IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 22.02.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Простреляха Златко Баретата на входа на Съдебната палата в СофияМинути след покушението бе запален апартамент в сградата отсреща
    Простреляха Златко Баретата в центъра на София на входа на Съдебната палата. Стрелбата стана тази сутрин към 9.30 ч.
    НАЛИ ГЕРБ ЩЕШЕ ДА СЕ БОРИ ПО ЕФЕКТИВНО С ПРЕСТЪПНОСТТА ОТ ПРЕДИШНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ДА АМА НЕ
    Цвък трябва да си подаде оставката веднага. Всеки ден стават убийства, грабежи, атентати и покушения.Казах !!!!

    КАНАЛ 3 НА ЖИВО > http://kanal3.bg/?cat=15
    Last edited by коки; 29.01.2013, 10:47.
    Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

    Коментар


    • Простреляха Златко Баретата на входа на Съдебната палата в СофияМинути след покушението бе запален апартамент в сградата отсреща
      Простреляха Златко Баретата в центъра на София на входа на Съдебната палата. Стрелбата стана тази сутрин към 9.30 ч.
      НАЛИ ГЕРБ ЩЕШЕ ДА СЕ БОРИ ПО ЕФЕКТИВНО С ПРЕСТЪПНОСТТА ОТ ПРЕДИШНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА ДА АМА НЕ

      Коментар


      • http://www.google.com/publicdata/exp...l=bg&ind=false
        как комуноидните изчадия БСП песове съсипаха производителността на труда!

        Коментар


        • САШО ДИКОВ ПАК УБИ ТЕЛЕВИЗИИТЕ! НА ЖИВО ПО КАНАЛ 3 от мястото на покушението !
          Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

          Коментар


          • http://www.google.com/publicdata/exp...l=bg&ind=false
            как БСП увеличи дълга на България от 15 на 53 милиарда????????

            Коментар


            • http://www.google.com/publicdata/exp...l=bg&ind=false
              Как БСП изгони за две години 2008 и 2009г всички инвеститори от България.
              А ни лъжеха ,че криза няма!

              Коментар


              • Мдааа .Явно "прекършения гръбнак" е зараснал Простреляха Златко Баретата на входа на Съдебната палата в СофияМинути след покушението бе запален апартамент в сградата отсреща
                Простреляха Златко Баретата в центъра на София на входа на Съдебната палата. Стрелбата стана тази сутрин към 9.30 ч.
                “Чуха се поне 10-ина гърмежи, последвани от викове. Хората се разтичаха по бул. “Витоша”, на метри от инцидента някои от тях спряха и започнаха да снимат с мобилните си телефони”, предаде репортер на OFFNews, който е на мястото на събитието.
                5-6 минути след стрелбата дойдоха полицейски и пожарни автомобили.
                Веднага след стрелбата Баретата е бил внесен вътре в сградата, а след пристигането на линейката – откаран за спешна медицинска помощ. Наш репортер видя как прокурор излиза и дава насоки носилка спешно да се вкара във фоайето.
                Почти по същото време, по което стана стрелбата, избухна пожар в сградата, където се намира Софийска адвокатска колегия. Гори последният етаж. Оттам излиза гъст дим.
                Според очевидци, се е стреляло от мястото, което и в момента гори, а охраната на Баретата е отвърнала със стрелба по посоката, от която са дошли първите изстрели.
                Оказа се, че има и втори прострелян, който е бил откаран с частен автомобил. Златко Баретата бе откаран с линейка.
                От “Пирогов” потвърдиха за един пациент, докаран там след стрелбата. От болницата не уточниха самоличността му. В момента той е в шокова зала.
                В 10 ч. трябваше да започне заседание по дело в Апелативния съд срещу Златко Баретата и още 20-ина подсъдими за ръководене на група за разпространение на наркотици и за убийство.
                Този час е пиковият за Съдебната палата, защото повечето дела се насрочват за 9:30-10 ч. За 10 ч в същата сграда днес е насрочена и мярката на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов. Засега няма информация тя да е отложена.


                http://offnews.bg/index.php/151595/p...debnata-palata
                Last edited by коки; 29.01.2013, 10:29.
                Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                Коментар


                • КОРУПЦИЯЯЯЯ


                  България

                  29 яну 2013, 07:30
                  Кметът на Несебър ще проверява за незаконно строителство фирма на депутата от ГЕРБ Емил Димитров

                  Препоръчване (16)

                  От Спас Спасов Всички статии на автора
                  Последна промяна в 08:48 на 29 яну 2013, 1420 прочитания, 25 коментара
                  Квартал "Черно море" в Несебър, който се оказа построен върху терени от общинския горски фонд, чийто статут е в процес на промяна.

