IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 22.02.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Дянков призна, че кабинетът спекулира с цената на "Белене"

    Бизнес-ТАСС: Как оценявате перспективите за сътрудничество между нашите страни в областта на атомната енергетика? И преди всичко, строителството на АЕЦ в Белене?

    Симеон Дянков: Тази неделя, 27 януари, ще се проведе референдум за бъдещето на атомната енергетика, и по-конкретно строителството на атомна станция в град Белене. Този проект вече се обсъжда около 30 години – от 1984 г. Той има сложна история: много пъти проекта е започван и спиран. През март 2012 беше прекратен за четвърти път, когато правителството реши, че не ни е по силите толкова скъпоструващо строителство. През април миналата година парламентът подкрепи решението на правителството.

    Цялата стойност на проекта е около 11 милиарда евро /"Росатом" вчера отново повтори пред Бизнес-ТАСС, че цената на двата блока на АЕЦ "Белене" е 6,3 милиарда евро, без съпътстващата инфраструктура, която ще излезе още около 700 милиона евро, според Таско Ерменков – бел. Ред./. Наистина тази сума включва не само строителството на атомната централа, но и на енергийната мрежа – в Белене тя отсъства. Посочената цифра също така включва разходите за комплексната реализация на мерките за сигурност, въведени от ЕС след трагедията във Фукушима.

    След референдума ще решим, как ще постъпим по-нататък. В зависимост от резултатите политиката в тази област може да бъде преразгледана.

    http://news.bgnes.com/view/1060937

    Вчера един познат ме пита : Как ще гласуваш на референдума?
    Отговарям кратко и ясно : С ДА
    Той пита: Защо с ДА
    Отговарям: Защото Бойко Борисов каза три пъти НЕ
    Той пита : Добре, ако Бойко Борисов в петък на 25 януари Бойко Борисов излезе и призове да се гласува с ДА, тогава какво ще правиш?
    Аз си замълчах. Но явно моя познат ще излезе прав.
    ГЕРБ като виждат, че повечето избиратели в неделя ще излязат да гласуват с ДА, още от днес взеха да си променят позицията, лекичко..... за сега пред Бизнес-ТАСС, но утре очаквам и по нашите медии.
    Тогава не знам Стамболов какво ще пуска...

    Коментар


    • .Аман от Белене и политическа агитация .Ей на днес има доста интересни новини .Визирам само четири Визовият режим между Русия и Европейския съюз пада Остава да се вземе само политическото решение, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров http://www.itar-tass.com/c1/628525.html

      Монката обръща палачинката -нагажда се ..Эксклюзив
      Объем товарооборота между РФ и Болгарией достиг максимальных показателей за 10 лет - вице-премьер Симеон ДЯНКОВ
      Цялото интервю с Монката тук
      > http://www.itar-tass.com/c153.html


      Russia warns Israel, West against attack on Iran http://www.reuters.com/article/2013/...90M0F620130123

      Фейсбук изригна: Съд и оставка за Николай Младенов http://www.pik.bg/fejsbuk-izrigna-sa...olaj-mladenov/

      Last edited by коки; 23.01.2013, 16:00.
      Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Jimmy Разгледай мнение
        само дето си объркал думата "мафия" с думата "енергетика"
        Сините глупости не са доказателство.
        Доказателство е факта, че електроенергията в България е най-евтина в Европейския съюз. И това е благодарение на презряната от вас атомна електроцентрала "Козлодуй", построена от далновидните българи, по времето на социализма с помощта на Съветския съюз и по съветска технология. Тази евтина енергия ти позволява да спамиш и да бълваш глупости за енергийна мафия по форумите.
        Ако зависеше от теб и от американските ти приятели, България щеше да има само ТЕЦове, собственост на американските компании. ТЕЦове, които бълват отровни пушеци (питай в Стара Загора и Гълъбово), ТЕЦове, които продават енергия на туземците на три пъти по-висока цена от АЕЦ и ТЕЦове, които изхвърлят стотици хиляди тонове сгурия, съдържаща повече радиоактивни вещества отколкото 10 АЕЦа.
        Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
          ДРАГОМИР СТОЙНЕВ: ГЕРБ СИ ОТИВА, ДА СПРЕ ДА ГОВОРИ В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ
          Българите вече разбраха, че управляващите бездействат, нужна е преспектива, а не мислене само до края на мандата
          Съветник на Станишев и по едно време дори негов конкурент за шеф на БСП, при това с подкрепата на Първанов. Депутат от БСП.

