IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 22.02.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Румен Овчаров: Походът на калинкообразните скакалци в енергетиката е ужасен
    ......................................
    Походът на калинкообразните скакалци в енергетиката и въобще в българската държава е ужасен! Разграбва се и се опосква последното, което е останало. Може да говорят всичко, но енергетиката е последният работещ държавен отрасъл, който не допуснахме досега да бъде разграбен. Затова ни наричат всякакви, мафия и т.н. Енергетиката е отрасъл, който запази професионализма, отговорността и компетенцията на работещите. И доказателството е просто - вижте цената на тока, която е най-ниска в ЕС и региона и не защото много се е крало в енергетиката, а защото се е работило професионално и отговорно.
    .....................................
    Разказвал ли съм ви за онази "калинка" която ГЕРБ назначиха в управлението на АЕЦ "Козлодуй"? Не говоря за "калинката" Валентин Николов, който хабер няма от ядрена енергетика. Говоря за онази козметичка, 25 годишна фръцла, която назначиха в управителния съвет (или съвет на директорите). Та влиза тази козметичка в залата, от където се управлява реактора. Там инженерите наблюдават екраните и въобще контролират процеса. И тази фръцла възкликва: "Че какво правят тези? Гледат телевизия. "
    Случката ми я разказа мой приятел, който от 25 години е инженер в АЕЦа. Според "калинката"-козметичка ядрените инженери гледат телевизия... ГЕРБерастка простотия!
    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

    Коментар


    • Служителите в НОИ получили 7 млн. лв. бонуси

      Допълнителните възнаграждения в Комисията за финансов надзор са в размер на 470 000 лева, като наградените служители са получили по около 179 лева месечно. Ръководството на комисията не е сред получилите бонуси.

      http://www.darikfinance.bg/novini/88549

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
        Колко детски градини за 300 милиона, колкото са отпуснати от държавния бюджет на БЕХ за "Белене"?
        23 януари 2013 | 11:46 | Агенция "Фокус"
        http://www.focus-news.net/?id=n1740930.
        Може ли българския министър председател да смята? Вместо да каже, моето Правителство с 300 млн. лева ПОСТРОИ, еди си колко детски градини........., той пита "Колко детски градини за 300 милиона, колкото са отпуснати от държавния бюджет на БЕХ за "Белене"?

        Даже въпросът зададен от него по този начин, няма смисъл и логика...
        Много е изнервен, и има защо!

        Коментар


        • Антоанета Цонева
          разкривам ви дълбоко пазена от институциите тайна - три дни преди референдума никой не съобщава колко е броят на хората с право на глас - оказва се, че това число нито ГРАО, нито ЦИК са обявили до момента - ние обаче знаем, че в списъците за референдума са включени 6 962 541 избиратели - ако г-н Гетов - шеф на ГРАО, реши да си вдигне телефона - някой от журналистите, заинтересовани от темата могат да сверят числото - нелепо е информация от такъв характер да не се оповестява навреме - това е част от доверието в процеса - да се знае броят на избирателите - спрямо тази база + дописаните под чертата избиратели ще се изчили колко са 20% от хората с право на глас и дали ако превалира отговорът "да" - въпросът ще се гледа отново от парламента

          Коментар


          • Колко детски градини за 300 милиона, колкото са отпуснати от държавния бюджет на БЕХ за "Белене"?
            23 януари 2013 | 11:46 | Агенция "Фокус"
            http://www.focus-news.net/?id=n1740930


            София. Премиерът Бойко Борисов направи сравнение, че за 30 милиона лева, колкото днес допълнително отпуска правителството на общините, ще има 19 нови детски градини и 15 ремонтирани. За 300 милиона – колко детски градини нови и колко - ремонтирани – това да бъде пресметнато - каза премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По-рано министър-председателят представи стенограма от заседание през 2008 г., когато тогавашният министерски съвет взима решение да отпусне 300 млн. лв. от държавния бюджет на Българския енергиен холдинг - БЕХ, във връзка с изграждане на нова ядрена централа на площадката в „Белене”.