                  Квартал "Черно море" в Несебър, който се оказа построен върху терени от общинския горски фонд, чийто статут е в процес на промяна.

                  По темата

                  Още година и половина срок за изготвяне на кадастър с дюните заложиха депутатите - 24 яну

                  Забранен е още един строеж в Несебър - 15 яну

                  Междуведомствената комисия не откри нарушения за строежа край Несебър (допълнена) - 15 яну

                  Подадени са шест сигнала за съмнително строителство в община Несебър - 12 яну
                  Областната администрация в Бургас обяви вчера обобщен доклад за резултатите от работата на междуведомствената комисия, която трябваше да разгледа казуси, свързани със строителството върху терени от държавния горски фонд и увреждане на природата по Южното Черноморие. Комисията беше назначена със заповед на областния управител Константин Гребенаров след скандала от началото на годината със строителството върху 29 дка дюни в несебърския кв. "Черно море".

                  В състава на комисията влязоха зам. областния управител на Бургаска област Севдалина Турманова, директорите на РДНСК – Бургас, Георги Георгиев, на РИОСВ – Бойчо Георгиев, и на Районното управление на горите, Стоян Терзиев, както и началникът на Службата по кадастър Светла Захариева.

                  По информация на областната администрация в Бургас постъпилите сигнали са се отнасяли основно за имоти в землището на община Несебър. Комисията обаче е разгледала общо 13 жалби, сред които един от община Царево, три от Созопол и един от Поморие, касаещ изграждането на изкуствен остров в Поморийското езеро.

                  След извършените проверки на обекти и терени на територията на кв. "Черно море" в община Несебар е станало ясно, че нито един от тях не засяга защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, информираха от Областната администрация в Бургас.

                  "В момента застроената част на кв. "Черно море" в гр. Несебър е върху земя от общинския горски фонд, за която през 2001 година е стартирала процедура по промяна на предназначението, е становището на областната комисия, уточниха от пресслужбата на Областната администрация в Бургас. Тази процедура още не е приключила. Събраната информация по казуса е изпратена на Министерство на земеделието и храните и на Изпълнителна агенция по горите за предприемане на действия съгласно правомощията, които те имат по Закона за горите." От администрацията обясниха също, че комисията, назначена от Гребенаров, всъщност не се е занимавала с казуса около 29-те дка в кв. "Черно море", тъй като те са били обект на работата на друга комисия, назначена от Мирослав Найденов.

                  Междуведомствената проверка, предизвикана от Гребенаров, е разгледала подробно друг скандален случай. Става дума за неправомерното завземане на поземлен поземлен имот в община Несебър от компанията "Експрес турс" на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Според публикация на "Капитал" фирмата е поискала промяна на статута за 2.5 декара горски фонд, които се намират в местността Кокала край Несебър. В свое разследване обаче сайтът "Биволъ" установи, че върху терена, за който "Експрес турс" е подала документи за закупване, вече са изградени басейн и дървен бар. На 15 януари т.г. министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов обяви, че не знае какво е построил върху въпросния терен Емил Димитров, тъй като то не било "обект на министерство на земеделието". "Ако има незаконен строеж – басейн или нещо друго, то трябва да бъде проверено от ДНСК и ДНСК да се произнесе", каза още Найденов.

                  Днес обаче стана известно, че по същия казус комисията, назначена от областния управител на Бургас, е сезирала кмета на Несебър Николай Димитров. "Съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията строежите четвърта, пета и шеста категория, каквито са въпросните, са изцяло в компетенциите и правомощията на общините, следователно те са тези, които могат да предприемат действия при констатиране на нарушения", уточниха от пресцентъра на Областната администрация в Бургас.

                  Копие от доклада с констатациите от проверката около терена, за който се твърди, че е незаконно застроен от фирма на Димитров, все пак е изпратено и до Министерството на земеделието и храните, както и до Изпълнителната агенция по горите, тъй като земята е държавен горски фонд с все още неприключила процедура по промяна на предназначението.

