депозит всяко по 25% и
                          е много вероятно да не загубиш много, но и милионер няма да станеш
                          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

                          Коментар


                          • Щом имаш 200 бона и не ти се занимава особено с имоти и земя аз бих се ориентирал към депозит + ETF.

                            Защо мислиш, че ти трябват по 2-3 часа на ден за ETF-и?
                            Купи си например СиП500, Стокс 600/50,Развиващи се пазари, може фокусирани върху дивидент, има супер голям избор.Важното е да влезеш в правилния момент, за да няма чакане с години, за да върнеш до 0:0.

                            Коментар


                            • Не знам как да се обърна с Гоше или Тъпчо ама след като това ти е партизанското да пробвам.С риска да послушаш един от не корифейте.Ако няма да разчиташ на доходност от тях и няма да се налага да теглиш скоро опитай с фонд.Но не такъв инвестиращ на БФБ.Мисля,че покриването на инфлацията и нещо малко отгоре няма да е проблем.Е при повечко късмет и малко следене,подчертавам малко следене може да се получи и доста отгоре.Но не очаквай чудеса,тук имаше тема(Няма милионер от фонд)Абе с една дума нещо като инвестиция за внуците
                              За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

                              Коментар


                              • Още една тъпа тема "как да инвестирам..."

                                Здравейте,
                                Следя форума от 6 години, пускам тази тема с нов акаунт, щото ме е срам да пиша от другия, защото ще споделя лични данни и не искам да бъда идентифициран, поне, не много лесно.

                                Та, къде ме сърби: имам на депозит сума леко надвишаваща гарантираната от ФГВБ, естествено, не в една банка.

                                Чудя се как да ги съхраня, е, ако има и малко "профит" няма да е лошо, но не това е определящото. Какви варианти съм обмислял досега:

                                * недвижим имот. Живея в областен град, но не е от "великата четворка" - София, Пловдив, Варна, Бургас. Тристаен апартамент "на пъпа" се отдава за 200 лв/месец, не благодаря! Имот в някой от "великата четворка" - само Варна ми е на наблизо, но и там положението не цветущо.

                                * земя. Май там се надува балон, всички земи купуват (както казва многоуважения Пунди: "Ако тръгнеш след овцете, ще те заведат в кошарата"), но въпреки това бих купил, но искам не 3-5 декара, а например "50 дка, в село с поне две кооперации", ама такава за мое съжаление не се намира или поне аз не съм попадал на такава обява.

                                * акции, ЕТФ и други подобни. Не ги разбирам, не мога да отделям по 2-3 часа на ден "да си следя инвестициите", съвсем обикновен човек съм, с техническо образование.

                                * депозит. Засега съм на тази вълна, предимства - гарантиран, ама не срещу малоумни политически решения, хиперинфлация и т. н.

                                Моля в съветите си да се въздържате от професионален жаргон, като „облизвации“, „бимберици“, „бръзи мишоци“, „рекуот“, с техническо образование съм, пишете като за обикновени хора.

                                Ще се радвам, ако се получи смислена дискусия по безсмислена тема, ако ли не – здраве да е, пари се печелят.
                              Working...
                              X