          Ех, Киро комуниста

          Коментар


          • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
            Ами аз цитирам човек, на който целият му професионален опит е в ядрената енергетика
            само дето си объркал думата "мафия" с думата "енергетика"
            Don't work hard, work smart!

            Коментар



            • Доходите нарастват по-бавно, отколкото се увеличава данъчната тежест БГНЕС
              Плащаме със 7% повече данъци
              News.dir.bg - 23 януари 2013, 14:13
              Наблюдава се много рязко и бързо повишение на относителния дял на разходите за данъци спрямо средната месечна работна заплата и в това отношение България съвсем не е данъчен рай, счита икономистът Искрен Пенчев, цитиран от Дарик.

              Той заяви в сутрешния блок на телевизия „България Он Ер”, че е налице нарастване на разходите за данъци със 7%, като те са достигнали 26% от общия доход на домакинствата, което намалява покупателната способност на населението. А от началото на 2013 година много общини увеличиха местните данъци и такси, особено налога за смет, което неминуемо ще има значителен негативен ефект върху потреблението.

              Основната причина за това е, че доходите нарастват по-бавно, отколкото се увеличава данъчната тежест, смята Искрен Пенчев. Според него през тази година парите, които българите отделят за плащане на различни данъци и такси могат да стигнат и 30% от общия им доход. При това парите за крайно потребление във формирането на БВП на страната вече са намалели с над 10%. Тези средства не са похарчени в магазините, или за услуги, а са влезли в държавата под формата на данъци.

              Без подобряване на ефективността на публичния сектор, обаче, няма как да има ефективност на икономиката, тъй като средствата, източени от хората и вкарани в бюджета, обезкръвяват частния бизнес и възможността му да се развива, смята икономистът.

              Коментар


              • ДРАГОМИР СТОЙНЕВ: ГЕРБ СИ ОТИВА, ДА СПРЕ ДА ГОВОРИ В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ
                Българите вече разбраха, че управляващите бездействат, нужна е преспектива, а не мислене само до края на мандата

                23 януари 2013 08:51 | Таня Петкова | 0 коментара

                - Г-н Стойнев, преди няколко дни анонсирахте свои предложения за отпадане на ДДС-то върху всички детски стоки и услуги, както и други социални дейности, свързани с майчинството, повишаване на раждаемостта и пр. Възможно ли е това?

                - В момента преживяваме една много тежка криза – икономическа, която за съжаление прерасна и в социална. Правителството на ГЕРБ обаче не намери адекватни мерки, за да противодейства на тази криза. Сега се заражда една „бомба със закъснител”, която след 15-ина години ще „гръмне”. Това е именно демографският проблем. Изчезваме, стопяваме се като нация. Ако населението в света нараства, то в България до 30 години ще намалее на половина. На какво се дължи това?!

                Първо, на ниската раждаемост. Младите хора не виждат смисъл да раждат повече от едно дете, тъй като не получават адекватна подкрепа от държавата. Това твърдение не е мое, а излезе в един доклад на Националния статистически институт (НСИ), където се казва, че 82 процента от домакинствата твърдят, че не могат да имат повече от едно дете, тъй като не получават подкрепа. Вторият голям проблем е миграцията. Младите хора не искат да останат в тази държава.