                  Комисията, назначена от Гребенаров, е извършира проверка и на сигнал, касаещ комплекса "Булевард" в гр. Несебър. За него е установено, че строителството му е вече завършило и има издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Въпреки това земята, на която е извършен градежът, все още е част от държавния горски фонд и както в случая с басейна на "Експрес тур" процедурата по промяна на предназначението й все още не е приключила. По тази причина за случая са информирани отново Министерството на земеделието и храните, както и Изпълнителната агенция по горите в качеството им на органи, които управляват територията.

                  Разгледан е и друг сигнал, подаден заради съмнение за разкопаване на дюни на морски плаж "Крайморие". След извършената на място проверка е установено, че е плажната ивица в посочения район действително е разкопана, но в посочената територия според Районната инспекция за опазване на околната среда и водите в Бургас няма дюни, които да са защитена територия по смисъла на закона. "Въпреки това задължение на наемателя на плажа е да не извършва и да не допуска строителство или други действия на територията на плажа, които могат да го унищожат или увредят", е констатацията на комисията, извършила проверката. По тази причина на наемателя на плажа ще бъде наложено наказание.

                  По сигнал на кмета на община Поморие за изграждане на изкуствен остров в Поморийското езеро също е извършена проверка на място. Събрана е цялата документация по казуса и е установено, че строителството се извършва съгласно действащата законодателна уредба.

                  Последният от разгледаните сигнали е подаден от кмета на община Созопол Панайот Рейзи. Той касае незаконно изградена стоманено-бетонна конструкция, представляваща басейн, разположен върху скали, на територия, граничеща с т.нар. "Райски залив". След редица процедури тя е била премахната принудително от ДНСК през 2011 година, се казва в доклада на областната комисия в Бургас.

                  По другите сигнали, отново касаещи незаконно строителство на съоръжения – ограда и открит басейн в местността Буджака, е установено, че за същите е започната процедура по принудително премахване.

                  Докладът на междуведомствената комисия ще бъде изпратен до Министерския съвет, казаха днес от бургаската областна администрация.

                  Коментар


                  • Граждани отново ще протестират в защита на българската природа

                    Препоръчване (13)

                    От Дневник Всички статии на автора
                    Последна промяна в 08:52 на 29 яну 2013, 865 прочитания, 25 коментара

                    Фотограф: Юлия Лазарова

                    Дневник
                    По темата

                    Още година и половина срок за изготвяне на кадастър с дюните заложиха депутатите - 24 яну

                    БСП внесе искане за мораториум на строителството в държавните имоти по Черноморието - 24 яну

                    Природозащитници настояха за мораториум на строителството по Черноморието - 24 яну

                    Комисията в Бургас откри един незаконен строеж - ограда в Созопол - 23 яну

                    Възможното спасение на Иракли - От Капитал, 18 яну

                    Иракли, или връщането към нормалността - 18 яну

                    От един наемател на дивия плаж Корал - 18 яну

                    Дискусията за защита на дюните не успя да сближи различните страни - 17 яну
                    Поредното протестно шествие "Долу ръцете от българската природа" организират тази вечер коалиция "За да остане природа в България". В 18,30 ч. протестиращите ще се съберат пред паметника на патриарх Евтимий и ще се отправят към сградата на парламента.

                    "Продължаваме да протестираме, защото не ни чуват!", мотивират акцията си организаторите на страницата на събитието във фейсбук, където 1850 души са заявили присъствие ден преди шествието.

                    Паралелни протести ще има също във Варна, Пловдив и Трявна.

                    "Протестираме, защото уж спряха строежа на Иракли, но непрекъснато получаваме сигнали, че там продължава да се строи. Няма наказание за некоректния инвеститор "Юлен", унищожил Банско и Национален парк "Пирин" и доказано надстроил над разрешеното; Върховният административен съд пренебрегна Орхуската конвенция, за да се разреши застрояването между Царево и Резово с над 50 хиляди нови легла", изброяват в дълъг списък причините за протеста си организаторите.