            Предложението за отпускане на тези средства е направено от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров и се базира на това, че така ще се даде ясен знак на кредитните институции за ангажираността на правителството на Република България към проекта, пише в стенограмата.

            „Станишев винаги е казвал, че той няма нищо общо с този проект –да се търси шефът на НЕК. Неговият министър му докладва в същата тази зала”, каза премиерът Бойко Борисов.

            Коментар


            • Самоубийците повече от жертвите на катастрофи
              10.09.2012 16:36 2938 8
              Снимка: Thinkstock/ Guliver photo of Самоубийците повече от жертвите на катастрофи

              Принтирай страницата
              T T
              Twitter
              LinkedIn

              Още по темата

              Най-много самоубийства в Източна Европа
              Най-много самоубийства в Източна Европа
              08.09.2012 07:00 3 Прочети
              Откриха мъртъв полицай
              Откриха мъртъв полицай
              27.06.2012 11:00 0 Прочети
              МВР разследва смолянската трагедия
              МВР разследва смолянската трагедия
              08.06.2012 06:00 0 Прочети

              Самоубийците у нас са станали повече от жертвите на катастрофи. Това съобщиха от здравната инспекция в Стара Загора на Световния ден за профилактика на самоубийствата - 10-и септември, предаде Стандарт нюз.

              Броят на българите, които са решили да посегнат сами на живота си, е достигнал 13,05 на 100 хил. за година. В същото време броят на загиналите от катастрофи е 11,9 на 100 хил. души. Това показват официалните данни в страната.

              Според експертите най-честите причини за самоубийствата са депресията, разстройствата на личността и различните видове зависимости. Бедността и социалната изолация също водят към този фатален край.

              Семейството и училището пък са двете институции, от които най-вече зависи намаляването на риска сред младежите.

              Самоубийството междувременно е една от най-честите причини за настъпването на смърт при хората на възраст между 15 и 44 години. А при младите хора на възраст между 10 и 24 години то дори е на второ място сред причините за смъртните случаи. С тези данни Световната здравна организация иска да насочи вниманието на човечеството към един силно подценяван проблем.

              Редактор: Яна Баярова

              Read more: http://society.actualno.com/Samoubij...#ixzz2In7960gf

              Коментар


              • Първоначално изпратено от 4un4o Разгледай мнение
                Владислав Балъков, като гръмне централата като в Чернобил , ще отидеш ли доброволец да спасяваш нацията и да умреш от лъчева болест.? или ще изпратят армията с нашите деца. както направиха в Русия.?
                през 1984 г руски учени са доказали ,че площадката на Белене е в силно земетръсна зона- на десетина километра от разлома Вранча и са препоръчали, да я изоставим и да търсим друга площадка.
                Ама на теб тази глава на раменете ти служи само за да можеш да пазиш равновесие! и да подкрепяш рушветчиите в истерията им. Нали сега трябва да връщат тези рушвети след като спряхме строежа на Белене. Взели са рушвет а сега руската мафия не може да строи централа и да продължи ограбването на България!
                И мислиш ,че няма да си искат обратно дадените рушвети.?
                Явно се разпознахте в ролята на платен клакьор, за да отвърнете на постинга ми с такъв гняв и настървение. Очевидно е също, че даже не сте прочели написаното от мен, където не изразявам позиция за или против Белене (както и за или против развитието на ядрената енергетика).
                Аргументите и на двете страни са странни, крайни и изсмукани от пръсти. Отдавна професионалният подход към въпроса е заменен от политическо празнословие.

                Хората не вярват, че техният глас има реално значение за бъдещето на енергетиката и в частност на Белене. Отдавна е ясно, че референдумът се превърна в подготовка и репетиция за изборите. Голяма част от хората, които ще изразят позицията си в неделя, ще го направят, за да подкрепят определена политическа сила или във форма на протест срещу управляващите.