                Затова е необходимо като отговорни политици отсега да намерим реалните мерки, с които да противодействаме на този проблем. Не е нормално така бързо да се топим, особено с оглед, че вече сме част от ЕС.

                И защото сегашното правителство на Бойко Борисов не направи нищо за младите семейства, ние предлагаме за всяко българско дете да отпадне т. нар. подоходен критерий на семейството и то да получава по 50 лв. Настояваме и майчинството за втората година да стане 310 лв., тоест да е обвързано с минималната работна заплата. Трето, което е една шокова мярка и в момента изчисляваме с най-различни иконометрични симулации, да отпадне ДДС върху стоките за деца. Имаме предвид тук дрехите, обувките, храните, памперсите и пр.

                - Възможно ли е това да се случи в една предизборна година? И ако през лятото левицата дойде на власт, ще останете ли на същата позиция?

                - Вярвам, че през лятото ние ще сме първа политическа сила, тъй като българският народ не е глупав. Вярно е, че настоящото правителство получи огромна подкрепа от избирателите, но в крайна сметка почти 4 години имаме едно пълно бездействие – както в икономическата, така и в социалната сфера. Хората останаха излъгани, обещаха европейски доходи. А, за съжаление, България остана най-бедната страна в ЕС. Нещо повече – по най-новите данни на Евростат, българите са най-застрашени от бедност и социална изолация. Техният дял вече достига 49%.

                Ако през 2008 г. имахме 38 процента, в момента имаме приблизително нарастване с 11 процентни пункта, което е най-бързият темп на растеж на този изключително негативен показател.

                По тези данни в страната хората, които живеят с материални лишения са 43.6% от населението. Ние се отнасяме пренебрежително към държавите, които имат тежки финансови проблеми, като Гърция, Италия, Испания. Министър-председателят Борисов дори ни плаши с тях, но хората, които живеят там и са с тежки материални лишения, тоест хората, които не могат да си плащат сметките в Гърция, например, са 15 процента, докато при България – 43.6 процента. В една Испания, където имаме огромна безработица, делът е едва 3.9 процента.

                Управляващите у нас казват – имаме финансова стабилност. Е, какво от това? Да не би производството в страната да расте, да не би като ни е подобрен кредитният рейтинг, банковият ресурс да е по-евтин за българските фирми. Какъв е ефектът, след като народът обеднява. Пред кого се хвалим и защо?

                Според мен хората разбират, че това правителство бездейства и ще сложат край на това безотговорно управление. То не разбира реалните проблеми на хората. Тези предложения не ги правим в предизборна година.

                Всяка година от изминалите четири заедно с проекто-бюджета сме внасяли и предложения за увеличаване на доходите на българите. Това е една последователна политика на БСП. Не го правим, защото в момента сме в опозиция. Когато БСП управляваше в рамките на Тройната коалиция, всяка година доходите се увеличаваха.

                На тези избори хората ще трябва да изберат – между празните обещания и обедняването или реална работа и грижа за тях. Разбира се не мога да обещая, че БСП ако дойде на власт всичко ще тръгне от раз. Ще има трудности и то вероятно много, но стъпка по стъпка ще се подобри живота на българите.

                - Като говорим за бедност, преди няколко дни финансовият министър Симеон Дянков заяви, че ще бори младежката безработица, ще предлага конкретни мерки и пр.

                - Големият проблем е, че в края на мандата си представителите на правителството говорят в бъдеще време. „Ще, ще, ще..” Левицата предложи 3 законопроекта за справяне с младежката безработица. Те бяха отхвърлени от управляващите. Младите хора виждат, че нямат бъдеще в тази страна и я напускат.

                Каква икономика на знанието ще имаме след 10 години, какъв икономически растеж, при положение, че нямаме млади хора, които могат да бъдат основният фактор за икономически растеж.

