IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

e-Books. Електронни четци, книги и въпроси свързани с тях.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
    Аз чета много по руските сайтове...
    И аз. Чета руски с лекотата, с която чета български.
    А в руското пространство има почти всичко в почти всички формати.

Та си свалям mobi формат и чета.
    Ползвам най-вече flibusta.net.

Коментар

• Нямам предпочитания към марка. При Киндъл има загуба на време за конвертиране. Вероятно стават и грешки при самото конвертирането. Споделяйте опит и идеи и с други марки. Ето колегата Колчо е доволен от Нук. Ще търся и из рускоезичните форуми...
      Vanitas vanitatum...

Коментар

• Аз чета много по руските сайтове, а там не е като в Читанката. Там всичко е Word, дежаву, ПДФ.... На Ханлина чета ПДФ като обръщам в "ландшафт" и после местя нагоре. иначе няма шанс - много е ситно. Който ще чете такива неща, да си прави сметката. Изобщо - прегледай моделите на Покетбук, в момента май няма на Нуук, виж Киндъла ( там ще конвертираш задължително, със всичките му проблеми), Кобо имат нещо си...Абе във веригите може да ги видиш - там има в момента доста, можеш да пробваш, само дето консултантите знаят по-малко от купувачите, та иди с някой, който е в час.
        Партия была, есть и будет есть!

Коментар

================================================== ========================
          Може и така да е, но на всички в нета колите им харчат по 3 на сто, само моята 5. Така е и с батерията. Ама щом казваш. То зависи от много неща. Аз ще си купя и един Киндъл, защото са много евтини. Тогава ще видя как е.
          Както отбелязаха по-долу, Киндълът е неудобен с ограничението на форматите, които чете. Имай предвид и не бързай.
          Е, с jailbreak това може да се оправи, но иска, сигурно, много работа, учене.
          Иначе, като хардуеър, съм доста доволен от Киндъл.

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
            Благодаря Snipe!

Под "за работа" имам предвид ако търся текст в учебник или закон или друга спец.литература да мога да задам дума или израз за търсене.
            Значи задължително ти трябва touchscreen. Не се сещам за четец с хардуерна БГ клавиатура. Дори и токава обаче не се знае как стои въпросът с леснотата на въвеждане. Най-добре отиди в някой магазин (Техно-което си избереш) и пробвай на място. Най-важните характеристики на тези устройства ги няма в спецификациите.

Коментар

• Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнение
              Казвам го от личен опит.
              Чета всеки ден не по-малко от 3 часа с моя Киндъл NT.

Мисля, че се изтощава и проплаква след повече от месец след поредното захранване.

Но, за да съм сигурен, следващия път ще си запиша датите и ще докладвам.
              ================================================== ========================
              Може и така да е, но на всички в нета колите им харчат по 3 на сто, само моята 5. Така е и с батерията. Ама щом казваш. То зависи от много неща. Аз ще си купя и един Киндъл, защото са много евтини. Тогава ще видя как е.

Коментар

Ерго, вземи си марка и модел, при които ще минеш без конвертиране, още повече, че така се губи време.
                Съгласен...
                Vanitas vanitatum...

Коментар

• Аз имам два четеца - Ханлин V60 и Покетбук 613.. Ханлина е страхотен, малко е бавен процесора, но при прелистване действа мигновено. Покетбука е бърз и евтин, но имат проблеми с показване на зареждането на батерията ( и по руските сайтове се оплакват).
                  Като речеш да си купиш, задължително си вземи калъф ( ако го няма в комплекта) и зарядно. Но зарядното е желателно да го вземеш от пазара за три лева, а не от онези по 20. Всъщност и от по-старите телефони стават, само виж дали е с микро или мини USB. Не се лъжи да търсиш разни игри, връзки с интернет и т.н. Аз го имам на Ханлина, но не го ползва. Зареждам си книги направо от интернет. Четците не са бързи в нет връзките. Ханлинът ми има говорители за музика, слушалки и разни други излишни неща. Имам предвид, че четецът е устройство САМО за четене на книги, а всичко друго с което са го натоварили е вътре в твоя телефон, който се справя далеч по-добре. Ако имаш конкретен въпрос - питай.

Коментар

Абе ти много не вярвай за 30 дни живот на батерията.
                    Казвам го от личен опит.
                    Чета всеки ден не по-малко от 3 часа с моя Киндъл NT.

Мисля, че се изтощава и проплаква след повече от месец след поредното захранване.

Но, за да съм сигурен, следващия път ще си запиша датите и ще докладвам.