                Особеното настървение, с което ГЕРБ агитира да се гласува с НЕ (докато допреди 1-2 месеца бяха ЗА) илюстрира политизирането на референдума и изместването на фокуса от конкретния въпрос към предстоящите избори.

                Така че каквото и да си говорим за ядрена енергетика, далавери, инвестиции, екологични катастрофи (не дай, Боже), става дума за избори.

                Коментар


                • Анкетната комисия за нарушенията в "Белене"
                  В доклада на анкетната комисия се посочва, че не са договорени всички основни параметри на договора за инженеринг, доставка и строителство, но въпреки това 2006 г. е подписано споразумение
                  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5464371


                  Неизяснени параметри и нарушения в документите и процедурите около АЕЦ "Белене" за периода от 2002 до март 2012 г. е установила парламентарната анкетна комисия.

                  Междинният доклад с констатациите до момента представи пред депутатите председателят на комисията Диан Червенкондев, депутат от ГЕРБ.

                  В доклада се посочва, че не са договорени всички основни параметри на договора за инженеринг, доставка и строителство - предмет на проведената процедура по Закона за обществените поръчки. Неизяснените въпроси са свързани основно с плащането за ключови събития, с графиците за плащане и с определянето на формулата за ескалация.

                  Посочените параметри остават недоговорени и при подписването на Споразумението от 29 ноември 2006 г.

                  Клауза от споразумението предвижда възможност възложителят във всеки един момент да прекрати преговорите с "Атомстройекспорт" и да пристъпи към преговори с втория в класирането, което е още един сериозен порок в областта на обществените поръчки.

                  Законът позволява това да се случи единствено и само при отказ на класирания на първо място изпълнител да подпише договора за обществена поръчка, се посочва в доклада.

                  Депутатите са установили, че в споразумение от 2008 г. страните са се договорили оборудването, което няма да бъде интегрирано в проекта, да бъде изкупено от "Атомстройекспорт" и това да бъде обект на отделни преговори, за каквито няма документи.

                  Така остава необоснована и по-късно посочената в договора цена за оборудването от 205 млн. евро, с 90 млн. евро по-ниска от определената от архитект-инженера по проекта.

                  Като следващо сериозно нарушение се отбелязва, че изпълнителните директори на НЕК са подписали рамков договор за продажба на неподлежащото на интеграция оборудване на 28 ноември 2007 г. с "Атомстройекспорт", както и Допълнение номер 1 към него от 12 декември 2007 г., без да са имали изискваното към този момент законово разрешение от принципала - министъра на енергетиката.

                  В НЕК са отчетени приходи от продажба на оборудване в размер на 87 612 525 евро, а прихванатите разходи по договорените дейности са в размер на 77 172 475 евро. От тях: за услуги по митническо освобождаване на оборудването и пускането му в свободно обръщение на територията на Руската Федерация - общо 14945 786 евро.; за транспортно застраховане - общо 329 745 евро; товарене, транспортиране на оборудването и техническа документация до получателя им и разтоварване - общо 11 767 468 евро; изследване на оборудването и провеждане на ремонтно-възстановителните работи на територията на Руската Федерация - общо 50 129 521 евро.

                  Съветът на директорите на НЕК единодушно взема решение с протокол номер 42 от 30 октомври 2006 г., с което упълномощава главния изпълнителен директор и изпълнителния директор да сключат договор за инженеринг, доставка и строителство на АЕЦ "Белене" с класирания на първо място "Атомстройекспорт" за сумата от 3 млрд. 997 млн. 260 хиляди евро.

                  В доклада на агенцията се установява, че по смисъла на ЗОП и взетото решение няма подписан договор, а вместо него на 29 ноември 2006 г. се сключва споразумение, по силата на което страните се задължават да продължат преговорите по някои недоговорени до този момент условия, сред които е формулата за ескалация на цената, която е следвало да се договори между страните до 31 май 2007 г. на базата на ЕВРОСТАТ и което да направи крайната цена на проекта определяема.