                Прочетох наскоро един доклад на ЕК, в който се засяга потенциалния растеж на страната. Оказва се, че ако през 2015 г. можем да имаме потенциален икономически растеж 2.3 процента, през 2020 г. се очаква той да бъде 1.9 процента, 2025 г. – 1.1%, а 2030 г. – 0.9 на сто. Това означава, че нямаме никакви фактори за икономически растеж. Нямаме квалифицирана работна ръка, нямаме нужните спестявания, за да се стимулираме икономиката, нямаме нужната производителност. Когато нямаш икономически растеж, съответно и държавата не може да забогатява, бизнесклиматът се влошава.

                Ще отворя една скоба за проблема с бизнесклимата. За първи път преди месец официална организация на работодателите излезе с доклад, в който ясно се заяви, че единствено фирми, които са близки до властта работят. И това се казва в официален доклад.

                - Докога ще е това?

                - В момента се заражда нов тоталитарен режим и хората трябва да разберат това. И те могат да прекратят тази тенденция с гласа си, като участват на парламентарни избори. Ако им харесва тази държава, в която за да забогатееш трябва да излъжеш, трябва да прецакаш този, който е до теб, да си богат на негов гръб, тогава да остане сегашното управление. Но ако искаме да има повече хуманност или справедливост, то тогава това управление да се промени. Но хората да не търсят вината в себе си – този, който е останал без работа, този, който не може да си нахрани семейството, не може да си плати тока, вината не е само негова.

                Ние имаме министър-председател, който се изявява като крал. Той е избран от Бога, не носи вина, делегира вина върху министрите и чиновниците, винаги е неопетнен, но всички решения в това правителство се вземат с негово знание. Хората наистина трябва да си дадат сметка.

                - От думите ви излиза, че държавата е на автопилот.

                - Наистина ако от времето на правителството на Иван Костов започна изграждането на икономиката, създаването на правила, продължи при Симеон Сакскобургготски и във всеки един момент, нека да се изразя образно, превключвахме от първа на втора скорост, от втора на трета, то сега вървим по инерция. Няма визия как да се развива икономиката и пр.

                Ще дам пример с Германия. Какъв огромен финансов ресурс се наля в автомобилостроенето и в момента то е в цветущо състояние с конкретна намеса на държавата. Факт е, че по време на управлението на г-н Шрьодер Германия имаше дефицит над 4%, но тези пари бяха инвестирани. За съжаление ние сме готови да отидем на по-голям дефицит, но да знаем къде ще инвестираме парите.

                Много се критикува предишното управление. Големите инфраструктурни проекти като АЕЦ „Белене”, Бургас-Александруполис, „Южен поток”, казват, че са били много лоши проекти и ненужни. Ако те са лоши, къде са добрите? Нека да видим проектите на сегашното управление, за да извадят икономиката от кризата.

                Крайно време е политиците да погледнат малко по-напред, а не само да изкарат мандата си. Какво оставяме на следващото поколение?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнение
                  Държавната НЦИОМ:

                  НЦИОМ: От заявилите, че ще гласуват на референдума, с "да" са 60 %, с "не" - 40 %,

                  http://www.focus-news.bg/?id=n1740987
                  Мирише на предрочни избори. Сега си давам сметка защо дебатите са толкова разгорещени. Дори и клиентите ми почнаха да политиканстват в разговорите за тривиални въпроси като квадратури, локации и прочее.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                    Ами аз цитирам човек, на който целият му професионален опит е в ядрената енергетика, а ти ми цитираш някакъв счетоводител, "калинка" в енергетиката.
                    А постването на глупостите на твоя счетоводител-калинка в цели три теми само във форумите на "Инвестор" показва че си платен агитатор. изпълняващ поръчките на господаря си. Я кажи още в колко форума постваш глупостите на "калинката" Червенкондев?

                    Впрочем тоя Диян не е ли същият дето ни агитираше от екрана на телевизора да гласуваме ЗА, а след като Бойко Тиквата го скастри започна да агитира против?

