IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Културни особенностти на бедността

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Patilan Разгледай мнение
    за съжаление това е едно от най-тежките наследства на социализма.
    Малко са хората които се досетиха, че прехода не беше за държавата, а имено за хората.
    Най-тежкото наследство на социализма е че хората отказват да носят отговорност за качеството на собствения си живот. 40 години са бягали от отговорност докато са работили и след това мрънкат че никой не бил отговорен за старините им.

Ами никой не е - щом и те самите не са искали да бъдат. А тези дето сега работят са съвсем изкукали. Не стига че държавата почти я няма но те продължават да си мислят че държавата може да е отговорна за техния живот. При положение че държавата постоянно им казва да духат супата и който се дави да се спасява сам.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Голямата културна особеностт на бедността пре пенсионерите в България е че тук се разчита на държавата. Нещо доста неразумно както показва вече 25 години история.
      за съжаление това е едно от най-тежките наследства на социализма.
      Малко са хората които се досетиха, че прехода не беше за държавата, а имено за хората.

Коментар

• Първоначално изпратено от Patilan Разгледай мнение
        Да, държавната пенсия гарантира имено това - няма да умреш от глад.
        Впечатленията ми са, че наистина повечето пенсионери имат частна пенсия, както и други инвестиции.
        Въпреки това, в Англия си имат и бедни (по англисйки критерии) пенсионери.

Богатството на пенсионерите обаче не идва от пенсийте, а от имотите им. Имено имотите ги прави и най-богата част от обществото.
        богатството във Великобритания е горе долу по равно разпределено между финансови активи и недвижими имоти. https://publications.credit-suisse.c...41B58C5EA591A4

Така че не са само имоти

За разлика отново от България където сигурно 90% от общото богатство е в недвижими имоти. Нещо доста тъпо ако недвижимите имоти не носят доход.

Коментар

• Хубава тема ...
          Особенно в часта си за финансовото ограмотяване на пинсионерите....
          Предлагам да се започне с първи урок :

- Не подавайте през тераси, прозорци или входни врати по 40 000 лв на непознати мургави доктори , полицаи или прокурори....

Коментар

държавната пенсия във Великобритания ти гарантира само че няма да умреш от глад. Както се вижда и от данните ти само 20% нямат частна пенсия и разчитат само на държавната. Реално частните пенсии са им огромната част от пенсиите. Тези частни пенсии са както осигурени от работодатели така и лични. Може да има и други, честно казано не си спомням, а сега не ми се търси.

Но основното е че на голяма част от англичаните основната част от пенсията идва от частна пенсия, не от държавата.
            Да, държавната пенсия гарантира имено това - няма да умреш от глад.
            Впечатленията ми са, че наистина повечето пенсионери имат частна пенсия, както и други инвестиции.
            Въпреки това, в Англия си имат и бедни (по англисйки критерии) пенсионери.

Богатството на пенсионерите обаче не идва от пенсийте, а от имотите им. Имено имотите ги прави и най-богата част от обществото.

Коментар

• Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
              Много ми харесва мнението ти.
              Масово българските пенсионери са реститут с 3 стаен апартамент в центъра на София, който едвам си плаща парното.

Или обитава огромна къща на село и не се комбинира с никого. Предпочита сам да обитава крепостта и дори да я разширява с пристройки и подобрения.

Проблемът е, че заради демографската криза имотите у нас масово са под напрежение, а бг пенсионера само в имоти е влагал. Ми отново си е виновен, защото с политиката "да имам едно дете, за да съм по богат" и с гласуването за нереформаторски партии в последните 25 години е довел демографската криза, която му срути цената на имотите.
              съгласен съм!
              Както и да го гледаме - имено поколението на пенсионерите са градили тази държава. Без да влизам в подробностти, но има една притча за Моисей който се лутал 40г. в постинята. Причината не е че не успял да намери пътя или липса на GPS....

За съжаление, младите освен че намаляват, намаляват и възможносттите им да се реализират.

Коментар

• Голямата културна особеностт на бедността пре пенсионерите в България е че тук се разчита на държавата. Нещо доста неразумно както показва вече 25 години история.

Коментар

• Първоначално изпратено от power network Разгледай мнение
                  Патилански много точно си описал нещата.Адмирации.Ще си позволя да те попитам в Англия пенсионерите плащат ли здравна осигуровка ползват ли безплатно лекар имат ли привилегии да получават почти безплатни карти за градския транспорт намаление в железопътния ползват ли санаториуми на намалени цени.И церемони ли се някой с тях ако жилищата им фасади като нашите?
                  мерси.