                    Сред основните искания на протестиращите и този път са:
                    – прекратяване на концесията на "Юлен";
                    – ясна гаранция за дългосрочната защита на Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро-Св.Ана, Крапец, Поморие, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо") в парк "Българско Черноморие";
                    – промени в законите, които да осигурят на гражданите достъп до информация и правосъдие във връзка със строителни разрешения, подробни и общи устройствени планове, за да може да се спират и обжалват подобни строежи преди багерите.

                    По рано през деня коалицията "За да остане природа в България" ще представи шест свои предложения за стъпки, които да гарантират дългосрочното опазване на черноморското крайбрежие и останалите диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи. Природозащитниците ще ги обявят на специална пресконференция.

                    Коментар


                    • Пита се в задачата къде са потънали визираните милиони ?Сметката на Дянков за оскъпения с 11 млн. лв. референдум нещо не излиза

                      Набъбването на сметката за референдума от 14 млн. лева до 20-25 млн. лева, които финансовият министър Симеон Дянков обяви, все още няма обяснение. Проверка на Mediapool по ведомствата, разписани по пера в план-сметката на Министерски съвет за организацията и провеждането на националното допитване, не даде отговор на въпроса как разходите скачат с 10 млн. лева.

                      Според дадените набързо обяснения от Дянков http://www.mediapool.bg/%D0%B4%D1%8F...ews202184.html в неделя вечер, когато той придружи премиера в избирателната му секция в Банкя, референдумът ще излезе 20-25 млн. лв., тъй като училищата имали нужда от отопление за секционните комисии, което "надвишва с 2 млн. лв. предварителните разчети".

                      Референдумът трябваше да излезе малко над 14 млн. лв.http://openparliament.net/position/view-123 Mediapool установи, че няма ведомство, което да е надвишило предварително разписаните от Министерството на финансите средства. Дори обикновено "най-скъпият" участник в организирането на избори – МВР - не е поискало допълнителни средства.

                      Според планираните от ведомството на Симеон Дянков разходи, вътрешното министерство е получило 2 800 000 лв., което е под половината реално похарчени от МВР пари за охрана на изборите "2 в 1" през 2011 г. Тогава оценката бе, че сумата може да се промени, тъй като според план-сметката за местните и президентските избори МВР трябва да получи 4 млн. лв. Де факто то получи 6 млн. лева. Според информация на пресцентъра на МВР обаче увеличаване на парите сега не е имало, тъй като не се е наложило.

                      Най-голямото перо за референдума е на Министерския съвет за организационно-техническата подготовка – 9 960 000 лв. В него влизат възнагражденията на ЦИК (1 450 000 лв), осигуровки за комисията – 300 000 лв., възнаграждения по граждански договори – 200 000 лв., както и материално-техническо осигуряване на комисията 925 000 лв. Заплатите на РИК и СИК ще бъдат близо 4 000 000 лв.

                      От Централната избирателна комисия обясниха пред Mediapool, че не са искали допълнително пари. "Част от средствата даже не са изхарчени, тъй като секционните комисии са в по-стеснен състав, отколкото на избори", казаха от ЦИК.

                      Служба ГРАО в МРРБ е получила 520 000 лв, МВнР - 500 000 лв, а МО – 11 000 лв. Ведомствата не са надвишили средствата си, заявяват официално от техните пресцентрове.

                      За логистичното осигуряване на изборния процес в деня на допитването МС трябваше да изхарчи близо 4 млн. лв, в които влизат средства и за общинските администрации. Официална информация от Министерския съвет за допълнителни средства няма. По неофициални данни на Mediapool парите са усвоени, но без нужда от допълнителни разходи.

                      За какво все пак са тези 11 млн. лв.?

                      От Министерството на финансите така и не успяха да обяснят за какво са били допълнителните около 11 млн. лв, които държавата се е наложило да изхрачи, според сметките на Симеон Дянков.

                      Според разчети, предоставени на Синдиката на българските учители, при провеждането на референдум или избори едно училище губи средно 925 лв. на ден – за подготовка, отопление и други разходи. Председателят на синдиката Янка Такева коментира пред Mediapool, че тези разходи трябва да се възстановят на училищата, защото те се правят от делегираните им бюджети и за два дни се изяжда издръжката на две паралелки. Така при разход от 1850 лева за два дни, умножен по 3000 училища, се получават 5.5 млн. лева.