                  Категорично е установено, че въпреки наличието на всички необходими предпоставки за провеждането на обществена поръчка за дейностите по допълнение към споразумението, в нарушение на закона такава не е проведена, а е подписан договор с "Атомстройекспорт".

                  В други два доклада, разгледани от комисията, има констатации за нецелево изразходване на част от целево предоставените от държавния бюджет 300 млн. лева за покриване на вноската в уставния капитал и предстоящите увеличения на капитала на съвместно дружество между НЕК и РВЕ, избран за стратегически инвеститор, което да реализира проекта АЕЦ "Белене".

                  Коментар


                  • Тренчев към политиците: Кротнете се!
                    Самоубийствата са пример за ескалиращото социално напрежение, заяви лидерът на КТ "Подкрепа"
                    Публикувано: 23 ян. 2013, 11:45 | Обновено: 23 ян. 2013, 11:45
                    Разпечатай
                    прочитания: 64 | коментари: 0
                    София, България

                    Президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев беше гост в "Гореща точка" по TV7 в качеството си на един от първите български дисиденти, за да коментира последствията от опита за покушение над бившия лидер на ДПС Ахмед Доган. Лидерът на синдикалистите се обърна с призив към българските политици. "Кротнете се в името на социалния мир", помоли той."Политиците в момента си дават сметка, че си играят с нещо много сложно и опасно, но въпреки това не се колебаят, само за да могат да блеснат, да заемат позиция или да намерят последователи", заяви Тренчев. Ако се създадат условия за сблъсък между хората, Тренчев многократно подчерта, че този пожар няма да може да бъде загасен с години и "всички ще изгорим в него, включително и тези политици, които шилосват хората". "Напрежението се сваля не като насъскваш хората и търсиш врагове, а като премахваш причините за напрежението", категоричен е д-р Тренчев.

                    "Случаите на разширени самоубийства в страната са пореден пример за ескалиращото социално напрежение. Хората са притиснати от чисто битови проблеми. До какво положение се е свила жизнената перспектива на хората от икономическите трудности, за да не могат те да имат простор да мислят за месеци и години напред", попита риторично д-р Тренчев. "Именно наличието на перспектива осмисля живота на човека", посочи лидера на синдикалистите.

                    Попитан дали 20 години след възродителния процес все още е нужна либерална формация като ДПС, която да защитава интересите на най-големия етнос у нас, Тренчев отговори, че раната, нанесена тогава, все още не се е затворила. "Причина за това до голяма степен е именно в действията на политиците, които наместо да изграждат мостове между хората, те ги разделят. Едните в името на сплотяването си помпат хората, че може да има втори възродителен процес..., другите постоянно натискат и ги сатанизират, и в крайна сметка това разделя етносите и ги конфронтира един с друг", заяви проф. Тренчев./БЛИЦ

                    Коментар


                    • Ralitsa Kovacheva
                      Дребно, но показателно: Камерън излиза от сградата на Блумбърг след речта си, качва се в кола (без никакви отличителни знаци, сини лампи, ескорт и т.н.), колата потегля, като междувременно прави път на един преминаващ камион.
                      Marin Guergov Българските политици трябва да "обръщат внимание" на "народната любов", затова са с тези кортежи и охрана.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        ----------

                        Професор Кръстьо Петков е известен български синдикалист, бивш председател на КНСБ.

                        ----------------------
                        :
                        И върл комунист.
                        Когато пращаха децата на 12 години в партизанските отряди под коршумите (Митко Палаузов, Марийка Бакалова, Адалберт Антонов и още хиляди други деца убити в престрелки с жандармерията, не се ли замислиха ,че има закони забраняващи да се използват деца за гнусните им комунистически домогвания?????