за съжаление не мога да отговоря на въпросите ти. имам някакви спомени за намаления за пенсионери, или може дори и да е имало нещо безплатно за транспортта... но не искам да спекулирам.

Това което съм виждал с очите си, е когато съм работил във фабрика, рамо до рамо с пенсионери на които не им достига стаж. Всяка втора дума им беше фак, всяка трета Тачър - просто не им достигаха години за стаж.

Иначе в прайм тайма по телевизията, имаше предавания имено с такава насоченост. Аз глeдах "A place under the sun". По някое време се заговорих с брокер на недвижими, който ми обясни, че тези предавания са предимно за пенсионери, и че те са най-богатите им клиенти. Тогава не схванах как и защо, но с времето ... и картината започна да ми се избистря.

Така че съм виждал и двете крайностти.

Коментар

• И забележете че работодателя решава дали да е с дефинирана пенсия или с дефинирани вноски.

Коментар

• https://www.gov.uk/workplace-pension...place-pensions

Коментар

Да това е основен проблем в Англия, лонджеритото, тоест продължителността на живота се увеличава и пенсионните дружества може да не успеят да плащат колкото са обещали, защото освен по-дълъг живот се появиха и дефлация, както и сривове тук там. За UK е изключително важно имотите и демографията и инфлацията, иначе кулата им ще се срути, както тук с демографската криза и обезлюдяването на малките градове. добре че руснаците бидваха по морето..
                        Увеличаването на продължителността на живота е проблем за всеки вид пенсия и пенсионна система. Това не означава обаче, че Фондовете изплащат имагинерно определени суми.
                        По спомен /поправете ме/ пенсионната система в Англия е
                        1. Държавна;
                        2 Работодателски пенсионни фондове. Тук може и да обещават нещо конкретно, но то е от рода на :при 500 паунда месечно за 30 години, ще получаваш до живот 1000/ + натрупана доходност ако има такава
                        3. Лични пенсионни сметки. Спестяваш си в тях с данъчни преференции, на 50 години вземаш 25%, остатъкът се преоформя в рентна застраховка .

Коментар

Там ти дават гарантирана сума, не като тук "каквато е доходността". Риска се носи от пенсионните дружества.
                          Не е съвсем така, има много различни видове пенсии и тези с дефинирани пенсии навсякъде по света се опитват да им намалят тежестта. Все още съществуват, но реално навсякъде фокуса се измества към дефинирани вноски. Разликата между двете е кой носи риска. Защото всъщност дефинираните пенсии ако са извън модел от рода на НОИ, се налага също да има фондове срещу тях. Което пък предполага че по същество са нещо като анюитети. Мисля че в САЩ много дълго рвеме е било популярно да се гарантират тези пенсии с 20-30 годишни дисконтови облигации. Всеки месец, тримесечие или година, човек или работодателя зависи кой организира пенсията, си купува дългосрочна дисконтна облигация. И след 10-20-30 години получава главницата. Реално при 5,5% лихва една 30 годишна облигация за 1000 долара ти стува 200 долара. Проблемът е че този вид пенсия ти гарантира какви пари ще имаш в даден момент в бъдещето, но не и покупателната сила на тези пари.

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
                            Ти сериозно ли?
                            Да това е основен проблем в Англия, лонджеритото, тоест продължителността на живота се увеличава и пенсионните дружества може да не успеят да плащат колкото са обещали, защото освен по-дълъг живот се появиха и дефлация, както и сривове тук там. За UK е изключително важно имотите и демографията и инфлацията, иначе кулата им ще се срути, както тук с демографската криза и обезлюдяването на малките градове. добре че руснаците бидваха по морето..

Коментар

Там ти дават гарантирана сума, не като тук "каквато е доходността". Риска се носи от пенсионните дружества.
                              Ти сериозно ли?

Коментар

държавната пенсия във Великобритания ти гарантира само че няма да умреш от глад. Както се вижда и от данните ти само 20% нямат частна пенсия и разчитат само на държавната. Реално частните пенсии са им огромната част от пенсиите. Тези частни пенсии са както осигурени от работодатели така и лични. Може да има и други, честно казано не си спомням, а сега не ми се търси.

Но основното е че на голяма част от англичаните основната част от пенсията идва от частна пенсия, не от държавата.

Коментар

Working...
                                X