                      Основният разход по думите й е за хамалската работа по преподреждането на класните стаи за нуждите на изборите или референдума. За целта училището плаща на външни лица.

                      “Освен това охраната е денонощна, а не е само в рамките на работния ден“, допълни Такева.

                      Повишен е и разходът за отопление, тъй като при нормална учебна седмица парното не работи през почивните дни, докато сега е било включено.

                      От синдиката за изпратили писмо на Министерството на финансите, с което се иска възстановяване на средства.

                      Mediapool потърси информация от случайно избрани училища в София и страната, чиито директори казаха, че получават необходимите допълнителни пари от средствата, предназначени за общинска администрация. "Разходите не са толкова големи, тъй като хамалската работа, за която Такева говори, се извършва от чистачките на училищата през работно време и не получават извънредни пари", обясниха пред Mediapool ръководители на гимназии. Според тях досега никога не са се възстановявали пари на училищата и с изненада научават, че това може да се случи.

                      "Ние винаги бихме намерили място за допълнителни пари от Министерството на финансите, но досега винаги средствата са се поемали от общините и всичко е било коректно", коментираха те.

                      Така на този етап остава неясно как министър Дянков изчисли 11-те милиона лева допълнително над изчислените и одобрени от Министерския съвет близо 14 млн. лв. за референдума.
                      Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        Вестник Труд



                        Сериозен скок на несъбраните данъци и осигуровки от Националната агенция за приходите е регистриран само за две години, съобщава "Труд." От 11,8 млрд. лв. в края на 2009 г. несъбраните налози са скочили на 16,8 млрд. лв. в края на 2011 г. Ръстът е с 5 млрд. лв. или 41%, става ясно от одит на Сметната палата на контролната дейност на НАП. Скокът се дължи на увеличаващите се с бързи темпове допълнително разкрити задължения при ревизии. През 2010 г. данъчните ревизии са установили задължения за 2,5 млрд. лв., а през 2011 г. - за 3,1 млрд. лв. От общата сума за двете години в размер на 5,5 млрд. лв. обаче данъчните са успели да съберат едва 900 млн. лв., става ясно от одита. Проблемът е, че в огромната част от случаите на разкрити с ревизия данъци става въпрос за документирани измами по ДДС. При тях ревизионен акт се издава на всички лица по ДДС веригата, в резултат на което данъчен кредит за 1 млн. лв. се превръща в 10 млн. лв. при 10 фирми по веригата. Затова огромната част от средствата, които данъчните не могат да съберат, са на практика кухи или несъбираеми заради липса на имущество у длъжниците.
                        Браво на ефективното управление
                        Кой съсипа отново България! Ето вижте какво пише световната банка.
                        Размер на дълга на България- данни- световната банка:
                        2005 Царя - 15.5697 милиарда
                        2006 - БСП - 20.9896 милиарда
                        2007 - БСП - 32.9668 милиарда
                        2008 - БСП - 48.6027 милиарда
                        2009- БСП - 53.4889..милиарда

                        Коментар


                        • Спорът "за" или "против" е сериозен, може да бъде и съдбоносен. Ето едно мнение.

                          Наистина ли МВФ се отрече от икономиите
                          Има огромна разлика между затягането на коланите в Гърция и в Латвия

