IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Най-РЕТРОГРАДНОТО Правителство!Спасете АО Рожен!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Най-РЕТРОГРАДНОТО Правителство!Спасете АО Рожен!

    Поводът за темата е астрономическата обсерватория в Рожен, която е само брънка от безхаберието и цялостната ретроградна политика на правителството на ГЕРБ.

    Според Лисабонската стратегия държавите в ЕС трябва да отделят за наука и изследвания суми, равни на поне 3% от Брутния вътрешен продукт. В проектобюджета на образователното министерство за 2013 година за наука са предвидени 51.17 млн. лева – равняващи се на 0.06% от БВП на България за 2011 година.

    Роженската обсерватория приключва до 1 декември

    Държавата отказа допълнителна субсидия, без ток и вода много от ценните уреди ще се повредят.


    Националната астрономическа обсерватория в Рожен ще бъде принудена да затвори до края на декември заради невъзможност да си плати сметките за вода и електричество, потвърди пред bTV директорът й д-р Никола Петров. През седмицата финансовият министър Симеон Дянков окончателно отхвърли възможността за отпускане на извънредна субсидия на обекта, който се управява от Института по астрономия към БАН.

    Прекъсването на водата и електрозахранването ще е фатално за много от специфичните наблюдателни уреди в Рожен. Възстановяването им по-късно ще е възможно, но ще струва много, обясни д-р Петров.

    Обсерваторията се нуждае от около 250 000 лева, за се разплати с доставчиците си и да финансира завършването на текущите проекти. Сумата е около четвърт от онази, която правителството отпусна като извънредна субсидия на БНТ, за да излъчва мачове от футболния шампионат на България.
    Министър Дянков обаче бе категоричен, че БАН е финансово независима организация, която трябва да се разпорежда по-добре с отпуснатите й средства и не бива да разчита на допълнително субсидиране.

    Според Лисабонската стратегия държавите в ЕС трябва да отделят за наука и изследвания суми, равни на поне 3% от Брутния вътрешен продукт. В проектобюджета на образователното министерство за 2013 година за наука са предвидени 51.17 млн. лева – равняващи се на 0.06% от БВП на България за 2011 година.

    Заради критичната ситуация директорът на Института по астрономия доц. Таню Бонев намали заплатите на всички сътрудници, а обсерваторията откри сметка за приемане на дарения.

    Роженската обсерватория, която съществува от 1980, и до днес си остава най-големият астрономически обект в Югоизточна Европа. Разполага с четири телескопа: универсален 2-метров RCC, 50/70-сантиметров Шмит, 60-сантиметров Kасегрен и построен със собствени сили 15-сантиметров слънчев коронограф. Обсерваторията е подготвена за разнообразни наблюдения: от Слънчевата система, през астероиди и комети, до извънгалактични обекти - звездни купове и галактики.
    http://bgonair.bg/bg/news/tehnologii...do_1_dekemvri/
Working...
X