IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 22.02.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ха-ха тълпата винаги е била прецаквана - да заповядат червените платени революционери! И Каролев е много прав!
    С популизъм - към малкия демократичен социализъм

    18.02.2013 11:30; 24 Часа; 2781; 10;

    "Мисли първо за Малкия" е основното мото в програмата на БСП, както каза Сергей Станишев. Точно като във филм на Чаплин. В неговите филми Малкият човек е основният герой. Той обикновено преминава през различни ситуации, които са комични предимно за зрителя, но накрая „открадва" сърцето на красавицата, побеждавайки Големия човек, който всъщност е Лошият.

    Кой е лошият в нашата ситуация? БСП казва, че е този, който има по-високи доходи.
    А красавицата? Тук ще цитираме онази мисъл, че за каквото и да говорят, винаги ставало въпрос за пари. И при БСП е така - за каквото и да говорят на конгрес на БСП, става въпрос за пари - как може да се спечелят изборите, че пак да станат министри и депутати участниците на конгреса. Защото голяма част от тях няма как да получават такива доходи, ако не са на държавната софра.

    Според БСП в действителния живот явно Малкият човек не може сам да "открадне сърцето" на красавицата, която стои при Лошия Голям човек. Затова БСП ще вземат красавицата (едни пари) от Лошия Голям човек (т.е. ще му вземат част от доходите), като му увеличат данъците и ще я дадат на Малкия човек. Социалният хепиенд е следният: Лошият е набит, красавицата му е отнета и дадена на Малкия човек. Разбира се, той преди това трябва да гласува за БСП, за да могат те да дойдат на власт.
    Да, но това не е харесваният от публиката сценарий. Сценарият на Чаплин се харесва на хората, защото Малкият човек сам спечелва дамата на своето сърце и никой не му я дава даром.

    Малкият човек е находчив, предприемчив и смел. Той действа. Затова той израства в големия герой, а "Големият човек" се срива до незначителния образ. БСП обаче искат те да са героят. "Малкият човек" да стои и да бездейства. Добрите от БСП ще преборят Лошия.

    Защо ли БСП не приемат мотото "Осигури среда на Малкия, за да може да си спечели сам красавицата"? Защото не е популистко като "Дай на този човек". Последното звучи като безплатен обяд. Но това е утопия. Направо вълшебство, но много хора обичат да вярват във вълшебствата и добрите феи.

    За тях по-добре звучи "Ще увеличим заплатите", отколкото "Вие сами ще си ги заработите". Винаги по-добре е звучало "Ще увеличим пенсиите", отколкото "Ще вдигнем двойно осигуровките на децата ви и с парите ще ви увеличим частично пенсиите".

    А някой сети ли се за инфлацията?
    Цените на стоките и услугите ще се покачват, когато се вдигат изкуствено доходите. Забележете, че БСП не обещават "Ще ви увеличим реалното потребление", а само "Ще увеличим пенсиите и заплатите". За цените - нищо не казват.

    Една 78-годишна баба, очевидно със здрав разум ни каза наскоро: “Намалиха ми пенсията.” Отвърнахме й : “Но как бабо, не са намалявали пенсиите на българските пенсионери, както на тези в Гърция или Румъния”. А бабата отговори: “Тя пенсията си ми е същата, но се качиха цените. Та все едно ми намалиха пенсията.” Дали не е популистко да обещаеш на тази баба да й вдигнеш пенсията? Откъде пари за това? В България те идват от осигуровките на децата й. Които и без това са високи и изяждат съществена част от доходите им, а след това потъват в бездънната дупка на НОИ. Пък, опазил бог, БСП да обмислят като истински социалисти да бутат валутния борд и да вдигат пенсии и държавни заплати както през 1996-1997 г.

    Популистка е и идеята на БСП интернет достъпът да стане безплатен, защото не казват какво ще ни вземат като ти дадат. Явно и за това ще трябва да плати държавата,
    тоест пак ние чрез нашите данъци. Ще ти вземем, за да ти дадем. Страхотно! А какво ли ще е качеството на този интернет и кой ли близък до властта ще получи пари за него, за да ни го доставя “безплатно”? Пенсионерите, хората в неравностойно положение и всеки, който пазарува плаща най-малкото ДДС, а в доста случаи и акцизи. Приходите от ДДС формират около 25% от приходите в бюджета на държавата, а тези от акцизите добавят още 15%.