                          Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика


                          2013 г. започна с изненадващо признание на водещи експерти от Международния валутен фонд - за погрешни оценки за ролята на вталяващите диети за натежали от бюджетни дефицити и дългове държави. Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар и колегата му Даниел Лей публикуваха любопитен доклад, в който твърдят, че прогнозите на фонда "значително са подценили увеличението на безработицата и спада във вътрешното търсене, свързани с фискалната консолидация". Изводът в доклада е, че дежурната терапия на МВФ за спасяване на закъсали държави - рязане на харчове, вдигане на данъци и бързо намаляване на бюджетния дефицит, е била прекалено строга за Гърция, Испания и Португалия и е потиснала икономическото им развитие.
                          Неясно защо обаче докладът пропуска други държави, които също прибегнаха до заеми от МВФ - като Латвия например, която обаче здраво "затегна колана", излезе предсрочно от спасителната програма на фонда и е сред страните в ЕС, които имат най-сериозен икономически ръст. И Ирландия планира да се откаже от спасителния пояс на фонда тази година. А Гърция, Испания и Португалия продължават да имат, меко казано, проблеми. Между другото, не друг, а "стиснатият" финансов министър на Латвия бе обявен за най-добър в Европа за 2012 г. в традиционната годишна класация на британското сп. The Banker.
                          "Фискална консолидация" означава най-общо процес на намаляване на бюджетния дефицит и ограничаване на трупането на публичен дълг. Бърз поглед върху публичните финанси на страните в ЕС е достатъчен, за да стане ясно, че всъщност трудно може да се говори за спиране на увеличаването на дългове или за намаляването на дефицити. Към края на 2011 г., в сравнение с края на 2008 г., публичният дълг намалява единствено в Швеция - както като процент от БВП, така и в реално изражение (като се приспадне инфлацията). В останалите страни реалните задължения растат - от 8% в Италия до 173% в Румъния. Голям ръст на дълговете - и в реално изражение, и като процент от БВП, се наблюдава в Литва, Ирландия, Словения и Латвия. С други думи, едно от условията за наличие на фискална консолидация - да не се увеличават публичните дългове - е изпълнено само в една страна, а останалите 26 държави в ЕС увеличават задълженията си.
                          При бюджетните баланси картината е значително по-разнообразна, но не и по-обнадеждаваща. От 27 страни - на ЕС, в 15 реално има нарастване на бюджетните дефицити - от 14% в Португалия до скок с 968% в Германия. Испания, която Бланшар и Лей визират в доклада си, на практика е удвоила дефицита си в този период - ръстът е 100%. Това определено не е никаква фискална консолидация.
                          В други шест държави, сред които е и България, държавните бюджети преминават от излишък през 2008 г. в дефицит през 2011 г. Най-значителна е промяната в Холандия, която през 2008 г. има излишък от 2.9 млрд. евро, а през 2011 г. вече е с дефицит от 26.6 млрд. евро. Дори в Швеция има влошаване на публичните финанси. Там обаче то се изразява в намаляване на бюджетните излишъци.
                          Всъщност едва шест от 27 страни в ЕС са постигнали фискална консолидация - преминали са към излишък или поне са свили бюджетните "дупки" в периода 2008 - 2011 г. В тази група попадна и Унгария, но тя не е добър пример, тъй като "подобрението" дойде, след като тя на практика национализира пенсионната си система през 2011 г. Така се получи сериозен, но еднократен приток на средства и бюджетът временно излезе на плюс.
                          Забележителният пример е Естония, която бе жестоко ударена от кризата, но не се остави да бъде спасявана, а сама предприе необходимите реформи. Действията на управляващите дадоха бърз резултат - дефицитът от 478 млн. крони се превърна в излишък от 23 млн. крони през 2010 г. и 183 млн. евро през 2011 г., когато страната стана член на еврозоната. Напук на твърденията, че рестриктивната бюджетна политика задушава икономиката, Естония постигна 3.3% ръст на БВП през 2010 г. и 8.3% през 2011 г. Латвия също затяга финансовата дисциплина, а икономиката й е във възход.
                          Румъния също е в тази група - в номинално изражение дефицитът й расте през периода 2008 - 2011 г., но когато се коригира с инфлацията в този период, реално той се свива. Тук е и Малта, която не само няма нужда от финансова помощ, но участва в спасителните помощи за други страни от еврозоната. В тази група се класира и закъсалата Гърция - бюджетният й дефицит през 2011 г. реално е спаднал с близо 24% спрямо нивото от 2008 г. Но за разлика от другите държави , въпреки подобрението във финансовата дисциплина, икономиката на Гърция продължава да се свива - с 4.9% през 2010 г. и със 7.1% през 2011 г. Въпросът е дали БВП се свива заради стягането на бюджета или заради закъснялото преминаване към режим на икономии.
                          В обобщение - от 27 страни само в четири може да се говори за истинска фискална консолидация И в три от четирите "затягането на колана" очевидно не е задушаващо, а тъкмо обратното - икономиките им се възстановяват сравнително добре. Само в Гърция като че ли може да се търси "вредно" въздействие на свиването на бюджетния дефицит върху състоянието на икономиката. Все пак трябва да се има предвид от какви позиции тръгва свиването на дефицита и с какви мерки се прави - защото не е все едно дали ще изземваш повече средства от икономиката, или ще харчиш по-малко, важно е и какви точно разходи се съкращават и т.н.
                          Повечето анализатори смятат, че икономиите в Гърция всъщност не са били достатъчно амбициозни. И кой може да ги вини - към края на 2011 г. гръцкият дълг възлиза на 170% от БВП, докато този на Латвия е само 42%, а на Естония - 6.1%. В Естония, Латвия и Гърция преобладават мерките за икономии, като публичните разходи реално са намалели с между 13% и 19% между 2008 и 2011 г. Същевременно и постъпленията в бюджетите им са спаднали - с между 3% и 17%.
                          Дори без да се навлиза в подробностите на моделите, които МВФ е използвал, когато е предлагал спасителните програми, и откритието за грешки в прогнозите, което двамата икономисти коментират сега, в началото на 2013 г., заключенията в доклада не изглеждат подкрепени от действителността. Впрочем Бланшар и Лей изрично подчертават, че докладът не е официален документ, не ангажира МВФ, а отразява техни лични възгледи.
                          Да оставим математическите модели и да видим каква е действителността. Гърция продължава да боледува - но не заради финансовата дисциплина, а по-скоро защото първоначално предложените икономии и реформи в Гърция не са били достатъчно амбициозни, за да възвърнат доверието в страната, не са били изпълнени стриктно, а може би и двете. В същото време Латвия действа бързо и решително и постига желания ефект при това предсрочно. Въпреки болезнените промени премиерът е преизбран и управляващите провеждат по-амбициозни реформи от предложените от МВФ.
                          Латвия обаче посреща международната икономическа криза от 2009 г. с дълг, който е само 20% от нейния БВП, докато Гърция влиза в кризата с дълг, който вече е 112%. Очевидно обхватът на реформите в Гърция трябва да е в пъти по-голям. Никой не обещава, че това ще е безболезнено, но друг път няма и колкото повече се отлагат непопулярните мерки, толкова по-трудно и болезнено е да се прокарат. България го знае от собствен опит.
                          http://www.segabg.com/article.php?id=634417