                    А пък че Тиквата е много уплашен от референдума, си личи от нервността му в последните дни. Защото народът ще каже ДА на Белене. И НЕ на мутренското управление. Въпреки неистовото активизиране на платените американски агитатори като теб, Стамболов.
                    Целият народ знае кой е дългият инкасатор Р.Овч. и неговите слуги Красимир Георгиев (Фронтиер), Вальо Топлото, а сега и ти старшинката...

                    Относно твоите клевети и квалификации спряма мен, изразени с език на старшинка дори няма и да отговарям. Не падам на нивото на червени старшинки...

                    А това че с твоя помощ и по заповед на Путин червените олигарси искат да откраднат 10 млрд. евро се вижда от много хора. Но вие червените сте крадци и национални предатели.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
                      Доживях да си признаеш окончателно своята обслужваща роля относно червената корупция. Само ти се осмели да цитираш дългия инкасатор Р.Овч.

                      Ето един достоен отговор:

                      Диан Червенкондев: Основните разходи досега по проекта „Белене” са от държавния бюджет
                      23 януари 2013 | 12:54 | Агенция "Фокус"
                      http://www.focus-news.net/?id=n1740968
                      Ами аз цитирам човек, на който целият му професионален опит е в ядрената енергетика, а ти ми цитираш някакъв счетоводител, "калинка" в енергетиката.
                      А постването на глупостите на твоя счетоводител-калинка в цели три теми само във форумите на "Инвестор" показва че си платен агитатор. изпълняващ поръчките на господаря си. Я кажи още в колко форума постваш глупостите на "калинката" Червенкондев?

                      Впрочем тоя Диян не е ли същият дето ни агитираше от екрана на телевизора да гласуваме ЗА, а след като Бойко Тиквата го скастри започна да агитира против?

                      А пък че Тиквата е много уплашен от референдума, си личи от нервността му в последните дни. Защото народът ще каже ДА на Белене. И НЕ на мутренското управление. Въпреки неистовото активизиране на платените американски агитатори като теб, Стамболов.
                      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнение
                        Държавната НЦИОМ:

                        НЦИОМ: От заявилите, че ще гласуват на референдума, с "да" са 60 %, с "не" - 40 %,

                        http://www.focus-news.bg/?id=n1740987
                        Бойко Борисов: 300 млн. от бюджета са дадени 2008 г. за "Белене"
                        Основните разходи досега по проекта "Белене" са от държавния бюджет, каза председателят на анкетната комисия Диан Червенкондев при представянето на доклада й


                        В началото на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов прочете стенограма на Министерски съвет от 2008 г., от която става ясно, че кабинетът на Сергей Станишев дава 300 млн. лв. от държавния бюджет на Българския енергиен холдинг (БЕХ) pа изграждане на АЕЦ "Белене".
                        По същото време парламентарната анкетна комисия представи пред парламента доклад за нарушенията по проекта "Белене".

                        300 милиона от бюджета в края на октовмри 2008 г., когато светът лети в най-тежката икономическа и финансова криза!, коментира Борисов.

                        При 49% частно участие, няма никакви основания да се предполага, че Европейската комисия ще ни упрекне, че това е държавна помощ за един финансово неефективен проект, посочва на заседанието на Министерски съвет от 2008 г. тогавашният министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, според стенограмата.

                        С постановление от 27 октомври 2008 г. Министерски съвет, по предложение на Петър Димитров, дава съгласие за закупуване от държавата от Министерство на икономиката и енергетиката акции на стойност 300 млн. лв. за увеличаване на капитала на Български енергиен холдинг, при което последващо да бъде увеличен капиталът на НЕК с цел изпълнение на проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на Белене, пише в стенограмата

                        Министърът на финансите Орешарски да извърши корекции по централния бюджет и по бюджета на Министерство на икономиката на енергетиката, е решено на заседанието през 2008 г.