    И в крайна сметка ще излезе, че всички ще плащат за интернет, с незнайно качество (БСП по принцип за качество не говорят), който само част от обществото използва. Държавата трябва да плаща само за публичните блага, които получават нейните граждани – като отбрана и сигурност, образование, здравеопазване, основна инфраструктура, социални дейности. Интернетът е частно благо и за него всеки трябва да си плаща според качеството му и потреблението. Има и изключение - в образователните заведения интернетът трябва да е безплатен, както е и в момента, защото това е част от образованието, което се финансира от държавата.

    Изглежда, че от БСП искат и електрическия ток да направят безплатен, защото предлагат да се изкупят отново енергоразпределителните дружества. Колко ще струва и с какви пари ще се плати? Няма значение, нали няма да са техните. Безумието на това предложение не заслужава дори да бъде коментирано. Само един въпрос – как след като около 90% от цената, която плащаме на ЕРП-тата, отива обратно в държавата, държавни фирми и структури, както и за зелена енергия (ангажимент и към ЕС, и към бъдещите поколения, за които трябва да запазим природата) като се одържавят ЕРП-тата ще бъде намалена цената, която плащаме?

    Като цяло предложенията на БСП, които изброихме могат да се представят с „Ще събираме повече пари, защото обещаваме да харчим повече”. Кой ли би инвестирал в България ако знае, че правителството планира да харчи повече. Това означава и необходимост от събиране на повече приходи. А това означава по-високи данъци и допълнителни такси. Засега БСП не предвиждат по-високи данъци за бизнеса, но няма гаранция, че и на корпоративния данък няма да се посегне. Освен това въвеждането на прогресивен ДОД означава автоматично, че се създават условия за т.нар. данъчен арбитраж, който ще доведе до намаление на общите данъчни и до увеличение на сивата икономика. Защото много, предимно малки фирми, ще започнат да плащат минимални заплати на служителите си, а разликата до реалната им заплата ще дават кеш.

    А очакванията за нарастващи разходи на правителството създават очаквания за несигурност в бизнес средата. Затова е странно как ще бъдат създадени 250 000 работни места. Накрая, наистина ли някой вярва, че БСП ще вземе толкова милиарди от тези, които често закриват работни места, когато правителството започне да конфискува съществена част от доходите им. Или се местят да плащат данъци в друга държава. Второ, ако БСП иска да вземе от “големите хора”, които са престъпно забогатели, то би трябвало да им вземе всичко и да ги хвърли в затвора, а не да им налага данък “богатство” или своеобразен вид амнистия за престъпленията им. Престъпниците така и така данъци не плащат. Трето, законно забогателите в България не са толкова много, че облагайки ги с по-високи данъци, БСП да съберат милиардите годишно, които им трябват за да изпълнят обещанията си. Например през 2012 г. за пенсии са платени 7,255 милиарда лева. Ако се изпълни обещанието на БСП-лидери за увеличение на пенсиите с 80%, то са необходими допълнителни 5,84 милиарда лева годишно – сума, значително надвишаваща размера на държавния резерв.

    Което ни води до златното правило при социалистите – “Обещавай да обложиш Големия преди изборите, обложи Малкия и Средния след тях”. През последните години това направиха в Словакия, Румъния, САЩ, Франция. Левите политици предизборно обещаваха да вземат от богатите и да дадат на бедните. След изборите наистина вдигнаха данъчните ставки най-много на богатите, но паралелно с това смазаха и средната класа с нови данъци, без хората да го очакваха. Богатите веднага реагираха със законови начини за данъчна оптимизация – например увеличение на данъчно признатите разходи или изнасяне на бизнеса (или част от него) в страни с по-ниски данъци. И резултатът за “Малкия човек” никак не бе добър – той не може да се премести така лесно в друга държава, не може да си наеме добри счетоводители и юристи да му оптимизират данъците, не може да закрие работни места и да ги изнесе. И той разбра, че каквото и да обещават социалистите, винаги средната класа го отнася, когато дойдат на власт.