                          Коментар


                          • Вестник Труд



                            Сериозен скок на несъбраните данъци и осигуровки от Националната агенция за приходите е регистриран само за две години, съобщава "Труд." От 11,8 млрд. лв. в края на 2009 г. несъбраните налози са скочили на 16,8 млрд. лв. в края на 2011 г. Ръстът е с 5 млрд. лв. или 41%, става ясно от одит на Сметната палата на контролната дейност на НАП. Скокът се дължи на увеличаващите се с бързи темпове допълнително разкрити задължения при ревизии. През 2010 г. данъчните ревизии са установили задължения за 2,5 млрд. лв., а през 2011 г. - за 3,1 млрд. лв. От общата сума за двете години в размер на 5,5 млрд. лв. обаче данъчните са успели да съберат едва 900 млн. лв., става ясно от одита. Проблемът е, че в огромната част от случаите на разкрити с ревизия данъци става въпрос за документирани измами по ДДС. При тях ревизионен акт се издава на всички лица по ДДС веригата, в резултат на което данъчен кредит за 1 млн. лв. се превръща в 10 млн. лв. при 10 фирми по веригата. Затова огромната част от средствата, които данъчните не могат да съберат, са на практика кухи или несъбираеми заради липса на имущество у длъжниците.
                            Браво на ефективното управление

                            Коментар


                            • http://www.dnevnik.bg/zelen/2013/01/...ta_na/?ref=rss

                              Коментар


                              • 07:37. Министърът на труда на Франция заяви, че държавата е "тотално банкрутирала" следствие на големия отлив на капитали от въведения данък от 75 % на президента Оланд

                                ПЕСа Оланд съсипа Франция, защото мрази богатите. Още една комунистическа отрепка и още една държава жертва на некадърността на социалистическите лайномети.Само на приказките и оплювките никой не може да ви бие червени лайномети!
                                Ако искате Цоциалист да ви докара до просешка тояга гласувайте за БСП на изборите през 2013.!
                                П.П. Доказаха ,че го могат през 1996-1997 г. с над 3000% инфлация
                                и 36.5% инфлация през мандата им на тройната коалиция.
                                Last edited by 4un4o; 29.01.2013, 08:58.

                                Коментар

                                Working...
                                X