                        Коментар


                        • КТ "Подкрепа" даде данъка върху лихвите на съд
                          Дина ХРИСТОВА
                          Върховният административен съд ще трябва да разглежда доколко законосъобразно е въвеждането на данък върху лихвите от депозити, стана ясно вчера. Магистратите са сезирани от КТ "Подкрепа" за нарушаване на процедурата за дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

                          Тя предвижда промените на нормативни актове, касаещи жизненото равнище, доходите и осигуряването на българите, които не са предложени директно от депутати, да минават през обсъждане със социалните партньори през тристранката, независимо че нейните решения не могат да спрат приемането на поправките. Последната за 2012 г. тристранка обаче разглежда промените в закона за ДДС, през който беше вкаран новият данък, без текстовете за него. Часове по-късно те бяха приети от правителството.

                          Досега синдикатите са атакували няколко министерски постановления и съдът ги е събарял. Някои юристи смятат, че когато става въпрос за закони, приети от парламента, съдът няма основание да ги обяви за недействителни.

                          Коментар


                          • Кр. Петков: Когато децата тръгнат, значи властта е загубила

                            [Увеличи шрифта] [Намали шрифта]

                            Съдбата на ВМЗ Сопот е предрешена и то отдавна преди 10-12 години, когато заради забавени реакции и липса на стратегия няколко правителства са допуснали флагманът на българското оръжейно производство да стигне до ръба на пропастта.

                            Но сценарият допусна действие едва сега при правителството на ГЕРБ, което има и мнозинството, а изглежда и шансът безпрепятствено да взима решения, за да осъществи "приватизация" по модела на БТК, на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали /ОЦК/ и на доста други предприятия, които бяха двигателите на българската индустрия.

                            ВМЗ е трябвало да бъде приватизирано или преструктурирано отдавна, а не днес или преди година и нещо, когато е приета стратегия. Но, позовавайки се на липса на пари, държавата собственик не е направила нищо.

                            Сега целта е следната: чрез приватизация предприятието да бъде продадено по познатата схема за един долар или един лев, след което да бъде препродадено като междувременно се реши по някакъв начин въпроса за натрупаните задължения, чиято истинска стойност знаят само една шепа хора. Само че както винаги за реализацията на този сценарий на криминални приватизации има пречки и това са работещите във ВМЗ и цялата общност на град Сопот, защото на практика всеки десети жител на града е ангажиран по един или друг начин с производството в завода.

                            Тук влиза в действие отдавна отработеният механизъм да се плаща на работниците съзнателно, карат ги да минават към крайни действия от стачки към гражданско неподчинение, след което държавата им предлага компромис – да им плати по някакъв начин дължимите заплати, дали тя или посочена от нея фирма кандидат за приватизатор, но в замяна на драстични съкращения. Драстични съкращения означава да се оставят на работа около 1000 души. Как ще се отрази това на живота в Сопот и не само там, а и на българската оръжейна индустрия като цяло? Крайно негативно. Това се видя от случаите в Кърджали – ОЦК, БТК и т.н.

                            Имам доста сериозно съмнение, че приетата от двата синдиката стратегия ще бъде успешна. В момента те воюват за две неща: да се платят заплатите на работниците и да се направят по-малки съкращения. А би трябвало да бъде обратното. Никакви съкращения при положение, че има поръчки и могат да се намерят нови такива, но собственикът в лицето на държавата да си застане на мястото. Има начин да се изплатят дължимите заплати. Има начин да се модернизира предприятието. Прекратяване на всякакви задкулисни разговори за приватизиране с фирми, които нямат нищо общо с оръжейната промишленост и промените на пазара, които не са само в България и Европа, но и в целия свят, защото тази продукция се търси навсякъде.