                        Премиерът Бойко Борисов направи сравнение, че за 30 милиона лева, колкото днес допълнително отпуска правителството на общините, ще има 19 нови детски градини и 15 ремонтирани. За 300 милиона – колко детски градини нови и колко - ремонтирани, това да бъде пресметнато, каза той.

                        "Станишев винаги е казвал, че той няма нищо общо с този проект – да се търси шефът на НЕК. Неговият министър му докладва в същата тази зала", коментира Борисов.

                        Министърът на финансите Симеон Дянков обясни, че средствата, похарчени през 2008 г., се отразяват в дефицита за 2009 г., според изчисленията на Евростат.

                        Основните разходи досега по проекта "Белене" са от държавния бюджет,

                        каза депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев при разглеждането на Междинен доклад на анкетната комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене". Червенкондев е председател на анкетната комисия.

                        Той отбеляза, че в подготовката на доклада са участвали изключително добри специалисти от Агенцията за държавна финансова инспекция, които са си свършили работата перфектно.

                        "На базата на техните анализи работата на комисията беше ползотворна. Защо такива инспекции не са правени през миналите години? През 2009 г. нямаше нито една инспекция. Върху проекта "Белене" е имало един широко отворен политически чадър, който не е допускал контрол върху законосъобразността на този проект. Там всичко се е работело не по документи, това се установи от множеството кашони, папки и документи, които получихме от държавните органи", каза Червенкондев.

                        По думите му с изграждането на "Белене" ще има финансова катастрофа.

                        "Вярвам на горчивата истина от HSBC и RWE. Цената за "Белене" е 10 352 964 000 евро според HSBC, горчивият край според RWE е над 10 милиарда евро, НЕК е трябвало да плати 5,4 милиарда евро",
                        каза депутатът.

                        "Станишев като един от инициаторите за референдума, казва следното: нито един лев не е платен за проекта "Белене" от държавния бюджет. Лъгани са всички 770 000 души в подписката за референдума. 300 милиона лева са дадени за поръчване на оборудване. Ако имате политическо достойнство, трябва да излезете и да кажете – извинявайте, ние ви излъгахме", заяви Диан Червенкондев.

                        Той подчерта, че няма и лицензирана оценка за реалната стойност на произведеното оборудване за "Белене". Експерт казва, че в интерес на държавата е да се продаде за 295 млн. евро. То е продадено за 205 млн. евро без да има каквито и да било доказателства, че са водени преговори в интерес на държавата, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

                        "Това, което изнасяме днес, е горчивата истина. Призоваваме на 27-ми да кажете "не" на националната катастрофа, "не" на проекта "Белене", заяви Червенкондев.

                        Коментар


                        • Държавната НЦИОМ:

                          НЦИОМ: От заявилите, че ще гласуват на референдума, с "да" са 60 %, с "не" - 40 %,

                          http://www.focus-news.bg/?id=n1740987

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение

                            Диан Червенкондев: Основните разходи досега по проекта „Белене” са от държавния бюджет
                            23 януари 2013 | 12:54 | Агенция "Фокус"
                            http://www.focus-news.net/?id=n1740968.
                            Кои разходи са основни по проекта "Белене" до сега?
                            Колко е размера на основните разходи до сега по проекта "Белене"?
                            Колко от основните разходи по проекта "Белене" са платени от държавния бюджет, кога, с какво решение и на кого?
                            Кога Правителството и депутатите на ГЕРБ установиха, че основните разходи по проекта Белене са платени от държавния бюджет!
                            Законно ли са платени основните разходи до сега по проекта "Белене" от държавния бюджет?

