IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Най-перспективните специалности

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Добре, явно дискусията ще стане дълга.

Просто исках да кажа, че има и по-лоши неща от това да учиш икономика и не са малко случаите, в които можеш да изкарваш прилично. Най-кадърните колеги от УНСС в момента са на 1.5К - 2К+ (25-26 години) в различни сектори малко или много свързани с това, дето са учили. Да, има и лоши примери, но къде няма...

Идеята беше за гъвкавостта. Много хора бяха строители и монтьори по занаят и изкарваха много пари, но сега вече не са с новите айфони

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
      Е то ако не си куха лейка, ще изкарваш пари ВЪПРЕКИ УНССето Иначе там имало хубави студентки, па и не ти губят много време с глупости за учене, можеш да си работиш и трупаш реален опит.
      Аз имах предвид разни занаяти дето в момента и на кухите лейки могат да гарантират приличен доход, като под приличен доход не разбирам 1000 лв. естествено.
      ...А аз си мислех, че искате да си докарате приличен разход. Естествено, под такъв не разбирам 1000 лв

Коментар

• Първоначално изпратено от VP Разгледай мнение
        Първо - УНСС не е все едно без висше, стига да не си куха лейка по default.
        Второ - ако щеш вярвай, но има хора от УНСС дето и пари изкарват
        Е то ако не си куха лейка, ще изкарваш пари ВЪПРЕКИ УНССето Иначе там имало хубави студентки, па и не ти губят много време с глупости за учене, можеш да си работиш и трупаш реален опит.
        Аз имах предвид разни занаяти дето в момента и на кухите лейки могат да гарантират приличен доход, като под приличен доход не разбирам 1000 лв. естествено.

Коментар

• 'бе де да знам, допускам някой, от време на време, да се пообърква, знам ли

Коментар

• Инвеститорите не пишат по форуми...

Коментар

• Аз, като гледам темата, и взех да се чудя: Това тук инвеститорски форум ли е, или конкуренция на .. www.jobs.bg ?

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
                Е то по тая логика най-добре въобще без висше, то УНеСеСе-то си е все едно без висше де. Което не е зле, ама ако само ще се шматкаш за смешни пари насам натам, поне да беше взел някакъв занаят за по-прилични пари.
                Първо - УНСС не е все едно без висше, стига да не си куха лейка по default.
                Второ - ако щеш вярвай, но има хора от УНСС дето и пари изкарват

Коментар

• Първоначално изпратено от Hunter of fools
                  Говедар!
                  Добитък да искаш на територията Ръ-Бъ
                  Има стари трейдъри има и смели трейдъри, но старите и смели трейдъри са само няколко

Коментар

• Първоначално изпратено от VP Разгледай мнение
                    И аз да хвърля моите 2 стотинки по темата. Имам само 4-5 години стаж и може би не съм най-опитния човек във форума (дали? ), но си мисля, че в ситуацията, в която се намираме в момента (в света и България) най-важното нещо за един млад човек е гъвкавостта.
                    От тази гледна точна УНСС се оказа ретроспективно добър избор, защото икономиката е толкова обща и не-специфична специалност, че идеално въплъщава гъвкавостта, за която говоря.

По детайлно...

Не мога да си представя, че ще стана архитект, инженер, лекар, дизайнер или хуманитарните не-икономически специалности на повечето университети.

В тези специалности влезеш ли първи курс, професионалният ти път е предначертан вовеки. Или ако не е вовеки, то ще ти коства страшно много усилия да влезеш в друга сфера.

Влезеш ли икономика, имаш 4-5 години да се ориентираш. Можеш да се насочиш към нещо по-общо като финанси или маркетинг, но винаги можеш да задълбаеш в някой занаят като статистиката или иконометрията, маркетингови изследвания или нещо от сорта. Т.е. да станеш тесен специалист в нещо.

Според мен тази гъвкавост е много ценна. Не мога да преценя как стоят нещата в ИТ сектора, но там може би също има гъвкавост - много различни фирми всяка с тесен фокус.

Не коментирам България или чужбина. Само да вметна, че много хора, които едвам бутаха УНСС станаха отличници в Дания, Холания, Швеция и то с доста жалък английски. Това определено повдига някои въпроси за нивото там.
                    Е то по тая логика най-добре въобще без висше, то УНеСеСе-то си е все едно без висше де. Което не е зле, ама ако само ще се шматкаш за смешни пари насам натам, поне да беше взел някакъв занаят за по-прилични пари.

Коментар

• Подкрепям казаното от теб.

Само ми е чудно как с жалък английски са могли да станат отличници на запад.

По -принцип, за да си намериш работа в България става по 3 начина:

1) по хубост

2) с връзки или

3) с много труд.

Дори отличници от следването във ВУЗ, после работят за по 700 лв в някое министерство.

Първоначално изпратено от VP Разгледай мнение
                      И аз да хвърля моите 2 стотинки по темата. Имам само 4-5 години стаж и може би не съм най-опитния човек във форума (дали? ), но си мисля, че в ситуацията, в която се намираме в момента (в света и България) най-важното нещо за един млад човек е гъвкавостта.
                      От тази гледна точна УНСС се оказа ретроспективно добър избор, защото икономиката е толкова обща и не-специфична специалност, че идеално въплъщава гъвкавостта, за която говоря.

По детайлно...

Не мога да си представя, че ще стана архитект, инженер, лекар, дизайнер или хуманитарните не-икономически специалности на повечето университети.