                            Синдикатите и гражданските движения трябва да използват тактиката от 90-те години, когато КНСБ и КТ "Подкрепа" успешно в редица случаи наложиха друг вид приватизация. За да не бъда голословен ще дам няколко примера. Не твърдя, че приватизацията на КЦМ Пловдив беше перфектна, но предприятието работи и печели. Има какво де са каже и за "Асарел Медет", но и това предприятие остана и се конкурира успешно на международния пазар. Към този списък могат да се добавят "Елаците" и още няколко, те се броят на пръсти за съжаление, успешни формули за приватизация. При тях на доказани български професионалисти и мениджъри, с подкрепата на работниците и синдикатите, се предоставят държавните активи.

                            Това, което се случва от два-три дни насам, е безпрецедентно. На спонтанен и непорочен протест се вдигат децата - момчета и момичета на тийнейджърска възраст. Нещо, което не съм наблюдавам от много, много години насам. Когато децата и жените тръгнат напред, това означава, че държавата, правителството и лично премиерът са загубили всякакъв кредит на доверие. Би трябвало да се втрисат и да намерят изхода.

                            А изходът, както вече подчертах, е ВМЗ да остане държавно предприятие, да се направят промените, които са необходими и Сопот и България да разполагат с едно работещо индустриално предприятие, което никак не е малко в условията на криза. /БГНЕС

                            ----------

                            Професор Кръстьо Петков е известен български синдикалист, бивш председател на КНСБ.

                            ----------------------

                            Коментарите в рубриката "Без филтър" изразяват личната позиция на автора и не ангажират по никакъв начин редакцията на Агенция БГНЕС.

                            София / България

                            Коментар


                            • 21:51
                              22.01.13
                              Брюксел съди България заради мултиплексите?
                              автор(и): Веселин Желев, Брюксел, прочитания: 1466, коментари: 4
                              Брюксел съди България заради мултиплексите?

                              Очаква се днес Европейската комисия да даде България под съд, защото е нарушила правото на ЕС, разпределяйки честотите за цифрово излъчване или т. нар. мултиплекси, научи "Труд" от достоверен източник в Брюксел.

                              Според комисията процедурата, използвана от българските власти, е ограничила условията за предоставяне на честотите и това е довело до предварително изключване на потенциални кандидати. В резултат, в нарушение на три евродирективи, е предотвратена конкуренцията на пазара за инфраструктура на наземната цифрова телевизия.

                              Въпросните директиви изискват спектърът да се предоставя според прозрачни, обективни, недискриминационни и пропорционални критерии.

                              Еврокомисията смята, че България не се е съобразила с тези изисквания и през 2009 г. е дала пет части от спектъра за цифрова телевизия с две конкурсни процедури, ограничавайки необосновано броя на фирмите, които биха могли да влязат на пазара. Според Брюксел тези процедури са били непропорционални и са изключени кандидати, свързани с доставчици на съдържание, например телевизионни канали и оператори, включително извън България.

                              Миналият март ЕК предупреди за последен път страната ни да отстрани нарушенията. В отговор София обяви нов търг за останалия цифров спектър. Анализът на ЕК сочи, че той няма да е достъпен преди 1 септември т.г., когато се изключва аналоговият сигнал. И тъй като съществуващите телевизионни канали трябва да сключат договори с операторите на мултиплексите до тази дата, е малко вероятно нов оператор да влезе в играта след това, смята Брюксел.

                              В края на 2011 г. ЕК заведе делото срещу България заради конкурсите за мултиплексите, проведени при управлението на тройната коалиция. Тогава лицензите бяха спечелени от латвийската "Хану про", която взе 4 разрешителни и чешката "Тауърком", получила 2 лиценза. Журналистически публикации свързват двете компании. @

                              Коментар


                              • Опитвам се да разбера, следното: Ако Боко отиде на детектора на лъжата и го питат : Ти за АЕЦ Белене си, Да или Не?

                                Детектора какво ще каже?????? Или зависи кога питат Кратуната, рано Сабаалем или вечер, кат е налапал неко Кубинска пуричка

                                Коментар

                                Working...
                                X