                            Коментар


                            • Бойко Борисов брани рекламния монопол на Гергов и БТВ http://www.novini.bg/news/113877-%D0...%BE%D0%BC.html
                              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                                Разказвал ли съм ви за онази "калинка" която ГЕРБ назначиха в управлението на АЕЦ "Козлодуй"? Не говоря за "калинката" Валентин Николов, който хабер няма от ядрена енергетика. Говоря за онази козметичка, 25 годишна фръцла, която назначиха в управителния съвет (или съвет на директорите). Та влиза тази козметичка в залата, от където се управлява реактора. Там инженерите наблюдават екраните и въобще контролират процеса. И тази фръцла възкликва: "Че какво правят тези? Гледат телевизия. "
                                Случката ми я разказа мой приятел, който от 25 години е инженер в АЕЦа. Според "калинката"-козметичка ядрените инженери гледат телевизия... ГЕРБерастка простотия!
                                Доживях да си признаеш окончателно своята обслужваща роля относно червената корупция. Само ти се осмели да цитираш дългия инкасатор Р.Овч.

                                Ето един достоен отговор:

                                Диан Червенкондев: Основните разходи досега по проекта „Белене” са от държавния бюджет
                                23 януари 2013 | 12:54 | Агенция "Фокус"
                                http://www.focus-news.net/?id=n1740968

                                София. Основните разходи досега по проекта „Белене” са от държавния бюджет. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев при разглеждането на Междинен доклад на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене” от 2002 г. до края на месец март 2012 г. и проект за решение за приемане на междинния доклад, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на депутата, в междинния доклад са участвали изключително добри специалисти от Агенцията за държавна финансова инспекция, които са си свършили работата перфектно. „На базата на техните анализи работата на комисията беше ползотворна. Защо такива инспекции не са правени през миналите години? в 2009 г. нямаше нито една инспекция. Върху проекта „Белене” е имало един широко отворен политически чадър, който не е допускал контрол върху законосъобразността на този проект. Там всичко се е работело не по документи, това се установи от множеството кашони, папки и документи, които получихме от държавните органи”, каза Червенкондев.
                                „Да видим кой лъже и какви са фактите и обстоятелствата относно цената на проекта, договорите за доставка и стратегически инвеститор. Проектът „Белене” е проект с „много добри намерения”, които се изразяват в ниска цена, заетост, грандиозни печалби. Като се замисля човек какво се е случвало в Тройната коалиция, се виждат много такива проекти с добри намерения – примерно проектът за водното огледало. Има цяла папка с проекти, започнати с „добри намерения”, а се получават съвсем различни резултати”, заяви Диан Червенкондев. По думите му с изграждането на „Белене” ще има финансова катастрофа.

                                Вярвам на горчивата истина от HSBC и RWE. Цената за „Белене” е 10 352 964 000 евро според HSBC, горчивият край според RWE е над 10 милиарда евро, НЕК е трябвало да плати 5,4 милиарда евро”, каза депутатът.

                                „Станишев като един от инициаторите за референдума, казва следното: нито един лев не е платен за проекта „Белене” от държавния бюджет. Лъгани са всички 770 000 души в подписката за референдума. 300 милиона лева са дадени за поръчване на оборудване. Ако имате политическо достойнство, трябва да излезете и да кажете – извинявате, ние ви излъгахме”, заяви Диан Червенкондев.

                                „Ние продължаваме да плащаме и до момента по кредита към БНП Париба”, заяви Червенкондев. „109 млн. евро се дават за разчистване на площадка. Тези пари са дадени без търг и процедура. Никой не можа да каже каква е реалната цена на платените разходи”, заяви Червенкондев.

                                По отношение на рамково споразумение за продажбата на оборудването депутатът заяви, че оборудването е било на площадката. Няма лицензирана оценка за реалната стойност на това оборудване. Експерт казва, че в интерес на държавата е да се продаде за 295 млн. евро. То е продадено за 205 млн. евро без да има каквито и да било доказателства, че са водени преговори в интерес на държавата, каза депутатът. „Това, което изнасяме днес, е горчивата истина. Призоваваме на 27-ми да кажете „не” на националната катастрофа, „не” на проекта „Белене”, заяви Червенкондев.

                                Коментар

                                Working...
                                X