    Спомняте ли си “Татко ще ми купи колело, ама друг път”? Каза го едно момченце във филма “Куче в чекмедже”. Към него също се обръщаха с “Малкия” разни чичковци и му обещаваха разни неща. Момчето в крайна сметка не получи колело. И ние със сигурност няма да получим социализъм, какъвто ни го обещават от БСП. Ще го получат обаче тези хора от висшата номенклатура на БСП, които влезат в изпълнителната власт, ако БСП спечели изборите. А за Малкия човек... е избори ще има и след 4 г. И БСП пак ще е тук.

    Владимир Каролев, Васил Караиванов
    Last edited by Amsterdamm; 18.02.2013, 20:28.

    Коментар


    • Петре,
      отдавна не сме се засичали,
      какво ново има из Мюнхен

      Върви ли адвокатстването?



      То още като го избраха ББ писах, че сигурно ще го държат с компромати, то така и стана.
      Дянков му го спуснаха от Америка и сега си го прибират, демек сваляме доверието от ББ, пътник е.



      Комунистите си искат това, което му бяха заели за 4г., ама на него му се услади и не му се чува да сдава караула и започнаха да вадят комромати от миналото му.


      http://www.pik.bg/kral-li-e-buda-koli-v-budapeshta/

      П.С Въпреки това съм на мнение, че е по-малкото зло.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
        Троловете бият народа- не искат да дадат властта
        Не искат, ама вече не ги питаме. Вземаме си я. Да го д***ух***ат авторитетите !!!

        http://www.youtube.com/watch?v=Mwoqy...yer_detailpage
        Баба ме научи на много неща.
        tnm

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
          Петре в Германия на пенсионерите за 4 години колко пъти им индексираха пенсиите..
          Отговарям :

          През 2013 ще увеличат от 1 юли с 1% за тези от Западна Германия и 3% за тези от Източна.
          През 2012г. увеличението беше съответно с 2,18 % за Западна и 2,26% за Източна Германия.
          2011 беше с 1% увеличението, а 2010 нямаше индексация.

          Коментар


          • Петре в Германия на пенсионерите за 4 години колко пъти им индексираха пенсиите..

            Коментар


            • https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

              Коментар


              • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                Германците да си гледат техните германски работи.
                А ти пък дори не се чувстваш българин, та си сменил и името си. Що щеш да се месиш в нашите вътрешни работи?

                И да знайш Бойко не може да избяга в Германия. Като му пуснем европейска заповед за арест, Меркел ще го предаде.
                А бе то че ние си гледаме немските работи гледаме ги, ама гледаме преди всичко българските, че каквото и да правя, все тя ми е в сърцето.
                А името не съм си го сменял. Просто хората нямат "ъ".

                Коментар


                • https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

                  Коментар


                  • Троловете бият народа- не искат да дадат властта

                    Коментар


                    • Революцията продължава

                      http://www.youtube.com/watch?v=NWusy...yer_detailpage
                      Баба ме научи на много неща.
                      tnm

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Peter(Petar) Разгледай мнение
                        Всеки българин следва да се прекланя пред героизма и блестящия ум на Сергей Дмитриевич. В края на краищата дори за Хизбула той е светъл пример, как трябва да защитават интересите си.
                        Германците да си гледат техните германски работи.
                        А ти пък дори не се чувстваш българин, та си сменил и името си. Що щеш да се месиш в нашите вътрешни работи?

                        И да знайш Бойко не може да избяга в Германия. Като му пуснем европейска заповед за арест, Меркел ще го предаде.
                        Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                          И много правилно. Без постоянен уличен натиск няма как да се очаква, че бандитите ще направят някакви промени !!!

                          http://www.youtube.com/watch?v=Mw3Tn...yer_detailpage
                          Баба ме научи на много неща.
                          tnm

                          Коментар


                          • https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

                            Коментар


                            • Гледайте Нова телевизия! В момента хвърлят павета по парламента и искат оставката на правителството. А Босфор ТВ и Дудук ТВ ни лук яли ни лук мирисали ....
                              He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

                              Коментар


                              • http://news.bgnes.com/view/1067049

                                Коментар

                                Working...
                                X