Коментар

• Благодаря Snipe!

Под "за работа" имам предвид ако търся текст в учебник или закон или друга спец.литература да мога да задам дума или израз за търсене.
                      Vanitas vanitatum...

Коментар

• Абе ти много не вярвай за 30 дни живот на батерията. Различните марки издържат от 4000 до незнамколко си прелистени страници, а не дни. Тези, които ти говорят за таблети, че по-ясни били, да не се обаждат, като не разбират. Като се махне търговският момент с типа на дисплея ( визплекс или пърл, все там на практика), за хора четящи разни неща откъде ли не, най-важно е четецът да работи добре с повече формати. Най-много формати поддържат всички модели Покетбук на Фокскон, мейд ин Украина. Всичко що съществува отварят. Ако ползваш само читанка.инфо, може със всякакъв четец да работиш. Наскоро във фотофорума един колега каза, че има цялата читанка и във формат "моби", което означава че Киндъл направо захапва, без конвертиране. Ако искаш да отваряш PDFили дежаву, ще ти трябва не 6 инчов, а 9 инчов четец. Иначе за всичко друго 6 инчов е достатъчен. Тези, които ти казват, че ползват Калибре за преконвертиране, трябва да знаят, че не винаги се получава сполучливо. Ерго, вземи си марка и модел, при които ще минеш без конвертиране, още повече, ч е така се губи време.

Коментар

• Благодаря vmankov !
                          Vanitas vanitatum...

Коментар

• Накратко - електронната книга бие всички таблети кокато става дума за четене. И губи от всички таблети за всечко останало.

Предимства при четене:
                            - Натоварва очите несравнимо по-малко (очните ремонти са скъпи, а понякога - невъзможни)
                            - Може да се ползва на всякаква светлина
                            - Батерията държи мнооого дълго
                            - Устройството е много леко

Недостатъци:
                            - Слаб процесор. Следствия - замисляне при прелистване, бавна реакция на команди, лаг при всякакви дейности (браузване, търсене, игри и пр.). Накратко - всичко по-сложно от отваряне на книга и прелистване веднъж на няколко минути е неудобно и леко дразнещо.
                            - Почти не може да се ползва за друго. Да, обикновено има браузър, часовник, понякога и игри, но си е мъка. Персонализация и допълнителни програми - само ако си много голям ентусиаст.
                            - Ако екранът е 6", което е масовият стандарт, четенето на PDF е меко казано неудобно.

Недостатъци конкретно на kindle:
                            - Слаба поддръжка на формати. Може да се заобиколи с calibre примерно, но си е играчка.
                            - Липсва слот за карта. Не е болка за умиране, но е леко неудобство.
                            - Неудобно сортиране - не може просто да качиш книгите в отделни папки, трябва да ги разпределиш в "колекции". Не е проблем за 10-20 книги, но ако качиш цялата читанка...

По конкретните въпроси:
                            За търсенето - дори и да може да се търси на кирилица, ако ще се прави често, няма да е удобно (въвеждането на думата е неудобно, а търсенето - бавно).
                            Какво по-точно разбираш под "ще се ползва за работа"?

ПП Мнението е на база личен опит с kindle keyboard и iPad 4.

Коментар

• Манчо,
                              е-рийдърите са си таблет (малък компютър), само че в затвор (jail). То ест с подтиснати функции нарочно.

Ако искаш да ти работи с кирилица, както работи с латиница, трябва да го освободиш от затвора.
                              Чети в Мрежата, има.
                              Например Гугъл: "kindle jailbreak" - https://www.google.bg/search?q=kindl...hrome&ie=UTF-8
                              например.

Търси и в руския Интернет.
                              Не е трудно, макар и да има 0.01% риск.

За разлика от колегите по-долу, препоръчвам да си вземеш четец на отражение, без подсветка.
                              Защо?
                              - по-приятно е, повече прилича на четене на книга;
                              - батерията издържа 20-30 пъти повече, понеже се хаби само при смяна на страницата;
                              - окото не се натоварва.

Коментар

• Първоначално изпратено от Eon Разгледай мнение
                                Купи си таблет вместо киндъл...
                                Благодаря, но таблет не искам защото:

- батерията на четеца издържа неимоверно повече (30 дни срещу 1 ден при таблета);
                                - екранът на четеца е по-удобен за четене, основно са елиминирани отблясъците;
                                - за апликейшъните си прав, че сигурно има най-различни с най-различна функционалност, но на мен основно ми трябва за четене, за друго ми е достатъчен един смартфон.
                                Vanitas vanitatum...

Коментар

Working...
                                X