В тези специалности влезеш ли първи курс, професионалният ти път е предначертан вовеки. Или ако не е вовеки, то ще ти коства страшно много усилия да влезеш в друга сфера.

Влезеш ли икономика, имаш 4-5 години да се ориентираш. Можеш да се насочиш към нещо по-общо като финанси или маркетинг, но винаги можеш да задълбаеш в някой занаят като статистиката или иконометрията, маркетингови изследвания или нещо от сорта. Т.е. да станеш тесен специалист в нещо.

Според мен тази гъвкавост е много ценна. Не мога да преценя как стоят нещата в ИТ сектора, но там може би също има гъвкавост - много различни фирми всяка с тесен фокус.

Не коментирам България или чужбина. Само да вметна, че много хора, които едвам бутаха УНСС станаха отличници в Дания, Холания, Швеция и то с доста жалък английски. Това определено повдига някои въпроси за нивото там.

Коментар

• Жиголо

Коментар

• И аз да хвърля моите 2 стотинки по темата. Имам само 4-5 години стаж и може би не съм най-опитния човек във форума (дали? ), но си мисля, че в ситуацията, в която се намираме в момента (в света и България) най-важното нещо за един млад човек е гъвкавостта.

По детайлно...

Коментар

• Аз съм на мнение, че когато човек има желание за определена сфера не е нужно да записва образование! Не казвам, не учете а да има баланс. Ако иска човек да се научи примерно да кодира може спокойно сам да се научи. Практиката го показва, а и съм си говорил с момчета, които споделят, че сами са предприели тази стъпка.

Коментар

• Първоначално изпратено от lookff Разгледай мнение
                              На мен не ми трябва по простота причина, че не съм икономист. Не разбирам обаче каква е логиката някой да се запише да учи economics (съвсем доброволно) и после да мрънка, че обучението му не е практично. Ако търси практичност да учи бизнес, а не икономика. Кеф ти бизнес администрация, счетоводство, финанси, маркетинг или там каквото иска друго.

По света хората със степен по икономика или продължават с образованието си (икономисти без PhD почти няма) или заемат позиции във финансовата сфера (за които се изискват аналитични или количествени умения), точно заради добрата математическа подготовка.

Каква реализация се очаква и за какво де подготвят завършилите икономика, макроикономика или политическа икономия в УНСС например (това са специалностите където се учи икономика, други няма). Математическите им умения са никакви дори в сравнение със завършилите финанси или счетоводство. Не е случайно, че в разните НПО-та, където изискванията към икономистите не са кой знае какви, можеш да откриеш един куп счетоводители и финансисти (по образование), а тези със степен макроикономика са пълна липса.

След като се предлагат подобни програми да се преподават като хората. В противен случай по-добре да ги няма. ИУ Варна като няма програма по икономика, а предлага само бизнес програми да не би да е фалирал?
                              Не разбирам какво точно искаш да кажеш. Икономикс в България завършват не повече от 50 човека на година. Нуждата от икономисти занимаващи се с икономическо моделиране в България са около 20 човека общо в България. Не на година, а изобщо. Та можеш ли да кажеш какъв като цяло е смисъла да учат нещо което никога през живота им няма да им потрябва.

В НПО та отива колко - 20-30 човека на доста ниски заплати и почти никакви шансове за развитие. Съвсем нормално при завършващи колко 2-3 хиляди икономиса на година и от тях само около 50 човека с икономикс шанса някой от тях да попадне в НПО е минимален.

Мисля че се реализират като всеки друг завършил икономическа специалност - където му плащат най-добре за това което може да прави.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                                Да, и на теб кога точно са ти потрябвали диференциални уравнения. Или пък да ти се е наложило да правиш модели на Ивюз или матлаб да кажем. В България цялостната нужда от подобна работа се изчерпва до около 20-30 човека. Без особен шанс да потрябват повече.

Много по-полезно и за самите студенти е да се натоварят времето с нещо, което ще им свърши някаква работа, вместо да губят всъщност доста време и усилия за нещо което никога няма да им потрябва. А ако толкова се интересуват никакъв проблем да научат и сами.
                                На мен не ми трябва по простота причина, че не съм икономист. Не разбирам обаче каква е логиката някой да се запише да учи economics (съвсем доброволно) и после да мрънка, че обучението му не е практично. Ако търси практичност да учи бизнес, а не икономика. Кеф ти бизнес администрация, счетоводство, финанси, маркетинг или там каквото иска друго.

По света хората със степен по икономика или продължават с образованието си (икономисти без PhD почти няма) или заемат позиции във финансовата сфера (за които се изискват аналитични или количествени умения), точно заради добрата математическа подготовка.

Каква реализация се очаква и за какво де подготвят завършилите икономика, макроикономика или политическа икономия в УНСС например (това са специалностите където се учи икономика, други няма). Математическите им умения са никакви дори в сравнение със завършилите финанси или счетоводство. Не е случайно, че в разните НПО-та, където изискванията към икономистите не са кой знае какви, можеш да откриеш един куп счетоводители и финансисти (по образование), а тези със степен макроикономика са пълна липса.

След като се предлагат подобни програми да се преподават като хората. В противен случай по-добре да ги няма. ИУ Варна като няма програма по икономика, а предлага само бизнес програми да не би да е фалирал?
                                Last edited by lookff; 02.09.2013, 23:35.

Коментар

Working...
                                X